News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Rekordmennyiségű hó esett a kaliforniai Sierra Nevadában, miközben Alaszkában rekordmeleget mértek

Az amerikai államban még sosem volt ilyen meleg karácsonykor, a rengeteg csapadék viszont már jégpáncélba borította a településeket.

Link másolása

hirdetés

Fehérbe borult az amerikai Kalifornia államban található Sierra Nevada hegyvonulat és térsége, miután decemberben rekordmennyiségű hó esett - írja a CNN.

A Kaliforniai Egyetem Berkeley Central Sierra Snow Laboratory nevű kutatóintézetének adatai szerint

keddig közel 5,2 méter hó hullott ebben a hónapban, ezzel az idei lett a valaha mért leghavasabb december, és összességében a harmadik leghavasabb hónap a mérések kezdete óta.

A korábbi decemberi rekord 4,5 méter volt, amit 1970 decemberében mértek, az abszolút hócsúcsot, pedig 2017 januárja tartja, amikor is 6 méter hó esett összesen 30 nap alatt.

A kutatóintézet egyik tudósa, Andrew Shwartz szerint nagy öröm, hogy ilyen sok hó hullott a hónapban a térségben, hiszen nagyon nagy szükség volt már ennyi csapadékra, de még több kellene ahhoz, hogy ne legyen szárazság a következő hónapokban.

A Sierra Nevadában található hótakaró Kalifornia édesvízkészletének 30 százalékát teszi ki egy átlagos évben a kaliforniai vízügyi minisztérium szerint A magasan fekvő hótakaró természetes víztározóként szolgál, amely enyhíti az aszályt: télen tárolja a vizet, a tavaszi olvadáskor pedig lassan engedi ki az alacsonyabban fekvő területekre.

A hegyvonulat hótakarója azonban riasztóan alacsony volt az előző tél végén, és a tavaszi hóolvadással feltöltődött víztározók még mindig a történelmi átlag alatt vannak. Az Oroville-tó víztározója például csak 37 százalékig van tele, az erőművet pedig nyáron, 1967-es megnyitása óta először le kellett állítani az alacsony vízállás miatt.

Míg Sierra Nevadában most igazi téli időjárás van, a legészakabbra található amerikai államban, Alaszkában szokatlanul enyhe eddig a tél - írja a Guardian.

Ilyenkor általában csípős hideg és havazás jellemző a térségre, most azonban 15 fok feletti hőmérsékleteket is mértek nappal. A Kodiak-szigetcsoportnál pedig

vasárnap egészen 19,4 fokig kúszott a hőmérő higanyszála, ami a valaha mért legmelegebb hőmérsékleti érték Alaszkában. Eddig legalább nyolc decemberi napon volt 10 foknál melegebb napközben, és a legmelegebb alaszkai karácsonyi napot is idén jegyezték, amikor is 13,3 fokot mértek.

Rick Thoman, az alaszkai klímakutató központ tudósa szerint ez az időjárás abszurd ezen a területen. Az állam belső részein csapadékmentes idő jellemző decemberben, mert az általában fagyos levegő nem képes sok nedvességet megtartani. Most azonban rengeteg hó és eső hullott, vasárnap egy élelmiszerbolt teteje be is omlott a vastag hótakarótól.

A heves havazást pedig zuhogó eső követte, amely jéggel borította be a régiói településeit. Sok helyen volt emiatt áramkimaradás és főbb utakat is le kellett zárni. A helyiek csak "icemageddonként" emlegetik az extrém időjárást.

Alaszkában egyébként az elmúlt két évtizedben egyre gyakoribbá vált a meleg és nedves tél, ami a klímaváltozás egyértelmű jele Thoman szerint. Bár továbbra is lesznek kemény fagyok (például most hétvégére -28 fokot mutatnak az előrejelzések), de a jövőben várhatóan egyre több olyan időszak lesz a tudós szerint, amikor enyhe idő lesz és sok csapadék esik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Újrahasznosított étolajjal tankolják a repülőket Dallasban
Ha széles körben elterjedne a módszer, jelentősen csökkenne a repülés ökológiai lábnyoma.

Link másolása

hirdetés

A dallasi reptér több mint kétszáz környékbeli étterem használt étolaját gyűjti be, hogy repülőgép-üzemanyagként hasznosítsák újra - írja az IFLScience. Ez azért nagy szám, mert a repülés az egyik, ha nem a leginkább környezetszennyező utazási mód, így bőven van mit "zöldíteni" rajta.

Az étolaj újrahasznosításával jelentősen csökkenteni lehet a repülés ökológiai lábnyomát.

A repülés jelenleg a globális kibocsátás két százalékáért felel, ez a szám viszont folyamatosan növekszik. Ezért fontos, hogy fenntarthatóbbá tegyék, akár az üzemanyagon keresztül.

Kizárólag újrahasznosított étolajjal egyébként nem lehet megtankolni egy gépet, de hagyományos üzemanyag mellett teljesen jól használható. Ha minden igaz, ezzel a módszerrel

80 százalékkal csökken egy repülőgép CO2 kibocsátása.

Ráadásul még a repteret sem varázsolja sültkrumpli szagúvá.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: