hirdetés
junkies1.jpg

„Már nem lázadunk, de nem a világ változott, mi találtuk meg a helyünket benne” – interjú a 25 éves Junkies-zal

Láng Dávid - szmo.hu
2019. június 08.


hirdetés

Szekeres: Kiadtuk a Mi van veled? Semmi? című lemezt, ami nagyon nagy siker lett, Fonogram-díjat és rádiós játszásokat is hozott. Ért bennünket egy csomó pozitív impulzus, ami erőt adott a jövőre nézve. És nagyon fontos, hogy mindezt már saját lábon állva, a korábbi menedzsmenttől való elbúcsúzást követően értük el.

Nagyon felszabadító érzés volt, hogy nem kell többé kompromisszumokat kötnünk – amikor négyen leültünk megtervezni a jövőt, akkor sem abban állapodtunk meg először, mit szeretnénk, hanem abban, hogy mit nem. Például bevállalni olyan bulikat, olyan felszereltségű klubokban, ahol enyhén szólva méltatlanok a körülmények.

Azután, hogy ezeket az elveket leszögeztük, tulajdonképpen új életet kezdett a zenekar. Ismét elindultunk felfelé, bár kis lépésekkel, de mondhatjuk, hogy a másodvirágzásunkat éljük. A szó klasszikus értelmében befutni valószínűleg már sosem fogunk – ehhez más döntéseket kellett volna meghoznunk korábban –, de stabil helyünk van a piacon.

– Milyennek látjátok a hazai punkrock színteret, és ezen belül a saját helyzeteteket?

Szekeres: Van egy csomó jó zenekar, például az Auróra, akik az utolsó öt évben rengeteget erősödtek (főleg vidéken), vagy az Alvin és a Mókusok. Ami bennünket illet, szerintem nem igazán függünk konkrétan a punkrock színtértől, megvan a saját hangunk, és a rajongótáborunkat sem lehet egyszerűen behatárolni.

Barbaró: Mi kevésbé tudtuk megtartani a régi közönségünket, mint például a Tankcsapda, akiknek a koncertjeire akár 20-30 év elteltével is eljárnak ugyanazok az emberek. Ehelyett azt látjuk, hogy pár évente feltűnnek új arcok – pedig a mai 20-25 évesek már fiatalabbak, mint maga a zenekar, mégis hallgatják a dalainkat.

Szekeres: Vannak olyanok is, akik lemorzsolódnak, miután gyerekük születik, de pár évvel később őt magukkal hozva térnek vissza. Ennek egyrészt nagyon örülök, mert azt bizonyítja, hogy egy Junkies-koncert biztonságos hely (hiszen ki vinné el a gyerekét olyan helyre, amit nem tart annak?), de kicsit kellemetlenül is érzem magam miatta, hiszen azért elég sok a káromkodás a szövegekben.

– Éreztétek már azt, hogy kezdtek kiöregedni valamelyik dalotokból?

Szekeres: Igen, nekem az Akupunktúra című számról határozottan ez a véleményem. Egyszerűen nem tudok már azonosulni a szövegével. Ettől függetlenül ma is játsszuk, de néha elég nehéz rávenni magam, hogy elénekeljem.

Barbaró: Huszonöt évvel ezelőtt nagyon bennünk volt a lázadás a világ ellen. A világ azóta sem változott, mi viszont megtaláltuk a helyünket benne. Megváltoztatni már nem akarjuk, ettől függetlenül én például ma sem látom szépnek és jónak. Ezt meg is írom, csak esetleg másképp megfogalmazva. A fentiek miatt viszont a régi szövegek ugyanúgy érvényesek azóta is, csak épp egy mai huszonéves számára.

– Manapság a kormány és/vagy a hatalom ellen is elég rendesen lehet lázadni, sok zenekar bele is állt ebbe a témába. Ti viszont tudtommal sosem írtatok nyíltan politikai színezetű dalt. Fel sem merült, hogy szülessen ilyen?

Barbaró: Nem, a politikától mindig is távol tartottuk magunkat. Mi inkább egyfajta komplett életérzésről írunk, nem pedig ilyen vagy olyan oldali hovatartozásról. Szerintem magánemberként se jellemző egyikünkre sem, hogy komolyabban politizálna, vagy akár csak kiállna bármelyik párt mellett.

Szekeres: Kaptunk már felkérést pártrendezvényen való szereplésre, rengeteg pénzért, de azt se vállaltuk el. Mondjuk lehet, hogy ki kellett volna állnunk „Csak a pénzért csinálom” feliratú pólókban... (nevet) De rettentően vigyázni kell ezzel, mert nagyon könnyen a visszájára sülhet el.

Láttunk nem egy példát – neveket hadd ne mondjak – amikor valakiktől azért kezdett elpártolni a közönségük, mert beálltak valamely politikai erő mellé. Akik kihasználták, kifacsarták őket, majd amikor többé nem jött belőlük lé, eldobták.

– Az évfordulóra megjelent lemez koncepciója hogy jött?

Barbaró: Eredetileg arra gondoltunk, hogy válogatásalbum legyen, és emellé mind a négyen hozzunk rá egy saját dalt. Végül aztán elkapott bennünket a lendület, így a négy új számból hat lett. Ezeket a régiekkel vegyítve helyeztük el a lemezen, hiszen ha a végére tettük volna, akkor lehet, hogy nem mindenki vette volna a fáradságot, hogy a kedvencei után meghallgassa őket. De szerencsére nagyon pozitív visszajelzések jöttek rájuk is.

– A régiek közül mi alapján döntöttétek el, melyik kerüljön fel?

Szekeres: Írtunk egy bővebb listát, ezt szűkítettük le végül 13-ra. A legfontosabb szempont az adott dal népszerűsége volt a koncertek és a YouTube-játszások alapján. Az SX7-et kivéve mindegyik lemezről választottunk legalább egyet, az viszont valahogy kimaradt.

Két új dal, a Béke tér és a Szték:

Barbaró: 74 perc fér maximum egy CD-re, ennek most 73 és fél lett a vége, tehát elég jól kicentiztük.

– És újra rögzíteni milyen érzés volt őket?

Szekeres: Leginkább unalmas rutinmunka, hiszen ezeket a dalokat mind játsszuk koncerteken, így eléggé csuklóban vannak.

Barbaró: Inkább a hangzással molyoltunk sokáig, hogy tényleg úgy szólaljanak meg, ahogy az 2019-ben elvárható. Amikor annak idején felvettük őket, rendkívül kezdetleges, szedett-vedett technika állt rendelkezésünkre, az első pár lemezt például még szalagra rögzítettük. Magukon a számokon viszont csak alig változtattunk, egy-két vokálszólamot vagy díszítést leszámítva maradt minden úgy, mint az eredeti verzióban.

– Mire számíthat a közönség a születésnapi koncerten?

Szekeres: A lemez majdnem összes dalát el fogjuk játszani, illetve ezeken felül még néhányat. Szerettünk volna hozzánk közel álló vendégeket hívni, de sajnos gyakorlatilag mindenki játszik a saját zenekarával aznap, és nyilván nem várhatjuk el tőlük, hogy 1-2 dalos beugrás miatt lemondják azt a bulit. De lesz még erre alkalom.

Barbaró: Viszont ott lesz az egyik alapító tagunk, Somogyi Csaba (vagyis Csongor), aki nagyon hamar kiszállt, de az első kazettánkon még gitározott mellettem. Ő azóta építési vállalkozó lett, csak hobbiból zenél, most viszont besegít néhány régi dalba.

Csordás Tibi pedig volt annyira aranyos, hogy bár van aznap bulija, de megígérte, hogy úgy alakítja, hogy oda tudjon érni. Így ő is fellép velünk pár korai szám erejéig, ezzel a felállással tervezünk egy első kazettás blokkot.

Rajtuk kívül Molnár Tomi (Jetlag), valamint az egyik korábbi dobosunk, Schvéger Zoltán is színpadra áll.

Erős látvánnyal is készülünk: a Trackben meglévő amúgy se gyenge technika mellé rendeltünk további robotlámpákat, a stábunk már dolgozik rajta, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőlük.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-7-scaled.jpg

Bűnözővel járt, betegesen lefogyott egy szerephez és van humora - Anne Hathaway-portré

A volt pasija még Bill Clintont is átverte. Hathaway az egyik nagy túlélő Hollywoodban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Anne Hathawaynek a nevéről gyakran eszembe szokott jutni, hogy olyan, mint egy Jane Austen-film főszereplője: van benne valami arisztokratikus tartás, ugyanakkor sérülékenység. Összegyűjtöttünk pár érdekességet róla.

Hercegnői indulás

Hathaway már kisgyerek kora óta eltökélten a színészkarrierről álmodozott, sőt, tett is érte: meghallgatásról meghallgatásra járt. Csakhogy nem igazán úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte, így tinédzser éveiben csalódás csalódást követett. Azért szerencsére nem kellett sokáig várnia:

alig volt 18, amikor jött a Neveletlen hercegnő, melynek ő kapta a főszerepét, és egyből a világhírig emelte.

Csakhogy a szülők nem támogatták a színészi karriert, féltették az érzékeny kislányt, és még Gary Marshall rendezővel is leültek egy találkozó erejéig, mielőtt megengedték Anne-nek, hogy szerepeljen a filmben.

hirdetés

Volt egy bűnöző pasija

Lehet, hogy néhányan emlékeznek is rá: mielőtt Hathaway megismerkedett férjével és gyermekei apjával, volt egy kapcsolata, ami csúnya véget ért.

A férfit azért tartóztatták le, mert 50 millió dollárt csalt ki befektetőkből. Az ingatlanfejlesztő Raffaello Follieri és a színésznő 2004-ben kezdtek randizni, majd a férfit 2008-ban bíróság elé állították és elítélték. Átvert partnerei között volt az exelnök Bill Clinton is.

Hathaway azonnal megszakította vele a kapcsolatot a letartóztatása után, és Follieri hiába próbálta hívni a börtönből - négy évet kapott - , még a telefonszámát is megváltoztatta.

Életveszélyes diéta

Azt tudjuk, hogy Oscar-díjat hozott számára A nyomorultak című filmben nyújtott alakítása. Azt viszont már nem biztos, milyen komoly életvezetési szabályokat vezetett be azért, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint egy csontsovány, hajléktalan prostituált.

Mindehhez napi 500 (!) kalóriát fogyasztott el, és sokak szerint talán túl komolyan is vette a szerepet. A haját megtépázott rövidre vágta, a kulcscsontjai kilógtak. Még a rendező is figyelmeztette, hogy túl messzire megy a felkészüléssel.

Majdnem ő játszotta a Felkoppintva főszerepét

A 2007-es vígjáték - Seth Rogennel és Katherine Heigle-lel a főszerepben - igazi kasszasiker volt, viszont eredetileg Anne Hathaway volt az, akit a női főszerepre választottak. Anne a forgatás előtt lépett ki a produkcióból kreatív nézetkülönbségek miatt. Konkrétan az volt a konfliktusforrás - ahogy Judd Apatow, a direktor mesélte - ,

Anne nem értett egyet azzal, hogy egy valódi szülés képei is belekerüljenek a filmbe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
eszenyi.jpg

Álarcos énekes: Lelepleződött a Tigris, Eszenyi Enikő volt a maszk mögött

A nyomozóknak leesett az álla, mikor meglátták, kit rejt az álarc. Eszenyi elárulta azt is, hogy nagyon nehéz volt a jelmeze, alig bírt menni benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Újabb versenyző búcsúzott az Álarcos énekes produkciójából. A nyomozók közül többen is Ónodi Eszterre tippeltek, de volt egy szavazat Trokán Nórára is.

Ám a maszk mögül végül Eszenyi Enikő bukkant elő.

Nagyon tévúton voltak - vallották be a nyomozók is, akik még előzőleg azon is vitáztak, hogy férfi vagy nő bújik meg az álarc mögött. Sebestyén Balázs többször is elmondta, hogy nem hiszi el, hogy Eszenyi volt a Tigris.

VIDEÓ: A leleplezés

Ilyen rejtélyes nyomokat adott magáról a Tigris:

hirdetés

És a produkciója:

A szombati adásban Nagy Ervin vette át Gáspár Laci helyét, amíg az énekes felépül a koronavírus-fertőzéséből.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1024px-Tom_Hardy_42774738485-1000x667.jpg

Egyre biztosabb, hogy Tom Hardy lesz az új James Bond

Még júniusban szerepelhetett sikeresen a meghallgatásokon.
Fotó: Gage Skidmore/Wikipedia - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Bár hivatalosan még nem jelentették be, egy brit lap már tényként kezeli, hogy Tom Hardy veheti át a szmokingot és a fegyvert a James Bond szerepéből idén visszavonuló Daniel Craigtől.

A The Vulcan Reporter tudni véli, hogy

a színésznek még júniusban ajánlották fel a szerepet, miután meggyőző teljesítményt nyújtott a meghallgatásokon.

A forrás szerint idén novemberben tervezték bejelenteni a színészt - akkor, amikor a Nincs idő meghalni című 25. Bond-filmet bemutatják, ám a járványhelyzet miatt a bejelentés átcsúszhat 2021-re. A Daily Mail szerint az is ezt jelezheti előre, hogy a fogadóirodáknál jelentősen lecsökkent a szorzó Hardy nevénél, ami több mint sokatmondó.

Hardy korábban nem rejtette véka alá, hogy szívesen eljátszaná Bondot, ám rendkívül szűkszavúan nyilatkozott róla, nehogy ártson ezzel az esélyeinek.

hirdetés

Ezzel ő lenne a 7. James Bond, azt a Daniel Craiget váltaná, aki már évek óta pedzegeti visszavonulását. 2005 óta 5 Bond-filmben játszotta el a címszerepet, és bár már 2016-ban azt mondta, hogy elege van a titkosügynökből, még visszacsábították, így láthatjuk még egyszer a Nincs idő meghalni című filmben épületeken ugrálni és szép nőket megmenteni. Ha Hardyé lesz a megtiszteltetés, olyan színészek sorába kerül be, mint Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton és Pierce Brosnan.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 19-én mutatják be a Nincs idő meghalnit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Ez a nővér nagyon csúnya dolgokat művel – Ratched a Netflixen

Ryan Murphy sorozata a Száll a kakukk fészkére gonosz nővérének előtörténetét meséli el. Kritika.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. szeptember 21.


hirdetés

Fel a kezekkel, ki nem látta még a Száll a kakukk fészkére című nagyszerű regényadaptációt, Jack Nicholson egyik legvagányabb alakítását, és Milos Forman egyik legnagyszerűbb, 1975-ös filmjét? Ha nem, kötelező, főleg azoknak, akik a szabadság, a normalitás viszonylagossága és az emberiesség kérdéseivel szívesen foglalkoznak, de nem szeretik, ha mindezt túl komolyan nyomják le a torkukon. Mert a Száll a kakukk fészkére mestermű.

A Ratched című új Netflix-sorozatról sajnos nem mondható el ugyanez, ugyanakkor számos olyan erénnyel dicsekedhet, ami kevés jelenlegi sorozatról mondható el. Eredettörténetről beszélünk: az a Ratched nővér áll a sztori középpontjában, aki a Forman-filmben élvezettel, pszichopátiára utaló személyiségbeli jelekkel tett gonoszságokat az elmegyógyintézet betegeivel - köztük Jack Nicholsonnal, aki inkább volt normális - bár mi is az a normális? - mint nem.

Ratched ikonikus filmes figura, őt és elképzelt előzménysztoriját hívta most életre Ryan Murphy kreátor (American Crime Story, Hollywood) és a főszereplő, Sarah Paulson, akiről eddig is tudtuk, hogy nagyszerű színésznő, de itt konkrétan zseniális, amit művel, különösen ahhoz képest, hogy a sorozatban azért vannak aránytalanságok és túlzások.

Az egyik fix pontja maga Paulson, árnyalt, gyönyörű és zavarba ejtően komplex alakításával. Ezzel sokan szerintem nem is feltétlenül tudnak majd mit kezdeni, és a motivációhiányra meg a következetlen forgatókönyvre lehet fogni a váltakozó reakcióit, miközben egyszerűen csak arról van szó, hogy Paulson eljátssza, miként lehet egy embernek ilyen, meg olyan, meg amolyan oldala, meg ilyen, olyan és amolyan tettei - mint mindannyiunknak. Csak épp ő elcse#szettebb háttérből jön, mint az átlagember.

A Ratched főhőse tehát a második világháborús traumákat, gyermekkori és felnőtt traumákat átélt figura - nem vagyok diagnoszta, de ha traumaismétlés esete áll fenn nála, érdemes ebből a szempontból is végignézni a sorozatot. Én az első részt kétszer néztem meg, és több helyzetet és reakciót jobban értettem meg, mint elsőre. A Ratched ugyanis rohan, akárcsak az emberi elme, és nem érdemes elkalandozni, mert a következő pillanatban nem fogjuk érteni, mi miért történt.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!