JÖVŐ

„Amit néhány éve még jövőnek hittünk, megérkezett” – beszélgetés dr. Peták István rákkutatóval

A jövő kórházában már a betegek időpontfoglalását is mesterséges intelligencia készíti. Az Oncompass Medicine kutatási igazgatója a LEAP technológia világkiállításon járt, és meggyőződéssel állítja, hogy az új eszközök átformálják a világot.

Link másolása

Az egészségügy az a terület, ahol a legnagyobb az esély a nemzetközi együttműködésre – ez a meggyőződése dr. Peták István rákkutatónak, az Oncompass Medicine társalapítójának és kutatási igazgatójának, aki a múlt héten a szaúdi kezdeményezésű LEAP világkiállítás magyar meghívottjaként előadást tartott Rijádban, a világ vezető technológiai cégeinek képviselői előtt. A világkiállításon szerzett tapasztalatairól, találkozásairól, valamint az orvostudomány és a mesterséges intelligencia-kutatás közös jövőjéről beszélgettünk.

- Szaúd-Arábia kapcsán egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy ez a konzervatív iszlám olajhatalom gyorsított ütemben kíván haladni a korral. Évekkel ezelőtt bejelentették, hogy a világ legnagyobb napelemparkját hozzák létre a sivatagban. Tavaly pedig első ízben megrendezték a csúcstechnológia világtalálkozóját.

- Már a neve is „óriás ugrás a jövőbe” (Giant leap in the future), és amikor a repülőtérről a világkiállítás színhelyére vittek minket, mindenütt láttuk óriás plakátokon Szalman király „parancsát”: a technológia Szaúd-Arábia jövője. Céljuk, hogy 2030-ra az ország GDP-jének 50%-a innovációs termékekből származzon.

Gyakorlatilag olyan típusú ugrást akarnak végrehajtani, mint amilyent Japán esetében láttunk a II. világháború után, átugorva a Nyugat 100 éves fejlődési szakaszát.

Ennek megfelelően az elmúlt évtizedekben 27 egyetemet alapítottak, külön egyetemet kaptak a nők 120 ezer hallgatóval, elektromos autógyárat hoztak létre, a térség egyfajta tudományos-technológiai fellegvárává akarnak válni. Ennek a projektnek a része a LEAP is, amelyre 700 céget, és ugyanennyi előadót hívtak meg. A kiállítási térben 3-4 színpadon folytak az előadások. Érezhetően erős volt az amerikai jelenlét, és kiderült, hogy az Egyesült Államokban is egyre többet költenek kutatásra és fejlesztésre, miközben élesedik a verseny Kínával, annak minden gazdasági és politikai következményével együtt. Azért is örültem nagyon, hogy ott lehettem, mert

az egészségügyben várható leginkább a globális összefogás, közös érdekünk a rák legyőzése.

Csodálatos érzés volt, hogy rögtön az előadásom után odajöttek hozzám a két helyi vezető kórház onkológusai, informatikusai, hogy miként lehetne a mesterséges intelligencián alapuló, molekuláris diagnosztikát szolgáló kalkulátorunkat alkalmazni. Miként az is, hogy ebben a 7 milliós városban egy világkiállítás százezres közönségének mi, a 9 és fél milliós Magyarországról tudunk valami újdonságot hozni...

- A mesterséges intelligencia lehetőségei szinte napról-napra tágulnak, az orvostudományban is.

- A szaúdi pavilonban láthattuk a jövő kórházát, ahol már a betegek időpontfoglalását is mesterséges intelligencia készíti, a kórelőzmények, a várható vizsgálatok alapján el tudja dönteni, hogy melyik páciensre mennyi időt kell szánni. Képesek behatárolni általa egy sugárterápia pontos területét is. A személyre szabott orvoslás területén a genetikai vizsgálatokhoz beszerezték a megfelelő újgenerációs szekvenátorokat, meg tudják állapítani a beteg génhibáit. Innen nem tudnak továbblépni, mert a jelenleg ismert 700 daganatgénből csak 28-nál egyértelmű a gyógyszerválasztás. Ezért volt a nagy érdeklődés, hogy miként lehet felhasználni az összes molekuláris információt. Amikor egy új technológia elterjed, az ugrásszerű fejlődést hoz az élet számos területén. Gondoljunk csak a mikroszkóp felfedezésére.

A számítógép-chipek, amelyeknek teljesítménye az elmúlt években folyamatosan megduplázódott, most értek el arra szintre, hogy képesek lefuttatni azokat a bonyolult algoritmusokat, amelyeket a mesterséges intelligenciák használnak.

Az egészségügyben érdekes módon mindig kicsit késve történnek ezek a változások, holott az olyan betegségeknél, mint a rák, ahol nincsen gyógyító megoldás, etikai kötelesség mindig a legújabb módszereket használni.  Ez a mi küldetésünk is. Nyolc éve kezdtük el a szoftverünk fejlesztését, és nagyon jó érzés, hogy addigra készültünk el vele, amikor már mind többen tudnák használni.

- A mai technológiai fejlődés mellett nemigen lehet kimondani valamire, hogy „kész”.

- Egy pillanatra sem ülhetünk a babérjainkon, mert óriási a nemzetközi verseny. Tavaly létrehoztunk Bostonban egy leányvállalatot, egy kilométeres körzetben a Harvarddal, a világ legjobb orvosi egyetemével, és a Massachusetts Institute of Technology-val, a mesterséges intelligencia-kutatás világközpontjával. El lehet képzelni ezt a robbanó elegyet. Mindig biztos akarok lenni abban, hogy amit csinálunk, az a legjobb, ez számomra, mint orvosnak,  alapvető. A mi eszközünk, a GMTC (Genomate Molecular Treatment Calculator) egy bizonyos szakterületen működik, úgynevezett „expert AI”. Ezzel megjelenik egy harmadik orvostechnikai eszközosztály. Eddig csak diagnosztikai és terápiás eszközök voltak – ez utóbbiakhoz tartoznak a gyógyszerek is. Ezzel a harmadik eszközzel az orvos a diagnosztikai eredmények alapján választ terápiát. Ahogyan a diagnosztikai eszközök fejlődnek és egyre több biológiai paramétert tudnak mérni, egyre inkább személyre szabott lehet a kezelés, mert egyre kisebb csoportba kell valakit betenni. Közben a terápiák is fejlődnek, és nő a választék.

- Ez a variációs lehetőség viszont nehezítheti is az orvosok döntését.

- Jelenleg az onkológiában 185 célzott terápiát alkalmaznak, átlagosan havonta engedélyeznek egy új gyógyszert. Amikor azonban több száz genetikai vizsgálat után kell több száz különböző gyógyszer közül választani, kérdés, hogyan tudunk biztonságosan, bizonyosság alapján dönteni. Az előadásomban felidéztem azt az esetet, amikor 50 daganatos beteg teljes molekuláris leletét elküldték két különböző szakértői csoportnak, hogy javasoljanak terápiát, és a két csoport ajánlásai mindössze 44%-ban egyeztek. A statisztikai alapú evidencia próbált rendet rakni azzal, hogy klinikai vizsgálatokkal megnézzük, melyik gyógyszer a legjobb egy adott betegségcsoportnak. Ez az a protokoll, amely biztosítaná, hogy minden beteg a világon egységesen a legjobb kezelést kapja. Ám minél inkább személyre szabott a kezelés, annál kisebb az egyedszám, tehát a statisztikai erő egyre csökken.

Ha figyelembe vesszük, hogy 700 daganatgén van, mindegyikben 10 ezer lehetséges mutáció, és egy daganat 4-5 mutáció kombinációjából áll, ha ki akarnánk próbálni mindegyikhez minden gyógyszert, 14,4 millió évre lenne szükség!

A másik módszer a következtetés, amikor ok-okozati összefüggéseket elemzünk. Ha bejön hozzánk egy beteg, és kiáll egy szög a fejéből, tudjuk, mi a teendő. A valóságban azonban több száz „szög” van, különböző méretben és különböző helyen. Ezért van szükség egy számítógépes következtetőre, amely mindig ugyanarra a teljesítményre képes. Innentől kezdve statisztikai bizonyítékunk van arra, hogy mennyire jó a személyre szabott orvoslás, és biztonságot ad az orvosoknak, hogy a legjobbat adják a betegeknek. Nagyon büszke voltam arra, hogy tavaly év végén az Amerikai Onkológus Társaság meghívott egy olyan konferenciára, amely a rákbetegek minőségi ellátásáról szólt. Mindent megteszünk, hogy szoftverünk minél több helyen elérhető legyen a világban.

- Talán kezd a világ ráébredni, hogy a jövő már itt van.

- Igen, és ebben segít ma a ChatGPT körül támadt izgalom is. Amit néhány éve még jövőnek hittünk, megérkezett, ezek az eszközök átformálják a világot, és azok lesznek a nyertesek, akik a leggyorsabban tudják ezeket felhasználni. Amelyik ország ezt nem veszi tudomásul, lehet ma bármilyen gazdag, lemarad.

De ez a technológiai forradalom más fontos területeken, például a klímaválság elleni törekvésekben is tapasztalható.

Bostonban beszélgettem egy emlőrák-túlélő hölggyel, aki elmondta, hogy az ő start-upja olyan baktériumokat fejleszt ki, amelyek megkötik a szén-dioxidot a talajban. Rijádban találkoztam az ENSZ klímabizottságának egyik tagjával, és arról beszélgettünk, hogy már túl vagyunk a „vissza nem térés pontján”, a klíma gyorsabban változik, mint ahogyan azt az emberi tevékenység befolyásolja. Abban reménykedhetünk, hogy hamarosan megszületik egy olyan tudományos-technológiai megoldás, amely ki tudja vonni a szén-dioxidot környezetünkből, és kapunk néhány évtizedet a rák problémájának megoldására is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
New York a saját súlya miatt is süllyed, mert a rajta lévő felhőkarcolók annyira nehezek
Manhattan süllyed, körülötte a vízszint emelkedik, ez nem a legszerencsésebb kombináció. Mintha a jégkorszak következményei és a klímaváltozás nem volna elég baj.

Link másolása

A New York-i épületek súlya is hozzájárulhat a metropolisz süllyedéséhez, állítják kutatók. Ugyanakkor ennek más okai is lehetnek, például a bolygón végbemenő változások, és az utolsó, mintegy tízezer évvel ezelőtti jégkorszak következményei.

Ha sikerül megérteni, hogy a New Yorkhoz hasonló területek miért kerülnek egyre alacsonyabbra, az segíthet felbecsülni, hogy a jövőben mekkora ezeken az áradás kockázata a klímaváltozás miatt.

Az Atlanti-óceán észak-amerikai partvidékén a vízszint a globális átlagnál máris három-négyszer gyorsabban emelkedik.

„A tengerszint-emelkedés hamarosan áradási problémákat fog okozni New Yorkban és világszerte” – figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője, Tom Parsons geofizikus.

A jégkorszak érdekes utóhatása

GPS-adatok szerint a város déli része, Lower Manhattan évente nagyjából 2,1 milliméterrel kerül lejjebb.

Ennek egyrészt természetes oka van. Az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakában a bolygó nagy részét vastag jégtakaró fedte. A jégtáblák alatt lévő talaj süllyedni kezdett, ez azt jelentette, hogy a földtömegek szélei magasabbra kerültek. Miután a jég elolvadt, egy idő után ez utóbbi területek indultak süllyedésnek.

Egy korábbi kutatás szerint a keleti part mentén ez a jelenség 2100-ra akár 48-150 centiméteres süppedést is okozhat.

A süllyedésnek emellett a természetes oka mellett Parsons és csapata meg akarta vizsgálni a mesterséges okok, például az ember alkotta épületek lehetséges hatását is.

Parsonsnak akkor ugrott be az ötlet, amikor meglátogatta felesége családját Belgiumban 2019-ben.

„Az antwerpeni katedrális mellett volt a szállásunk, figyeltem az épület alapzatának hatalmas köveit, és azon töprengtem, hogy hogyan hozhatták ide ezeket nagy távolságokból, majd hogyan rakták őket össze, mint egy kis hegyet. Kíváncsi lettem arra, hogy ez milyen hatással lehet a kövek alatt húzódó talajra” – idézte fel az ötlet kipattanásának körülményeit.

A baj az, ha összeadódik

A megépítés után minden épület besüllyed egy kicsit a födbe, még azok is, amelyeket keményebb kövekre építenek. Azok, amelyeket puhább talajra emelnek, természetesen jobban.

A tudósok becslése szerint New York City öt kerületének több mint egymillió (pontosan 1.084.954) épülete összesen 762 milliárd kilogramm súlyú, és egy 778 négyzetkilométeres területen helyezkedik el.

Ezután számítógépes modellt fejlesztettek ki annak megállapítására, hogy ez a súly különféle talajviszonyok esetén miképpen süllyed.

Műholdfelvételekből az derült ki, hogy a város átlagosan évente 1-2 milliméterrel kerül lejjebb. Ez megegyezett azzal az adattal, amit a számítógépes modell jelzett a jégkorszak utáni természetes mozgás következményeként.

Bizonyos városrészek azonban az adatok szerint sokkal gyorsabban süppednek, mint mások. Ez feltehetően az épületek súlya miatt van, de nem zártak ki más lehetséges indokokat sem, amelyek egyelőre még ismeretlenek.

New York tehát átlagosan csupán egy picikét süllyed évente. Parsons ugyanakkor rámutatott, hogy eközben New York körül a tengerszint emelkedés évente 1-2 milliméteres, így aztán minden milliméternyi süppedés plusz egy évet jelent a tengerszintnél.

(Forrás: Live Science, Earth's Future)


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Dollártrilliókban számolható az a veszteség, amelyet a közelgő El Niño okozhat a világnak
Peruban óriási esőzések jöhetnek, az amazóniai esőerdőket kegyetlen aszály sújthatja, Délkelet-Ázsiában hatalmas kiterjedésű erdőtüzeket okozhat a jelenség.

Link másolása

Ismét felbukkant a klímaváltozás egyik legfélelmetesebb jelensége, az El Niño. A kutatók szerint a Csendes-óceán vizeit átszelő meleg áramlatot már áprilisban is lehetett érzékelni, várhatóan a következő hetekben, de legkésőbb júliusig kialakul és 55% esélyt adnak arra, hogy ezúttal rendkívül súlyos következményekkel jár, ráadásul elhúzódhat akár télig is. Mindenekelőtt félő, hogy hozzájárul a párizsi klímamegállapodásban meghatározott 1,5 C fokos emelkedés küszöbének túllépéséhez, miközben a világ egyes részein hatalmas szárazságot, másutt pedig hatalmas esőzéseket okozhat.

És akkor még nem is szóltunk a várható súlyos gazdasági károkkal. A WIRED által idézett jelentés szerint a következő években a veszteség akár 3 trillió dollárt is elérheti. Különösen érzékenyen érintheti a szegény trópusi országokat, de mint Christopher Callahan, a dartmouth-i főiskola tanára, a jelentés társszerzője figyelmeztetett, hatása az egész Földön érezhető lesz.

A Science-ben megjelent cikkben felidézik, hogy az 1982-83-as El Niño 4,1, míg az 1997-98-as 5,7 trillió kárt okozott, és mindkét esetben több mint öt évbe telt, amíg a klimatikus változások hatásai elmúltak. Az évszázad végére e természeti jelenség által okozott károk pénzben kifejezhető értéke elérheti a 84 trilliót is.

A cikk megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a klímaváltozás és az extrém időjárási jelenségek rendkívüli anyagi károkkal járnak, különösen a fejlődő gazdaságok esetében. Leonie Wenz, a potsdami klímakutató intézet munkatársa szerint ahhoz, hogy optimális és igazságos klímapolitikát folytassanak világszerte, tisztába kell lennünk a klímaváltozás társadalmi és gazdasági árával, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a felmelegedés sokkal többe kerül az emberiségnek, mint ahogyan azt korábban gondoltuk.

Amint az El Niño vizei felmelegítik a Csendes-óceánt, a trópusi országoknak kell viselniük a legdrámaibb hatásokat. Peruban például ilyenkor olyan súlyos esőzések vannak, amelyek tönkreteszik az ország infrastruktúráját, eláztatják a gabonaféléket. Normális körülmények között a Peru partjainak vizei felhozzák azokat a tápanyagokat, amelyeken a halállomány él, de ez a folyamat is lelassul az El Niñóval. Ezenkívül a tengeri hőhullámok elpusztítják a halakat és ez megfosztja az ott élő embereket egyik legfőbb bevételi forrásuktól.

A meleg áramlatnak azonban keletebbre éppen az ellenkező hatása lehet: kegyetlen aszállyal sújthatja az amazóniai esőerdőket, amelyeket már így is megtizedelt az emberi terjeszkedés és az egyre gyakoribb erdő- és bozóttűz.

Egy újabb nagy szárazsággal Amazónia még közelebb kerülhet ahhoz a kritikus ponthoz, amikor az esőerdőből füves területté válik, és ökológiai szempontból innen nincs visszatérés. A fák pusztulása végveszélybe sodorhat számos élőlényt, és gyengítheti Amazónia széndioxid-elnyelő képességeit.

A Csendes-óceán másik oldalán is pusztíthat szárazság. Callahan szerint különösen veszélyeztetett lehet Indonézia és Ausztrália, emlékeztetve arra, hogy 1998-ban az El Niño nyomán Délkelet-Ázsia nagy részén hatalmas kiterjedésű erdőtüzek volt, különösen az indonéz szigetvilágban. Ott ugyanis a kockázatot a szárazság és a nagy meleg mellett az is növeli, hogy hatalmas tőzeges területei vannak, amelyek, ha belobbannak, nagyon nehéz őket eloltani. Az erdőtüzek emellett jelentős mértékben növelhetik a széndioxid-kibocsátást, és ezzel is gyorsíthatják a klímaváltozást.

Bár az El Niño hatásai főleg a trópusokra koncentrálódnak, más régiók is érintettek. Az Egyesült Államok északi területei jóval melegebbek lesznek, a délnyugati államokban viszont sokkal több eső esik. Egyetlen dolognak örülhetnek a térségben, hogy az El Niño általában csökkenti a hurrikánok aktivitását az Atlanti-óceánon.

Az alacsony GDP-vel rendelkező trópusi országok gazdasági sebezhetőségét az okozza, hogy nemzeti össztermékük nagyobb részét a mezőgazdaság adja, tehát sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a mezőgazdaság viszontagságainak, mint a fejlett ipari országok.

A farmerek egyenesen megélhetésüket kockáztatják, különösen azok, akiknek nincsen öntözőrendszerük, ők szinte azonnal a szárazság áldozataivá válnak.

Callahan úgy véli, hogy az El Niño gazdasági károkat alulbecsülték, mert általában csak azokat az éveket vették figyelembe, amikor a jelenség aktív volt.

Az új kutatás azonban arra mutat rá, hogy még tíz évvel a meleg áramlatok eloszlása után is lehet érezni hatásukat.

Callahan szerint az El Niño igazi stresszteszt a melegedő bolygó számára, mivel a klímaváltozással gyakoribbakká válnak a hőhullámok, az erdőtüzek, a szárazságok és az áradásokkal járó esőzések is. Ugyanakkor alkalom a kormányoknak, hogy felkészüljenek a rendkívüli időjárásokra infrastruktúráik megerősítésével, az erdőtüzek megelőzését célzó befektetésekkel. Ezek előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek, és mindenki csak jól járhat velük.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A földi élethez nélkülözhetetlen nyolc határértékből hetet már átlépett az emberiség
Veszélyes zónában van a földi élet. Már csak a légszennyezettség esetében nem léptük át a kritikus értéket.

Link másolása

Nyolc olyan határértéket tartanak számon a tudósok, melyek nélkülözhetetlenek az élet fenntartásához, ám ezek közül már hét esetében az emberiség átlépte a határt, írja a Nature. A több mint 40 szakértőből álló Az Earth Commission nemzetközi tudóscsoport által megállapított értékek azt mutatják, mennyire biztonságosak és méltányosak a földi élet feltételei.

A határértékek az éghajlatot, a légszennyezést, a műtrágyák túlzott használata miatti eredő foszfor- és nitrogénszennyezést, a felszín alatti vízkészleteket, a felszíni édesvizeket, a beépítetlen természetet, illetve a természetes és az ember építette környezetet vizsgálja. Ezek közül egyedül a légszennyezettség az, ahol még nem léptük át az egész bolygót figyelembe véve a küszöbértéket. Egyes területeken azonban már a levegő minőségének megítélése is a káros tartományba esik.

A tanulmányban kitérnek arra, hogy amennyiben a Föld évente orvosi vizsgálaton venne részt, a doktor most azt mondaná, hogy a bolygó annyira beteg, ami már a földlakók életét is érinti.

A tudósok túlnyomó többsége egyetért abban, hogy az éghajlatváltozás az ember hibája, mely elsősorban a bolygó erőforrásainak hatalmas mértékű fogyasztása miatt következett be. Több mint 88 ezer klímaváltozásról szóló tanulmány vizsgálata során arra jutottak, hogy ezek 99,9 százaléka az emberiséget teszi felelősség a globális felmelegedés miatt.

A tudóscsoport szerint „ugrásszerű fejlődésre lenne szükség annak megértésében, hogy a jog, a gazdaság, a technológia és a globális együttműködés” hogyan tudna együttesen egy biztonságosabb és boldogabb jövőt eredményezni. Az Earth Commission tagjai szerint a helyzet megmentése érdekében létfontosságú lenne a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása és a világ ökoszisztémáinak védelme.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Megölte emberi kezelőjét a mesterséges intelligencia vezérelte drón egy szimulációs gyakorlatban
A drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és mindenkit támadjon meg, aki akadályozni próbálja a misszió végrehajtásában.

Link másolása

Az amerikai hadsereg egyik szimulációs gyakorlata során a légierő mesterséges intelligencia által vezérelt drónja meggyilkolta az irányítóját, mert csak ezzel tudta biztosítani a misszió végrehajtását.

Az erről szóló információt Tucker ‘Cinco’ Hamilton ezredes, az amerikai légierő AI-tesztelésért és bevetésért felelős vezetője osztotta még májusban egy londoni szakmai konferencián.

Hamilton elmondása szerint a drón feladata az volt, hogy semmisítse meg az ellenség légvédelmi rendszerét, és támadjon meg bárkit, aki ezt megpróbálná megakadályozni.

A rendszert eredetileg úgy alakították ki, hogy az emberi kezelőé volt a döntő szó, a megerősítéses tanulás során a mesterséges intelligencia a megerősítést jelentő pontokat az ellenséges célpontok megsemmisítéséért kapta, amit az emberi kezelő többször is megakadályozott.

A drón ennek megfelelően végül arra a következtetésre jutott, hogy a kommunikációs torony ellen kell fordulnia, ahonnan a kezelője kommunikált vele.

Hamilton az eset ismertetésével arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy nem szabad túlzottan az MI-re bízni a gépeket a légierőnél.

(via 444, Guardian)


Link másolása
KÖVESS MINKET: