hirdetés
kepmas10.jpg

Jövőképünkről fesztiválhangulatban – beszélgetés Böszörményi Nagy Gergellyel, a Brain Bar alapítójával

Világhírű tudósok és influencerek, start-up-sikeremberek és fiatal kreatív művészek, politikusok és médiaguruk: május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar Jövőfesztivál, amelynek helyszíne a budapesti Corvinus Egyetem lesz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 28.


hirdetés

A Brain Bar céljairól, jellegéről, a fellépőkről, a közönségnek kínált lehetőségekről nyilatkozott a Szmo.hu-nak Böszörményi Nagy Gergely, a Jövőfesztivál alapítója.

- Az idén 5 éves a Brain Bar. Hogyan született meg az ötlete, mi volt az eredeti koncepció, mennyiben változott az évek során?

- A célunk 2015 óta nem változott, inspirálni akarjuk a magyar fiatalokat. Az eszköztárunk persze sokat fejlődött. Kezdetben még nem terveztünk saját színpadi formátumokat, állásbörzét, a résztvevőinket összekötő appot, pláne nem ismeretterjesztő filmeket… így az inspiráció mellett a közönség ma már egy igazán aktív közösségi élményt, és fontos új kapcsolatokat is kaphat ettől a pár naptól. Több lett a Brain Bar, mint aminek terveztük.

- Mit takar a Jövőfesztivál fogalma? Miért a Corvinusra esett a választás?

- A jövőfesztivál annyit tesz, hogy kötetlen, szórakoztató formában beszélünk mindenről, ami a sorsunkat meghatározza, az átalakuló étrendtől a háborús kockázatokig. Szakmai konferenciák, innovációs fórumok persze mindenütt akadnak. Mi olyan eseményről álmodunk, amilyen nincs máshol a világban.

hirdetés

A technológia helyett nálunk az ember, a kütyük helyett a flow van a középpontban.

Ehhez a Fővám téri helyszín több tekintetben is kézenfekvő. A Duna, a Szabadság-híd, a Gellért-hegy olyan látványos díszletet biztosítanak, ami a fesztivál alkalmából először Budapesten járó vendégeinknek, az előadóknak, a külföldi újságíróknak és a Brain Bar kedvéért más országokból érkező közönségnek is maradandó élmény. Másrészt ezekben az években a Corvinus is megújul, komoly nemzetközi célokat tűz ki maga elé, ezáltal igazán hiteles, autentikus otthon a számunkra.

- A két napos programot a bőség zavara jellemzi. Milyen szempontok alapján hívták meg az előadókat?

- A két kulcsszó: bátorság és karakter. Egész évben bátor és vitára ingerlő gondolatokat vadászunk, olyan történetmesélőkkel, akik nem csak okosak, de erős a színpadi jelenlétük és hajlandók a közönségből érkező kérdések, ellenvélemények záporában is képviselni az álláspontjukat.

- Maye Musk és a Jurassic Park-szakértő paleontológus Jack Horner neve sokakat vonzhat a Brain Barra. De lesznek mások is, akik különleges élményt nyújtanak majd.

-Idei top nevünk biztosan Jordan B. Peterson sztárpszichológus, akit a New York Times nemes egyszerűséggel a nyugati világ legbefolyásosabb intellektusának nevezett. Különlegessége, hogy a tiniktől az idős korosztályig megszólítja, leköti és megosztja az embereket. Érkezése a mi közönségünk körében is nagy vitát generált, de pontosan ezért hívtuk Budapestre.

Mikaila Ulmer személyében lesz egy 14 éves vezérigazgatónk Amerikából, aki 4 éves kora óta építi saját limonádémárkáját, de eljön Európa egyik első női imámja, az iszlám reformjáért küzdő Sherin Khankan is.

Nagyon izgalmas lesz Cesar A. Hidalgo, a világ egyik vezető adattudósának vendégszereplése, aki az emberi közösségek, például a vállalatok és a nemzetek tanulási képességét kutatja.

Még te is ott lehetsz a Brain Bar Fesztiválon!

2019. május 30-31-én eddigi legszínesebb, legizgalmasabb programjával tér vissza a Brain Bar jövőfesztivál. Több mint ötven izgalmas előadóval és minden eddiginél több helyszínnel, valamint Future Jobs címmel a jövő legizgalmasabb állásait kínáló karrierexpóval várja látogatóit. A szakmai programot zenei és színházi produkciók, illuzionisták és foodtruck felvonulás egészíti ki.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Brain Bar látogatói személyesen is találkozhassanak kedvenc előadóikkal. Erre a célra külön helyszínt és idősávokat alakítanak ki. A Brain Bar-jegyek online is elérhetők. További információ itt, illetve az esemény Facebook-oldalán.

- Erős a magyar részvétel is, hiszen több rangos közéleti személyiség – Varga Judit, Novák Katalin, Vitézy Dávid – mellett fiatal vállalkozók, művészek is pódiumot kapnak, és ott lesz a világhírű fizikus, hálózatkutató Barabási Albert-László is. Van olyan fiatal művész, magyar vonatkozású előadó, akit kiemelne?

- Az elmúlt időszak egyik legpozitívabb civil kezdeményezése, az Amigos a Gyermekekért alapítója, Fábián Sára például arról mesél majd, hogyan lehet egy nonprofit célért eredményesen, profi menedzser-szemlélettel küzdeni. Porkoláb Imre ezredes, aki igazi magyar csúcsteljesítményként egészen a közelmúltig a NATO-t képviselte a Pentagonban, a jövő katonáját mutatja be nekünk.

Oscar-díjas rendezőnk, Deák Kristóf a technológia-függőségről beszélget Tiffany Shlain amerikai dokumentumfilmessel. Varró Lászlót, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdászát a kőolaj, a napenergia és a klímaváltozás viszonyáról is faggatni fogjuk.

Ezalatt a szabadtéri passzázson Fat Heat, az egyik legprofibb hazai graffitiművész alkot monumentális festményt a jövő Budapestjéről, de fellép JumoDaddy és az Anima Sound System is.

- Fontos része a Brain Barnak az idén is az állásbörze. Mostanában sokat hallani arról, hogy a következő évtizedekben teljesen átalakul a munkaerőpiac világszerte. Hogyan lehet erre felkészülni?

- Egy biztos, a cégeknek érdemes sokat és őszintén beszélgetnie a fiatalokkal. A Brain Bar saját állásbörzéje, a Future Jobs pontosan erről szól. Ráadásul a mi közönségünk különösen jó és hasznos beszélgetőtárs. Egyik partnerünk, Németország meghatározó iparvállalata a tavalyi esemény után úgy fogalmazott, hogy az összes karrierexpo közül nálunk kapták a legértelmesebb kérdéseket.

- A Brain Bar látogatói főleg fiatalok, huszonévesek. Mi teheti vonzóvá a rendezvényt az idősebb generációk számára?

Ha valami, akkor a Brain Bar-élmény, ezek a témák, ezek a koponyák, és nem utolsó sorban ez a közönség segíthet frissen tartani az agyat.

- Önt sokan a Design Terminal mentorprogramjáról ismerik. Hol tart ma a program, és milyen eredményekre a legbüszkébb?

- Amikor 2014-ben útjára indítottuk a mentorprogramot, Magyarországot nem jegyezték a világ startup-térképén. Tavaly őszi szemeszterünkre már 215 vállalkozás jelentkezett 56 országból, köztük olyan fejlett innovációs ökoszisztémákból is, mint az Egyesült Államok vagy Svédország. Az a fejlemény, hogy az ötletgazdák, fejlesztők, üzleti tehetségek szerte a világból szívesen jönnek Budapestre cégépítést tanulni, nagyon lelkesítő, és szerintem hozzátesz az országhoz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
dallosbogi-forbes-sikeres-magyar-fiatal.jpg

Dallos Bogi a legsikeresebb 30 év alatti magyar fiatal

Még csak 23 éves, de ő vezeti a Forbes idei listáját.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

A Forbes minden évben elkészíti a "30 sikeres magyar 30 alatt" című listáját.

Ezen a legsikeresebb magyar fiatalokat mutatják be.

Idén a 23 éves Dallos Bogi került a lista első helyére.

"14 éves korában édesapja felvette, ahogy énekel, és feltöltötte Youtube-ra. Végzős gimnazista korában már a Sportaréna színpadán találta magát James Blunt előzenekaraként" - írja a Forbes.hu.

hirdetés

Dallos Bogi számait sokan ismerik, de igazán akkor robbant be a neve a köztudatba, amikor elvállalta az X-Faktorban a mentori feladatokat.

Az RTL Klub műsora, a Fókusz most riportot készített az énekesnővel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
13-eves-diplomas.jpg

13 évesen szerzett diplomát egy kisfiú, ő lett az amerikai főiskola legfiatalabb végzőse

A babaarcú kiskamasz azt állítja, nincs semmilyen titka, csak szeret új dolgokat tanulni. Már azt is tudja, melyik egyetemen tanul tovább.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Egy 13 éves kisfiú lett a kaliforniai Fullerton Főiskola legfiatalabb végzőse az intézmény 107 éves fennállása alatt.

Jack Rico még csak annyi idős, mint egy hetedik osztályos kiskamasz, de már elvégezte a középiskolát és egy kétéves főiskolai képzést is. Ráadásul négy tárgyból (történelem, emberi kifejezés, társadalmi viselkedéstan és társadalomtudomány) is sikeres záróvizsgát tett.

A kisfiú olyan végzettséget szerzett, amely ugyan nem egyenértékű a három éves főiskolai képzés vagy az egyetemen szerzett diplomával, de magasabb képesítés, mint az érettségi.

A Fullerton Főiskola igazgatója azt mondta, Ricót mindenki jól ismerte a suliban, mivel fiatal korával kitűnt a többiek közül. De az órákon bizonyította, hogy elég okos ahhoz, hogy az idősebbekkel együtt tanuljon.

hirdetés

Ru Andrade, Rico édesanyja a CNN-nek elmondta, hogy fián már egészen kicsi korában látták, hogy különleges, és más mint a többiek.

A negyedik születésnapja előtt anyja megkérdezte tőle, hogy mit szeretne kapni, mire Jack rávágta, hogy meg akarja nézni a Fehér Házat. Andrade azt mondta, hogy ez elég nagy utazás lenne egy alig négy éves gyereknek, de ha meg tudja jegyezni minden amerikai elnök nevét, megígéri, hogy elviszi őt Washingtonba.

Egy héttel később Jack azzal állt anyja elé, hogy megjegyezte az összes elnök, sőt az alelnökök nevét is, így most már mehetnek a Fehér Házba. A nő akkor meg is jegyezte, hogy a fia már akkor okosabb volt, mint ő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Oszaka-naomi.jpg

Letaszították a trónról Serena Williamst, Oszaka Naomi a világ legjobban kereső női teniszezője

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es japán győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

A japán Oszaka Naomi megelőzte az amerikai Serena Williamst, ezzel élre állt a világ legjobban fizetett női sportolóinak listáján, amelyet az amerikai Forbes üzleti magazin tett közzé.

Az ausztrál nyílt bajnokság 2019-es győztese 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból tavaly. Ez 1,4 millió dollárral több, mint a listát az elmúlt négy évben vezető Williams bevétele.

Eddig az orosz teniszező, Marija Sarapova tartotta a női sportolók között az éves jövedelmi rekordot: 2015-ben 29,7 millió dollár volt a bevétele, ezt döntötte most meg a 22 éves Oszaka. A női sportolók kereseti listáját 1990 óta mindig teniszezők vezetik a Forbesnál.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
storror_parkour.jpg

Storror: az extrém parkour csapat, akiknek halált megvető ugrásai felkeltették Hollywood figyelmét is

Michael Bay legújabb filmjében szerepeltek a mindent átugró és átfutó brit parkourosok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

Már összesen több mint 600 millió nézték meg a Storror videóit a Youtube-on, írja a CNN.

A 2010. október 10-én - vagyis 10/10/10 - alapított brit extrém parkour csoport idén ünnepli 10 éves fennállását. A hétfős csapat ennyi idő alatt bejárta a világot, és több nagyváros háztetőin, parkjaiban bemutatták már be életveszélyes futásaikat és ugrásaikat.

A parkour egyfajta akadályfutás, melynek során a célig vezető úton felmerülő akadályokat nem megkerülik a résztvevők, hanem átugorják vagy felmásznak rá, azaz a pálya szerves részeként kezelik.

2016-ban a Storror járt Magyarországon is:

A fiúk röviddel a koronavírus-járvány kitörése előtt együtt forgathattak Michael Bay-jel, a talán legismertebb hollywoodi akciófilm-rendezővel. A többek között a Transformerst és az Armageddont is jegyző Bay legújabb filmjét a Netflixen mutatták be. A 'Six Underground - Hatan az alvilágból' főszereplője Ryan Reynolds.

hirdetés

A forgatás során a Storror tagjai a saját elképzeléseik szerint alakíthatták az operatőrök munkáját, miközben színészként és dublőrként is szerepeltek a film egyes jeleneteiben.

A végül tavaly decemberben bemutatott film előzetesét itt lehet megnézni, amiben 1:17-nél például a firenzei dóm kupoláján szaladgálnak a fiúk:

A csoport tagjai éveken keresztül képezték magukat, hogy a legjobb parkourosok között tartsák őket számon. Úgy vélik, hogy ha már Hollywood is felfigyelt rájuk, jól végzik a dolgukat és egyfajta visszaigazolás is egyben.

Ettől persze még nem tagadják, hogy nagyon veszélyes, amit csinálnak: a Storror egyik tagjának egyszer kitört négy foga, míg egy másik srác eltörte a bokáját.

"Az érzés, ami kárpótol, ha egy-egy őrült vállalkozásunk sikerül, mindent megér. Ha 14 évente egyszer eltöröm a bokámat, azt vállalható kockázatnak tartom, tekintve, hogy másokkal ez egy hétvégi berúgás után is megtörténhet"

- mondta a vakmerő parkouros.

A film forgatásáról több videót is feltöltöttek a Youtube-ra:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!