News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Idő előtt jöhetnek világra és tartós egészségkárosodást is okozhat a babáknál a globális felmelegedés

Újabb tanulmányok bizonyítják, hogy milyen komoly egészségügyi következményei vannak a klímaváltozásnak és a légszennyezettségnek.

Link másolása

hirdetés

A klímaválság világszerte károsítja a magzatok és a csecsemők egészségét – derült ki hat új tanulmányból, amelyeket Guardian ismertetett.

A tudósok megállapították, hogy

a megnövekedett hő összefüggésbe hozható a csecsemők gyors súlygyarapodásával, ami felnőttként növeli az elhízás kockázatát. A magasabb hőmérséklet összefüggésbe hozható a koraszüléssel is, aminek egész életen át tartó negatív egészségügyi hatásai lehetnek.

Más tanulmányok azt találták, hogy az erdőtüzek füstjének való kitettség megduplázta a súlyos születési rendellenességek kockázatát. A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó légszennyezés pedig összefügg a termékenység csökkenésével, még ha alacsony szinten is.

A Pediatric and Perinatal Epidemiology című folyóirat különszámában megjelent kutatásokat az Egyesült Államokban, Dániában, Izraelben és Ausztráliáiában folytatták.

Izraeli tudósok például a hőség és az első életévben tapasztalható gyors súlygyarapodás között mutattak ki összefüggést. Összesen mintegy 200 000 szülést elemeztek, és megállapították, hogy az éjszakai hőmérséklet legmagasabb 20 százalékának kitett csecsemőknél 5 százalékkal nagyobb a gyors súlygyarapodás kockázata. A tanulmány eredményei az éghajlatváltozás és az elhízás "járványa" szempontjából is fontosak a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói szerint, mert a csecsemőkor kritikus fontosságú a felnőtt súly meghatározásában, és mert az elhízott emberek jobban szenvedhetnek a szélsőséges hőségben.

hirdetés
Világszerte a gyermekek 18%-a túlsúlyos vagy elhízott. A gyors csecsemő súlygyarapodás egyik lehetséges mechanizmusa az, hogy kevesebb zsírt égetnek el a testhőmérséklet fenntartása érdekében, amikor a környezeti hőmérséklet magasabb.

Egy kaliforniai tanulmány megállapította, hogy az anya által a fogantatás előtti hónapban az erdőtüzeknek való kitettség megduplázta a gastroschisis, magyarul hasfalhasadék nevű születési rendellenesség kockázatát.

A tudósok kétmillió születést vizsgáltak meg, ezek 40%-a olyan anyáké volt, akik egy erdőtűztől 15 mérfölden belüli távolságra éltek. Azt már eddig is tudták, hogy az erdőtüzekből eredő légszennyezés káros a terhes nőkre és magzataikra, most azonban azt is megállapították, hogy

a terhesség első trimeszterében erdőtüzek közelében élő anyáknál 28%-kal nőtt a születési rendellenességek kockázata.

A magzati gastroschisis ritka, az Egyesült Államokban évente mintegy 2000 eset fordul elő. Az esetek száma azonban ennek ellenére világszerte növekszik.

„Az emberek erdőtüzeknek való kitettsége várhatóan növekedni fog az elkövetkező évtizedekben" – mondta Bo Young Park, a Kaliforniai Állami Egyetem munkatársa. „Ezért kritikus fontosságú az erdőtüzekkel kapcsolatos negatív egészségügyi eredmények alapos megértése."

Két új tanulmány foglalkozott a magas hőmérséklet és a koraszülés közötti kapcsolattal. Az első 2005 és 2014 között közel egymillió terhes nőt vizsgált az ausztráliai Új-Dél-Walesben, akik három százaléka a várandósság 37. hete előtt szülte meg gyermekét.

Kiderült, hogy az állam legmelegebb 5 százalékában a születés előtti héten 16 százalékkal nagyobb volt a koraszülés kockázata.

Korábbi kutatások hasonló eredményt találtak a melegebb szubtrópusi városban, Brisbane-ben is. De a fenti tanulmány volt az első, amely Ausztrália mérsékeltebb régiójában is kimutatta, hogy a hőmérséklet és a koraszülés összefügg.

„A koraszülés kockázata valószínűleg növekedni fog a globális hőmérséklet és hőhullámok várható emelkedésével – ez pedig komoly aggodalomra adhat okot" 

– figyelmeztet Edward Jegasothy, a Sydney-i Egyetem kutatója.

A másik tanulmány 200 000 születést elemzett 2007 és 2011 között a texasi Harris megyében – beleértve Houstont is –, ahol az emberek hozzászoktak a hőséghez. A 2011. évi volt Texas legmelegebb nyara.

A kismamák negyede volt kitéve legalább egy extrém forró napnak a terhesség alatt olyankor, amikor a hőmérséklet elérte a valaha mért nyári hőmérsékleti maximum felső 1 százalékát. A koraszülés kockázata 15 százalékkal magasabb volt az extrém forró napokat követő napokon. A nagyon korai szülések kockázata viszont még magasabb volt: a 28 hét előtt született csecsemők száma megháromszorozódott.

Ez az új, összegző kutatás során 68 korábbi tanulmányt vettek górcső alá. Összesen 34 millió születést vizsgáltak, és összefüggést találtak a hő- és légszennyezés, valamint a koraszülés, az alacsony születési súly és a halvaszületés növekvő kockázata között. Bruce Bekkar, a tanulmány szerzője és nyugalmazott szülész azt mondta:

„A hő- és légszennyezés következtében a csecsemők már legyengült állapotban jönnek a világra."

A melegebb hőmérséklet is növeli a sürgősségi osztályra kerülő kisgyermekek számát egy újabb tanulmány szerint. A tudósok nyolc év alatt 2,5 millió esetet vizsgáltak, és azt találták, hogy a maximális hőmérséklet 7 fokos emelkedése 2,4 százalékkal növelte az öt év alattiak sürgősségi osztályra való felvételét. A kisgyermekek arányosan több folyadékot veszítenek, mint a felnőttek, és a testhőmérsékletük szabályozásának képessége még kezdetleges.

Végül egy tanulmány során Dániában felmérték a szennyezett levegő hatását tízezer pár esetében, akik természetes úton próbáltak teherbe esni. Azt találták, hogy a menstruációs ciklus során a fosszilis tüzelőanyagok légkörbe került részecskéinek néhány egységnyi növekedése a fogantatás körülbelül 8 százalékos csökkenéséhez vezetett.

A vizsgálatok egyik fontos eredménye, hogy kimutatták: a leginkább veszélyeztetett emberek gyakran valamelyik hátrányos helyzetű csoport tagjai, például a színes bőrűek. Illetve alacsony jövedelműek, akik nem rendelkeznek légkondicionálóval, vagy az átlagosnál jóval szmogosabb területeken élnek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Először áll bíróság elé egy önvezető autó civil sofőrje halálos baleset okozása miatt az Egyesült Államokban
120 km/h sebességgel zúgott át a Tesla a piroson, majd egy Honda Civicnek ütközött. A vétlen kocsi mindkét utasa meghalt.

Link másolása

hirdetés

Bíróság elé állítják annak a Teslának a sofőrjét, akinek autója önvezető módra állítva okozta két ember halálát Kaliforniában, írja az Evening Standard.

A 27 éves Kevin George Aziz Riad Model S típusú Teslája még 2019. december 29-én ütközött Los Angeles külvárosának egyik kereszteződésében egy Honda Civicnek. A Hondában utazó 39 éves Maria Guadalupe Nieves-Lopez és a 40 éves Gilberto Alcazar Lopez is életét vesztette. A pár aznap este ment először randizni. A vétkes autó sofőrjét és női utasát a kórházba szállították.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Tesla letért a főútról, 120 km/h sebességgel áthajtott egy piros lámpán Gardenában, majd egy kereszteződésben nekiütközött a Hondának.

Az ügyet tárgyaló bíró csütörtöki döntése értelmében elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy Riadot kétrendbeli gyilkosság vádjával bíróság elé állítsák. Ez lehet az első per, melyet egy részben automatizált vezetési rendszer civil sofőrje ellen folytatnak le az Egyesült Államokban.

A ügyészek szerint a baleset idején a Tesla önvezető rendszere és a forgalomfigyelő automatikája is aktív volt. Az autógyár mérnöke szerint ugyanakkor az érzékelők jelezték, hogy Riad keze a kormányon volt, ám az ütközés előtti hat percben egyáltalán nem fékezett. Csütörtökön ugyanakkor egy rendőr azt vallotta, hogy autópálya végén több tábla is lassításra szólította fel a sofőröket.

hirdetés

A Tesla szerint az autopilot mód és a kifinomultabb teljes önvezető rendszer egyelőre még nem képes önálló közlekedésre. Az autósoknak éppen ezért folyamatosan figyelniük kell készen arra, hogy beavatkozzanak, ha szükséges.

Korábban már indítottak bírósági keresetet az önvezető rendszer hibája miatt. 2020-ban az Uber bérelt fel egy sofőrt Neavadában, hogy részt vegyen az önvezető rendszer tesztelésében. A kocsi azonban elütött egy gyalogost, aki belehalt sérüléseibe.

A mostani, kaliforniai per lehet az első, amikor a halálos balesetet egy civil önvezető autója okozta.

Eközben már zajlik egy újabb nyomozás egy május 12-i baleset ügyében. Newport Beach-en három ember halt meg egy ütközésben. A hatóságok vizsgálják, hogy a balesetben érintett Tesla önvezető módra volt-e állítva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Spanyolország korlátozza a légkondi használatát, nyáron 27, télen 19 fok a határ a középületekben
Csökkenteni szeretnék az áramszámlát, és Európa függőségét az orosz olajtól és gáztól. De napelemeket is telepítenek és támogatják az otthoni munkát is.

Link másolása

hirdetés

Spanyolországban felszólítják a köztisztviselőket, hogy korlátozzák a légkondicionáló használatát - írja a Reuters.

A spanyol köztisztviselőknek magasabb munkahelyi hőmérsékletet kell elviselniük ezen a nyáron, mivel a kormány energiatakarékossági intézkedéseket tervez bevezetni. Csökkenteni szeretnék az áramszámlát, és Európa függőségét az orosz olajtól és gáztól.

A kabinet által kedden elfogadott terv magában foglalja

a közhivatalok hőmérsékletének szabályozását, napelemek tömeges telepítését a középületek tetejére, és arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy többet dolgozzanak otthonról.

A szabályozás szerint

nyáron az irodai légkondicionálást legalább 27 Celsius-fokra kell beállítani. A Reuters által közölt előzetes tervezet szerint télen legfeljebb 19 fokra állíthatják majd be a fűtést.

Nyáron a hőmérséklet gyakran 40 C fölé emelkedik Spanyolország-szerte - írja a portál.

hirdetés

A terv, amely az orosz gáztól és olajtól való függőség csökkentésére irányuló uniós szintű erőfeszítés része, arra is ösztönzi a dolgozókat, hogy tömegközlekedéssel vagy kerékpárral menjenek munkába, és korábban kapcsolják le a lámpákat a középületekben.

"Annak ellenére, hogy Spanyolország az Európai Unió egyik országa, ahol a legalacsonyabb az orosz energia kitettsége, nyilvánvaló, hogy nem vagyunk immunisak az energiaárak emelkedése ellen" - mondta Maria Jesus Montero költségvetési miniszter.

Egy magas rangú minisztériumi forrás szerint az intézkedések a központi adminisztráció energiafelhasználásának 25%-os csökkentését célozták meg.

Az energiamegtakarítási terv 1 milliárd euró támogatást kap az európai COVID-19 helyreállítási alapokból a középületek energiahatékonyságának javítására - írja a Reuters.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Magyar mérnökcsapat dolgozik a fenntartható repülésért – interjú a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával
Dr. Balázs Gergely György az eddigi sikerekről és a hosszú távú tervekről is beszélt. Például arról, hogy a Rolls-Royce célja a karbonsemlegesség minden olyan iparágban, ahol a vállalat jelen van.

Link másolása

hirdetés

Imádok repülni. Több mint százszor szálltam már fel, nagyon élvezem azt a pillanatot, amikor a gép elszakad a földtől, soha nem múló élményeket őrzök magamban a felhők közötti lebegésekről, de az olyan látványokat sem felejtem el soha, mint a napfelkeltét az Atlanti-óceán felett, vagy éjszakai Párizs látóhatárnyi fényeit. Rossz idők járnak azonban a repülés szerelmeseire: nemcsak a pandémia, hanem az a tudat is, hogy a légi közlekedés egyike a legsúlyosabban szennyező és a globális felmelegedést erősítő emberi tevékenységeknek. Ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy a mai felgyorsult, térben és időben összement világunkban a klímaváltozás miatt mellőzzük a repülőgépeket.

Úgy tűnik azonban, hogy a modern technológia révén, ha nem is rövid távon, de találhatunk megoldást és ennek kapcsán ismét büszkélkedhetünk magyar sikerekkel: tavaly decemberben az európai H3PS program keretében, olasz és osztrák együttműködéssel sikeres tesztrepülést hajtottak végre egy hibrid meghajtású kisrepülőgéppel (címképünkön). Erről beszélgettünk Dr. Balázs Gergely Györggyel, a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával.

– Egy EU-finanszírozású projektben volt lehetőségünk együtt dolgozni az olasz Tecnammal, amely a legnagyobb kisrepülőgép-gyártó az európai piacon, illetve az osztrák Rotaxszal, amely a kisrepülőgépes hajtóművek terén piacvezető. Velük közösen fejlesztettük ki azt a párhuzamos hibrid rendszert, ami a levegőbe emelte ezt a gyönyörű négyüléses gépet. Mi feleltünk az elektromos rendszerért, amit kifejezetten ehhez a konstrukcióhoz fejlesztettünk. Egy demonstrátort kívántunk létrehozni, ami azt mutatta, hogy egy hagyományos, belső égésű motorral hajtott kisgéphez képest milyen előnyei vannak egy hibrid hajtásrendszernek: energiahatékonyság, kevesebb széndioxid-kibocsátás, kisebb felszálló tömeg.

– Milyen magasságban, milyen távolságot tett meg ez a kisgép?

– Egy előre meghatározott repülési terv szerint mentünk, amit a három partner egyeztetett és hagyott jóvá. Ilyen értelemben a magasság, a távolság nem volt releváns, a repüléseket természetesen a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően végeztük.

hirdetés

– A gépjárműveknél a hibrid hajtás már régóta működő technológiának számít. Mennyiben más ez a konstrukció egy repülőgépnél?

– Amit mi kifejlesztettünk, nagyon hasonlít ahhoz, ami egy gépjárműben megjelenik. Az újdonsága onnan közelíthető meg, hogy a repülés nagyon konzervatív üzem. A már elfogadott, biztonságos rendszereket használják. Ezért komoly erőfeszítéseket, beruházásokat igényel, ha valami újdonságot szeretnénk létrehozni. A Rolls-Royce több más nagy céggel egyetemben a repülés forradalmasítását tűzte ki célul, hogy eljussunk a fenntartható hajtású repülőgépeknek a kereskedelmi forgalomba való bevezetéséig. Szeretnénk megteremteni a lehetőséget környezetbarát közlekedésre egyes városok között vagy például olyan szigetvilágban, amely Görögországot vagy Norvégiát körülveszi.

A H3PS csapata

– Hogyan zajlott az együttműködés a három cég között a H3PS-ben?

– A konzorciumvezető a Tecnam volt, ők biztosították a repülőgépet és feleltek a repülési tesztekért, a repülési engedély megszerzéséért, a rendszer integrációjáért. A Rotax biztosította a belső égésű motort, illetve annak csatlakoztatását a járműhöz, és a mi rendszerünkhöz, a Rolls-Royce pedig az elektromos részért felelt, amely egy három funkciós integrált villamosgépből állt: önindító motorként beindította a belső égésű motort, extra nyomatékot biztosított a gép felszállásakor és emelkedésekor, a levegőben pedig visszatöltötte az akkumulátort. Ez egy kis, kompakt villamos gép, amit integráltunk a belső égésű motorhoz. Ezen kívül mi biztosítottuk az energia-átalakító, valamint az energia-tároló rendszert a légi járműhöz. Nagyon szoros együttműködés alakult ki a három szereplő között, rendszeres találkozókkal, amely lehetővé tette, hogy sikeres projektet zárjunk.

– Nagyon jó érzés egyre gyakrabban hallani, hogy magyar szakemberek önállóan, vagy másokkal közösen olyan eredményeket érnek el, amelyekre odafigyel a világ. Elég csak Karikó Katalinra, vagy az Oncompass Medicine kutatóira gondolni. Hogyan választották ki a magyar csapat tagjait?

– Egy multidiszciplináris csapat állt össze, akik a terv nagyon sok aspektusáért feleltek. Volt egy mérnöki csapat, feladatuk a különböző komponens megalkotása, tesztelése, integrálása volt, a projekt menedzsment csapat a háttértámogatását adta, bedolgozott a cég szállítmányozási egysége, egyik kolléganőnk pedig a pályázati finanszírozásokat intézte. Magyarországon 2014-ben kezdtünk el az elektromos repüléssel foglalkozni, azóta építjük szakemberekből álló csapatunkat. 2014-ben még csak néhány fővel dolgoztunk, teljesen elektromos repülőgépek hajtásrendszerével foglalkoztunk, az első ilyen repülést 2016 áprilisában hajtottuk végre. Ma már több mint százan vagyunk.

– A H3PS-projekt befejezése után hogyan tovább?

– A Rolls-Royce számára ennek a projektnek két nagyon fontos eredménye, illetve üzenete van: egyfelől azt demonstrálja, hogy képes a légi iparban ilyen újdonságokat megjeleníteni. Tavaly szeptemberben például a levegőbe emelkedett egy teljesen elektromos hajtású gép az ACCEL projekt keretében, itt a Rolls-Royce volt a felelős a hajtásrendszerért. Több világrekordot is megdöntött, ez volt az eddigi leggyorsabb elektromos jármű. A H3PS-sel azt mutattuk meg, hogy a hibrid technológiában is jelen vagyunk, annak jövője van a légi iparban. A másik fontos eredmény a Tecnammal való együttműködés. Jelenleg a vállalattal egy olyan hosszú távú projekten dolgozunk együtt, amelyben egy teljesen elektromos, ingázó repülőgépet alkotunk meg. A H3PS-ben kialakított partneri viszonyt visszük tovább és mélyítjük el, és ezt a kisgépet már kereskedelmi forgalomba szánjuk.

Vertical Aerospace VTOL

– Vannak más, hosszú távú terveik is?

– Ön is említette, hogy még nemigen látszik, miként fogja ez az iparág elérni a kitűzött kibocsátás-mentes célokat. A Rolls-Royce-nak azonban konkrét terve van arra, hogy 2050-ig bezárólag miként kívánja megvalósítani a karbon-semlegességet mindazokban az iparágakban, ahol jelen van. Ennek az egyik fontos eleme az elektromos, illetve a hibrid repülés. Most három nagy irányban dolgozunk: egyfelől helyből felszálló légi járművek teljesen elektromos hajtásrendszerét fejlesztjük, rövid távolságú személy- és esetleg áruszállításra; a másik fő fejlesztésben az ingázó repülőgépek szintén 100%-ig elektromos hajtásrendszere áll a fókuszban, de úgy alakítjuk ki ezeket, hogy esetleg más energiaforrással is tudjanak működni; a harmadik egy olyan úgynevezett „turbógenerátoros rendszer”, ami egy soros hibrid repülőgépben, vagy hajtásrendszerben tudja biztosítani az elektromos energiát. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy gázturbina meghajt egy generátor-egységet, amely villamos energiát állít elő és ez a villamos energia táplálja a különböző hajtómotorokat. Itt jelezném, hogy ez a rendszer nemcsak a hagyományos, hanem fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal is működik, és úgy szeretnénk megépíteni, hogy a későbbiekben átalakítható legyen akár hidrogén üzemanyagellátásra is.

Turbógenerátor - grafika

Dr. Balázs Gergely György szerint nem valószínű, hogy a polgári légiközlekedés minden területe, így a nagy utasszállítók is teljesen elektromos hajtásúak lesznek 2050-ig, ezért egyelőre az iparág más szegmenseiben igyekeznek e célokat megvalósítani. Az elmúlt évtizedekben azonban volt már arra példa, hogy a tudományos-technológiai fejlődés tempója és eredményei a legmerészebb előrejelzéseket is felülírták…

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Egy robot festette meg Erzsébet királynőt uralkodásának 70. évfordulója alkalmából
A festmény elkészítése után egy interjúban méltatta is a királynőt a robot.

Link másolása

hirdetés

Egy „robotművész” festett portrét II. Erzsébet platina jubileumára – írja a Metro.

Az Algorithm Queen (Királynő-algoritmus) című műalkotást egy 2019-ben „született”, Ai-Da névre keresztelt, mesterséges intelligencia alapján működő robot készítette el. A robotot kifejezetten művészeti célra célra tervezték az Oxfordi Egyetemen, rajzokat, festményeket és szobrokat is készít.

A robot munkafolyamata, hogy először a kamerája és a számítógépes memóriája alapján feltérképezi a környezetet, majd különböző algoritmusok segítségével készíti el az alkotást.

Ai-Da – amely nevét a 18. századi matematikusról és tudósról, Ada Lovelace-ről kapta a nevét – beszélgetni is képes az emberrel.

hirdetés

„Szeretnék köszönetet mondani Őfelségének, a királynőnek az odaadásáért, és azért a szolgálatért, amelyet oly sok embernek tesz” – mondta, amikor a királynőről kérdezték. „Szerintem ő egy csodálatos emberi lény, és nagyon boldog platina jubileumot kívánok neki” – tette hozzá.

A festményt még idén kiállítják Londonban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: