hirdetés

JÖVŐ

A Tisza nevében: megdöbbentő film a folyó menti gigászi szemétről Kárpátaljától a Duna-deltáig

A természetfilmes Ljasuk Dimitry szívszorító alkotásában megmutatja, hogyan küzdenek kis helyi cégek az óriási szeméttel, és hogyan lesz a Fekete-tenger Európa legszennyezettebb tengere.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 01.

hirdetés

A Tisza nevében címmel készített filmet Ljasuk Dimitry természetfilmes a kárpátaljai hulladékproblémáról. Az 55 perces dokumentumfilm négy országban, Ukrajnában, Magyarországon, Szerbiában és Romániában játszódik. A film tíz szereplő érzésein és történetén keresztül, egyedi módon mutatja be a környezetszennyezés határokon átívelő problémáját. Fő célja a probléma okainak megértése, a probléma megoldására nyújtott törekvések szemléltetése és további megoldások keresése.

VIDEÓ: A Tisza nevében

Folyóink szennyezettsége és a probléma megoldása egyre sürgetőbb feladata lett világunknak.

A Tiszát érintő műanyagszennyezés pusztítja a folyó élővilágát és elcsúfítja partjait.

Viktor Bucsinszky és Franz Béla kárpátaljai környezetvédők, a hulladékprobléma enyhítése érdekében néhány éve nyitottak egy kisebb, ámde annál hatékonyabb hulladékkezelő udvart, ahol a szelektív hulladékot csoportosítják. A filmben a rendező személyesen kíséri végig küzdelmes hétköznapjaikat. Kézen fogja a nézőt és elviszi magával Kárpátaljára, majd egészen a Duna-deltáig és a Fekete-tengerig. Bemutatja a főszereplők céljait, motivációját és azt is, hogy missziójuk során milyen nehézségekbe ütköznek. A film további történetei során a kárpátaljai hulladékprobléma okaira is fény derül.

A film egyik fő célja, hogy szemléltesse a pozitív szándékot és igyekezetet, amit magyar és ukrán aktivisták tesznek a probléma megoldásáért.

hirdetés
A film végigkíséri a hulladék útját a forrástól egészen a Fekete-tengerig, amely során a néző saját szemével láthatja, hogy ez a probléma nem csupán egy nemzetet, hanem a Kárpát-medence összes országát érinti. Mindannyian kivesszük a részünket a szennyezésben és mindenhol vannak törekvések a felszámolására is. De ahhoz, hogy változás történjen mindenkinek tennie és változtatnia kell — és minden egyes ember tehet a probléma felszámolásáért.

De vannak helyzetek, amikor a hétköznapi emberek és a szervezetek tehetetlenek. Ilyen például a rahói szeméttelep problémája, közvetlenül a Tisza partján. Ezért fordul a rendező Ukrajna elnökéhez Volodimir Zelenszkijhez. Maga a film egy üzenet az elnökhöz, a Tisza nevében.

A film fő célja, hogy megértsük a problémát, és azt is, hogy milyen felelősséggel tartozunk a természet, a folyóink, tengereink iránt. Emellett megoldást próbál mutatni arra is, hogy mi emberek mit tehetünk azért, hogy a helyzet változzon. Mindezt egy aktuális és nagyon közeli helyszínen Kárpátalján. A film nem hibáztat, nem felelősöket keres. Hanem biztat és remél. Történeteivel és megközelítésével emberközeli és életszerű.

A filmet rendezte, írta, fényképezte és vágta Ljasuk Dimitry. Elmondása szerint a film elkészítését saját forrásból valósította meg. Nincs támogató, szponzor, reklámtartalom, adományozó. Ezzel is szeretné megőrizni a film függetlenségét. A film 8 nyelvű felirattal is elérhető (ukrán, román, szerb, szlovák, orosz, angol, német és magyar).

Így vall magáról és a Tiszához fűződő kapcsolatáról:

"A Tisza fontos része az életemnek. Gyökereket, szeretetet és boldogságot ad. A Tisza-tónál nőttem fel, a Tisza iránti szeretetemet ukrán édesapámtól kaptam, aki a folyónál találta meg a nyugalmát és végül a folyón is halt meg.

Úgy gondolom, hogy egy ember nem csak egy másik ember iránt érezhet mély szeretetet és kötődést, hanem egy folyó — vagy akár hegy, erdő, tenger — iránt is. Ha szeretünk valakit, akkor kiállunk mellette, védelmezzük vagy megpróbálunk tenni érte. A Tiszát az utóbbi évtizedekben nagyon sokat bántottuk. Csak elveszünk tőle és nem adunk. Ezzel nem csak a folyót, hanem teljes élővilágát sanyargatjuk.

Minden évben szembesülök a Tisza-tavat érintő problémával. A lakosság, a Tiszát szerető emberek szíve meghasad a látványtól. Láttam ahogy elkötelezett önkéntesek a PET Kupánál, vagy más országokban időt és energiát nem kímélve tesznek a hulladékprobléma megoldása érdekében. Óriási munka ez a részükről, nagyon sokat köszönhetünk nekik! Magam is több szemétgyűjtést szerveztem és vettem részt más gyűjtésén. Ekkor szembesültem azzal is, hogy a megtisztított területek hogyan válnak újra és újra szennyezetté… Ezzel reménytelenné téve a törekvéseket.

Határainkon túlról érkezett és a helyi szeméttel együtt olyan mintha sosem lenne vége ennek a küzdelemnek. A szemét csak jön és jön és egyre csak gyűlik. Én pedig tenni akartam valamit!

Számomra a probléma megfilmesítése és emberközelibbé tétele egy eszköz a hulladékprobléma elleni harcban.

Szerettem volna egy olyan filmet készíteni, amivel egy nagyon érzékeny és súlyos témát próbálok meg feldolgozni és történeteivel befogadhatóvá tenni. Nem csak a magyaroknak és kárpátaljai lakosoknak, hanem a Kárpát-medence nemzeteinek szánom a filmem. Szeretném, hogy a film hatására az emberek elgondolkodjanak és cselekedjenek, bárhol is élnek és bármilyen körülmények között.

Ukrán származásom, a Tisza iránti szeretetem, valamint a környezetvédelmi tevékenységem miatt próbáltam beleadni a szívem is ebbe a filmbe. Számomra ez az eddigi legfontosabb filmem.

Egészen a Fekete-tengerig vezetem a nézőt. Mert nem csak Kárpátalját és Magyarországot érinti a probléma. Mert nem csak ezen a két helyen szemetelnek és nem csak nálunk próbálnak tenni ellene. Szerettem volna megmutatni, hogy hogyan érezhet az ottani ember ezzel a problémával kapcsolatban.

A Fekete-tenger Európa legszennyezettebb tengerévé vált. De nem a kárpátaljai hulladékhelyzet miatt. Ez egy rendszerszintű globális probléma, a kormányok és a vízgyűjtő területén élő 180 millió ember felelőssége. Mindannyiunk felelőssége. Amikor sajnálkozunk azon, hogy mi van a Tisza magyarországi szakaszán, akkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az alattunk lévő országok a magyar szemetet is „megkapják”. Ezért szerettem volna arról is meggyőződni, hogy a mi szemetünk vajon eléri-e a tengert.

Ha Kárpátalján változás történik, az jó a Tiszának, jó Magyarországnak, a Dunának és a tengernek is. Ezzel párhuzamosan már csak arra kéne figyelni, hogy mi is mindent megtegyünk a saját hazánkban a probléma megoldására. Mert ez Magyarországon is óriási probléma még mindig. Nyilván óriási előnyünk van Kárpátaljához és Ukrajnához képest ezen a területen. De pont annyira van lemaradva Ukrajna Magyarországtól, mint mi Dániától.

Végezetül csak gondoljunk bele...

Ha nem lenne Budapesten szemétszállítás, akkor mit tennél a szemeteddel? Hova tennéd? Az utca végére? Az erdőbe? Gyártelep mellé? Vagy a Rákos-patak partjára? Még mindig bőven akad Magyarországon olyan hely, ahol kiborítjuk tonnaszámra a szemetet. Vagy pecázás, kempingezés, piknik után hagyjuk ott a szemetet.

A filmes tavaly a Tiszán egy kis szigetre vonult önkéntes karanténba. Erről is mesélt nekünk:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ

Videón, ahogy először beindítják a Marson a helikopter rotorjait

Szelfit is küldött a vörös bolygóról a Perseverance és az Ingenuity.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már csak napok vannak hátra addig, amíg először kísérel meg repülést egy másik bolygó felszínéről indulva az emberiség. A történelmi esemény előtt röviddel közös szelfit küldött a Marsról a Perseverance marsjáró és a repülésre készülődő Ingenuity marshelikopter, írja a Daily Star.

A NASA legújabb felderítője még február 18-án landolt a vörös bolygón. Néhány napja a rover alsó részére erősített 1,8 kilogrammos helikopter már levált a marsjáróról, a Perseverance pedig néhány méterre eltávolodott a másik szerkezettől. Így lehetősége volt egy közös szelfi készítésére az április 12-re, vagyis éppen Gagarin űrrepülésének 60. évfordulójára tervezett első repülési kísérlet előtt.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor az Ingenuity három méteres magasságba emelkedik, és nagyjából 30 másodpercig tartózkodik majd a levegőben, ahonnan nagyfelbontású képeket készít a Mars felszínéről. A marshelikopter felvételei és adatai néhány órával később érnek majd csak el a földi irányítóközpontig.

Közben néhány órával ezelőtt újabb fotókból összeállított rövid videót töltöttek fel a marsjáró Twitter-fiókjába. Ezen már jól látszik, ahogy beindítják a drón rotorjait, vagyis a célegyenesbe érkeztek az előkészületek a két nap múlva esedékes felszállás előtt:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Minden rendelkezésre áll, hogy igazi Jurassic Parkot hozzunk létre a Neuralink elnöke szerint

Pont ugyanazokat a dinókat még nem tudjuk feltámasztani, amik egykor uralták a bolygót, de nagyon hasonlókat már most létre tudunk hozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 06.

hirdetés
"Valószínűleg megépíthetnénk a Jurassic Parkot, ha akarnánk"

- írta szombati tweetjében Max Hodak, a Neuralink társalapító-elnöke. Az Elon Musk érdekeltségébe tartozó futurisztikus neurotechnológiai vállalkozás vezetője hozzátette, hogy a manapság tenyésztett dinók nem egyeznének meg genetikailag a korábban élt őslényekkel, de nagyjából 15 év tervezés és mérnöki munka után "szuper egzotikus új fajok" jöhetnének létre.

Hodak azonban itt még nem fejezte be. Órákkal később egy újabb posztban azt fejtegette, hogy az egykor már kihalt élőlények feltámasztása érdekes eszköz lehetne bolygónk biodiverzitásának növelésére, már csak azért is, mert épp egy tömeges kihalás kellős közepén járunk.

Természetvédők ugyanakkor évek óta aggodalmaikat fejezik ki azért, mert korábban kihalt fajok újbóli feltámasztásán dolgoznak egyes tudósok, írja a Futurism. Azonban azok az ökoszisztémák, amikben a mára eltűnt fajok léteztek, nem véletlenül tűntek el a Föld felszínéről. Éppen ezért lenne teljesen idegen napjainkban egy új faj bevezetése, miközben a jelenlegi rendszerben ezeknek a lényeknek tulajdonképpen nincs helyük. Vagyis - bár az ötlet jól hangzik - fennáll a veszély, hogy a filmhez hasonlóan legalább annyira kontraproduktív lenne a dinoszauruszok feltámasztása.

hirdetés

A Jurassic Park Michael Crichton 1990-es könyve, mely két évvel később, Őslénypark címen jelent meg Magyarországon. A regény alapján Steven Spielberg készített azonos című, nagy sikerű filmet 1993-ban. A történet szerint a dinoszauruszokat a DNS-ek alapján klónozzák, az őslényeket pedig egy távoli szigetre költöztetik, ahol látványosságként mutogatják. A park megnyitása előtt néhány nappal azonban a dinók elszabadulnak.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

38 nyelven beszél és a horoszkópot is ismeri a házilag készített indiai robotnő

Gyártója, egy informatikatanár elsősorban a diákokat segítené vele.
Fotó: Northfoto - Tahir Ibn Manzoor/SWNS - szmo.hu
2021. április 08.

hirdetés

Felismeri a különböző tárgyakat, matematikai problémákat old meg és 38 nyelven beszél az a robotnő, amit házilag készített egy indiai informatikatanár - írja a Daily Star.

Dinesh Patel saját otthonában rakta össze a mesterséges intelligenciával ellátott Shalut, aki “a diákok jó barátja és mentora lehet”.

A mindössze 500 fontból, azaz 207 ezer forintból készített gép anyaga nagyrészt műanyag, alumínium és kartonpapír. Shalu mégis számos képességgel rendelkezik: tud újságot olvasni, beszámol az időjárásról, horoszkópokat és recepteket olvas fel.

A robotnő “agya” egy számítógép, teste egyelőre kezdetleges. Az alkotó hamarosan 3D nyomtatással állít majd elő neki új testrészeket.

“A szabadidőmben hoztam létre, eldobott anyagokat és helyben gyártott komponenseket használtam hozzá. Ez mutatja, hogy helyileg is képesek vagyunk olyan eszközöket létrehozni, mint a sokkal több erőforrással rendelkező laboratóriumok” - árulta el Dinesh.

hirdetés

A férfi három évig dolgozott Shalun, akinek azért adott női arcot, hogy könnyebben elfogadhatóvá tegye.

"Még rengeteg dolgom van vele, de remélem, sikerül befejeznem a közeljövőben. Szeretném, ha diákoknak segítene az iskolai tanulmányokban, és bevezetné őket a robotika alapjaiba is. India-szerte többezer gyerek marad ki az oktatásból. Elsősorban nekik szánom Shalut: azoknak, akik szeretnének tanulni, de nincsen rá lehetőségük"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

3D nyomtatással készült, nulla szén-dioxid-kibocsátású házakból álló lakónegyed épül Kaliforniában

Összesen 15 okos-ökootthont hoznak létre a csúcstechnológiás eljárással, amely tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építészeti módszerek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc./Cover Images - szmo.hu
2021. április 07.

hirdetés

Az amerikai Kalifornia államban épül az első olyan lakónegyed, amelyben kizárólag 3D nyomtatással készült, nulla nettó szén-dioxid-kibocsátású házak lesznek - számolt be róla az Euronews.

Összesen 15 okos ökootthont hoznak létre a világhírű zenei fesztiválnak is otthont adó Coachella-völgyben, a 3D nyomtatás mellett robotika és automatizálás segítségével. Ez a csúcstechnológiás eljárás tízszer kevesebb hulladékot termel, mint a hagyományos építési módszerek a kivitelező Mighty Buildings építési technológiai vállalat szerint.

Ez azért fontos, mert becslések szerint az épületek a világ erőforrásainak mintegy 40 százalékát használják fel, az építkezés pedig a legtöbb országban jelentős hulladékforrást jelent. A Zöld Építési Világtanács szerint az építőipar a világ összes széndioxid-kibocsátásának 39 százalékáért felelős.

A 3D nyomtatással viszont az ökootthonok létrehozása olyan minimális hulladékkal jár, ami a nullához közeli, házanként pedig akár 2000 kilogrammnyi széndioxid-kibocsátást is megakadályozhat.

A technológia egyre elterjedtebb az építőiparban is, már többször alkalmazták egy-egy egyedi épület létrehozására. Németországban tavaly elkezdődött az első 3D nyomtatású társasház építése, ami Európa legnagyobb ilyen eljárással készült épülete lehet.

Most azonban a Mighty Buildings és a szintén zöld otthonok tervezésével és építésével foglalkozó Palari nevű cég együttműködésével megépülhet a világ első lakónegyede, ahol 3D nyomtatású házak vannak.

Ezeket az otthonokat a fenntarthatóság jegyében úgy tervezték, hogy azok minimális környezeti hatással bírjanak. Az összes energiát a napenergia biztosítja majd, de Tesla Powerwall akkumulátorok telepítésére is lesz lehetőség.

hirdetés
"Ez lesz az első olyan projektünk, amivel megmutathatjuk, hogyan képzeljük el a lakhatás jövőjét: képesek lehetünk gyorsan, megfizethető módon, fenntarthatóan építkezni és bővíteni a környéket"

- állítja Alekszej Dubov, a Mighty Buildings társalapítója és vezérigazgatója.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: