hirdetés
kepmas10.jpg

Jövőképünkről fesztiválhangulatban – beszélgetés Böszörményi Nagy Gergellyel, a Brain Bar alapítójával

Világhírű tudósok és influencerek, start-up-sikeremberek és fiatal kreatív művészek, politikusok és médiaguruk: május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar Jövőfesztivál, amelynek helyszíne a budapesti Corvinus Egyetem lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

A Brain Bar céljairól, jellegéről, a fellépőkről, a közönségnek kínált lehetőségekről nyilatkozott a Szmo.hu-nak Böszörményi Nagy Gergely, a Jövőfesztivál alapítója.

- Az idén 5 éves a Brain Bar. Hogyan született meg az ötlete, mi volt az eredeti koncepció, mennyiben változott az évek során?

- A célunk 2015 óta nem változott, inspirálni akarjuk a magyar fiatalokat. Az eszköztárunk persze sokat fejlődött. Kezdetben még nem terveztünk saját színpadi formátumokat, állásbörzét, a résztvevőinket összekötő appot, pláne nem ismeretterjesztő filmeket… így az inspiráció mellett a közönség ma már egy igazán aktív közösségi élményt, és fontos új kapcsolatokat is kaphat ettől a pár naptól. Több lett a Brain Bar, mint aminek terveztük.

- Mit takar a Jövőfesztivál fogalma? Miért a Corvinusra esett a választás?

- A jövőfesztivál annyit tesz, hogy kötetlen, szórakoztató formában beszélünk mindenről, ami a sorsunkat meghatározza, az átalakuló étrendtől a háborús kockázatokig. Szakmai konferenciák, innovációs fórumok persze mindenütt akadnak. Mi olyan eseményről álmodunk, amilyen nincs máshol a világban.

A technológia helyett nálunk az ember, a kütyük helyett a flow van a középpontban.

Ehhez a Fővám téri helyszín több tekintetben is kézenfekvő. A Duna, a Szabadság-híd, a Gellért-hegy olyan látványos díszletet biztosítanak, ami a fesztivál alkalmából először Budapesten járó vendégeinknek, az előadóknak, a külföldi újságíróknak és a Brain Bar kedvéért más országokból érkező közönségnek is maradandó élmény. Másrészt ezekben az években a Corvinus is megújul, komoly nemzetközi célokat tűz ki maga elé, ezáltal igazán hiteles, autentikus otthon a számunkra.

- A két napos programot a bőség zavara jellemzi. Milyen szempontok alapján hívták meg az előadókat?

- A két kulcsszó: bátorság és karakter. Egész évben bátor és vitára ingerlő gondolatokat vadászunk, olyan történetmesélőkkel, akik nem csak okosak, de erős a színpadi jelenlétük és hajlandók a közönségből érkező kérdések, ellenvélemények záporában is képviselni az álláspontjukat.

- Maye Musk és a Jurassic Park-szakértő paleontológus Jack Horner neve sokakat vonzhat a Brain Barra. De lesznek mások is, akik különleges élményt nyújtanak majd.

-Idei top nevünk biztosan Jordan B. Peterson sztárpszichológus, akit a New York Times nemes egyszerűséggel a nyugati világ legbefolyásosabb intellektusának nevezett. Különlegessége, hogy a tiniktől az idős korosztályig megszólítja, leköti és megosztja az embereket. Érkezése a mi közönségünk körében is nagy vitát generált, de pontosan ezért hívtuk Budapestre.

Mikaila Ulmer személyében lesz egy 14 éves vezérigazgatónk Amerikából, aki 4 éves kora óta építi saját limonádémárkáját, de eljön Európa egyik első női imámja, az iszlám reformjáért küzdő Sherin Khankan is.

Nagyon izgalmas lesz Cesar A. Hidalgo, a világ egyik vezető adattudósának vendégszereplése, aki az emberi közösségek, például a vállalatok és a nemzetek tanulási képességét kutatja.

Még te is ott lehetsz a Brain Bar Fesztiválon!

2019. május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar jövőfesztivál. Több mint ötven izgalmas előadóval és minden eddiginél több helyszínnel, valamint Future Jobs címmel a jövő legizgalmasabb állásait kínáló karrierexpóval várja látogatóit. A szakmai programot zenei és színházi produkciók, illuzionisták és foodtruck felvonulás egészíti ki.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Brain Bar látogatói személyesen is találkozhassanak kedvenc előadóikkal. Erre a célra külön helyszínt és idősávokat alakítanak ki. A Brain Bar-jegyek online is elérhetők. További információ itt, illetve az esemény Facebook-oldalán.

- Erős a magyar részvétel is, hiszen több rangos közéleti személyiség – Varga Judit, Novák Katalin, Vitézy Dávid – mellett fiatal vállalkozók, művészek is pódiumot kapnak, és ott lesz a világhírű fizikus, hálózatkutató Barabási Albert-László is. Van olyan fiatal művész, magyar vonatkozású előadó, akit kiemelne?

- Az elmúlt időszak egyik legpozitívabb civil kezdeményezése, az Amigos a Gyermekekért alapítója, Fábián Sára például arról mesél majd, hogyan lehet egy nonprofit célért eredményesen, profi menedzser-szemlélettel küzdeni. Porkoláb Imre ezredes, aki igazi magyar csúcsteljesítményként egészen a közelmúltig a NATO-t képviselte a Pentagonban, a jövő katonáját mutatja be nekünk.

Oscar-díjas rendezőnk, Deák Kristóf a technológia-függőségről beszélget Tiffany Shlain amerikai dokumentumfilmessel. Varró Lászlót, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdászát a kőolaj, a napenergia és a klímaváltozás viszonyáról is faggatni fogjuk.

Ezalatt a szabadtéri passzázson Fat Heat, az egyik legprofibb hazai graffitiművész alkot monumentális festményt a jövő Budapestjéről, de fellép JumoDaddy és az Anima Sound System is.

- Fontos része a Brain Barnak az idén is az állásbörze. Mostanában sokat hallani arról, hogy a következő évtizedekben teljesen átalakul a munkaerőpiac világszerte. Hogyan lehet erre felkészülni?

- Egy biztos, a cégeknek érdemes sokat és őszintén beszélgetnie a fiatalokkal. A Brain Bar saját állásbörzéje, a Future Jobs pontosan erről szól. Ráadásul a mi közönségünk különösen jó és hasznos beszélgetőtárs. Egyik partnerünk, Németország meghatározó iparvállalata a tavalyi esemény után úgy fogalmazott, hogy az összes karrierexpo közül nálunk kapták a legértelmesebb kérdéseket.

- A Brain Bar látogatói főleg fiatalok, huszonévesek. Mi teheti vonzóvá a rendezvényt az idősebb generációk számára?

Ha valami, akkor a Brain Bar-élmény, ezek a témák, ezek a koponyák, és nem utolsó sorban ez a közönség segíthet frissen tartani az agyat.

- Önt sokan a Design Terminal mentorprogramjáról ismerik. Hol tart ma a program, és milyen eredményekre a legbüszkébb?

- Amikor 2014-ben útjára indítottuk a mentorprogramot, Magyarországot nem jegyezték a világ startup-térképén. Tavaly őszi szemeszterünkre már 215 vállalkozás jelentkezett 56 országból, köztük olyan fejlett innovációs ökoszisztémákból is, mint az Egyesült Államok vagy Svédország. Az a fejlemény, hogy az ötletgazdák, fejlesztők, üzleti tehetségek szerte a világból szívesen jönnek Budapestre cégépítést tanulni, nagyon lelkesítő, és szerintem hozzátesz az országhoz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parkolo-app.jpg

Magyar fejlesztésű app lehet a parkolás jövője: oda is beállhatsz vele, ahová egyébként nem lehetne

A Parkl használatával nem kell többé aprópénzes automatákkal bajlódnod, de ennél sokkal többre is képes az alkalmazás.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 28.Aki rendszeresen autóval közlekedik Budapest belvárosában, biztosan szembesült már vele, mennyire nehéz feladat időnként parkolóhelyet találni. Sokszor hosszú percekig kell körözni, és csak az eredeti célunktól több utcányira tudunk megállni.

Eközben viszont számos szabad hely van zárt térben, például szállodákban, újépítésű társasházakban napközben, vagy irodaházakban esténként és hétvégén.

Ezekbe a garázsokba nem lehet csak úgy beállni, pedig az esetek túlnyomó részében alig vannak kihasználva. Erre a koncepcióra épül a Somogyi Zsolt által megálmodott és startupként indult Parkl.

Zsolték kitalálták, hogy fejlesztenek egy olyan alkalmazást, ami egy előre elhelyezett eszköz segítségével képes kinyitni a rendszerbe bevont parkolóhelyek kapuját, hogy a mobilappot használó autós be tudjon hajtani. A fizetés is teljesen készpénzmentesen történik, a parkolás végén terhelik meg a felhasználó kártyáját.

Az ötlethez befektetőket is találtak, így három évvel ezelőtt hozzákezdtek a megvalósításhoz. 2017 közepén indult el a tesztüzem, Zsolt és üzlettársa ebben az időszakban egymás után keresték fel a potenciális partnereket.

Elmondták, hogy nekik azért lesz előnyös a részvétel, mert az üres órákban is állnak majd autók a parkolóhelyeiken, amivel plusz bevételhez jutnak, ráadásul ezért aktívan semmit nem kell tenniük.

Erre elég sokan ráharaptak, de a fejlesztés közben hamar kiderült, hogy az ötletben több is rejlik: nemcsak az amúgy nagyközönség elől elzárt helyek, de a nyilvános parkolóházak bevonására is alkalmas, így tulajdonképpen digitalizálni lehet vele a parkolást, mint szolgáltatást.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
agyas.jpg

Tudományos áttörést hozhat a magyar agykutatók eredménye, amelyet a Science-ben tettek közzé

A memóriával kapcsolatban tettek fontos felfedezést az MTA agykutatói, egy idegpályát találtak, amely felelős a tartós emlékekért. A legrangosabb folyóiratban publikálhatták.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. május 26.Még ma sem teljesen világos, mi dönti el az agyban, hogy valamiből tartós emléknyom lesz, vagy gyorsan elhalványul az idő múltával.

A kelleténél tartósabb emléknyomok komoly problémákat okozhatnak: a szorongásos megbetegedések, illetve az úgynevezett poszttraumatikus stressz szindróma fontos jellemzője, hogy a betegeknek kórosan erős emlékeik alakulnak ki.

Ezektől nem tudnak szabadulni, és vissza-visszatérve folyamatos stresszt váltanak ki náluk.

Nyiri Gábor és a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében (MTA KOKI) működő kutatócsoportja új eredménye a memória rögzülésének megértésében hozhat tudományos áttörést.

A kutatók egy olyan idegpályát találtak a kísérleti egerek agyában, amely az agy ősi, részben ösztönös érzéseket kezelő részéből, az agytörzsből indul, és alapjaiban befolyásolja, hogy egy eseményt megjegyez-e az állat, vagy sem.

Az agytörzsből induló, felszálló idegpályák általában evolúciósan igen jól megőrzött rendszerek, így jó eséllyel hasonló működésre lehet számítani az embernél is. A most felfedezett idegpálya számos különböző agyterülettől kap bemenetet, és ha emberben is sikerül igazolni a működését, különféle, a memóriával és a stresszel kapcsolatos megbetegedések kezelésében játszhat szerepet.

A most megjelent cikk első szerzője Szőnyi András, Nyiri Gábor tanítványa, aki már a középiskola utolsó évében bekapcsolódott az MTA KOKI-ban működő kutatólabor munkájába, és végig itt dolgozott, miközben elvégezte az orvosi egyetemet, és megszerezte a PhD-fokozatot. Számos közös publikációjuk született az évek során, és e hosszan tartó együttműködés megkoronázása a világ legrangosabb tudományos folyóiratában megjelenő cikk. Nyiri több más diákja is szerepel a tanulmány szerzői között, akik közül további két kutató szintén középiskolás diákként kezdett dolgozni nála.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
termeszetfotos-jakab-peter-cimkep-1000x583.jpg

Egy fürdőző hódról készült kép nyerte meg a legjobb városi természetfotós díjat

A Żubrówka Vodka Városi Természetfotós pályázatára több mint 2000 pályamű érkezett. Bemutatjuk a legjobbakat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 01.Több mint 2000 pályamű érkezett a Żubrówka Vodka Városi Természetfotós pályázatára, melynek díjátadóján, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a szakmai zsűri képviseletében Soós Bertalan, kihirdette a nyertes fotót. A pályázat célja a város és természet harmóniájának, a városban élő természetnek a bemutatása volt, formai és technikai megkötések nélkül, az alkotók képzeletére bízva a témakör vizuális kibontását.

A pályázatra amatőr és profi fotósok egyaránt jelentkezhettek, a fényképek pedig készülhettek akár mobiltelefonnal is. Az alkotók a megfelelő pillanatok és képek elkapásához beutazták a várost; gyalog, autóval, biciklivel vagy rollerrel keresték fel a legalkalmasabb helyszíneket, és mutatták be a betondzsungelt megszakító üde, zöld színfoltokat.

„A beérkezett pályaművek kiértékelésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a város és a természet is hangsúlyos szerepet kapjon a fotón. Ez egyszerűnek hangzik ugyan, de korántsem könnyű feladat. A győztes kiválasztásakor nem a technikai elvárások domináltak, hanem az ötletet és az esztétikumot helyeztük előtérbe”

– mondta el Soós Bertalan, a szakmai zsűri tagja. Hozzá csatlakozott Kálló Péter fotográfus is, és az előválogatások után 600 döntőbe került munka közül választották ki a nyertest.

A fődíjat Jakab Tibor kapta, akinek a munkájában egyszerre valósult meg a művészi érték és a pályázat tematikájának ötletes kidolgozása: az előtérben egy fürdőző hód látható, a háttérben pedig Prága épületei, a város sziluettje.

„A fotót a nutriáról egy prágai utazás során készítettem. Már az autóból észrevettük, ahogy a kacsák összegyűltek a tóban, meg is álltunk, hogy csinálhassak néhány fényképet, és eközben figyeltem fel rá, hogy egy nagy tengeralattjáróként kiemelkedik a hód a vízből. Ez a pillanat szülte a képet”

– idézte fel a nyertes pályamű elkészültét Jakab Tibor.

Ha kíváncsi vagy pályázatra érkezett legjobb képekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
fekve5.jpg

Világrekorder lett a magyar rendőrnő fekvenyomásban

A tokiói fekvenyomó világbajnokságról Vincze Zoltánné dr. Lombosi Melinda négy éremmel tért haza májusban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 29.A magyar sportoló új világrekorddal is büszkélkedhet, de ő lett a torna második legeredményesebb női versenyzője is.

A valaha volt legjobb mezőny állt össze Tokióban az idei fekvenyomó világbajnokságon, a megmérettetésre a sportág legjelentősebb alakjai neveztek, így bátran kijelenthető, hogy mindenki ott volt, aki számít.

A mostani vb érdekességének az számított, hogy először rendezték meg egyszerre az equipped és a klasszikus számot. Előbbinél segítőruházatban vannak a sportolók, így értelemszerűen többet is tudnak nyomni, utóbbinál pedig anélkül, így csak a saját erejükre számíthatnak.

Egy szabálymódosítás értelmében Tokióban már open és masters kategóriában is lehetett párhuzamosan indulni, mindez pedig azt jelentette, hogy a 41 éves Vincze Zoltánné dr. Lombosi Melinda a nyolc napból négyen is versenyzett, a többi időben pedig tanítványait támogatta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x