hirdetés
szegedihaz
Kalandos története volt a szegedi Fekete háznak – az árvizet is túlélte
A szépséges Mayer lányok apja építtette, volt kaszinó, nőnevelde és tanácsi lakásokat is csináltak a különösen szép, tornyos szobás házban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. január 18.


hirdetés

Szeged egyik érdekes, szép épülete a Somogyi utca sarkán álló Fekete ház, amely ma múzeumi kiállítóhelyként működik. Ám kalandos élete volt az épületnek, amelyről a benne található kiállítás is mesél.

A szegedi nagy árvizet is átvészelő házat Mayer Ferdinánd a jómódú szegedi vaskereskedő építtette családjának 1857-ben. Gerster Károly tervei alapján a szegedi építőmester, Kováts István készítette el. Az angol gótika és a romantika stílusjegyei érdekes megjelenést kölcsönöznek neki. A régebbi sötétszürke színe miatt kapta a Fekete ház nevet.

Gerster Károly | Fekete-ház, Szeged - 1905 | Kitervezte.hu
Építészetileg is érdekes a ház, hiszen az elbontott szegedi vár vizes árkára épült, talajvizes területre. Ezért – a velencei épületekhez hasonlóan – facölöpöket vertek a földbe, és a falai is igen vastagok. A technológiának köszönhetően nem vizesedett, nem repedezett, és az alján lévő szivárgó árkok segítségével a talajvíz átfolyik alatta.

A Fekete ház legjellegzetesebb része a tornyos sarokszoba, annak idején a híresen szép Mayer lányok itt hímeztek. Az illem szerint a lányok nem nézhettek ki az ablakon, azt csak asszonyként volt szabad megtenniük.

A ház fontos szerepet töltött be a város társadalmi és politikai életében.

Többek között 1860-tól öt éven át kaszinó is volt, de nőneveldeként is működött, és a Szegedi Híradó szerkesztősége is dolgozott falai között. A könyvtárszobájában volt 1917-19-ben a Munkásotthon székhelye, majd 1918. október 22-én itt alakult meg a Nemzeti Tanács, ezért kapta Juhász Gyulától a szegedi Pilvax nevet. De volt itt ügyvédi iroda és szénkereskedés is.

Később államosították, a tanács átalakította és bérlőket költöztetett be, végül 1985-ben a Móra Ferenc Múzeum tulajdonába került. Ma állandó és ideiglenes kiállításokat láthatsz benne. A ház egyik híres lakója az itt született Endre Béla festőművész.

davIMGP2660
A Fekete házban a Móra Múzeum történeti gyűjteménye is helyet kapott, a hatalmas anyagban található például Szeged város Mátyás-kori pecsétnyomója, egy 17. századi keréklakatos puska, a puskaműves céh 18. századi serlege, Fejős Ferenc lakatos cégére 1902-ből. Egy különleges érdekessége az első világháborúból hazahozott doberdói fa, amely sok katona életét mentette meg az olasz fronton a puskagolyótól.

És hogy milyen lehetett itt az élet régen? Ezt mutatja be a múzeum Enteriőr – A polgári lakáskultúra múltja Szegeden című állandó kiállítása. A szegedi polgárkultúra bútorai, berendezései, csodás kályhái, használati tárgyai felelevenítik a régi lakók életét is.

dav

A vörös szalonban látható például Mikszáth Kálmán egykori szekrénye, a központi szalonban megcsodálható a Mayer családról készült festmény, a lányszobában pedig úgy érzi magát az ember, mintha épp csak kiszaladt volna a lakója. Az ebédlőben lévő bútorok is különlegesek, stílusuk, motívumaik a ház stílusát idézik meg. A kiállításon látható még Zsolnay-csillár, valamint Tömörkény István és a Csúri László órás üzletéből származó szekrények. A kézi csomózású szőnyeg pedig városházi emlék.

feketehaz_1 (Copy)feketehaz_2 (Copy)feketehaz_3 (Copy)feketehaz_4 (Copy)

A kiállításokról bővebben ITT.

Fotók: Söptei Zsuzsa, a belső fotók forrása: múzeum


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Akár ingyen is megnézheted a Feszty-körképet a 125. évfordulón
Elképesztő sikert aratott, mikor elkészült a 120 méter hosszú, 15 méter széles alkotás, csak a festék súlya több mint 4 tonna.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 05.125 éve adták át a nagyközönségnek a Feszty-körképet. Az évfordulóra emlékezve május 12-én, vasárnap mindenki féláron, minden 125. előjegyzett vendég pedig ingyenesen nézheti meg a monumentális alkotást.

1894. május 13-án láthatta a közönség először Feszty Árpád és alkotótársai lenyűgöző „A magyarok bejövetele” című körképfestményét. A története azonban korábban kezdődött.

Feszty Árpád 1891-ben egy párizsi útja alkalmával látta a Napóleon csatáját ábrázoló körképet, akkor elhatározta, hogy panorámaképet fest. Úgy tervezte, a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra, de

apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyar történelem egyik jelentős epizódját, a honfoglalást örökítse meg.

Feszty jeles művészek, köztük Mednyánszky László, Vágó Pál, Mihalik Dániel, Spányi Béla közreműködésével 1892-ben kezdett hozzá a honfoglalás eseményeinek megfestéséhez. Feszty vezetésével feszített ütemben folyt a munka, amelybe besegített felesége, Jókai Róza is.

A festmény, amelyet 1800 négyzetméter nagyságú, 120 méter hosszú, 15 méter széles, egy darabba szőtt belga vászonra festettek, két éven át készült. A monumentális alkotás nemcsak méreteiben lenyűgöző, a rajta található festékanyag súlya több, mint 4 tonna.

A magyarok bejövetelének avató ünnepségére 1894. pünkösd vasárnapján, a millenniumi kiállítás keretében került sor. Megnyitása után a Városliget körkép palotájában elhelyezett mű óriási közönségsiker lett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Szegedi lakótelepi házak között működnek évek óta ezek a vidám közösségi kertek
Virágok, zöldségek, madáretető, sőt, még egy fehérre festett bicikli is dekorálja a kis kerteket.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 14.Az utóbbi években egyre-másra alakítják ki az újabb és újabb közösségi kerteket Szegeden is. Papdi Balázs a Tarján lakótelep néhány kertjét járta be, Pentelei sori, Építő utcai és Zöldfa utcai helyszíneket, és a Hajlat utcában lévő legújabbat is.

Jó látni, hogy a környékbeliek milyen szépen rendben tartják, ápolják, gondozzák, díszítik is ezeket a kerteket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
140 éves tragédia: a szegedi nagy árvíz emlékeit ma is őrzi a város
A település legnagyobb természeti katasztrófájában 6000 ház semmisült meg, és 60 ezer ember vált hajléktalanná. A Napfény város azóta is megemlékezik a hősies helytállásról és újjáépítésről.
Fotók és szöveg: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 06.Szeged mai arculata egy régi nagy természeti katasztrófa nyomán alakult ki.

140 évvel ezelőtt pusztította el az akkori település egy jó részét Szeged történelmének legnagyobb árvize, amit a város lakói “Nagyárvíz” vagy “Víz” néven emlegetnek ma is.

Az 1879. március 12-e után a Tisza áradása az akkori Szeged több mint 90 százalékát elpusztította, a hatezer házból háromszáz maradt meg és hatvanezer ember vált hajléktalanná, az árvíz halálos áldozatainak száma 150-200 ember volt.

A tragédia után épült fel az új arculatú és szerkezetű város, többek között a Dóm, a Dóm tér, a sugaras-körutas városszerkezet, a belvárosi eklektikus palotasorok. A mai napig számos emlék őrzi Szegeden a Nagyárvíz nyomát.

A Körtöltés és a Partfal

A katasztrófa után készült el a városban az új árvízvédelmi rendszer, a körtöltés és a partfal. A hagyományos töltés helyett téglából és kőből épült a védmű. Ezt erősítették meg 1970, majd 2006 után, egy-egy szintén súlyos áradást követően. Az árvízi csúcsot is ekkor mérték, 1009 centimétert. A Nagyárvíz idején 806 centiméteren tetőzött a Tisza.

A körtöltés a várost veszi körbe, a 12 km hosszú védvonal északon Tápé és Szeged határánál indul és Alsóváros szélén ér véget.

A fogadalmi-templom (Szegedi Dóm)

A Nagyárvíznek köszönheti létét Szeged legismertebb épülete, a város egyik legfontosabb szimbóluma a Fogadalmi-templom és a Dóm tér. A katasztrófa után tett fogadalmat a város, hogy a település újjáépítésekor egy új templom is épüljön, amellyel méltó emléket állítanak. Az építkezés ötven évig tartott. 1930. október 30-án szentelték fel Magyarország negyedik legnagyobb templomát, a Magyarok Nagyasszonya székesegyházat.

Néhány különlegességért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Különös képek az esti virágos Szegedről
Romantikus sétára csábítanak a rózsaszín virágba borult fák.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2019. április 29.Mintha egy filmdíszlet lenne, olyan a sok virágba borult fa Szegeden. A különleges hangulatot pedig az esti fények szolgáltatják hozzá.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x