News here

JÖVŐ
A Rovatból

Példátlan gazdasági háború tört ki Amerika és Kína között, a tét: ki uralja a mesterséges intelligenciát

Amerika megtiltotta a legmodernebb chipek gyártásához szükséges technológia exportját, sőt, azt is, hogy amerikai állampolgárok kínai cégeknek nyújtsanak segítséget ilyen projektekben. A chipháború Tajvan helyzetét is érintheti.
MTI/AP/Chinatopix - szmo.hu
2022. október 27.


Link másolása

Október elején váratlan fordulatot vettek az amerikai-kínai kapcsolatok, az Egyesültek Államok ugyanis példátlan exportkorlátozásokat és tilalmakat vezetett be. A cél, hogy megnehezítsék újabb kínai szuperszámítógépek építését, és azt, hogy Kína megelőzze Amerikát a mesterséges intelligencia területén.

A New York Times szerint az amerikai hírszerzés már tavaly októberben letett Joe Biden asztalára egy jelentést, amelyben a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítógépek és a félvezetők terén elért kínai sikereket és ezek veszélyeit részletezték. Kína évek óta nyíltan törekszik rá, hogy átvegye a vezetést ezeken a területeken. Az Egyesült Államok szerint Peking 2030-ra a világ vezető mesterségesintelligencia-hatalma szeretne lenni, ami az amerikai hírszerzés szerint komoly biztonságpolitikai kockázatokkal járna. Kína ugyanis ezeket a technológiákat például a hangsebességnél ötször gyorsabb hiperszonikus fegyverek és lopakodó technológia fejlesztésére, állampolgárai megfigyelésére, valamint titkosított kommunikáció feltörésére is felhasználja.

Ezek a mesterséges intelligenciák várhatóan átalakítják a következő években a katonai technológiát, és döntő hatást gyakorolnak majd arra, hogy az Egyesült Államok és Kína hogyan kezelnek olyan kérdéseket, mint Oroszország ukrajnai inváziója vagy Tajvan függetlenségi törekvése.

A mostani amerikai rendelkezések megtiltják minden olyan, a félvezetőiparban használt amerikai technológia, berendezés, gyártósor exportját Kínában, amely a chipek gyártásához szükséges. Emellett amerikai állampolgárok és cégek nem nyújthatnak semmilyen segítséget az ezek gyártásban résztvevő kínai vállalatoknak. Ugyancsak megtiltják, hogy a világ vezető szilíciumgyárai, mint a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung modern chipeket gyártsanak kínai cégek számára. Emellett Biden aláírt egy 280 milliárd dolláros fejlesztési csomagot is, amely CHIPS and Science Act néven vált ismertté. Ez csak a félvezetők fejlesztésére 52 milliárd dollárt szán a közeljövőben.

Az üzenet egyértelmű: az Egyesült Államok tisztában van azzal, hogy az AI-technológia a jövőt jelenti, és ezt fenn akarja tartani magának és szövetségeseinek, szemben a konkurens Kínával -írja a WIRED. A lap idézi Chris Millert, a massachusettsi Tufts egyetem professzorát, akinek a közelmúltban könyve jelent meg az amerikai-kínai chipháborúról. Ő azt állítja,

ilyen exportblokádra a hidegháború óta nem volt példa.

Annak idején az 1947-ben a nyugati hatalmak által létrehozott COCOM (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls – A multilaterális export ellenőrzését koordináló bizottság) listáján szereplő, elsősorban csúcstechnológiai eszközöket tilos volt eladni a Szovjetuniónak és szövetségeseinek, valamint Kínának. Ez az embargó mindenekelőtt azt célozta, hogy a kommunista rendszerek lemaradjanak a fegyverkezési versenyben. Bár voltak kísérletek a tilalom kijátszására, a COCOM-listát csak az 1989-90-es rendszerváltás után enyhítették, és 1994-ben szűnt meg véglegesen.

Az amerikai lapok szerint az Egyesült Államok vezetése felmérhette, ha most nem lép, már túl késő lesz. Kína az elmúlt években óriási erőfeszítéseket tett, hogy az élre kerüljön. A mesterséges intelligencia-projektek nélkülözhetetlen elemei a modern chipek, amelyek azokat a szuperszámítógépeket működtetik, amiken a gépi tanulás algoritmusai futnak. Egy-egy ilyen szuperszámítógépben több száz vagy több ezer grafikus feldolgozó egység (GPU) működik. Ahhoz hasonlóak, amiket játékokhoz vagy bonyolult matematikai műveletek lefuttatásához terveztek.

A nagy kínai technológiai cégek - az amerikaiakhoz hasonlóan - nagy AI-modellek sorát készítették el, amelyek alkalmasak például az internetes keresés, a termékajánlás, a nyelvi fordítás, a kép- és videófelismerés, valamint autonóm működés területén akár forradalmian új eredmények elérésére is.

Ugyanakkor a kínaiak jelenleg rá vannak utalva az amerikai technológiára.

A Google-hoz hasonló kínai kereső-óriás, a Baidu például Nvidia chipeket használ. Éppen egy éve jelentették be azt is, hogy létrehozzák a világ egyik legnagyobb nyelvgeneráló mesterséges intelligencia-modelljét, amelyet szintén Nvidia-hardverre építenének. Ugyancsak az amerikai gyártótól függ a TikTokot működtető ByteDance, és az e-kereskedelemben jelentős Alibaba is.

A helyzetet jól jellemzi, hogy Kína 2021-ben a világszerte értékesített félvezetők több mint háromnegyedét vásárolta fel, miközben a globális termelésnek csak mintegy 15 százalékát állította elő.

A világon ma három vállalat képes csúcstechnológiás processzorok előállítására: a világ legnagyobb félvezetőgyártója, a tajvani TSMC, a dél-koreai Samsung és az amerikai Intel. A chipek fejlettségét elsősorban azon mérik, hogy mennyire kicsik, mekkora teljesítményre képesek és mekkora az energiafogyasztásuk. Az Apple legújabb iPhone-jaiban például 5 nanométeres processzorok dolgoznak. A TSMC és a Samsung azonban képes három nanométeres chipeket is elkészíteni. Sőt, a tervek szerint a két vállalat 2025-ben megkezdi a 2 nanométeres chipek gyártását is.

Ebben a világban Tajvan számít nagyhatalomnak. Az ő fabjaikban gyártják például az Apple mellett az AMD, az NVIDIA, a Broadcom és a MediaTek chipjeit is. Emiatt jelenleg a gyártás terén Amerika is kritikus mértékben függ Tajvantól. A TSMC 2024-ben nyithatja meg arizoniai fabját, ami valamennyit enyhíthet ezen a helyzeten.

Nem véletlen, hogy biztonságpolitikai szakértők azon aggódnak: a chipháború új frontot nyithat Tajvan státuszának kérdésében is. A 24 millió lakosú országot ugyanis Kína a saját részének tekint, és a világon jelenleg mindössze 14 ország ismeri el függetlennek.

A mostani korlátozások komoly csapást mérhetnek a kínai erőfeszítésekre. Az amerikai chipek hiánya minden bizonnyal lelassítja a kínai AI-projekteket. Kína legnagyobb hazai chipgyártója, a SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) több generációval van lemaradva a TSMC, a Samsung és az Intel mögött. Egyelőre csak 14 nanométeres chipek előállítására képesek. A modernebb mikroprocesszorok gyártáshoz szükséges fotolitográfiai berendezéseket gyártó holland ASML Holding pedig nem szállít Kínába a legfejlettebb termékeiből, sőt, azt is megtiltotta amerikai dolgozóinak, hogy bármilyen szolgáltatást nyújtsanak kínai cégeknek.

Az amerikai döntés ugyanakkor minden bizonnyal nem jelenti a kínai AI-ipar végét. Egy mesterséges intelligenciákra specializálódott pekingi befektető cég névtelenséget kérő munkatársa a Wirednak azt mondta, hogy egyes kínai cégek már szeptemberben elkezdtek GPU-kat felhalmozni, amikor a várható rendeletnek még csak egyes részletei szivárogtak ki. Arra is van lehetőség, hogy Kínán kívül fejlesszék mestereséges intelligencia-modelljeiket. Emellett a mostani amerikai korlátozások alól egyelőre egyéves felmentést kapott a Samsung, amelynek Kínában is vannak gyártósorai.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
Valóra válhat egy rémálom: fertőzőképes, 48 ezer éves vírust szaporítottak laboratóriumban
A vírust a szibériai jégrétegben találták, és felélesztésével arra a veszélyre hívják fel a figyelmet, amit a jégtakaró alól kiszabaduló ősi kórokozók jelenthetnek az emberiségre.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Az északi félteke egynegyedét tartósan fagyott talaj borítja, amit permafrosztnak hívnak. A klímaváltozás egyik szemmel is jól látható következménye a Föld állandó jégtakaróinak olvadása, és az utóbbi években egészen riasztó képet mutatott a grönlandi és a szibériai permafroszt. Biológusok figyelmeztettek ennek rejtett, ám annál fenyegetőbb veszélyére: az olvadással nemcsak szén-dioxid és metán kerülhet a levegőbe, erősítve az üvegházhatást, hanem életre kelthetnek olyan évezredek óta hibernált állapotban lévő baktériumok és vírusok is, amelyekkel szemben a mai emberek védtelenek.

Hogy mindez nem alaptalan feltételezés, azt most ismét bebizonyította a marseille-i egyetem kutatócsoportja. Jean-Michel Claverie és kollégái laboratóriumukban felélesztettek 13 különböző típushoz tartozó vírust, amelyeket hét ősi, szibériai jégmintában találtak.

A „legfiatalabb” 27 évvel ezelőtt fagyott meg, míg a legrégebbi 48.500 évet töltött a jég fogságában, ami világrekordot jelent a felélesztett vírusok történetében.

Ez utóbbit Jakutföld egyik tava alatt 16 méterrel találták a jégrétegben. A New Scientist szerint egy pandoravírusról van szó, amely az egysejtű organizmusokat, az amőbákat fertőzi meg, és ezt a kísérlet során sikerült is reprodukálni.

Az is elképzelhető, hogy még korábbról való, mivel a jégtakaró legmélyebb rétege legalább egymillió éves. Ennek megállapítása azonban nehéz lenne, mert a normál szénizotópos (radiokarbon) kormeghatározás nem működik 50 ezer évnél régebbi leletek esetében.

Nem a francia tudósok voltak az elsők, akik az örök fagy birodalmában talált kórokozókat vizsgálták. Korábban például kutatóknak sikerült életre kelteniük egy influenza RNS-t, amihez a mintát egy olyan áldozat tüdejéből vették, aki 1918-ban fagyott meg. Később pedig izoltálták a himlővírus DNS-ét egy 300 éves szibériai múmiából vett mintában.

2014-ben Claverie és csapata két 30 ezer éves vírust támasztott fel. Erről akkor a BBC is beszámolt. A tudósok egy óriás kórokozót keltettek életre, amit 30 méter mélyen, a fagyos talajban fedeztek fel. Más vírusokkal ellentétben olyan nagy volt, hogy a mikroszkóp alatt is jól láthatták, és 30 ezer év elteltével is fertőzőképes maradt, ugyanis megtámadta és végül meg is ölte az amőbákat, amelyeket megfertőztek vele.

A kutatók szerint az a tény, hogy az ilyen hosszú idő után életre kelt vírusok képesek sejteket megfertőzni, megerősíti, hogy az olvadó jégből előkerülő másfajta ősi vírusok is veszélyt jelenthetenek minden mai élőlényre: növényre, állatra, emberre egyaránt. És a klímaváltozással szinte naponta kerülnek felszínre újabbak.

Claverie szerint a veszélyt növeli, hogy míg korábban kevesebb ember merészkedett az Arktikumba, manapság egyre többen mennek értékes ásványokat, aranyat, gyémántot bányászni. A bányászathoz pedig fel kell törni a permafroszt felső rétegeit.

Veszélyt jelenthetnek a baktériumok is. A tudósok szerint az utóbbi időben a szibériai rénszarvaspopulációt pusztító lépfene-járvány visszatérése is annak köszönhető, hogy a rendkívül forró nyarak során a talajfelszínen lévő permafroszt mélyebb rétegeiből állattetemek, és velük együtt évszázados Bacillus anthracis spórák kerültek a felszínre.

A kutatók attól tartanak, hogy a nagyon mély (azaz millió éves) örökfagyrétegekből teljesen ismeretlen kórokozók is elszabadulhatnak.

De míg egy ősi baktérium okozta járvány esetén remélhetjük, hogy azt a rendelkezésünkre álló modern antibiotikumokkal gyorsan megfékezhetnénk, a vírusokkal már korántsem ilyen egyszerű a helyzet.

Azt a közelmúltban lezajló járványok is bizonyítják, hogy minden új vírus, még az ismert családokhoz kapcsolódó vírusok is, szinte mindig nagyon specifikus orvosi válaszok kidolgozását igénylik, például új vírusellenes szerek vagy vakcinák kifejlesztését. Ez pedig időigényes folyamat.

Eric Delwart, a San Franciscó-i egyetem molekuláris virológia professzora egyetért a francia kollégáival, ugyanakkor úgy véli, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy egy permafrosztból feléledt vírus világjárványt okozzon, mint a vadon élő vagy a háziállatok által hordozott vírusok esetében. Rebecca Katz, a washingtoni Georgetown egyetemről viszont olyan valóságos fenyegetésnek tekinti az ősi kórokozók elszabadulását, amelyre minden lehetséges eszközzel fel kell készülni.

Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a permafrosztból kiszabaduló vírusok meddig maradhatnak fertőzőképesek, ha kültéri körülményeknek, például UV-fénynek, oxigénnek vagy hőnek vannak kitéve, és mekkora valószínűsége annak, hogy ez idő alatt találkoznak és megfertőznek egy megfelelő gazdaszervezetet. A kockázat azonban a globális felmelegedéssel összefüggésében nőni fog, amikor a permafroszt olvadása tovább gyorsul, és az ipari vállalkozásoknak köszönhetően egyre többen népesítik be az Északi-sarkot - írják a tudósok a kutatásról szóló beszámolóban tanulmányukban.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Több mint 330 kiló szemetet találtak egy bálna gyomrában, ami „lassú és fájdalmas halált” halt Új-Skócia partjainál
A bálnák egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a tengerben található szemét miatt.

Link másolása

Egy bálna „lassú és fájdalmas” halált halt Új-Skócia partjainál a hónap elején, miután elfogyasztott 330 kilónyi, a gyomrában összetömörödött szemetet. A bálnát egy sziklás parton találták Craigmore-ban, Judique közelében.

A DailyMail beszámolója szerint a 45 méter hosszú hím lesoványodottnak tűnt, amikor november 4-én partra vetődött. Bár több csapat is dolgozott a megmentésén, másnap elpusztult.

Az átlagos kifejlett bálna súlya 35-45 tonna között van, de ez a kifejlett hím nem haladta meg a 30 tonnát, mivel a szemét megakadályozta, hogy megfelelően tudjon táplálkozni.

A kanadai Wildlife Health Cooperative a boncolás során megállapította, hogy az állat gyomrában halászhálókat, köteleket, kesztyűket és különféle műanyag tárgyakat találtak.

Ezek a bálnák úgy esznek, mint a porszívók – kinyitják a szájukat, és hagyják, hogy bármi, ami körülöttük van, beáramoljon. Ezzel nagy a veszélye annak is, hogy a vízben és a tengerfenéken lévő szemetet lenyeljék.

Tonya Wimmer, a MARS munkatársa elmondta, hogy a bálnák lakmározása miatt gyakran találnak műanyagot a gyomrukban, de a hím gyomrában összetömörödött szemétcsomó nagyobb volt, mint amit valaha is találtak.

Egy új tanulmány szerint, amit november elején tettek közzé, felhívja a figyelmet, hogy a bálnák naponta akár 10 millió mikroműanyagot is megesznek.

A kék bálnák fogyasztják a legtöbbet, mivel szinte kizárólag apró, garnélarákszerű állatokkal táplálkoznak. E miatt rendkívül nagy kockázatnak vannak kitéve.

Ennek oka a szűrővel táplálkozó viselkedésük, az általuk megevett hatalmas mennyiségű zsákmány, valamint az a tény, hogy jellemzően szennyezett területeken élnek, mint például a Kaliforniai Áramlat.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
Elon Musk agyba ültethető chipje visszaadná a vakok látását és a mozgásképteleneken is segítene
A milliárdos szerint fél éven belül kezdődhet a csodachip klinikai vizsgálatának megkezdése emberekkel.

Link másolása

Elon Musk számításai szerint fél éven belül embereken tesztelhetik a Neuralink agyba ültethető chipjeit, írja a Reuters. Az agy-számítógép interfészt fejlesztő vállalat chipjei segíthetik a fogyatékkal élőket a mozgásban és a kommunikációban, de Musk szerdai bejelentése alapján a látás helyreállítását is célba veszik.

A Neuralink az elmúlt években végzett állatkísérletek után engedélyt kért az amerikai gyógyszerfelügyeleti hivataltól (FDA) az emberen végzett klinikai vizsgálatok megkezdéséhez. Az öt éve alapított vállalatot korábban több vád is érte, hogy nagy számban pusztulnak el kísérleti állatai többek között a beültetések után fellépő fertőzések nyomán. A Neuralink erre válaszul csütörtökön egy videót tett közzé a YouTube-on, melyben a kísérleti állatok jóllétét bizonygatják:

Musk a háromórás prezentáció során hangsúlyozta, hogy rendkívül körültekintően járnak el, és biztosak akarnak lenni az eszköz megfelelő működésében, mielőtt az első ember agyába építenék. Éppen ezért semmit nem siettetnek, a folyamat ezért akár „kínosan lassúnak” is tűnhet majd kezdetben, de erre a biztonság érdekében lesz szükség.

Elon Musk elmondta, hogy a mozgásképtelen emberek mellett a látásképteleneken is segíteni szeretnének. Az üzletember szerint képesek lehetnek segíteni nemcsak azokon, akik valamilyen okból elvesztették a látásukat, hanem azokon is, akik eleve vakon születtek.

A prezentációt eredetileg október 31-re tervezték, de Musk néhány nappal korábban lemondta az eseményt. A Neuralink legutóbb másfél éve került a hírekbe egy olyan majommal, mely az agyával képes irányítani egy számítógépes játékot:

A Neuralink már most is két éves csúszásban van korábban bejelentett ütemtervéhez képest. Musk három évvel ezelőtt beszélt arról, hogy 2020 végéig szeretné megkapni a hatósági engedélyt. Az emberes kísérleteket pedig már tavaly szerették volna elkezdeni. A milliárdos annyira elégedtlen volt idén a Neuralink teljesítményével, hogy néhány hónapja megkereste az egyik legnagyobb vetélytársat, a Synchront egy lehetséges befektetéssel kapcsolatban.

A Synchron jóval Musk cége előtt jár: idén júliusban már az első emberbe ültették fejlesztésüket az Egyesült Államokban, miután tavaly megkapták a hatósági engedélyt. Ezzel párhuzamosan Ausztráliában már négy emberen végeztek klinikai vizsgálatokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget a Földön
Argentínában épp hőhullám van, néhol 40 fok fölé melegszik a levegő, míg az oroszországi Ojmjakonban tegnap -50 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Link másolása

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Hozzátették: miközben Magyarországon a sokévi átlag környékén alakulnak a hőmérsékletek, másutt előfordulnak szélsőségek.

„Argentínában épp hőhullám van, néhol 40 fok fölé melegszik a levegő, míg az oroszországi Ojmjakonban tegnap -50 fok alá süllyedt a hőmérséklet”

– írták.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: