hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Egyedülálló, tölgyeseket regeneráló programban vesz részt az Ökológiai Kutatóközpont

230 év alatt a hazai tölgyesek összterülete kevesebb, mint a felére csökkent le, és a megmaradt állományok természetességi állapota is leromlott. Ezen segítenének most.

Link másolása

hirdetés

LIFE 4 Oak Forests névvel Natura 2000 tölgyesekben indított természetvédelmi illetve erdőkezelési projektet több szervezet. Komplex természetvédelmi szempontokra fókuszáló erdőkezelési útmutatót dolgoztak ki, amelyet három hazai tölgyesben, összesen mintegy 1500 hektáron, és olasz területeken mintegy 500 hektáron alkalmaznak.

A projektet az olaszországi Ente di gestione per i Parchi e la Biodiversità-Romagna (MAR) természetvédelmi szervezet koordinálásában együtt valósítják meg a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI), a WWF Magyarország, az Érmelléki Természetvédelmi Többcélú Egyesület és az Ökológiai Kutatóközpont.

Az alternatív természetvédelmi erdőkezelési megközelítés a Natura 2000 tölgyes élőhelytípusok biodiverzitását hivatott visszaállítani.

"Közösségi jelentőségű tölgyes élőhelyek természetességi állapotának javítását, szerkezetének és fafajösszetételének gazdagítását végezzük, összesen 19 hazai és 5 olaszországi területen. Hazánkban négy Natura 2000 tölgyes élőhelytípus található meg: a Pannon gyertyános-tölgyesek, a Pannon cseres-tölgyesek, a Pannon molyhos tölgyesek és az Euro-szibériai erdősztyepp-tölgyesek. Az olasz partnernél a keleti-fehér tölgyesekben folyik az élőhelyet fejlesztő munka." - mondja Frank Tamás, a Life 4Oak Forests szakmai koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont munkatársa.

A tölgyesek Európa meghatározó erdőtípusai. Termőhelyük elsősorban az emberi tevékenység által intenzíven érintett zónában található, a középhegységekben, dombvidéken, valamint a síkságokon. Regenerációjukra azért van szükség, mert ezeken a területeken az emberi tájhasználat következtében a tölgyesek kiterjedése jelentősen lecsökkent.

Az intenzív erdőhasználat miatt ráadásul a megmaradt állományok természetességi állapota is leromlott.

Az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete által végzett kutatás szerint

hirdetés
a mai Magyarország területén 230 év alatt - a projektben is érintett – négy hazai tölgyes élőhelytípus összterülete kevesebb, mint a felére csökkent le.

A projektbe bevont tölgyes élőhelyek korábban mind gazdálkodás vagy más, emberi használat alatt álltak. A tölgyfa fája ugyanis nagyon jól használható ipari alapanyag, és jó tűzifa, amit hosszú évszázadok óta kitermelünk és felhasználunk. Ez is hozzájárult a tölgyesek fogyásához, a meglévők szerkezetének egyszerűsödéséhez, továbbá fajkészletük csökkenéséhez, amely így a bennük élő életközösségek elszegényedéséhez vezetett.

A projekt valószínűleg a világ egyik legösszetettebb tölgyes élőhelyeken folyó természetvédelmi erdőkezelési kísérlete.

A munka terepszemlével kezdődött, ahol a szakemberek bejárták a kiválasztott erdőterületeket. Ez alapján elkészült a kezelési koncepció, amelyet alapállapot-felmérés pontosított. Eközben a kutatók az egész világon alig fennmaradt, idős természetes tölgyesek szerkezetét és fajössszetételét leíró nemzetközi szakirodalom adatait is feldolgozták, ami a munka referenciájául szolgál.

A beavatkozások célja a nagyobb méretű fák, vagy ritkább fafajok megsegítése, mikroélőhelyek létrehozása. Ennek érdekében az élő fák egy kis részét meggyűrűzik (álló holtfát készítenek belőlük), vagy földre döntik (fekvő holtfákat és facsonkokat kialakítva), és úgynevezett lékeket hoznak létre.

"Amikor lékeket alakítunk ki az erdőben, a lombkorona egyenletes záródását megnyitjuk, ezzel több fényt juttatunk be az aljnövényzet számára."

- magyarázza Frank Tamás. A biológiai sokféleség fejlesztése és megőrzése érdekében kezelt őshonos fák ottmaradnak holtfaként az erdőben. A különböző holtfa-típusok speciális életközösségeknek nyújtanak életteret.

"A lék kialakítása során 10-20 faegyedből különböző típusú holtfát készítünk. Ezáltal több élőlénycsoportnak is kedvező létfeltételeket nyújtunk, például az egyenletesen zárt erdőre jellemző szegényesebb madár- és rovarfaj összetételt gazdagítjuk a lékekhez kötődő más fajok megtelepedésének biztosításával. A lékekben megjelenhetnek a cserjék is, amelyek virágzásukkal további rovarokat vonzanak, de itt az idősebb fák utódainak túlélésére is nagyobb az esély, amelyek biztosítják majd a következő generációt."

A fekvő holtfa az erdei biodiverzitás megőrzésében nélkülözhetetlen szerepe mellett védi is az erdőt, például akadályozza a talajeróziót.

"A fekvő holtfák mellett fölhalmozódott avar és talaj visszatartja, lassítja a csapadékból keletkezett, a lejtős területen megindult vizeket, így megfogja a lemosott talajréteget.” - mondja a szakértő.

A természetes erdő változatos összetételű növényzetével együtt hozzájárul, hogy a víz a meredekebb területen is hosszabb idő alatt jusson el a vízfolyásig. Így csökkenti az árvízveszélyt is.

Az erdőszerkezet változatosságának növelése mellett olyan hiányzó elegyfafajokkal is gazdagítják a tölgyes élőhelyeket, amelyek a természetes tölgyesekben megtalálhatóak lennének. Ezen fajok vagy viszonylag ritkák, vagy csak nehezen tudnának maguktól visszatelepülni. Ilyenek például a berkenyék, vagy más vadgyümölcsök.

Magyarországon közel 2 millió hektár erdő van, ennek mintegy 15%-a valamilyen Natura 2000-es tölgyes élőhelytípusba sorolható.

Az összes hazai erdőterület 5-6 millió tonna üvegházhatású gázt köt meg, a kibocsátásunk azonban 77 millió tonna fölött van.

A biológiai sokféleség fejlesztése és megőrzése érdekében indított program ezen gázok megkötésében is segíthet.

"Ha változatosabb szerkezetű és fajgazdagabb egy erdő, - tehát van benne cserjeszint és több fafaj, - több üvegházhatású gázt köthet meg és tárolhat el. Szemben azzal a faállománnyal, amelyben csak dominószerűen sorban állnak a fák." - mondja Frank Tamás.

A projekt eredményeképpen a szakemberek szeretnének olyan ajánlásokat megfogalmazni, amelyek a többi Natura 2000 tölgyes állapotában is javulást hozhatnak.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Begerjedt szexrobotok támadhatnak a felhasználókra a jövőben a tudósok szerint

A robotok irányítását adott esetben akár a kiberbűnözők is átvehetik.
Fotó: ABC News/YouTube - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

Korábban már felmerült a probléma, hogy a szexrobotok nem minden esetben adhatnak valódi beleegyezést, ha az emberek rendeltetésszerűen használják őket.

Most azonban a dilemma fordítottja hozta lázba a tudósokat: mi a helyzet, ha a robotok üldözik a vágyaikkal az őket megrendelő embereket, akik nem minden esetben kaphatóak az aktusra? Még az sem kizárt, hogy a begerjedt gépek a jövőben megtámadhatják a felhasználót - írja a Daily Star.

“Felmerül az emberi beleegyezés kérdése is: mi történik, ha a robot kezdeményez együttlétet, amibe az emberi fél nem egyezik bele?” - tette fel a kérdést Dr. David Levy, a Szerelem és szex robotokkal: az ember-robot kapcsolatok evolúciója című könyv szerzője.

A szexrobotok ma már beszélgetni is képesek a tulajdonosaikkal, sőt, saját személyiséget is formálhatnak. A következő évtizedekben még ennél is nagyobb fokú fejlődést láthatunk majd a képességeikben, és a szakértő szerint az sem kizárt, hogy öntudatra ébrednek.

“Ősrégi kérdés, mi történik, ha a robotok az ember ellen fordulnak. Ez már a sci-fi műfaj hajnalán felmerült. Személy szerint nem gondolom, hogy teljesen elrugaszkodott elképzelés lenne” - mondja Dr. Levy.

hirdetés

Az már februárban felmerült, hogy a szexrobotok irányítását adott esetben a kiberbűnözők is átvehetik. A hongkongi ONC ügyvédi iroda a Lexology-ban jelentetett meg cikket azzal kapcsolatban, hogy a szexrobotok épp olyan veszélyt jelenthetnek, mint a mesterséges intelligencia által irányított haditechnológia.

“A modern robotok, köztük a szexbotok meghekkelése még nagyobb előnyökkel járhat a támadó számára, mint ha például a telefonunkat vagy a számítógépünket vonná irányítás alá. A hackerek teljesen átvehetik a kontrollt a robot keze, lába, esetleg egyéb csatolt részei fölött, amik lehetnek például kések vagy hegesztőeszközök is” - írta a szerzők által idézett Dr. Nick Patterson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

„Törékenynek látszik a Föld az űrből nézve” - Egymilliárd dollárt adományoz Jeff Bezos természetvédelmi projektekre

A világ leggazdagabb embere összesen 10 milliárd dollárt szán a bolygó megmentésére, most kiderült, mire költi az első 1 milliárdot.

Link másolása

hirdetés

Egymillió dollárt ajánlott fel az Amazon alapítója különböző természetvédelmi projektekre - írja a Guardian.

Jeff Bezos júliusban repült az űrbe űrcége, a Blue Origin űrhajójával. Ez volt az első alkalom, hogy a New Shephard embereket szállított a világűrbe, és Bezos is most először repült a Föld felett.

Az utazás nagyon tanulságos volt a világ leggazdagabb embere számára. Elmondása szerint akkor eszmélt rá igazán, hogy milyen törékeny a bolygónk, amikor az űrből nézett le a Földre.

A természet az, ami életben tart minket, és törékeny. Erre emlékeztetett is, amikor júliusban a Blue Originnel az űrben jártam. Hallottam már korábban, hogy máshogy nézel majd a világra, ha az űrből láttad a Földet, de nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz. Innen, lentről nézve a világ és az atmoszféra hatalmasnak és stabilnak tűnik, de ha az űrből nézel vissza a Földre, az atmoszféra vékonynak, a világ pedig végesnek tűnik. Mindkettő gyönyörű, de törékeny

- fogalmazott Bezos.

Talán ezért is döntött úgy, hogy ő is hozzá akar járulni a bolygó megmentéséhez. Tavaly februárban bejelentette, hogy 200 milliárd dolláros vagyonából 10 milliárdot adományoz 2030-ig olyan projektekre, amelyek a Föld megóvását szolgálják.

hirdetés
Most pedig úgy döntött, hogy ebből az összegből 1 milliárd dollárt olyan területekre költ a Bezos Earth Fund jótékonysági alapon keresztül, amelyek rendkívül fontosak a biológiai sokféleség szempontjából. Ilyen például a Kongói-medence, a trópusi Andok régió és a trópusi Csendes-óceán. A pénzt a védett területek bővítésére, helyreállítására, és az őslakosok, a helyi közösségek élőhelyének védelmére költik.

Bezos szerint ez csak az első lépés a környezetvédelmi alapja három részből álló természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztéma helyreállítását és az élelmiszer-rendszer átalakítását is célul tűzte ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Paradicsom, bazsalikom, eper: növénytermesztés egy négyzetméteren a lakásban

Ma már bárki megtermelheti a számára elegendő zöldségeket otthon. Noha nem minden zöldség és gyümölcs alkalmas a hidropóniás rendszerben való termesztésre, de azért nagyon sok igen.

Link másolása

hirdetés

A Nébih idén tavasszal készült felmérése szerint a válaszadók harmada egészségesebben igyekszik táplálkozni, tudatosan figyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Az elmúlt egy évben nőtt a hidropóniás rendszerek iránti érdeklődés is, a talaj nélküli növénytermesztés ugyanis lehetővé teszi, hogy valaki a panellakásban termessze meg a számára szükséges zöldségeket.

A koronavírus járvány felforgatta a mindennapokat, változtak az emberek étkezési és vásárlási szokásai. Ez derül ki a Nébih idén tavasszal készült Karanténkutatásából, amely szerint tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Nem annyira meglepő ennek fényében, hogy megnőtt az érdeklődés a hidropónia, vagyis a talaj nélküli, vízkeringetéses növénytermesztési rendszer iránt.

"A nagyvárosokban élők is egyre nyitottabbak a természetes megoldások felé, egyre többen keresik a lehetőséget arra, hogy saját maguk termeljenek zöldségeket, gyümölcsöket” – mondta a Szeretlek Magyarországnak Rácz Gréta hidropónia szakértő, a Green Drops Farm Kft. alapítója.

Jó megoldás lehet a hidropónia

A hidropónikus rendszerek lényege, hogy a növénytermesztéshez nem szükséges talaj használata, a növények gyökere tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vízbe ér, így jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz és oxigénhez, ugyanakkor meg is tisztítják a vizet, ami ezáltal újrafelhasználható.

"A hidropónia rendkívüliségét az adja, hogy bár kizárólag vizet használ, mégis jóval kevesebb vízre van szükség, mint amennyit az öntözéshez használnánk a földben való termesztés során. A hagyományos kerti locsoláshoz képest a hidropóniával drasztikusan, akár 90-95 százalékkal csökkenthető a vízfogyasztás" – mondta Rácz Gréta, aki az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy az egészséges életmódra való törekvés, a környezettudatosság előtérbe kerülésével hazánkban is megnőtt az érdeklődés a hidropónia iránt.

hirdetés
A módszer nagy előnye, hogy növényvédőszer-mentesen lehet megtermelni az általunk fogyasztott zöldségeket, nem kell tartani kártevőktől sem, és a termőközeg minősége sem befolyásolja a termést, ami termőföldes termelés esetén viszont nagyon is meghatározó.

Rácz elmondta, a hidropónikus termelés során a magok speciális termőközegben, mezőgazdasági kőzetgyapotban fejlődnek palántákká, ezeket kell aztán a hidropónikus rendszerbe elhelyezni. Ráadásul egy kisebb panellakásban is van lehetőség növénytermesztésre, elég, ha van egy négyzetméternyi szabad terület.

"Mi hidropónikus tornyokat fejlesztünk, amik rendkívül helytakarékosak: a berendezés típusától, a szintek számától függően akár 1 négyzetméteren 50-70, sőt 100 növényt termeszhetünk" – mondta. A rendszer kiépítésének költsége leginkább a háztartás méretétől függ, és attól is, hogy hová szeretnénk helyezni a rendszert: az erkélyre, vagy beltérre, esetleg mozgatható hidropóniára vágyunk-e. Az is befolyásolja az árat, hogy magunk szeretnénk-e kialakítani, vagy már egy kész hidropónikus berendezést veszünk.

A piacon több cég is foglalkozik hidropóniás rendszerek kiépítésével, a Green Dropsnál egy egy szintes berendezés néhány 10 ezer forintos befektetéssel elérhető, ami 10 növény neveléséhez biztosít helyet, a tetején pedig további 20 mikrozöld termelhető.

Ha megfelelő termelési körülményeket biztosítunk, akkor egy rendszer beszerzése után gyakorlatilag egész évben lehet termelni, ehhez viszont fontos, hogy állandó hőmérsékletet tudjunk biztosítani.

Vagyis, aki a melegebb hónapokban az erkélyen „kertészkedik”, annak az őszi lehűléskor érdemes átköltöztetni a rendszert a lakásba.

Noha nem minden zöldség és gyümölcs alkalmas a hidropóniás rendszerben való termesztésre, de azért nagyon sok igen, ilyen például a mángold, a citromfű, a menta, a bazsalikom, az oregano, a rukkola, különböző salátafélék, a paradicsom vagy akár az eper.

Jó alternatíva a mezőgazdasági kisüzemek, nagy volumenű termelők számára is

A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebb időjárás jelentős kihívás elé állítja a mezőgazdasági szereplőket. Számukra is jó alternatíva lehet a hidropónikus rendszerek használata, hiszen így nem kell tartani a kártevőktől, nem kell öntözőrendszert kiépíteni, nem okoz gondot az aszály, a viharok, és egész évben tervezetten és kiszámító módon lehet termelni, ráadásul környezettudatosan és energiahatékonyan.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Autógumikkal teli szeméttelep helyén épülhet környezetbarát zöld város Kuvaitban

Ma már a terület tiszta, miután összegyűjtötték az autógumikat, hogy megkezdődhessen az építkezés. A projekt részét képezik olyan zöld technológiák, amelyek ma a régióban még példátlannak számítanak.
Fotó: euronews/air.tv - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

Végre felszámolta Kuvait azt a szemétlerakót, ahol 42 millió használt autógumi-abroncs hevert a sivatagban - írja a goodnewsnetwork.

A lerakó helyén zöld, környezetbarát öko-város épülhet a helyiek legnagyobb megkönnyebbülésére, akik eddig a gumiégetés miatt gomolygó füsttől szenvedtek.

A város a fenntarthatóság és a turizmus jegyében épül, és a tervek szerint 25 ezer otthonnak ad majd otthont. Mindez része azoknak a fejlesztési terveknek, amelyekkel a Perzsa-öböl felkészül az olaj utáni világkorszakra.

Első lépésben kitakarították a Salmiya nevű területet, ami a lakosság körében csak “gumihegy” néven volt ismert. Itt kaptak helyet az autógumik annak az egymillió autónak a lenyomataként, amelyek az elmúlt egy évtizedben lepték el Kuvait útjait.

Az EPSCO Globális Kereskedelmi részlege 2021 januárjában nyitott feldolgozóüzemet a gumik számára, ahol feldarabolják, majd lakásokban és játszótereken használatos padló anyagaként hasznosítják újra, végül a környező országokba exportálhatják őket.

hirdetés

A telep helyén a Dél-Saad Al-Abdullah Város kap majd helyet, ami zöld megoldásaival új korszak kezdetét jelenti a közel-keleti ország számára.

“Továbblépünk egy nehéz időszakból, amely óriási környezeti kockázattal járt. Ma már a terület tiszta, miután összegyűjtötték az autógumikat, hogy megkezdődhessen az építkezés” - árulta el az olajminiszter Mohammed al-Fares.

A 3,3 milliárd eurós projekt 30 évet vesz majd igénybe, és olyan zöld technológiák is a részét képezik, amelyek ma a régióban még példátlannak számítanak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: