JÖVŐ
A Rovatból

Mérő László a mesterséges intelligenciáról: „Félni nincsen okunk, de kicsit leállni van”

Mérő László már tudja, hogy tanárként miben segíthet neki a mesterséges intelligencia. Ugyanakkor azt mondja, a jogtudománynak, a pszichológiának, a filozófiának és az etikának is fel kell vennie a változásokkal a tempót.

Link másolása

– Kipróbáltad már a ChatGPT-t?

– Persze. Állandóan szabadkozik, hogy ezt sem tudja, meg azt sem tudja. Jó pár hülyeséget sikerült kicsalogatnom belőle. Humorérzéke nulla. De használható dolog lesz.

– Hogy látod? A mesterséges intelligencia inkább még csak egy szórakoztató játék, vagy komoly dolgokra is használható?

– Keresőnek biztosan jobb lesz, mint a jelenlegi keresők. És például hétköznapi, kétkezi munkákat ragyogóan megcsinál.

– Elon Musk és a technológiai ipar vezető szereplői petícióban kérték, hogy álljunk le minden nagyobb AI kísérlettel. Azért aggódnak, mert szerintük a technológia sokkal nagyobb tempóban fejlődik, mint amit átlátunk, kézben tudunk tartani. Van okunk félni a mesterséges intelligenciától?

– Félni nincsen okunk, de kicsit leállni van. Azért nincs okunk félni, mert ki fogjuk képezni azokat a szakembereket, akik tudnak majd mit kezdeni vele, ha netán valami gázt csinál.

Leállni azért van értelme, mert nem először fordul elő a történelemben, hogy a technika fejlődését, elterjedését más tudományok lassúsága és hiányosságai akadályozzák.

Ilyen volt a gőzgép elterjedése is. A francia Papin a dugattyús gőzgépet már az 1600-as évek végén megcsinálta, és mégis 1769-től számítjuk az ipari forradalmat, amikor James Watt üzembe helyezte a gőzgépes szövőgyárát. Ugyanis nem volt olyan cégforma, hogy KFT. Minden induló cégnél teljes felelősséget kellett vállalni, és ez bizony közel 100 évig akadályozta a gőzgép elterjedését. De más példákat is tudok, majd mondok is az előadásomban.

Mérő Lászlónak május 9-én 19.00 órától a Tudományos Stand Up honlapján lesz a témáról LIVE STREAMING előadása. Előadás után ZOOM szobában is kérdezheti a közönség.

– A fő aggodalom a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, hogy elérhet egy olyan szintre, ahol ki tudja kerülni a kikapcsoló mechanizmust, vagy azt a bizonyos kikapcsoló gombot.

– El tudja érni, de az bűncselekmény lesz, ha valaki olyan mesterséges intelligenciát fejleszt, ami ki tudja kerülni.

Nem tudsz olyan kalapácsot csinálni, amivel nem lehet az embert fejbe verni.

Minden használható diszfunkcionálisan.

– Ez a félelem nyilván a sci-fi filmek és regények hatása is, hiszen ott visszatérő téma a legyőzhetetlen gép.

– Elszórakoznak vele, de ez tényleg csak sci-fi.

– Persze kérdés, hogy milyen motivációja lenne a gépeknek leigázni az emberiséget, hiszen belőlük hiányzik a hatalomvágy, a kapzsiság, mindazok az érzelmek, amelyek az embereket a többiek elnyomására ösztönzi.

– Azt egy perc alatt bele lehet tenni. Ezért kell törvényi szabályozás, hogy ez illegális legyen. Mindig lesznek bűncselekmények, az nem kérdés, de az elmúlt pár ezer év alatt megtanultunk együtt élni ezzel.

– Néhány éve ugyancsak Musk vezetésével az ENSZ-nek írtak petíciót, hogy tiltsák be az autonóm fegyvereket. És ha valahol, a hadiiparban tényleg jogosak az aggályok, hiszen a világtörténelem nagy fordulópontjai mindig akkor jöttek, amikor az egyik félnek sikerült a másiknál sokkal fejlettebb fegyvereket kifejleszteni. Lássuk be, még ha a demokratikus államok önmérsékletet is tanúsítanának, nem mondhatnak le a haditechnika fejlesztéséről, amíg olyan államok léteznek, mint Észak-Korea.

– Vagy Oroszország. Ne finomkodjunk azért mert a kormányunk épp oroszbarát.

– Hol lehet megtalálni az egyensúlyt az önmérséklet és az egészséges óvatosság között?

– Sehol. Erősebbnek kell lenni náluk. Tudod, hogy az oroszok hogy tudtak nyerni a második világháborúban? Az USA eszméletlen sok fegyvert küldött a Szovjetuniónak. Több mint tízszer annyit, mint most Ukrajnának.

– Te hogy látod, mi az, amiben hasznos a mesterséges intelligencia, mi az, amiben soha nem lesz képes az ember fölé kerekedni? Egyáltalán, van ilyen?

– Nekem az az érzésem, hogy mindig lesz ilyen, de hogy konkrétan mi, azt majd meglátjuk. Mindig ki fogjuk találni. Gondolj bele: az emberiség egyik fele folyamatosan feltörhetetlen kódokat gyárt, a másik fele pedig mindig feltöri őket, és jól elvagyunk ezzel. Most mindkét oldalon beszáll a mesterséges intelligencia is. Nagy változás nem lesz.

– Nagy a félelem, hogy át fog venni feladatokat az emberektől, amelyek egy része megkönnyíti az életünket, viszont sokan féltik az egzisztenciájukat. Például a fordítók már most aggódnak, hogy akár tíz éven belül nem lesz szükség rájuk, mert az MI a helyükbe lép.

– Én a sofőrök helyében jobban félnék, ők mégsem aggódnak.

A fordítás egy kis szakma, és a fordítók magasan képzett szakemberek. Pillanatok alatt fognak találni más munkát.

Annak idején is voltak géprombolások, de aztán mindig talált más tennivalót az ember.

– Milyen területeken tud segíteni nekünk a mesterséges intelligencia?

– Mindenben. Mondok egy egyszerű példát. Tanár vagyok. A legkevésbé dolgozatot javítani szeretek. Száz százalékosan nem fogja átvenni, mert ha egy diák reklamál, hogy szerinte rosszul lett kijavítva, akkor azt nekem kell intézni, de minden 500 diákból 10 fog reklamálni. Ennyivel szívesen foglalkozom. A 10-ből ötöt elküldök a fenébe, ötnek pedig igazat adok. Ez persze azt jelenti, hogy kevesebb tanárra lesz szükség.

– Az oktatáskormányzat szempontjából ez jó hír, a mesterséges intelligencia nem fog tüntetni...

– Még az is lehet, hogy fog.

– Ez is izgalmas kérdés: ha a mesterséges intelligencia bűncselekményt követ el, ki lesz érte a felelős? Hiszen önmagát képzi, fejlődik.

– Szerintem mindig meg lehet találni az emberi felelőst.

De látod, ezért kell most egy kicsit leállni, mert például a jogtudomány még nem vette fel azt a tempót, amit ehhez kell.

De nem csak a jogtudománnyal van a baj, a pszichológiának is vannak hiányosságai, a filozófiának és az etikának is...

– Reális, hogy le fogunk lassítani? Hiszen komoly üzleti érdekek állnak a háttérben.

– Nem fognak megállni, kivéve, ha törvényt hoznak rá, de legalább talán nem fognak nyilvánosságra hozni bizonyos dolgokat, és az is elég.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Csak az okos embereknek kellene gyereket vállalni Elon Musk szerint
A világ leggazdagabb embere szerint a születési ráta nagyobb gond, mint a globális felmelegedés. De szerinte azért nem mindegy, hogy kinek születik gyereke.

Link másolása

Elon Musk szerint komolyan kellene foglalkozni a gyerekszületések számának növelésével világszerte. A milliárdos azonban úgy véli, hogy csak bizonyos intelligenciaszintű embereknek kellene szaporodniuk. Musk erről a hamarosan megjelenő életrajzi könyvében vall, írja a Page Six.

A New York Times birtokába került részletben az 52 éves üzletember azt mondja, mindent megtesz azért, hogy harcoljon a világot sújtó alulnépesedési válság ellen. A 11 gyerekes apuka szerint „az összeomló születési ráta messze a legnagyobb veszély, amivel a civilizációnak szembe kell néznie”. Musk nézeteit rendszeresen posztolja is az X-re átkeresztelt Twitterre.

Grimes-szal közös harmadik gyereke születés után nem sokkal a SpaceX alapítója azt írta egy bejegyzésben, hogy az alacsony születési ráta „sokkal nagyobb veszélyt jelent a civilizációra, mint a globális felmelegedés”. De már hat évvel ezelőtt is aggodalmát fejezte ki a témában. Akkor úgy fogalmazott, hogy „a világ népessége az összeomlás felé gyorsul, de úgy tűnik, kevesen veszik észre, vagy kevesen törődnek vele”.

Walter Isaacson, Musk hamarosan megjelenő életrajzának szerzője elárulta: a milliárdos felajánlotta a spermáját a Neuralink vezetőjének, Shivon Zilisnek, hogy „a gyerekek genetikailag az övéi legyenek”. A párnak 2021 novemberében születtek végül ikrei. Rajta kívül Musknak három gyereke született Grimestól, míg Justine Wilsontól hármasikrei és egy ikerpárja is született a termékeny vállalkozónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Egy éves bérlet árát fizetheti ki Bécsben az az autós, aki a tömegközlekedést akadályozva parkol
A városvezetés már hosszabb ideje igyekezett különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat, most azonban jelentősen bekeményítettek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2023. szeptember 12.


Link másolása

Bécsben a figyelmetlenül parkoló autósok tavaly 1535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók - írja a 444 az osztrák főváros képviseleti irodájának közleménye alapján.

Történt mindez annak ellenére, hogy a városvezetés már hosszabb ideje igyekszik különféle kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor. Emellett folyamatosan építik át az érintett megállók és szakaszok környezetét.

Most azonban drasztikusabb lépéshez folyamodtak: szeptember 15-től a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést. Ráadásul az elvontatás és a tűzoltóság költségét is nekik kell állniuk.

A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem az, hogy a buszok és villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta a döntést Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok.

Egy alacsony padlós villamoson körülbelül 200 utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Balatoni nádpusztulás: „Valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk”
Tóth Viktor limnológus szerint könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a szabályozott nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

Link másolása

Egyre több nádpusztulást jelentenek a Balaton környékéről. Hétfőn a balatontipp.hu közölt megdöbbentő fotókat a Paloznak és Alsóörs közötti szakaszon szürkévé változó növényzetről. Két nappal később pedig a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) honlapján jelentek meg hasonló fotók a tihanyi Külső-tó környékéről.

Tóth Viktor limnológussal beszélgettünk arról, mi történhet a Balaton partján.

– Tényleg rendkívüli az, ami most a nádasokkal történik?

– Idén összesen hat balatoni helyről jelezték nekünk, hogy szokatlan, de kísértetiesen hasonló események zajlanak. Eddig a nádpusztulás a Balatonban mindig a víz felőli oldalon történt, míg most a szárazföld felőli részeket érinti.

Úgy tűnik, hogy valami olyan történik ezeken a helyeken, amire nincs magyarázatunk, mert annyira egyedi eset.

A bejelentések mindegyike csónakbeállók, strandok és stégek környékén kipusztuló nádasokról érkezett. Amikor körbejártuk az érintett területeket, egyértelművé vált, hogy olyan helyekről van szó, ahol az emberi tevékenység nagyon-nagyon intenzív.

– Arra gondol, hogy valaki szánt szándékkal pusztíthatja a nádast?

– Nem hiszem, hogy szánt szándékkal történne ez. A nádas sok mindent képes tolerálni, de egy bizonyos határig. Idén például nagyon megemelték a tó vízszintjét, ami messze áll a természetes ingadozástól. Ez normális esetben egy magas kora tavaszi vízállásról alacsonyra csökken az ősz elejére, ám a Balaton esetében ennek pont az ellenkezője történt. De itt vannak az egymástól tíz méterre épített stégek is. Az emberek gyakran jobbító szándékkal próbálnának valamit kezdeni a tó körül, például amikor le akarják aratni a „pusztuló” nádast. De mi alapján gondoljuk egy több millió éves növényfajról, hogy jobban tudjuk, mire van szüksége?

– Akkor természetes okai lehetnek a jelenségnek?

– Legfeljebb tíz százalékban. Például a tihanyi Külső-tó esetében nagy valószínűséggel egy microburst, vagyis kis területre lecsapó függőleges irányú, intenzív légzuhatag állhat a pusztulás hátterében. Innen nem messze, Sajkodnál pedig egy nagyon jól körülhatárolható fertőzést figyeltem meg. Az a baj, hogy a tó 240 kilométeres teljes partszakaszát képtelen vagyok folyamatosan egyedül felügyelni, ezért a [email protected] e-mailcímen bárki bejelentést tehet, ha problémát észlel a balatoni nádasok esetében.

– A szóban forgó paloznaki, ábrahámhegyi vagy éppen pálkövei nádasok végleg elpusztultak vagy még menthetők?

– Erre sajnos nem tudok válaszolni, mivel annyira egyedi esetekről van szó. Őszintén szólva én még ilyet nem tapasztaltam korábban. A jelek alapján mindenesetre én leginkább zsombékosodásra gondolok, melynek a végkövetkezménye zsombékmocsár, ami pedig visszafordíthatatlan.

– Miért probléma, hogy ez történik a balatoni nádassal?

– Nem probléma, ez egy természetes jelenség. A gond a sebességgel van.

Ha ez valóban zsombékosodás, akkor egy ilyen folyamat évszázadokat vesz igénybe. Ehhez képest most azt látjuk, hogy nagyjából két év alatt lezajlik a zsombékosodás olyan területeken, ahol korábban nem voltak erre utaló jelek.

Többször elmondtam már: véleményem szerint nem a bolygót kell megvédeni, hanem saját magunkat. A Föld köszöni szépen, alkalmazkodni fog. A kérdés az, hogy az emberiség szeretni fogja-e, ahogyan a bolygó alkalmazkodik az általunk teremtett feltételekhez. Könnyen elképzelhető, hogy a vízszint túlszabályozásának, a stégek telepítésének és a nádaratás hiányának együttes következménye az, amit most látunk.

– Mit gondol, ki fog derülni valaha, hogy pontosan mi történik most a tóval?

– Igen, persze, ha lenne szándéka a kormánynak arra, hogy ezt kivizsgálja. De pontosan tudjuk: minden kutatás csak addig működik, amíg pénz van mögötte. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben én egyedül foglalkozom ezzel a területtel, más intézményeknél még vannak olyan kutatók, akik értenek a növényökológiához. Szeretem, amit csinálok, ezért kimegyek önszántamból is az érintett területekre, de igazából évtizedekig tartó vizsgálatra lenne szükség.

– Mit tehetnek ebben a helyzetben a kirándulók, strandolók, vitorlázók, horgászok? Tudnak ők segíteni valahogyan?

– Nem igazán. De mondjuk jó lenne, ha a nyaralótulajdonosok felszámolnák a néhány tízméterenként telepített saját stégeket, és átállnának mondjuk egy-két kilométerenként kialakított közösségi stégek építésére. Ehhez azonban a jelenlegi gondolkodásmód teljes átalakítására lenne szükség.

– Milyen problémákat okozhat a tó életében, ha ez a folyamat nem áll meg, tovább terjed, és a nádas nem regenerálódik?

– A partmenti területek, beleértve a hinarasokat is, a biodiverzitás központjai minden tó esetében.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak maga a nádas tűnik el, hanem az ahhoz köthető élőlényközösségek is.

Magyarországon börtönbe kerülhet, aki meggyilkol egy macskát. Ellenben egy négyzetméter nádas kivágásáért semmi nem jár, holott az a kis terület több ezer, esetenként több millió faj élettere is lehet.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Kinyírta a LEGO az újrahasznosított műanyagból készült építőkockákat, mert több szén-dioxidot bocsát ki a gyártás
A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból. Ennek most vége.
MTI - szmo.hu
2023. szeptember 25.


Link másolása

A Lego csoport leállította az újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból kinyert új anyag gyártási folyamata magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna az eddiginél - jelentette a Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn.

A dán játékgyártó 2020-ban jelentette be, hogy száműzi az építőkockákban jelenleg használt kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból, és tíz éven belül áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára.

A Lego csoport 2021 nyarán mutatta be az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát, amely a cég akkori tájékoztatása szerint megfelelt ugyan a Lego szigorú minőségi és biztonsági előírásainak, ám már akkor jelezték, hogy a PET-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és fenntarthatóságot elősegítő fejlesztések után fognak döntést hozni.

A kutatások azonban rávilágítottak, hogy a PET-műanyag felhasználásával új berendezéseket igénylő termék több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe.

Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a PET-műanyagnak extra összetevőkre van szüksége a biztonság és a tartósság érdekében, valamint nagy mennyiségű energiára a feldolgozásához és a szárításához. "Olyan mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni" - fűzte hozzá.

A Lego a PET-formula bevezetése helyett a termékeiben eddig is használt fosszilis alapú műanyag szén-dioxid-kibocsátásának a javítására törekszik majd.

Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a különféle anyagok százainak tesztelését követően végül megtalálják majd a "varázsmatériát" a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére, ám eddig ez még nem történt meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET: