hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Állatokat tanulmányoztak a drónrajok irányításához magyar kutatók - sok helyen felfigyeltek rájuk

Az ELTE kutatóinak egymással kommunikáló drónjai számos területen lehetnének hasznosak, a csomagküldéstől a határvédelemig.

Link másolása

hirdetés

Kiosztották az ELTE Innovatív Kutatója díjat, amelyet idén az egyetem egy olyan kutatócsoportnak adott a Biológiai Fizika tanszéken, akik az élőlények csoportos mozgására alapozva egymással kommunikáló drónrajokat építettek. A kutatócsoport tagjai több tucat drónt képesek egyszerre reptetni, ami rekordnak számít a világon. Az utóbbi évek eredményeiről a Science Robotics és a Royal Society Interface folyóirat is címlapon számolt be.

"Mára jól menő vállalkozássá nőtte ki magát, de maga a kutatás 2009-ben kezdődött, amikor Vicsek Tamás kutató egy öt éves pályázat keretében támogatást nyert ennek létrehozására. Ekkor kezdtük el a Biológiai Fizikai tanszéken állatok csoportos mozgását vizsgálni, és az eredményeket később robotokra szerettük volna alkalmazni" - meséli Vásárhelyi Gábor, az ELTE Biológiai Fizika tanszék tudományos főmunkatársa, a Collmot Kft. egyetemi spinoff cég ügyvezetője.

A kutatók az élőlények teljes spektrumát próbálták lefedni. Kamerák segítségével figyelték meg az állatok szociális életét. "A tanszéken készítettünk miniatűr GPS modulokat, amelyeket galambcsapatokra helyeztünk el, azt figyelve, hogyan repülnek együtt. De voltak laboratóriumban sejtes élőlényvizsgálatok is, és vadlócsapatok vonulási irányát is elemeztük drónok segítségével."

Az eredmények megmutatták, hogyan kell irányítani egy csapatot, illetve milyen vezérelvek és dinamika alapján lehet jól kontrollálni egy sok egyedből álló rendszert.

"Azt láttuk, hogy a nagy egyedszámú csapatoknál - mint a seregélyeknél, vagy a rovarok között, - nincsenek kőbe vésett személyes hierarchikus viszonyok. Ott mindenkinek azonos szerepe van, és mindenki azonos módon reagál a többiekre. Minél kisebb a csoport, annál kiszámíthatóbban jelennek meg a hierarchia-viszonyok."

hirdetés

A vizsgált 30 fős galambcsapatoknál a dominanciától független, egyértelmű viszonyokat fedeztek fel a kutatók.

"A földön domináns, a táplálékot elsőnek megszerző galamb szerepe teljesen más is lehet a levegőben. Ha repülés közben jobbra fordul, nem biztos, hogy követi őt a csapat. Azt a madarat követik, amelyik jól tud repülni és navigálni.

"Megfigyeléseink alapján olyan állatok is tisztában vannak a csoport tagjainak képességeivel, amelyekről korábban nem gondoltuk volna."

A magyar kutatók által galamboknál feltérképezett hierarchikus viszonyokat a rangos Nature magazin is publikálta. Nem minden állapcsoportra volt azonban jellemző az általánosan kimutatható tendencia.

"Vizsgáltunk 28 patkányt is 11 hónapig, és legnagyobb meglepetésünkre egészen egyedi és az emberre is nagyon jellemző sokféleség uralkodik közöttük. Náluk nagyon nehéz fekete-fehér igazságokat kimutatni. Hatékonyabban működik együtt a csoport, ha például labirintusban kell valamit megkeresni, de a szociális életre vonatkozóan sokszínűek. Van olyan vezéregyed, aki befogadja a hierarchia legalján lévő patkányt, és azzal jóban van, de a sorban fölötte elhelyezkedővel már nincs jóban. Azt láttuk, hogy jobban oda kell figyelni rájuk, mert okos, intelligens élőlények" - mondja Vásárhelyi Gábor.

A kutatók csapatrendszer-modellezését leginkább a galamboknál egyénileg mért navigációs képességek segítették. Elvitték őket messzire, azt figyelve, hogy mennyire egyenes úton és mennyi idő alatt találnak haza.

"Voltak olyan egyedek, amelyek ügyesebben navigálva találtak haza, és azt láttuk, hogy a csapat is őket követi repülés alatt. Ezen elvek feltérképezése után kezdtünk el drónokkal foglalkozni, hogy a valóságban is be tudjuk bizonyítani, hogy a megfigyeléseink működő modellek."

Az ELTE kutatói azt tervezték, hogy mesterséges eszközökön demonstrálják az élőlények modellezéséből megfigyelt elveket. Kezdetben kisméretű hajókkal próbálkoztak egy medencében, de hamar váltottak.

