hirdetés
magantanulo.jpg

Jövőre megszűnhet a magántanulói jogviszony, egyéni munkarendet lehet kérni helyette

Össztársadalmi érdek, hogy a gyermekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek, írta közleményében az Emmi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.


hirdetés

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, a javaslatnak többek között része az is, hogy kivezetik a magántanulói jogviszonyt. Helyette az érintettek a 2020/21-es tanévtől egyéni munkarendet kérhetnek, ha ezt a tanuló egyéni adottsága, sajátos helyzete indokolja, és az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös, írja az MTI az Emmi szerdai közleményére hivatkozva.

A közleményben az is szerepel:

össztársadalmi érdek, hogy a gyermekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek.

Az Index azt írja, ugyanez a törvénymódosítás az ellenzék által korábban Taigetosz-törvényként emlegetett szabályozást korrigálja az Alkotmánybíróság felhívására. A törvény a beilleszkedési, tanulási, magatartásbeli (BTM) problémákkal küzdő gyerekektől vette el azt a lehetőséget, hogy felmentést kapjanak az osztályozás alól.

A köznevelési törvénybe most

beillesztik a fejlesztő pedagógiai ellátás fogalmát, vagyis BTM-tanuló tantárgyi felzárkóztatására és készségfejlesztésére irányuló kötelező foglalkozást.

Változik a diákok nyilvántartását ellátó állami szerv is. Az egységes, országos hatáskörű szervre telepített nyilvántartási feladatokkal átláthatóvá, egyben kezelhetővé válik a gyermekek, tanulók intézményes nevelésben-oktatásban való részvétele, áll az indoklásban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kapitany-cimkep.jpg

A ruháiról készült fotók alapján azonosították a Hableány magyar kapitányát

A személyes azonosítás még nagyobb traumát okozott volna a hozzátartozóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Korábban mi is megírtuk, hogy a Hableányt üzemeltető cég saját halottjainak tekinti az elhunyt kapitányt és matrózát, akiktől, ha a hozzátartozók is úgy döntenek, hajós temetésen vesznek örök búcsút.

A Bors arról ír: nehéz perceket élt át mindkét család, amikor az azonosításra került a sor.

Pethő Tibor, a Hableány matrózának testvére elmondta: mivel a férfi párja nagyon részletesen le tudta írni, milyen ruhát viselt, a patológiára már csak elbúcsúzni mentek be hozzá.

"A ha­jókiemelést itthonról kö­vettük vé­gig, az édesanyánk teljesen összeomlott, amikor meglátta a ki­emelt Hableányt"

- nyilatkozta a lapnak.

A kapitányt, L. Lászlót a lánya és a barátnője azonosította. A hozzátartozókat képviselő dr. Gulyás Krisztiántól megtudta a Bors, hogy a kapitány ruházatát lefényképezték, ennek alapján történt az azonosítás.

"A hatóságok azért választották ezt a formát, mert egy, több mint két hetet vízben töl­tött testről pontosan tudni lehet, hogy milyen állapotban van. A személyes azonosítás még nagyobb traumát okozott volna a hozzátartozóknak"

- magyarázta az ügyvéd.

Tegnap mi is megírtuk, hogy mivel helybenhagyták a Budai Központi Kerületi Bíróság döntését, a Hableánnyal balesetező Viking Sigyn ukrán kapitánya 15 millió forintos óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Ez azt jelenti, hogy a napokban szabadulhat is a börtönből, ha az összeget kifizeti, de megkötéseket kell teljesítenie: hetente kétszer meg kell jelennie a nyomozóhatóságnál, nyomkövetőt kell hordania és nem hagyhatja el Budapest területét.


KÖVESS MINKET:hirdetés
roncs-szallitas.png

Újabb áldozatot azonosítottak a Hableány utasai közül

A Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszánál találták meg a férfit. Még három dél-koreai turistát keresnek.
Címkép: MTI, Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. június 13.Azonosították a hajóbaleset újabb áldozatát: a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszánál megtalált férfi is a Hableány utasa volt, írja a Police.hu.

A Dunai Vízirendészeti kapitányság munkatársai június 12-én, szerdán késő délután a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán a vízből egy férfi holttestét emelték ki. Az azonosítás után kiderült:

az eddig eltűntként keresett férfi a május 29-én történt dunai hajóbaleset áldozata.

A kutatásban résztvevők a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig

továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

A mellékelt térképen a dunai hajóbaleset áldozatainak feltalálási helyszínei látszanak:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
orban-bolcsek-tanacsa.jpg

Orbán Viktor levelet írt a néppárti bölcseknek

A Népszava birtokába került üzenetben szó van többek között az EPP elleni kampányról, a magyar bíróságok függetlenségéről, a CEU távozásáról és a magyar médiaviszonyokról is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt a három bölcsnek, vagyis a belga Herman van Rompuy által vezetett tanácsnak, aminek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus is. Az ő feladatuk, hogy megvizsgálják a magyar kormánypártot, megfelel-e az EPP demokratikus értékeinek, írja a Népszava. A lapnak birtokába jutott az üzenet, amit Schüsselnek címeztek.

A cikk szerint Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért kampányol a kormány az EU és az EPP ellen, azt válaszolta: nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról. Magát kereszténydemokratának vallja, hisz a család alapvető fontosságában és abban, hogy a magyar kultúra alapja a kereszténység. A migrációellenességét is megemlítette.

A magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége pedig garantált az alkotmányban, írta még. A kormányközeli sajtótermékek százait tömörítő KESMA mellett azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb közéleti médiumok, így az RTL Klub híradója, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava, kormánykritikusak.

Mint rámutatott, Magyarországon 60 ezer civil szervezet működik, így szerinte nem lehet állítani, hogy el lennének nyomva. A CEU önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta, különösen a kormány nem.

Mindemellett zárásként „teljes nonszensznek” nevezte, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt és emiatt nincsenek uniós zászlók egyes közintézményeken.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
saskajaras-fao-rovar-invazio-migracio.jpg

Migráns rovarok inváziója teszi még elviselhetetlenebbé a klímaváltozást

Olaszországban sáskajárás pusztít, nálunk néhány éve kezdődött a poloskainvázió – és ez még csak a jéghegy csúcsa.
Fotó: FAO - szmo.hu
2019. június 13.Bejárta a világsajtót, hogy Olaszországban, Szardínia szigetén rég nem látott sáskajárás pusztít. A rovarok már 2000 hektáron elpusztítottak mindent, és a sziget középső részén Nuoro, Ottana és Orani környékét szinte szőnyegként borítják. A második világháború óta nem volt ehhez fogható.

Mivel a több millió rovar nagy területen pusztította le a kaszálót, veszélybe kerültek a helyi juhtenyésztők, pontosabban az általuk gondozott juhállomány. Az állattenyésztők egyelőre Szardínia többi részéről veszik a szénát, de ez többletköltséget jelent nekik. Miért ennyire fontos, hogy a birkák kapjanak elegendő és megfelelő élelmet? Mert ettől is függ, mennyi sajtot készíthetnek a termelők.

A falánk sáskák miatt ráadásul más növények és mezőgazdasági termények, például a szőlők is veszélyben vannak.

A sáskajárás következménye rendszerint a termények hiánya, ennek következtében a súlyos éhínség. Nem véletlenül lett ez az egyik bibliai csapás, nem véletlenül került bele a Korán szövegébe is. A sáskajárás a Közel-Keleten az éhínség jelképe.

Az idei olaszországi sáskajárást egyébként részben az időjárás számlájára írják. A május hűvös volt, majd hirtelen emelkedett meg a hőmérséklet.

Sáskajárás – a látvány önmagáért beszél

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x