Nincs több műanyag? Az új növényalapú palackok egy év alatt lebomlanak
A söröket és az üdítőitalokat nemsokára már környezetbarát palackokból fogyaszthatjuk, amelyek fenntartható módon termesztett növényi alapanyagból készülnek.
Nagy reményeket fűznek a holland biokémiai kutatócsoport úttörő projektjéhez, amely keretein belül növényi cukrokból gyártanák a palackokat az olajszármazékok helyett.
Az Avantium megújuló vegyipari vállalat által kidolgozott tervek már megnyerték a Carlsberg sörgyártó támogatását. A cég azt reméli, hogy sörét nemsokára olyan kartonpalackokban adhatja el, amelyek belső bevonata növényi műanyagból készül.
Az Avantium vezérigazgatója, Tom van Aken azt nyilatkozta a The Guardian-nek, hogy reménykedik a nagyobb összegű beruházásokban.
A koronavírus ellenére továbbra is jó úton halad a projekt a cél felé, hogy új megállapodásokat kössenek más élelmiszer- és italgyártókkal. A projekteket a Coca-Cola és a Danone is támogatta, amelyek szeretnének a jövőben fenntartható megoldást választani a termékeik palackozására.
Globálisan évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő fosszilis tüzelőanyagokból, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a klímaválsághoz. Ennek a nagy részét nem hasznosítják újra, bekerülnek az óceánokba, tovább szennyezve azokat. A műanyagok teljes lebomlási ideje akár több száz év is lehet.
„Ez a műanyagtípus fenntarthatósági szempontból nagyon előnyös, mivel nem tartalmaz fosszilis tüzelőanyagokat, újrahasznosítható, és a természetben is sokkal gyorsabban lebomlik”
– mondta Tom van Aken.
Az Avantium növényi műanyagát úgy tervezték, hogy elég rugalmas legyen ahhoz, hogy karbonátot tartalmazó italokat tároljanak benne. A kísérletek kimutatták, hogy a növényi műanyag komposztálással egy év alatt bomlik le, egyéb kültéri körülmények között ez az idő néhány évvel több lehet. Ideális esetben azonban újra is lehet hasznosítani.
A kutatócsoport azt tervezi, hogy a növényi cukrokat egyszerű kémiai szerkezetekre bontja, amelyeket ezután átrendezve létre lehet hozni a növényi alapú műanyagot, amely akár már 2023-ra a boltok polcaira kerülhet.
Az úttörő projekt keretein belül kezdetben évente 5 ezer tonna műanyagot fognak előállítani kukorica, búza vagy cukorrépa felhasználásával. Az Avantium azonban arra számít, hogy a termelés növekedni fog, amikor a megújuló műanyag iránti kereslet is megnő.
Idővel az Avantium azt tervezi, hogy felhasználja a növényi hulladékokból származó cukrokat is, hogy ne befolyásolják a globális élelmiszerellátást.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!