News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Felállhat-e a Facebook, miután 250 milliárd dollárral csökkent az értéke egyetlen hét alatt?

A példátlan zuhanáshoz egy sor olyan dolog vezetett, amelyek miatt jogosan aggódik Zuckerberg. Ezek középontjában az áll, hogy a Facebook ezentúl sokkal nehezebben juthat hozzá a felhasználók személyes adataihoz.
Forrás: Wikipedia - szmo.hu
2022. február 11.


Link másolása

hirdetés

A hétköznapi ember számára szinte felfoghatatlan volt a február eleji hír, mely szerint a Facebook anyavállalata, a Meta értéke egyetlen hét alatt 250 milliárd dollárt zuhant. Csak néhány tucat olyan cég van az amerikai tőzsdén, ami egyáltalán ennél többet ér.

Mindezt Mark Zuckerberg személyesen is megérezte, egyetlen nap alatt 30 milliárd dollárt veszített a vagyonából, és kiesett a világ 10 leggazdagabb embere közül.

Az óriási zuhanásra azóta is keresik az elemzők a magyarázatot. Tény, hogy a felhasználók növekedése megtorpant, pontosabban a napi felhasználók száma félmillióval csökkent, és ez először fordult elő a Facebook történetében.

Ez az összes felhasználó számához képest elenyésző, mégis azt jelezheti, hogy a Facebook elérte növekedésének határát, és innen már csak lefelé vezet az út.

Aztán ott van Zuckerberg legnagyobb félelme, a Tik Tok. A kínaiak által kifejlesztett alkalmazás felhasználóinak száma már elérte az egymilliárdot, és vitathatatlanul népszerűbb a fiatalok között, mint a Facebook, vagy akár a Meta másik vezető alkalmazása, az Instagram.

Zuckerberg megpróbált előre menekülni, és ahogy korábban már sokszor, most is lemásolták a konkurencia alapvető funkcióit a Reels nevű szolgáltatással, amely először az Instagramon, tavaly pedig a Facebookon is megjelent. A probléma azonban az, hogy a Meta szerint ezzel nehéz pénzt keresni, a videóreklámokat az emberek hajlamosak átugrani, szemben a hírfolyamban elhelyezett hirdetésekkel.

hirdetés
Mások azt állítják, hogy Zuckerberg túlságosan is hisz a metaverzumban, és a nyereséget gyakorlatilag elviszi az az irdatlan összeg, ami a virtuális világ technológiájának kifejlesztéséhez kell.

Tavaly tízmilliárd dollárt öltek bele ebbe a projektbe, és egészen biztos, hogy a jövőben még ennél is többet kell költeni rá, miközben senki sem tudja, hogy meddig sikerül eljutni, és üzletileg mekkora siker lesz. Az is benne van a pakliban, hogy megmarad egy szűk réteg hobbijának.

A legnagyobb fejtörést azonban az Apple okozza a Facebooknak. A hatalmas zuhanás előtt kiadott előrejelzésük szerint csak idén 10 milliárd dolláros veszteséget jelent nekik, hogy az Apple ezentúl nem engedi az iPhone felhasználók tevékenységének automatikus követését.

Az Apple tavaly úgy változtatta meg mobil operációs rendszerét, hogy a felhasználóinak jóvá kell hagyniuk a személyes követés lehetőségét, és nagy többségük ehhez nem járult hozzá.

A Flurry elemző cég által decemberben kiadott adatok szerint a felhasználóknak csupán 24%-a engedélyezte a követést. Timothy D. Cook, az Apple ügyvezető igazgatója azzal indokolta a váltást, hogy a reklámipar „nyomkövetők és kufárok ökoszisztémájává vált, amelynek egyetlen célja a könnyű pénzszerzés.”

Mindez hatalmas pofon volt a hirdetőknek, akik többé nem látják, miből és mennyit vásárolnak az ügyfeleik. Így ellehetetlenültek azok a reklámok is, amelyek a korábbi vásárlói magatartás alapján adtak személyre szabott ajánlatokat.

A történtek miatt ugyanakkor versenyelőnybe került a Facebook legnagyobb ellenfele, a Google. Mivel a hirdetők a Facebookon már kevésbé láthatják a felhasználók viselkedését, sokan elkezdték áthelyezni hirdetési költségvetésüket más platformokra. A Google a keresőjéből származó adatok révén sokkal kevésbé függ az Apple által nyújtott információktól. Sőt, az Apple Safari böngészőjének alapértelmezett keresőmotorja is a Google, így eleve hozzájut bizonyos adatokhoz az iPhone felhasználókról.

És akkor még szót sem ejtettünk az európai adatvédelmi szabályozásról, amelynek kapcsán a Meta vezetői a héten azt a lehetőséget is felvetették, hogy a Facebook és az Instagram kivonulhat Európából. Bár ebből gyorsan kihátráltak, ha Európa bekeményít, a Facebook kénytelen lesz a teljes adatgyűjtési és adatelemzési működését újratervezni, garantálva, hogy az európaiak adatai nem jutnak ki a kontinensről. Ez viszont ugyancsak nagy csapás lehett a célzott reklámokra.

Zuckerberg szerint az Apple által bejelentett változások, valamint az új európai adatvédelmi szabályozás világosan mutatják a trendet: kevesebb adat fog a jövőben rendelkezésükre állni a személyre szabott reklámokhoz.

„Az embereket nem lehet többé úgy megcélozni, mint korábban” – nyilatkozta a New York Times-nak Eric Seufert médiastratéga, aki szerint az eddigi modell összedőlése esetén alapjaitól kell majd újjáépíteni a reklámipart.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Ültessünk MÉG, jobb levegőt!
A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében.

Link másolása

hirdetés

A Procter & Gamble 2021-es ’Ültessünk jobb levegőt’ programja során több mint 7,5 millió forint adomány gyűlt össze, amiből a vállalat a MyForest Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve több mint egy hektárral növelte az erdők számát Szarvasgede térségében. A P&G idén tavasszal tovább folytatja erdőtelepítést támogató programját, hogy a ’Föld a mi otthonunk’ globális programjának keretében helyi szinten is támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Kiemelten rossz a levegőminőség Magyarországon

A globális felmelegedés a 21. század legfontosabb környezeti problémája, melynek fő oka az üvegházhatású gázok kibocsátása, aminek következtében a hő megragad a légkörben, ezzel egyre magasabb hőmérsékletet okozva. A levegő rossz minőségéhez a közlekedési szektor által kibocsátott üvegházhatású gázok mellett az emberi ipari tevékenység és a háztartási szilárdtüzelés légszennyező melléktermékei is nagyban hozzájárulnak. Magyarországon a szállópor-kibocsátás rendszeresen a jogszabály szerinti megengedett határéték felett van, aminek nagy része a nem megfelelő fűtési és tüzelési szokásokhoz köthető. A levegő részecskeszennyezettsége miatt egyaránt kialakulhatnak szív-és érrendszeri, daganatos és légúti megbetegedések, ami krónikus betegségben szenvedők, az idős korosztály és a legfiatalabbak számára végzetes is lehet. Hazánkban évente több mint 13.000 ember hal meg idő előtt a kültéri légszennyezettség miatt.*

 

A fák nélkülözhetetlen szerepe

A hazánk térségében az erdők kiemelt szerepet játszanak a klíma javításában, azonban számuk az elmúlt évszázadok során jelentősen lecsökkent. Magyarország területéről 2001 és 2020 között 214 ezer hektár természetes erdő tűnt el, ami 11%-os csökkenést jelent a 2000 óta.** A fák haszna jóval több oxigéntermelő képességüknél: javítják a levegő minőségét, hűtik a környezetük hőmérsékletét, zaj-és talajvédő funkciót látnak el, valamint élőhelyet biztosítanak növény- és állatfajok sokaságának.

A fák asszimilációs folyamataik során nem csak oxigént termelnek, de feldolgozzák, növekedésük során megkötik az emberi tevékenységek által kibocsájtott szén-dioxidot is. Számítások szerint egy lombköbméter asszimiláló felülete 650 gramm oxigént termel, és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel egy év alatt a vegetációs időszakban, azaz a lombkoronafejlesztő és terméstermelő hónapokban.***

hirdetés

A fák és erdőségek lombkoronája segít lekötni az olyan szilárd légszennyező részecskék egy részét, mint a szálló por és a hozzátapadó nehézfémek. Egy 40 éves erdő 1 év alatt hektáronként 70 tonna szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből.

Ültessünk MÉG, jobb levegőt!

Az erdőtelepítéshez bárki hozzájárulhat: április 19 és június 25 között, a vállalat az ebben az időszakban megvásárolt P&G termékek után (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, blend-a-med, blend-a-dent, Naturella, Always, Discreet, Pantene, Head&Shoulders, Aussie, Herbal Essences, Mr. Proper, Gillette, Ambi Pur, Old Spice, Tampax, Bear Fruits, Oral-B, Swiffer) a hazai erdőtelepítést támogatja, amelynek keretében további több ezer fa elültetése a cél.Minden egyes elültetett fa, minden új hektár erdő kiemelkedő jelentőségű a levegőszennyezés csökkentése szempontjából. A résztvevő üzletekről és a promóciós időszakokról további információ a program weboldalán található.

További információ: www.ultessunkjobblevegot.hu

* https://www.levego.hu/kampanyok/tisztafutes/

** https://tinyurl.hu/HWEE/

*** https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvany/fak.htm

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Megváltozik a Coca-Cola üdítőinek palackja
Már ettől a hónaptól, de egyelőre még csak Skóciában. Az üdítőital-gyártó Nagy-Britanniában 2024 végéig szeretné bevezetni az újítást minden termék csomagolásánál.

Link másolása

hirdetés

A szemetelés csökkentése és az újrahasznosítás fokozása érdekében jelentősen megváltozik Nagy-Britanniában a Coca-Cola üdítőinek palackja - írja a LADbible. A nagy üdítőital-gyártók közül elsőként a műanyagpalackokhoz rögzített kupakokat vezetnek be.

Az újítás elsőként Skóciában találkozhatnak a fogyasztók még ebben a hónapban, ahol a másfél literes Fanta, Coca-Cola Zero Sugar és Diet Coke kapja meg a környezetvédő kupakokat. Reményeik szerint 2024 elejére a vállalt összes terméke már ezzel a kupakkal kerül majd forgalomba.

A Coca-Cola célja, hogy a vásárlókat a palackok újrahasznosítására ösztönözze ahelyett, hogy egyszerűen kidobják a kukába. Ha mégis a szemétben kötne ki a műanyag-palack, akkor a megoldás miatt egyszerűbb lesz a szelektív hulladékgyűjtés a jövőben, egyúttal csökkenhet a szemét mennyisége is.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Parti a víz alatt: 24 órán át bulizhatnak a vendégek egy hatalmas tengeralattjárón
A 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkező hajó 200 méteres mélységig tud lemerülni és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas.

Link másolása

hirdetés

Olyan tengeralattjárót épített egy holland cég, amelyen akár 24 órán keresztül is lehet bulizni a víz alá merülve - írja a Zenger.

Az "Under Water Entertainment Platform", vagy röviden UWEP névre keresztelt hajó 150 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik, és legfeljebb 120 vendég befogadására alkalmas a személyzeten kívül. Maximum 200 méteres mélységig lehet vele merülni, a vendégek pedig 14 ablakon keresztül csodálhatják a tengeri környezet úgy, mintha búvárkodnának.

Mivel a tengeralattjáró kizárólag akkumulátorral működik, 24 órát bír megállás nélkül, de könnyen feltölthető bármelyik kikötőben vagy úszódokkon.

Az üzemeltető igényének megfelelően a hajókban éttermet, edzőtermet és kaszinót is ki lehet alakítani.

Az U-Boat Worx tengeralattjáró-gyártó cég elsősorban nagyobb események megrendezésére ajánlja az UWEP-t, amely esküvők, termékbemutatók, partik, konferenciák, színpadi előadáson vagy bármilyen hasonló eseménynek otthont adhat.

A vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint az új fejlesztésük a tengeralattjáró- és a vendéglátóiparba is új színt visz, és úttörő szerepe lehet a testre szabott víz alatti események tekintetében is. Úgy fogalmazott, nemcsak nagyszerű élményt nyújtanak a "legigényesebb ügyfélkör" számára, de remek üzleti lehetőséget is. Egyelőre még tárgyalnak arról vállalkozókkal és vendéglátó csoportokkal, hogy hol lenne a legalkalmasabb bevetni az UWEP-hajókat. Azt nem közölték, hogy mennyiért lehet megvenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Újrahasznosított étolajjal tankolják a repülőket Dallasban
Ha széles körben elterjedne a módszer, jelentősen csökkenne a repülés ökológiai lábnyoma.

Link másolása

hirdetés

A dallasi reptér több mint kétszáz környékbeli étterem használt étolaját gyűjti be, hogy repülőgép-üzemanyagként hasznosítsák újra - írja az IFLScience. Ez azért nagy szám, mert a repülés az egyik, ha nem a leginkább környezetszennyező utazási mód, így bőven van mit "zöldíteni" rajta.

Az étolaj újrahasznosításával jelentősen csökkenteni lehet a repülés ökológiai lábnyomát.

A repülés jelenleg a globális kibocsátás két százalékáért felel, ez a szám viszont folyamatosan növekszik. Ezért fontos, hogy fenntarthatóbbá tegyék, akár az üzemanyagon keresztül.

Kizárólag újrahasznosított étolajjal egyébként nem lehet megtankolni egy gépet, de hagyományos üzemanyag mellett teljesen jól használható. Ha minden igaz, ezzel a módszerrel

80 százalékkal csökken egy repülőgép CO2 kibocsátása.

Ráadásul még a repteret sem varázsolja sültkrumpli szagúvá.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: