Újra felbukkant az eltitkolt fotó Kádár János haláláról
A képet, amin a pártvezető koporsóját viszik ki a Kútvölgyiből, annak idején nem közölte le az MTI.
Forrás: Fortepan.hu és Szocializmus hagyatéka Facebook-oldal - szmo.hu
2018. szeptember 14.


"Kádár János koporsóját elszállítják a Kútvölgyi úti Központi Állami Kórházból 1989. július 14-én. A képet az MTI akkor nem adta ki!" - ezzel a szöveggel osztott meg egy fotót a Szocializmus hagyatéka Facebook-oldal.

A felvételen az látható, amint a július 6-án elhunyt Kádár Jánosnak, a Minisztertanács volt elnökének, az MSZMP, vagyis a Magyar Szocialista Munkáspárt akkori elnökének díszes koporsóját kihozzák a Kútvölgyi úti Központi Állami Kórházból, hogy elhelyezzék az épület előtt álló halottszállító autóval.

A fotó megjelenését van, aki szenzációként tálalja, minta még soha, sehol nem jelent volna meg, pedig 2013-ban már feltöltötték egy blogra, ahol eredeti forrásként a Fotoklikk.hu oldalt jelölték meg. 2017-ben a Civilhetes használta egy cikkben illusztrációhoz.

1989-ben valóban eltitkolták ezt a fotót, de azóta egyrészt már napvilágot látott, másrészt Kádár János ravatalánál több fotó is készült, ami nem volt titkos, és ezek közül kettőt a Fortepanon is megtaláltok:

Kádár János 1912-ben született az akkori Fiume városában, a mai horvátországi Rijekában. Eredeti nevét először Csermanekre magyarosította, majd a kommunista mozgalomban a Kádár nevet kapta, és ezt később, 1945 márciusában hivatalosan is felvette.

1956-1988-ig volt a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára, a rendszerváltásban már nem vett részt, betegsége miatt szerepe és személye a nyolcvanas évek végén egyre inkább háttérbe került. A szocializmus utolsó éveiben már gyakran tartottak a rendszer ellen tömeges demonstrációkat. Kádár János halála után vált szabaddá az út a rendszerváltozáshoz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x