"A drónok megjelenése mindent megváltoztatott. Azonnal lecsaptunk rájuk. A legutóbbi publikációnk ötvennél is több drón együttműködéséről szólt, ami világrekord. Egyetlen videót láttunk eddig, nevezetesen a US Air Force-nak a reklámját, ahol a miénknél nagyobb, száz egyedes autonóm flotta szerepel, de ennek a fejlesztésnek a részleteiről - velünk ellentétben - nem sokat árulnak el."

Vannak ugyan előre programozott, több ezer drónt számláló show-k, de ott az egyes drónok nem kommunikálnak egymással.

"A mi flottánk drónjai wifi hálózaton adatcsomagokat kapnak egymástól, így nyomon tudják követni egymást. Tudják, hogy ki-hol van, milyen sebességgel megy, mit szeretne csinálni. Ezen információk alapján képesek összehangolni a mozgásukat."

A kutatócsoport tagjai céget is alapítottak, és első körben a szórakoztatóiparba léptek be a flottával. Egy kész szoftvert is kifejlesztettek, amely képes egy ilyen flottát irányítani.

"Nagyon várjuk, hogy a piac érettebb legyen arra, hogy merjen autonóm flottát alkalmazni. Elméletben akár automatizált csomagküldő szolgálatként, katasztrófavédelmi feladatokat ellátó egységként, de kamerával felszerelve határőrségként is működhetne egy ilyen flotta" - mondják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Begerjedt szexrobotok támadhatnak a felhasználókra a jövőben a tudósok szerint

A robotok irányítását adott esetben akár a kiberbűnözők is átvehetik.
Fotó: ABC News/YouTube - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

Korábban már felmerült a probléma, hogy a szexrobotok nem minden esetben adhatnak valódi beleegyezést, ha az emberek rendeltetésszerűen használják őket.

Most azonban a dilemma fordítottja hozta lázba a tudósokat: mi a helyzet, ha a robotok üldözik a vágyaikkal az őket megrendelő embereket, akik nem minden esetben kaphatóak az aktusra? Még az sem kizárt, hogy a begerjedt gépek a jövőben megtámadhatják a felhasználót - írja a Daily Star.

“Felmerül az emberi beleegyezés kérdése is: mi történik, ha a robot kezdeményez együttlétet, amibe az emberi fél nem egyezik bele?” - tette fel a kérdést Dr. David Levy, a Szerelem és szex robotokkal: az ember-robot kapcsolatok evolúciója című könyv szerzője.

A szexrobotok ma már beszélgetni is képesek a tulajdonosaikkal, sőt, saját személyiséget is formálhatnak. A következő évtizedekben még ennél is nagyobb fokú fejlődést láthatunk majd a képességeikben, és a szakértő szerint az sem kizárt, hogy öntudatra ébrednek.

“Ősrégi kérdés, mi történik, ha a robotok az ember ellen fordulnak. Ez már a sci-fi műfaj hajnalán felmerült. Személy szerint nem gondolom, hogy teljesen elrugaszkodott elképzelés lenne” - mondja Dr. Levy.

hirdetés

Az már februárban felmerült, hogy a szexrobotok irányítását adott esetben a kiberbűnözők is átvehetik. A hongkongi ONC ügyvédi iroda a Lexology-ban jelentetett meg cikket azzal kapcsolatban, hogy a szexrobotok épp olyan veszélyt jelenthetnek, mint a mesterséges intelligencia által irányított haditechnológia.

“A modern robotok, köztük a szexbotok meghekkelése még nagyobb előnyökkel járhat a támadó számára, mint ha például a telefonunkat vagy a számítógépünket vonná irányítás alá. A hackerek teljesen átvehetik a kontrollt a robot keze, lába, esetleg egyéb csatolt részei fölött, amik lehetnek például kések vagy hegesztőeszközök is” - írta a szerzők által idézett Dr. Nick Patterson.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

„Törékenynek látszik a Föld az űrből nézve” - Egymilliárd dollárt adományoz Jeff Bezos természetvédelmi projektekre

A világ leggazdagabb embere összesen 10 milliárd dollárt szán a bolygó megmentésére, most kiderült, mire költi az első 1 milliárdot.

Link másolása

hirdetés

Egymillió dollárt ajánlott fel az Amazon alapítója különböző természetvédelmi projektekre - írja a Guardian.

Jeff Bezos júliusban repült az űrbe űrcége, a Blue Origin űrhajójával. Ez volt az első alkalom, hogy a New Shephard embereket szállított a világűrbe, és Bezos is most először repült a Föld felett.

Az utazás nagyon tanulságos volt a világ leggazdagabb embere számára. Elmondása szerint akkor eszmélt rá igazán, hogy milyen törékeny a bolygónk, amikor az űrből nézett le a Földre.

A természet az, ami életben tart minket, és törékeny. Erre emlékeztetett is, amikor júliusban a Blue Originnel az űrben jártam. Hallottam már korábban, hogy máshogy nézel majd a világra, ha az űrből láttad a Földet, de nem voltam felkészülve arra, hogy ez mennyire igaz. Innen, lentről nézve a világ és az atmoszféra hatalmasnak és stabilnak tűnik, de ha az űrből nézel vissza a Földre, az atmoszféra vékonynak, a világ pedig végesnek tűnik. Mindkettő gyönyörű, de törékeny

- fogalmazott Bezos.

Talán ezért is döntött úgy, hogy ő is hozzá akar járulni a bolygó megmentéséhez. Tavaly februárban bejelentette, hogy 200 milliárd dolláros vagyonából 10 milliárdot adományoz 2030-ig olyan projektekre, amelyek a Föld megóvását szolgálják.

hirdetés
Most pedig úgy döntött, hogy ebből az összegből 1 milliárd dollárt olyan területekre költ a Bezos Earth Fund jótékonysági alapon keresztül, amelyek rendkívül fontosak a biológiai sokféleség szempontjából. Ilyen például a Kongói-medence, a trópusi Andok régió és a trópusi Csendes-óceán. A pénzt a védett területek bővítésére, helyreállítására, és az őslakosok, a helyi közösségek élőhelyének védelmére költik.

Bezos szerint ez csak az első lépés a környezetvédelmi alapja három részből álló természetvédelmi stratégiájának, amely az ökoszisztéma helyreállítását és az élelmiszer-rendszer átalakítását is célul tűzte ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Paradicsom, bazsalikom, eper: növénytermesztés egy négyzetméteren a lakásban

Ma már bárki megtermelheti a számára elegendő zöldségeket otthon. Noha nem minden zöldség és gyümölcs alkalmas a hidropóniás rendszerben való termesztésre, de azért nagyon sok igen.

Link másolása

hirdetés

A Nébih idén tavasszal készült felmérése szerint a válaszadók harmada egészségesebben igyekszik táplálkozni, tudatosan figyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Az elmúlt egy évben nőtt a hidropóniás rendszerek iránti érdeklődés is, a talaj nélküli növénytermesztés ugyanis lehetővé teszi, hogy valaki a panellakásban termessze meg a számára szükséges zöldségeket.

A koronavírus járvány felforgatta a mindennapokat, változtak az emberek étkezési és vásárlási szokásai. Ez derül ki a Nébih idén tavasszal készült Karanténkutatásából, amely szerint tíz válaszadóból három egészségesebben igyekszik táplálkozni, elkezdett figyelni a kalóriabevitelre, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére. Nem annyira meglepő ennek fényében, hogy megnőtt az érdeklődés a hidropónia, vagyis a talaj nélküli, vízkeringetéses növénytermesztési rendszer iránt.

"A nagyvárosokban élők is egyre nyitottabbak a természetes megoldások felé, egyre többen keresik a lehetőséget arra, hogy saját maguk termeljenek zöldségeket, gyümölcsöket” – mondta a Szeretlek Magyarországnak Rácz Gréta hidropónia szakértő, a Green Drops Farm Kft. alapítója.

Jó megoldás lehet a hidropónia

A hidropónikus rendszerek lényege, hogy a növénytermesztéshez nem szükséges talaj használata, a növények gyökere tápoldattal gazdagított, oxigénben dús vízbe ér, így jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz és oxigénhez, ugyanakkor meg is tisztítják a vizet, ami ezáltal újrafelhasználható.

"A hidropónia rendkívüliségét az adja, hogy bár kizárólag vizet használ, mégis jóval kevesebb vízre van szükség, mint amennyit az öntözéshez használnánk a földben való termesztés során. A hagyományos kerti locsoláshoz képest a hidropóniával drasztikusan, akár 90-95 százalékkal csökkenthető a vízfogyasztás" – mondta Rácz Gréta, aki az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy az egészséges életmódra való törekvés, a környezettudatosság előtérbe kerülésével hazánkban is megnőtt az érdeklődés a hidropónia iránt.

hirdetés
A módszer nagy előnye, hogy növényvédőszer-mentesen lehet megtermelni az általunk fogyasztott zöldségeket, nem kell tartani kártevőktől sem, és a termőközeg minősége sem befolyásolja a termést, ami termőföldes termelés esetén viszont nagyon is meghatározó.

Rácz elmondta, a hidropónikus termelés során a magok speciális termőközegben, mezőgazdasági kőzetgyapotban fejlődnek palántákká, ezeket kell aztán a hidropónikus rendszerbe elhelyezni. Ráadásul egy kisebb panellakásban is van lehetőség növénytermesztésre, elég, ha van egy négyzetméternyi szabad terület.

"Mi hidropónikus tornyokat fejlesztünk, amik rendkívül helytakarékosak: a berendezés típusától, a szintek számától függően akár 1 négyzetméteren 50-70, sőt 100 növényt termeszhetünk" – mondta. A rendszer kiépítésének költsége leginkább a háztartás méretétől függ, és attól is, hogy hová szeretnénk helyezni a rendszert: az erkélyre, vagy beltérre, esetleg mozgatható hidropóniára vágyunk-e. Az is befolyásolja az árat, hogy magunk szeretnénk-e kialakítani, vagy már egy kész hidropónikus berendezést veszünk.

A piacon több cég is foglalkozik hidropóniás rendszerek kiépítésével, a Green Dropsnál egy egy szintes berendezés néhány 10 ezer forintos befektetéssel elérhető, ami 10 növény neveléséhez biztosít helyet, a tetején pedig további 20 mikrozöld termelhető.

Ha megfelelő termelési körülményeket biztosítunk, akkor egy rendszer beszerzése után gyakorlatilag egész évben lehet termelni, ehhez viszont fontos, hogy állandó hőmérsékletet tudjunk biztosítani.

Vagyis, aki a melegebb hónapokban az erkélyen „kertészkedik”, annak az őszi lehűléskor érdemes átköltöztetni a rendszert a lakásba.

Noha nem minden zöldség és gyümölcs alkalmas a hidropóniás rendszerben való termesztésre, de azért nagyon sok igen, ilyen például a mángold, a citromfű, a menta, a bazsalikom, az oregano, a rukkola, különböző salátafélék, a paradicsom vagy akár az eper.

Jó alternatíva a mezőgazdasági kisüzemek, nagy volumenű termelők számára is

A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebb időjárás jelentős kihívás elé állítja a mezőgazdasági szereplőket. Számukra is jó alternatíva lehet a hidropónikus rendszerek használata, hiszen így nem kell tartani a kártevőktől, nem kell öntözőrendszert kiépíteni, nem okoz gondot az aszály, a viharok, és egész évben tervezetten és kiszámító módon lehet termelni, ráadásul környezettudatosan és energiahatékonyan.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Autógumikkal teli szeméttelep helyén épülhet környezetbarát zöld város Kuvaitban

Ma már a terület tiszta, miután összegyűjtötték az autógumikat, hogy megkezdődhessen az építkezés. A projekt részét képezik olyan zöld technológiák, amelyek ma a régióban még példátlannak számítanak.
Fotó: euronews/air.tv - szmo.hu
2021. szeptember 24.


Link másolása

hirdetés

Végre felszámolta Kuvait azt a szemétlerakót, ahol 42 millió használt autógumi-abroncs hevert a sivatagban - írja a goodnewsnetwork.

A lerakó helyén zöld, környezetbarát öko-város épülhet a helyiek legnagyobb megkönnyebbülésére, akik eddig a gumiégetés miatt gomolygó füsttől szenvedtek.

A város a fenntarthatóság és a turizmus jegyében épül, és a tervek szerint 25 ezer otthonnak ad majd otthont. Mindez része azoknak a fejlesztési terveknek, amelyekkel a Perzsa-öböl felkészül az olaj utáni világkorszakra.

Első lépésben kitakarították a Salmiya nevű területet, ami a lakosság körében csak “gumihegy” néven volt ismert. Itt kaptak helyet az autógumik annak az egymillió autónak a lenyomataként, amelyek az elmúlt egy évtizedben lepték el Kuvait útjait.

Az EPSCO Globális Kereskedelmi részlege 2021 januárjában nyitott feldolgozóüzemet a gumik számára, ahol feldarabolják, majd lakásokban és játszótereken használatos padló anyagaként hasznosítják újra, végül a környező országokba exportálhatják őket.

hirdetés

A telep helyén a Dél-Saad Al-Abdullah Város kap majd helyet, ami zöld megoldásaival új korszak kezdetét jelenti a közel-keleti ország számára.

“Továbblépünk egy nehéz időszakból, amely óriási környezeti kockázattal járt. Ma már a terület tiszta, miután összegyűjtötték az autógumikat, hogy megkezdődhessen az építkezés” - árulta el az olajminiszter Mohammed al-Fares.

A 3,3 milliárd eurós projekt 30 évet vesz majd igénybe, és olyan zöld technológiák is a részét képezik, amelyek ma a régióban még példátlannak számítanak.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: