News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

„Repülő” hajók forradalmasíthatják a közlekedést Stockholmban

Sokkal gyorsabb és a környezetet is jobban kímélik a Candela elektromos hajói. Jövőre kezdődhet az első vízi taxik tesztje a svéd fővárosban.
Fotó: Candela - szmo.hu
2022. június 29.


Link másolása

hirdetés

Stockholm közel 1 millió lakójára közel 756 ezer szabadidős vízi jármű jut, ami egy főre vetítve a legmagasabb arány a világon. A 14 szigetre épült svéd főváros lakói az elképesztő mennyiségű hajózással azonban komolyan hatással vannak a környezetre: a motorok zaja zavarja a tengerben élő állatokat, a járművek miatt keletkező hullámok jelentős befolyással vannak a tengerfenékre, míg a az egész ország teljes szén-dioxid kibocsátásnak negyede a vízi járművekhez köthető. Erre a helyzetre lehet megoldás egy elektromos hajókat építő svéd startup, írja a CNN.

A Candela szárnyashajói károsanyag-kibocsátás nélkül, elektromos akkumulátorokkal működnek, ráadásul jóval gyorsabbak a hagyományos modellekhez képest. Éppen ezért a 28 láb, vagyis 8,5 méter hosszú C-8-as hajóból a tavaly augusztusi bemutató után fél éven belül száz darabot adtak el.

Ezeket a hajókat alapvetően szabadidős kirándulásokra tervezték, egy feltöltéssel két és fél órán keresztül üzemképesek.

Gustav Hasselskog nem is tagadja, hogy a Teslától merítettek rengeteg ötletet. A Candela alapítója és vezérigazgatója szerint Elon Musk autógyára amellett, hogy stílust adott az elektromos autóknak, még jelentősen fel is gyorsította a fenntarthatóság felé elmozdulást.

A 2014-ben alapított Candela vezetőjének korábban olyan hajója volt, ami tizenötször többet fogyasztott, mint az autója. Ez is hatalmas lökést adott Hasselskognak ahhoz, hogy megpróbálja zöldebbé tenni a vízen utazást. Az ötlete egy régi megoldást újrahasznosításán alapszik: a vállalat hajóinak oldalára szárnyszerű talpakat erősítenek, melyek egy bizonyos sebesség elérése után egyszerűen kiemeleik a hajótestet a vízből, ezzel szinte nullára csökken a súrlódás, még jobban érvényesül az akkumulátor ereje, összességében szinte a víztükör felett „repülnek” a hajók.

Még ha a Candela forradalmasítja is a stockholmi szabadidős közlekedést, valószínűleg rövid távon nem oldja meg a környezetre jóval károsabb teherszállító turistahajók hajók problémáját.

hirdetés
A gigantikus óceánjáró hajók becslések szerint évente 1 milliárd tonna szén-dioxid kibocsátásért felelősek. Manapság ugyanis az akkumulátorok teljesítménye és súlya miatt még nem jelentenek alternatívát a hagyományos technológiákkal szemben.

A Candela mindenesetre már megkezdte olyan vízi taxik és kompok fejlesztését, melyek akár 6-30 utast is képesek szállítani. A startup szerint hajóikkal nagyjából felére csökkenthető az ingázás ideje Stockholmban, mivel az érvényben lévő 12 csomós maximális sebesség alól felmentést kaptak járműveik, ennek két és félszeresével is haladhatnak. Az első ilyen kompot jövőre tesztelik a svéd fővárosban.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Zuhanyzóvíz újrafelhasználása főzéshez, wc-papír helyett hordozható bidé – így spórol az olasz hulladékmentes-influenszer pár
A környezettudatosság eredményeképpen a pár vízszámlája mindössze 8,4 font (kb. 4 ezer forint) havonta.

Link másolása

hirdetés

Anna és Diogo Masiello célja már régóta a hulladékmentes életmód. Az olaszországi Triesztből származó házaspár becslése szerint évente közel 14 ezer liter vizet takarít meg az újrafelhasználással - írja a Daily Mail.

A 28 éves Anna és férje, a 29 éves Diogo azzal segítik a hulladékmentes, hogy régi ruhákat cserélnek barátaikkal, szilárd sampont és tusfürdőt használnak, növényi alapú étrendet követnek, emellett kifejezetten ügyelnek vízfogyasztásukra.

A vízmegtakarítás érdekében a páros 2022 májusában felhagyott a wc papír használatával, helyette egy hordozható bidét választották.

„Nem volt nehéz lemondani a vécépapírról, meglepődnél, milyen könnyű nélkülözni. Nagyon sok embert összezavart a hordozható bidé fogalma. [...] Van egy palack, amit feltöltesz vízzel, egy kis zuhanyzószerű fejet csatlakoztatsz hozzá, és vízzel megmosakszol. Miután végeztél, egyszerűen megtörlöd a nemi szervedet egy törülközővel”

- mesélte Anna.

A pár állítja, hogy a wc papír elhagyásával - amelynek gyártásához hatalmas mennyiségű víz kell - és a szennyvíz újrafelhasználásával évente közel 14 ezer liter vizet spórolnak meg a Földnek.

hirdetés

A használt zuhanyzóvizet egy befőttesüvegben tárolják, amelyet megtisztítanak aktívszénnel ellátott szűrőn keresztül, és utána újra felhasználnak ivásra, főzésre és a növények öntözésére.

Ennek eredményeképpen az olasz környezetbarát pár vízszámlája mindössze 8,4 font (kb. 4 ezer forint) havonta.

A felesleges zuhanyzóvizet felfogják edényekbe, amely tisztítás után teljesen biztonságosan fogyasztható. Anna szerint 600 liter vizet takarítanak meg csak ezzel az eljárással. A nő emellett újrahasználható menstruációs eszközöket használ, ezzel is kímélve a környezetet:

„Amikor elkezdtem a hulladékmentes utazásomat, úgy éreztem, hogy a világ súlya nehezedik a vállamra, mivel mindent tökéletesen akartam csinálni. Hamarosan rájöttem, hogy nem lehet mindent tökéletesen csinálni, és ez egy teljesen személyes út, amit végig kell járni. Csak azt tesszük, amit tudunk, és ami nekünk megfelel”

- nyilatkozta Anna a hulladékmentes életről.

A házaspár hat havonta csak egyetlen fekete kukányi hulladékot termel. A mosógépükből származó szintetikus szálakat külön megmentik, amelyekből remélik, hogy egy nap párnát fognak készíteni.

„Azt ajánlom az embereknek, hogy kezdjék azzal, ami fontos számukra, legyen az akár az étkezési szokás vagy a pazarlás, és onnan induljanak tovább”

- tanácsolta a hulladékmentes-influenszer.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ilyen lehet majd Ausztrália 2070-ben a mesterséges intelligencia szerint
Olyan vörös lesz a kontinens, mint a Mars. Az emelkedő tengerszint miatt pedig egyre beljebb kell költözni a szárazföldön.

Link másolása

hirdetés

A klímaváltozás, a világjárványok és a technológiai fejlődés miatt jó eséllyel egészen máshogy fog kinézni a Föld a jövőben, mint napjainkban. A mesterséges intelligencia segítségével pedig akár már ma megpróbálhatjuk kitalálni, milyen lesz a bolygó fél évszázad múlva, írja a LADbible.

Erre volt kíváncsi az a redditező is, aki a Midjourney mesterségesintelligencia-generátortól próbálta megtudni, hogyan fog kinézni Ausztrália 2070-ben. A végeredmény egyszerre lenyűgöző és félelmetes.

Az elkészült grafikák alapján úgy tűnik, hogy

az emelkedő tengerszint miatt a kontinens belseje felé költöznek majd az emberek.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a képeken a táj kísértetiesen emlékeztet a Marsra: a Földön Ausztrália éghajlata áll legközelebb a szomszéd bolygóéhoz. Az ország kőzetei rengeteg oxidot tartalmaznak, ami a Mars vöröses színét is adja.

Kifejezetten ijesztő az egyik képen a várost bekebelező hatalmas porvihar. Azonban talán mégis ez az apokaliptikus vihar a legreálisabb a felvételeken szereplő valamennyi részlet közül.

hirdetés

A Midjourney az utóbbi időben az egyik kedvenc szórakozása lett az internetezőknek. Nemrég az egyik felhasználó azt kérdezte a mesterséges intelligenciától, hogyan ér véget majd az emberiség. A robot egy égből lecsapó sugárnyalábot rajzolt válaszként.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Kiszáradás fenyegeti az országot a következő évtizedekben egy kutatás szerint
Az ELTE kutatóinak előrejelzése több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Link másolása

hirdetés

Kiszáradás fenyegeti Magyarországot a következő évtizedekben, ha nem sikerül megállítani a klímaváltozást - közölték az ELTE kutatói.

Tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve

- írták.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl. A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb. Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben - tették hozzá.

Az éghajlatváltozás belföldi hatásairól szóló tanulmányt a masfelfok.hu oldalon teszik közzé.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Vidéken újrakezdőket és tudatos életmódra vágyókat várnak a Gyüttment Találkozóra
Augusztus utolsó hétvégéjén Magfalván rendezik meg a találkozót, ráadásul úgy, hogy a négy nap alatt egyáltalán nem termelnek hulladékot.

Link másolása

hirdetés

A környezetünk változásával egyre többekben fogalmazódik meg, hogy visszatérjenek gyökereinkhez és a városi életet hátrahagyva vidékre költözzenek és új életet kezdjenek. Ebben segít a Gyüttment Találkozó, ahol hét éve osztják meg egymással tapasztalataikat és tudásaikat.

Ez volt 2017-ben az első olyan fesztivál, ami célul tűzte ki maga elé, hogy a zéró hulladék jegyében bonyolítsák le az eseményt. Ennek megfelelően nem voltak kitéve szemetesek, a büféknél az emberek a saját tányérjukat és poharukat használták az étkezés során, és csak olyan hulladék keletkezett, amit a helyszínen komposztálni tudtak a résztvevők.

Ezt az irányelvet fokozva tértek át a szelíd fesztivál elképzelésére, azaz immáron a környezetvédelmi szempontokat kiterjesztik a közlekedésre, étel- és italfogyasztásra, építés- dekorra, energia- és vízfelhasználásra és a hangszennyezésre egyaránt.

Forrai Mária Melinda a találkozó főszervezője lapuknak elmondta, hogy a helyszínre nem Budapest közelsége miatt, hanem már tavaly is azért esett Magfalvára a választás, mert feltett szándékuk volt, hogy kisközösségek területén, vagy az ő közelükben tartsák meg a találkozót, hogy közvetlen példát láthassanak a résztvevők, valamint, hogy az épített értékeket otthagyhassák, ezzel is támogatva őket.

Azt is megtudtuk, hogy a találkozón résztvevők összetétele vegyes, sokan érkeznek a fővárosból vagy nagyobb városokból, akik a vidékre költözést fontolgatják, vagy a városon belül szeretnének életmódot változtatni, például balkonkertészkedéssel.

Az esemény idei kiemelt témája a hálózatosodás lesz, mivel a szervezők úgy gondolják, hogy ha a problémákra megoldást keresők szorosabban együttműködnek, akkor minden kérdésre választ fognak találni. Ezt erősítik majd a meghívott szervezetek is, akik között szerepel a a Magyar Élőfalu Hálózat, a Magyar Permakultúra Egyesület, a Kisközösségi Program, a Bevásárlóközösségek Hálózata, a Környezettudatos Építők, a Nagyapám Háza mester-inas képzés, a Fenntartható Visszafejlődés tanyahálózat, a Szolidáris Gazdaság Hálózat, de idén először a Nemzetközi Ökofalu Hálózat (GEN) alhálózata, a Dél-kelet-európai Ökofalu Hálózat (SEEEN) is.

hirdetés

A Budapesttől nem messze található helyszínen, melyet könnyen meg lehet közelíteni tömegközlekedéssel is, lesz kézműves piac, valamint műhelymunkákkal is készülnek, ahol például szalmabálából lehet falat építeni, de építhetnek a résztvevők hordozható kemencét és tyúkólat is.

Esténként zenei programmal zárják a workshopokkal és kerekasztal beszélgetésekkel is tarkított napokat, ahol olyan témák kapnak helyet, mint a környezetvédelem, a tudatos közösségindítás, a vízgazdálkodás vagy éppen a mélymulcsos kertészkedés. Természetesen a gyermekekről sem feledkeztek meg, akik kézműves foglalkozásokkal és egyéb tudatos programokkal tölthetik el napjaikat.

Az esemény főszervezője azt is elárulta, hogy a találkozó hatására már többen változtatták meg korábbi életüket, például a Fenntartható visszafejlődés tanyaközösséghez a tavalyi évben is találtak olyan tagokat a találkozón, akik az előadások hatására vettek tanyát, vagy csatlakoztak be az immáron több, mint 60 tagot magába foglaló közösségbe.

Forrai Mária azt is tapasztalta, hogy idén az eddiginél több érdeklődő keresi fel telefonon, akik eddig sosem vettek részt a fesztiválon, de az eddigi életmódjukat fenntarthatatlannak tartják és tanulni szeretnének, mert vagy már vettek egy vidéki ingatlant, vagy fontolgatják ezt a lépést.

A négynapos eseményen augusztus 25. és 28. az vehet részt, aki éves pártolói tagdíjat fizet. Aki csak egy-egy napra látogatna ki, azoknak lehetőségük van napidíj ellenében részt venni a találkozón. Részletes programról bővebben a találkozó honlapján lehet tájékozódni.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: