hirdetés
kepmas10.jpg

Jövőképünkről fesztiválhangulatban – beszélgetés Böszörményi Nagy Gergellyel, a Brain Bar alapítójával

Világhírű tudósok és influencerek, start-up-sikeremberek és fiatal kreatív művészek, politikusok és médiaguruk: május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar Jövőfesztivál, amelynek helyszíne a budapesti Corvinus Egyetem lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

A Brain Bar céljairól, jellegéről, a fellépőkről, a közönségnek kínált lehetőségekről nyilatkozott a Szmo.hu-nak Böszörményi Nagy Gergely, a Jövőfesztivál alapítója.

- Az idén 5 éves a Brain Bar. Hogyan született meg az ötlete, mi volt az eredeti koncepció, mennyiben változott az évek során?

- A célunk 2015 óta nem változott, inspirálni akarjuk a magyar fiatalokat. Az eszköztárunk persze sokat fejlődött. Kezdetben még nem terveztünk saját színpadi formátumokat, állásbörzét, a résztvevőinket összekötő appot, pláne nem ismeretterjesztő filmeket… így az inspiráció mellett a közönség ma már egy igazán aktív közösségi élményt, és fontos új kapcsolatokat is kaphat ettől a pár naptól. Több lett a Brain Bar, mint aminek terveztük.

- Mit takar a Jövőfesztivál fogalma? Miért a Corvinusra esett a választás?

- A jövőfesztivál annyit tesz, hogy kötetlen, szórakoztató formában beszélünk mindenről, ami a sorsunkat meghatározza, az átalakuló étrendtől a háborús kockázatokig. Szakmai konferenciák, innovációs fórumok persze mindenütt akadnak. Mi olyan eseményről álmodunk, amilyen nincs máshol a világban.

A technológia helyett nálunk az ember, a kütyük helyett a flow van a középpontban.

Ehhez a Fővám téri helyszín több tekintetben is kézenfekvő. A Duna, a Szabadság-híd, a Gellért-hegy olyan látványos díszletet biztosítanak, ami a fesztivál alkalmából először Budapesten járó vendégeinknek, az előadóknak, a külföldi újságíróknak és a Brain Bar kedvéért más országokból érkező közönségnek is maradandó élmény. Másrészt ezekben az években a Corvinus is megújul, komoly nemzetközi célokat tűz ki maga elé, ezáltal igazán hiteles, autentikus otthon a számunkra.

- A két napos programot a bőség zavara jellemzi. Milyen szempontok alapján hívták meg az előadókat?

- A két kulcsszó: bátorság és karakter. Egész évben bátor és vitára ingerlő gondolatokat vadászunk, olyan történetmesélőkkel, akik nem csak okosak, de erős a színpadi jelenlétük és hajlandók a közönségből érkező kérdések, ellenvélemények záporában is képviselni az álláspontjukat.

- Maye Musk és a Jurassic Park-szakértő paleontológus Jack Horner neve sokakat vonzhat a Brain Barra. De lesznek mások is, akik különleges élményt nyújtanak majd.

-Idei top nevünk biztosan Jordan B. Peterson sztárpszichológus, akit a New York Times nemes egyszerűséggel a nyugati világ legbefolyásosabb intellektusának nevezett. Különlegessége, hogy a tiniktől az idős korosztályig megszólítja, leköti és megosztja az embereket. Érkezése a mi közönségünk körében is nagy vitát generált, de pontosan ezért hívtuk Budapestre.

Mikaila Ulmer személyében lesz egy 14 éves vezérigazgatónk Amerikából, aki 4 éves kora óta építi saját limonádémárkáját, de eljön Európa egyik első női imámja, az iszlám reformjáért küzdő Sherin Khankan is.

Nagyon izgalmas lesz Cesar A. Hidalgo, a világ egyik vezető adattudósának vendégszereplése, aki az emberi közösségek, például a vállalatok és a nemzetek tanulási képességét kutatja.

Még te is ott lehetsz a Brain Bar Fesztiválon!

2019. május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar jövőfesztivál. Több mint ötven izgalmas előadóval és minden eddiginél több helyszínnel, valamint Future Jobs címmel a jövő legizgalmasabb állásait kínáló karrierexpóval várja látogatóit. A szakmai programot zenei és színházi produkciók, illuzionisták és foodtruck felvonulás egészíti ki.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Brain Bar látogatói személyesen is találkozhassanak kedvenc előadóikkal. Erre a célra külön helyszínt és idősávokat alakítanak ki. A Brain Bar-jegyek online is elérhetők. További információ itt, illetve az esemény Facebook-oldalán.

- Erős a magyar részvétel is, hiszen több rangos közéleti személyiség – Varga Judit, Novák Katalin, Vitézy Dávid – mellett fiatal vállalkozók, művészek is pódiumot kapnak, és ott lesz a világhírű fizikus, hálózatkutató Barabási Albert-László is. Van olyan fiatal művész, magyar vonatkozású előadó, akit kiemelne?

- Az elmúlt időszak egyik legpozitívabb civil kezdeményezése, az Amigos a Gyermekekért alapítója, Fábián Sára például arról mesél majd, hogyan lehet egy nonprofit célért eredményesen, profi menedzser-szemlélettel küzdeni. Porkoláb Imre ezredes, aki igazi magyar csúcsteljesítményként egészen a közelmúltig a NATO-t képviselte a Pentagonban, a jövő katonáját mutatja be nekünk.

Oscar-díjas rendezőnk, Deák Kristóf a technológia-függőségről beszélget Tiffany Shlain amerikai dokumentumfilmessel. Varró Lászlót, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdászát a kőolaj, a napenergia és a klímaváltozás viszonyáról is faggatni fogjuk.

Ezalatt a szabadtéri passzázson Fat Heat, az egyik legprofibb hazai graffitiművész alkot monumentális festményt a jövő Budapestjéről, de fellép JumoDaddy és az Anima Sound System is.

- Fontos része a Brain Barnak az idén is az állásbörze. Mostanában sokat hallani arról, hogy a következő évtizedekben teljesen átalakul a munkaerőpiac világszerte. Hogyan lehet erre felkészülni?

- Egy biztos, a cégeknek érdemes sokat és őszintén beszélgetnie a fiatalokkal. A Brain Bar saját állásbörzéje, a Future Jobs pontosan erről szól. Ráadásul a mi közönségünk különösen jó és hasznos beszélgetőtárs. Egyik partnerünk, Németország meghatározó iparvállalata a tavalyi esemény után úgy fogalmazott, hogy az összes karrierexpo közül nálunk kapták a legértelmesebb kérdéseket.

- A Brain Bar látogatói főleg fiatalok, huszonévesek. Mi teheti vonzóvá a rendezvényt az idősebb generációk számára?

Ha valami, akkor a Brain Bar-élmény, ezek a témák, ezek a koponyák, és nem utolsó sorban ez a közönség segíthet frissen tartani az agyat.

- Önt sokan a Design Terminal mentorprogramjáról ismerik. Hol tart ma a program, és milyen eredményekre a legbüszkébb?

- Amikor 2014-ben útjára indítottuk a mentorprogramot, Magyarországot nem jegyezték a világ startup-térképén. Tavaly őszi szemeszterünkre már 215 vállalkozás jelentkezett 56 országból, köztük olyan fejlett innovációs ökoszisztémákból is, mint az Egyesült Államok vagy Svédország. Az a fejlemény, hogy az ötletgazdák, fejlesztők, üzleti tehetségek szerte a világból szívesen jönnek Budapestre cégépítést tanulni, nagyon lelkesítő, és szerintem hozzátesz az országhoz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
borics-adam-bellator-kuzdosport-mma-2.jpg

A második menet végén kiütötte világbajnok ellenfelét a magyar ketrecharcos

A mérkőzésvezető állította meg a küzdelmet.
Kép: Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 08.Pályafutása tizedik meccsét is megnyerte a ketrecharcos Borics Ádám, aki a kaliforniai San Joséban rendezett Bellator 226 gálán a második menetben technikai KO-val győzte le az amerikai Pat Current.

Borics egy repülő térdrúgással vitte földre Current, akit aztán ököllel és könyökkel alaposan megsorozott, amíg végül a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.

„Hálás vagyok, hogy ennyien szurkoltok nekem! Megcsináltuk!! Nincs megállás az övig!”

– írta a Facebook-oldalán a győzelem után Borics, aki az első ketrecharcos lett, aki kiütéssel tudott nyerni Curren ellen.

A sportolóról korábban mi is írtunk, akkor azt mondta: nincsenek példaképei, inkább technikákat gyekszik ellesni másoktól.

„A küzdősportban az a legszebb, hogy a tanulás soha nem ér véget”

– mondta akkor Borics Ádám. „Olyan nincsen, hogy már mindent tudok, mert mindig akad majd egy birkózó vagy bokszoló, aki mutatni tud nekem valami újat” - tette hozzá.

Sziasztok! Hálás vagyok, hogy ennyien... - Adam "The Kid" Borics

Sziasztok! Hálás vagyok, hogy ennyien szurkoltok nekem! Megcsináltuk!!!?? Nincs megállás az övig!? Kedden térek vissza Floridába, szerda-csütörtök...


KÖVESS MINKET:hirdetés
app-sziv.png

Már 30 ember életét mentette meg a Szív City applikáció

Egy esztergomi férfi is ennek az alkalmazásnak köszönheti az életét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 08.Megállt a szíve egy férfinak az esztergomi autóbuszállomáson. Egy helyi polgárőr az Országos Mentőszolgálat Szív City applikációján keresztül kapott riasztást. Rögtön a megadott helyre ment. Miután látta, hogy a férfi nem lélegzik, és nincs pulzusa, azonnal megkezdte a szívmasszázst. A mentők percek alatt a helyszínre értek, és folytatták az újraélesztést. A férfit végül stabil állapotban vitték kórházba - hangzott el az RTL Híradóban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fodor-szabolcs-berlin.jpg

26 éves magyar férfi lett Berlin legjobb ápoló gyakornoka

Mindig pozitív, mosolyog, élmény együtt dolgozni vele és a betegek is szeretik – Fodor Szabolcsot ezekkel a szavakkal jelölte az egyik kolléganője a versenyre.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2019. szeptember 15.Újabb magyar siker siker született. Németországban egy versenyen egy 26 éves magyar fiú lett a legjobb.

Mint arról a 24.hu beszámolt,Fodor Szabolcs három éve ment ki Berlinbe, hogy elvégezzen egy ápolói képzést.

Mindig pozitív, mosolyog, élmény együtt dolgozni vele és a betegek is szeretik

– ezekkel a szavakkal jelölte az egyik kolléganője a versenyre. A megmérettetésen Berlin legjobb ápoló gyakornokát keresték.

Fodor Szabolcs megnyerte a díjat, de szeptember végéig még szavazni lehet rá, hogy esélye legyen a legjobb németországi ápoló címre is.

"Nem csak a munkamorál és a személyiség volt fontos a díjnál, a jelölt története is sokat nyomott a latba" - írja a 24.hu.

"Szabolcs 2016-ban egy egészségügyi képzést kezdett el: három év alatt elvégzett egy ápolói iskolát, és ma már időseket gondoz Berlinben. A képzés a napokban ért véget, letette az utolsó vizsgát is, így már szakápolóként dolgozhat teljes állásban a német fővárosban.

A már Németországban dolgozó nővére győzte meg, hogy próbálja meg az ápolást, noha Szabolcs kezdetben szkeptikus volt: nem beszélte jól a nyelvet, és nem is volt biztos abban, hogy neki való az ápolói munka. Mégis belevágott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kiss-peter-parasport-kajakkenu-2.jpg

16 éves magyar parasportoló lett a világ legjobbja

Kiss Péter lett a hónap sportolója a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnál.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 12.A parakajakos Kiss Péter lett a hónap sportolója a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnál.

A mindössze 16 esztendős magyar a szervezet szerdai közleménye szerint a szavazatok 49 százalékát bezsebelve nyerte meg a voksolást.

Kiss Péter augusztusban a szegedi világbajnokságon a magyar csapat első aranyérmét szerezte, az integrált paraverseny KL1-es kategóriájában diadalmaskodott, ezzel kvótát szerzett a jövő évi tokiói paralimpiára.

"Csodálatos érzés! Nem gondoltam volna, hogy nyerek, mert mostanában az edzések sem mentek olyan jól, és az erős hátszél sem kedvez nekem, még a rajt előtt is izgultam. A rajtom aztán közepesen sikerült, megvolt a sebességem, de nagyon kellett a közönség, amely az utolsó ötven méteren segített. A szurkolásuk nélkül nem nyertem volna"

- mondta az augusztusi szegedi versenyen a magyar vb-győztes.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x