hirdetés

JÖVŐ

Több mint 800 km-t is meg tud tenni egy töltéssel egy elektromos luxusautó, jóval többet, mint más hasonló modell

A Lucid Air Dream Edition nevű kocsi 185 km-rel többet képes menni töltés nélkül, mint egy Tesla.

Link másolása

hirdetés

Azután, hogy piacra dobta a világ leggyorsabb elektromos autóját, a Lucid Motors megalkotta azt az elektromos kocsit is, amely a legnagyobb távolságot tudja megtenni egyetlen töltéssel - számolt be róla a CNN.

A Lucid Air Dream Edition nevű modell teljesen feltöltve 520 mérföldet, vagyis 836 kilométert képes megtenni. Ez 185 kilométerrel több, mint amit egy Tesla bír egyhuzamban, és jóval több, mint sok benzines autó hatótávolsága.

Ezt viszont meg is kell fizetni: a kocsi alapára 169 ezer dollár, vagyis 51,8 millió forint - duplája a Lucid Air szedánénak, amely 74 ezer dollárról (22,7 millió forint) indul. Igaz, hogy egy luxusautó márka modelljéről van szó, de a vezérigazgató elmondása szerint ők is arra törekednek, hogy minél olcsóbban tudják eladásra kínálni az elektromos autóikat, hogy nagyobb legyen rájuk a kereslet.

A céget vezető Peter Rawlinson korábban a Teslánál dolgozott, részt vett az eredeti Model S létrehozásában is.

Szerinte az elektromosautó-gyártók közötti versenyt a hatékonyság fogja eldönteni. Úgy véli, a nagyobb energiahatékonysággal minden árkategóriában elérhetővé válhatnak az elektromos kocsik. A legfőbb cél szerinte egy T21-es modell, vagyis "a 21. századi T-modellt" kifejlesztése, amely egy olyan nagy hatótávolságú autó lenne, amelyet szinte bárki megengedhet majd magának.

Az elektromos autók hátránya jelenleg ugyanis az, hogy sokba kerülnek, elsősorban a drága akkumulátorok miatt. Ráadásul ezek nehezek és sok helyet foglalnak, ami azzal jár, hogy az autók is nehezek és kevesebb hely van bennük. A másik hátrány pedig az, hogy nem tudnak túl nagy távolságokat megtenni egy töltéssel, és egyelőre még nincs elég töltőállomás ahhoz, hogy hosszabb (pl. több országon átívelő) utakat is bevállaljanak vele, ezért nem annyira vonzó a vásárlók körében. Az autógyártók ugyan már régóta azon dolgoznak, hogy növeljék a hatótávolságot, de közben már az energiahatékonyságra is nagyobb figyelmet fordítanak. Ezt például az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) mérföld/gallonban (MPGe) méri, vagyis az alapján, hogy egy jármű mennyi energiát fogyaszt el egy gallon benzin energiájával. A Lucid Air 520 mérföldet megtenni képes változatának, az Air Dreamnek például 125 az MPGe értéke, és meglepő módon nem ez a leghatékonyabb verzió. Ugyanis bár a Lucid Air Grand Touring hatótávolsága némileg kevesebb, 516 mérföld, az MPGE értéke viszont 131.

A Lucid kifejlesztette saját kompakt villanymotorját, amely szerintük a világon a legjobb energiahatékonyságával bír. Autóik 900 voltos elektromos rendszerrel működnek, amely erősebb például a Porsche Taycan nevű elektromos modelljében lévő nagy teljesítményű 800 voltos rendszernél.

A magasabb feszültség miatt az elektromos áram könnyebben áramlik a vezetékeken keresztül, így a kocsi több energiát használhat fel anélkül, hogy vastagabb, nehezebb kábelekre lenne szüksége.

hirdetés

A kaliforniai cég vezérigazgatója azonban nem törekszik az általa csak T21-es modellnek hívott "álom elektromos autó" kifejlesztésére, amely minden szempontból megérné a vásárlóknak. Az viszont náluk is fontos szempont, hogy csökkentsék az árakat. Most olyan modelleken dolgoznak, amelyek a Tesla Model 3 és Model Y autóival veszik fel a versenyt, ezeknek az ára Rawlinson szerint 45 ezer dollár körül lesz. Azt ígéri, hogy a jövőben akár 20 ezer dollárért is kínálhatnak majd elektromos autót, mert később még tudnak faragni az árakon a költségcsökkentés révén.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

65 millió forintnyi pénzt fizet egy techcég, hogy egy robot megkaphassa az arcodat és a hangodat

A Promobot élethű robotokban utazik, és szeretnék valós emberek kinézetét és hangját megvásárolni.

Link másolása

hirdetés

A Promobot 150 ezer fontot (60 millió forint) kínál azoknak, akik készek átadni az arcukat és a hangjukat a cégnek, hogy realisztikus robotokhoz használják fel ezeket. Követelmények természetesen vannak:

kifejezetten kedves és barátságos megjelenésű jelentkezőket keresnek, akik legalább 25 évesek, a nem és a bőrszín nem számít.

A 150 ezer fontért cserébe alá kell írni egy szerződést, ami után a cég bármeddig felhasználhatja a jelentkező külsejét, akinek 3D-ben beszkennelik az egész testét, és 100 órányi hanganyagot is kérnek.

A szerencsés kiválasztottról mintázott robotok 2023-ban jelennek meg.

A Promobot egyébként Európa egyik legfontosabb robotos cége, arcfelismeréssel, önvezető járművekkel és különféle robotikai fejlesztésekkel foglalkoznak, 2019 óta pedig kiemelten foglalkoznak emberszerű robotokkal, különböző célokra: bevásárlóközpontokba, üzletekbe, repterekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban

A Sarco fantázianévre keresztelt szerkezetet 3D-nyomtatásos technológiával készítették.

Link másolása

hirdetés

Eutanáziához használható kapszulát legalizálhatnak hamarosan Svájcban – írja a Swiss Info.

Svájcban legális az eutanázia, 2020-ban 1300-an haltak meg asszisztált öngyilkosság keretében. Az eutanáziát jelenleg folyékony nátrium-pentobarbitál befecskendezésével végzik. Ezután az ember 2-5 perc alatt elalszik, majd mély kómába esik, végül meghal.

A Sarco fantázianévre keresztelt, 3D-nyomtatásos technológiával készült szerkezet azonban felgyorsítja ezt a folyamatot. A lap szerint ugyanis

a kapszula belsejét hamar elárasztja nitrogénnel, az oxigén szintjét pedig mindeközben 21 százalékról 1 százalékra csökkenti. Az ember így először elveszti az eszméletét, majd szenvedés és fulladozás nélkül meghal.

A szerkezetből egyelőre két prototípus gyártottak, a harmadikat most készítik Hollandiában. A tervek szerint Svájcban már 2022-ben használhatják is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Módosította Kína az időjárást a Kommunista Párt rendezvényei előtt, hogy az eső elmossa a légszennyezést

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, aminek amúgy nem mindenki örül.

Link másolása

hirdetés

Kína módosította az időjárást a Kínai Kommunista Párt nyáron tartott centenáriumi ünnepsége előtt Pekingben - vette észre a Telex a hongkongi South China Morning Post cikkében.

Július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját a Párt, és annyira szennyezett volt a levegő, hogy valamit tenni kellett, hogy meg lehessen tartani a nagyszabású tömegrendezvényeket.

Néhány órával előtte a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, ami esőket idézett elő, az a szálló por és az egyéb részecskék "kimosásával" javított annyit a levegő minőségén, hogy tízezrek mehettek ki az utcára.

A város körüli hegyekben élők az ünnepség előtt sok rakétát láttak – ezekkel juttatták el az ezüst-jodidot a felhőkbe, hogy beindítsák az esőt.

El is kezdett esni, nem is kicsit, ami azt jelentette a Csinghua Egyetem mérései szerint, hogy több mint kétharmadával csökkentette a levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségét. A WHO mutatói szerint közepesről „jó” tartományba lendültek. Korábban is bevetették már ezt a fegyvert, a 2008-as nyári olimpia időjárását is befolyásolták több alkalommal.

Pekingben amúgy idén regisztrálták a valaha mért legcsapadékosabb nyarat, az átlagos csapadékmennyiség majdnem kétszeresét mérték, ennyi esőt követően például az évtizedek óta csökkenő talajvízszint néhány hónap alatt közel 5 méterrel emelkedett.

hirdetés

Úgy tűnik, mára Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki, ami azt jelenti, hogy műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy aztán a fentiekhez hasonló akciókkal szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső.

Persze nem mindenki ilyen lelkes a technika vívmányainak használatától, néhány kutató már most aggódik, hogy a beavatkozások megzavarhatják az időjárást az ország más részein.

A kínai elnök a rendezvényen amúgy azt mondta, hogy aki „zsarnokoskodni próbál” Kína felett, az „1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik”.

Hszi Csin-ping szerint „a Kínai Kommunista Párt (KKP) nélkül Kína ma nem lenne az, ami. Az előttünk álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését”.

Szerinte az elmúlt 100 év alatt Kína elérte a „mérsékelten jómódú társadalom” felépítését, kényelmes életet biztosítva az embereknek, és felszámolta a mélyszegénységet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Videó készült az első robotokról, amik szaporodni képesek

A xenobotok néven ismert apró életformák ráadásul úgy szaporodnak, ahogy korábban még senki és semmi.

Link másolása

hirdetés

A biológiai szaporodás eddig ismeretlen formájára képesek a világ első élő robotjainak nevezett xenobotok, írja a Science Daily.

A parányi robotokat az afrikai karmos béka (Xenopus laevis) sejtjéből tervezték mesterséges intelligencia segítségével. A leginkább Pac-Manre hasonlító, egy milliméter átmérőjű programozható robotok eddig leginkább mozgásra, kisebb feladatok végrehajtására és öngyógyításra voltak képesek. Most azonban kiderült, hogy a szaporodás teljesen új formájára is képesek.

Ennek során a xenobotok sejtek százait gyűjtik össze a szájukban, ahol addig forgatják, míg hozzájuk hasonló formát nem hoznak létre. A végeredmény pedig néhány nap múlva egy újabb, teljes értékű xenobot lesz, ami ugyanúgy képes az önreplikációra, árulta el az apró rovbotokat tervező csapat vezetője.

Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem robotika professzora hozzátette: az emberek sokáig úgy gondolták, hogy a szaporodás minden formáját ismerik már, de a xenobotok reprodukciója még olyasvalami, amit korábban soha nem figyeltek meg.

hirdetés

Az éppen szaporodó xenobotokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Még mielőtt bárki aggódni kezdene a szaporodó robotok miatt: a tudósok már egy évvel ezelőtt is jelezték, hogy a xenobotok pár nap után elpusztulnak, csak halott bőrsejtek maradnak utánuk.

Az apró lényeket a tervek szerint a későbbiekben az óceánokban egyre szaporodó mikroműanyagok eltávolításában szeretnék hasznosítani, de a gyógyászati célú felhasználásuk is napirenden van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: