News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Mi lesz, ha egy ember robotkarja gyilkol? - Az agy-számítógép interfész súlyos kérdéseket vet fel

Elon Musk cége és más vállalkozások hatalmas léptekkel haladnak az emberi agy és a számítógépek fúziója felé. De mi történik, ha a rendszer egy belső gondolatot szándékos akaratnak hisz majd? - kérdezi egy amerikai biofizikus.

Link másolása

hirdetés

Elon Musk időről időre a címlapokra kerül agyi chipeket gyártó cége, a Neuralink legújabb híreivel. A világ leggazdagabb embere valamikor a távoli jövőben olyan mesterséges intelligenciát vizionál, amely eggyé olvad az emberrel, felturbózva a képességeit. Musk szerint az emberiségnek csak így lesz esélye arra, hogy lépést tartson a mesterséges intelligenciákkal.

Ez még messze van, de a Neuralink már jelenleg is folytat kísérletek, amelyek során mikrochipet ültetnek különböző állatok agyába. Egy makákómajom és egy malac már túl van a beültetésen, és a Guardian nemrégiben arról írt, nemsokára egy ember következhet.

Egy makákómajom az agyával irányítja a Pong videojátékot

Agy-számítógép interfész kidolgozásával persze nemcsak Musk cége próbálkozik.

Az ezen a területen versengő kutatások célja olyan eszközök kifejlesztése, amelyek képesek olvasni egy ember neurális tevékenységét, és azt közvetítik egy robotikus művégtagba, egy beszéd-szintetizátorba vagy épp egy számítógép kurzorába.

A BrainGate már majdnem 10 éve elérte, hogy megbénult, beszélni nem tudó pácienseik a gondolataikkal irányítsanak egy robotkart. 2012-ben közzétettek egy videót, amin Cathy Hutchinson megpróbál egy robotkarral felvenni egy kávésüveget, amelyben egy szívószál van. Néhány pillanatig tartó intenzív koncentráció után, ami az arcára is kiül, megragadja az üveget, majd szájához viszi és iszik belőle szívószállal. Arca kisimul, majd elmosolyodik: sikerült neki.

Cathy Hutchinson agyával irányít egy robotkart

Ehhez a kísérlethez még rengeteg kábelre volt szükség, tavaly azonban már arról számoltak be a BrainGate kutatói, hogy vezeték nélküli rendszerrel is képesek hasonlóra. Igaz, ehhez még mindig elektródákat kell ültetni a motoros agykéregbe, de a használója már nincs helyhez kötve, ami óriási különbség.

hirdetés

A 2012-es videón szereplő nő, Cathy Hutchinson óriási kockázatot vállalt: a koponyájába fúrt lyuk fogékonnyá tette őt a fertőzésekre, az elektródasor pedig szövetkárosodást okozhatott. Az implantációk esetében mindig fennáll az a veszély, hogy az elektródák roncsolják a sejteket, vagy megsértik az eredeti neuron-összeköttetéseket.

Ugyanakkor a tudomány az agyi jelek észlelésében is komoly áttörések előtt áll. Már folynak olyan kutatások, amelyek révén ultrahanggal vagy infravörös hullámokkal is be lehet pillantani a koponyába.

A jövőben a kockázatos műtét helyett az emberek talán egy sima, vezeték nélküli szenzorokkal ellátott fejvédőt kaphatnak.

Kelly Clancy biofizikus a Wired magazinban azonban egy sor elgondolkodtató kérdést is megfogalmazott.

Hogyan tud majd az agy-komputer interfész megkülönböztetni egy elképzelt cselekvést egy szándékolttól? Az agy egy nagy forgalmú kommunikációs hálózat, amely a működése során megpróbálja a lehető legjobban megtanulni a beérkező jelek értelmezését. Ez hasonlóan működik, mint azok az üzenetküldő programok, amelyek a korábbi adatok feldolgozásával automatikusan kiegészítik szöveges üzeneteinket. Előfordulhat, hogy tőlünk idegen szavak csúsznak be. Kelly Clancy szerint ugyanez történhet az agy-komputer interfész működésekor.

Az egyszerűbb feladatoknál még működik a neurális kódfejtő technika, de az összetettebbeknél már nem lehetünk biztosak abban, hogy éppen arról a különleges cselekvésről van szó, amire a felhasználó gondolt. A felelősség kérdése is messzire vezet majd.

Ha valakit például megfojt egy ember robotkarja, ki lesz a fő gyanúsított?

Lehet, hogy hiba történt az interfész beültetéseskor, rossz hívószót választott az algoritmus, esetleg egy belső gondolatot szándékos akaratnak hitt. Ha viszont nem ismerjük a működés neurális jelét, hogyan bizonyítjuk be valaki bűnösségét vagy ártatlanságát?

És ha az agynak szándékában áll ölni, akkor a gép felelőssége-e megállítani őt? Ezek nem olyan feltételezett kérdések, amelyekre a távoli jövőben kell választ adni, hanem már ma – vélekedik Kelly Clancy.

Akadnak komoly adatvédelmi aggodalmak is.

Mi lesz, ha valamikor a jövőben valaki feltöri a vezeték nélkül neurális vevőnket, mit fog látni és hallani? Sokkal többet, mintha ma meghekkelnék a webkameránkat.

Kelly Clancy bízik abban, hogy az agy-gép interfész segíti majd a sérült motorikus funkcióval élő embereket, de arról sem szabad elfeledkezni, hogy a jószándék mennyi katasztrófához vezethet. "Miközben az ember általi irányítás új távlatai előtt állunk, vigyázzunk, nehogy éppen ettől az irányítástól fosszanak meg bennünket" – figyelmeztet az amerikai biofizikus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ültessünk MÉG, jobb levegőt!
A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében.

Link másolása

hirdetés

A Procter & Gamble 2021-es ’Ültessünk jobb levegőt’ programja során több mint 7,5 millió forint adomány gyűlt össze, amiből a vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve több mint egy hektárral növelte az erdők számát Szarvasgede térségében. A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját, hogy a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kiemelten rossz a levegőminőség Magyarországon

A globális felmelegedés a 21. század legfontosabb környezeti problémája, melynek fő oka az üvegházhatású gázok kibocsátása, aminek következtében a hő megragad a légkörben, ezzel egyre magasabb hőmérsékletet okozva. A levegő rossz minőségéhez a közlekedési szektor által kibocsátott üvegházhatású gázok mellett az emberi ipari tevékenység és a háztartási szilárdtüzelés légszennyező melléktermékei is nagyban hozzájárulnak. Magyarországon a szállópor-kibocsátás rendszeresen a jogszabály szerinti megengedett határéték felett van, aminek nagy része a nem megfelelő fűtési és tüzelési szokásokhoz köthető. A levegő részecskeszennyezettsége miatt egyaránt kialakulhatnak szív-és érrendszeri, daganatos és légúti megbetegedések, ami krónikus betegségben szenvedők, az idős korosztály és a legfiatalabbak számára végzetes is lehet. Hazánkban évente több mint 13.000 ember hal meg idő előtt a kültéri légszennyezettség miatt.*

 

A fák nélkülözhetetlen szerepe

A hazánk térségében az erdők kiemelt szerepet játszanak a klíma javításában, azonban számuk az elmúlt évszázadok során jelentősen lecsökkent. Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 ezer hektár természetes erdő tűnt el, ami 11%-os csökkenést jelent a 2000 óta.** A fák haszna jóval több oxigéntermelő képességüknél: javítják a levegő minőségét, hűtik a környezetük hőmérsékletét, zaj-és talajvédő funkciót látnak el, valamint élőhelyet biztosítanak növény- és állatfajok sokaságának.

A fák asszimilációs folyamataik során nem csak oxigént termelnek, de feldolgozzák, növekedésük során megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxidot is. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felülete 650 gramm oxigént termel, és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel egy év alatt a vegetációs időszakban, azaz a lombkoronafejlesztő és terméstermelő hónapokban.***

hirdetés

A fák és erdőségek lombkoronája segít lekötni az olyan szilárd légszennyező részecskék egy részét, mint a szálló por és a hozzátapadó nehézfémek. Egy 40 éves erdő 1 év alatt hektáronként 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből.

Ültessünk MÉG, jobb levegőt!

Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: április 19 és június 25 között, a vállalat az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a hazai erdőtelepítést támogatja, amelynek keretében további több ezer fa elültetése a cél.Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról további információ a program weboldalán található.

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

* https://www.levego.hu/kampanyok/tisztafutes/

** https://tinyurl.hu/HWEE/

*** https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvany/fak.htm

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Újrahasznosított étolajjal tankolják a repülőket Dallasban
Ha széles körben elterjedne a módszer, jelentősen csökkenne a repülés ökológiai lábnyoma.

Link másolása

hirdetés

A dallasi reptér több mint kétszáz környékbeli étterem használt étolaját gyűjti be, hogy repülőgép-üzemanyagként hasznosítsák újra - írja az IFLScience. Ez azért nagy szám, mert a repülés az egyik, ha nem a leginkább környezetszennyező utazási mód, így bőven van mit "zöldíteni" rajta.

Az étolaj újrahasznosításával jelentősen csökkenteni lehet a repülés ökológiai lábnyomát.

A repülés jelenleg a globális kibocsátás két százalékáért felel, ez a szám viszont folyamatosan növekszik. Ezért fontos, hogy fenntarthatóbbá tegyék, akár az üzemanyagon keresztül.

Kizárólag újrahasznosított étolajjal egyébként nem lehet megtankolni egy gépet, de hagyományos üzemanyag mellett teljesen jól használható. Ha minden igaz, ezzel a módszerrel

80 százalékkal csökken egy repülőgép CO2 kibocsátása.

Ráadásul még a repteret sem varázsolja sültkrumpli szagúvá.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: