szegedihaz
Kalandos története volt a szegedi Fekete háznak – az árvizet is túlélte
A szépséges Mayer lányok apja építtette, volt kaszinó, nőnevelde és tanácsi lakásokat is csináltak a különösen szép, tornyos szobás házban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 18.



Szeged egyik érdekes, szép épülete a Somogyi utca sarkán álló Fekete ház, amely ma múzeumi kiállítóhelyként működik. Ám kalandos élete volt az épületnek, amelyről a benne található kiállítás is mesél.

A szegedi nagy árvizet is átvészelő házat Mayer Ferdinánd a jómódú szegedi vaskereskedő építtette családjának 1857-ben. Gerster Károly tervei alapján a szegedi építőmester, Kováts István készítette el. Az angol gótika és a romantika stílusjegyei érdekes megjelenést kölcsönöznek neki. A régebbi sötétszürke színe miatt kapta a Fekete ház nevet.

Gerster Károly | Fekete-ház, Szeged - 1905 | Kitervezte.hu
Építészetileg is érdekes a ház, hiszen az elbontott szegedi vár vizes árkára épült, talajvizes területre. Ezért – a velencei épületekhez hasonlóan – facölöpöket vertek a földbe, és a falai is igen vastagok. A technológiának köszönhetően nem vizesedett, nem repedezett, és az alján lévő szivárgó árkok segítségével a talajvíz átfolyik alatta.

A Fekete ház legjellegzetesebb része a tornyos sarokszoba, annak idején a híresen szép Mayer lányok itt hímeztek. Az illem szerint a lányok nem nézhettek ki az ablakon, azt csak asszonyként volt szabad megtenniük.

A ház fontos szerepet töltött be a város társadalmi és politikai életében.

Többek között 1860-tól öt éven át kaszinó is volt, de nőneveldeként is működött, és a Szegedi Híradó szerkesztősége is dolgozott falai között. A könyvtárszobájában volt 1917-19-ben a Munkásotthon székhelye, majd 1918. október 22-én itt alakult meg a Nemzeti Tanács, ezért kapta Juhász Gyulától a szegedi Pilvax nevet. De volt itt ügyvédi iroda és szénkereskedés is.

Később államosították, a tanács átalakította és bérlőket költöztetett be, végül 1985-ben a Móra Ferenc Múzeum tulajdonába került. Ma állandó és ideiglenes kiállításokat láthatsz benne. A ház egyik híres lakója az itt született Endre Béla festőművész.

davIMGP2660
A Fekete házban a Móra Múzeum történeti gyűjteménye is helyet kapott, a hatalmas anyagban található például Szeged város Mátyás-kori pecsétnyomója, egy 17. századi keréklakatos puska, a puskaműves céh 18. századi serlege, Fejős Ferenc lakatos cégére 1902-ből. Egy különleges érdekessége az első világháborúból hazahozott doberdói fa, amely sok katona életét mentette meg az olasz fronton a puskagolyótól.

És hogy milyen lehetett itt az élet régen? Ezt mutatja be a múzeum Enteriőr – A polgári lakáskultúra múltja Szegeden című állandó kiállítása. A szegedi polgárkultúra bútorai, berendezései, csodás kályhái, használati tárgyai felelevenítik a régi lakók életét is.

dav

A vörös szalonban látható például Mikszáth Kálmán egykori szekrénye, a központi szalonban megcsodálható a Mayer családról készült festmény, a lányszobában pedig úgy érzi magát az ember, mintha épp csak kiszaladt volna a lakója. Az ebédlőben lévő bútorok is különlegesek, stílusuk, motívumaik a ház stílusát idézik meg. A kiállításon látható még Zsolnay-csillár, valamint Tömörkény István és a Csúri László órás üzletéből származó szekrények. A kézi csomózású szőnyeg pedig városházi emlék.

feketehaz_1 (Copy)feketehaz_2 (Copy)feketehaz_3 (Copy)feketehaz_4 (Copy)

A kiállításokról bővebben ITT.

Fotók: Söptei Zsuzsa, a belső fotók forrása: múzeum


KÖVESS MINKET:





Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x