JÖVŐ
A Rovatból

1500 állat halhatott meg Elon Musk cégének kísérletei közben, szövetségi vizsgálat jöhet

A dolgozók szerint az állatok indokolatlanul magas halálozásában szerepet játszott Musk maximalista munkatempója is.
Fotó: Sipa / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. december 06.


Link másolása

Szövetségi vizsgálat várhat Elon Musk milliárdos üzletember Neuralink nevű, agyi implantátumokat fejlesztő cégére – írja a Reutersre hivatkozva a The Guardian.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Tesla és a SpaceX mellett Musk harmadik, nagyszabású projektje a Neuralink. A világ leggazdagabb embere nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy olyan agyimplantátumokat fejlesszen ki, amikkel mozgássérült, lebénult vagy más neurológiai betegségben szenvedő embereket tud meggyógyítani.

A cél szépnek tűnt, most azonban kiderült, hogy a cég működése és a szükséges kísérletek már mutattak ennyire idealisztikus képet. A Reuters által áttekintett, majd közzétett dokumentumok szerint Musk cége ellen szövetségi vizsgálat folyik az állatjólét esetleges megsértése miatt.

A Reuters több tucat Neuralink-dokumentum áttekintése és több mint 20 jelenlegi és korábbi alkalmazott interjúja alapján arra jutott, hogy a vizsgálat éppen abban az időben kezdődött, amikor az alkalmazottak nézeteltérései nőttek a Neuralink állatkísérleteivel kapcsolatban. Többször előfordult, hogy Musk nyomást gyakorolt a dolgozókra a gyorsabb eredmények érdekében, ez pedig olykor hibás kísérleti eredményekhez vezetett.

Az ilyen sikertelen teszteket meg kellett ismételni, így nőtt a tesztelt és leölt állatok száma is

– állítják az alkalmazottak.

Az Egyesült Államok szabályozása egyébként nem határozza meg, hogy a vállalatok hány állatot használhatnak fel kutatásra, és jelentős mozgásteret adnak a tudósoknak annak meghatározásában, hogy mikor és hogyan használhatnak állatokat a kísérletekben. A Reuters forrásai szerint

a cég összesen mintegy 1500 állatot, köztük több mint 280 juhot, sertést és majmot ölt meg a 2018 óta zajlott kísérletek alatt és azokat követően.

A leölt állatok száma ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Neuralink megsértette a szabályokat vagy a szokásos kutatási gyakorlatot. Sok cég kénytelen kísérleti állatokat használni termékei fejlesztéséhez, főleg azért, mert pénzügyi nyomással kell szembenézniük, hogy gyorsan piacra vigyék a termékeket. Az állatokat a kísérletek után megölik, hogy a boncolás után meg tudják vizsgálni, milyen hatások érték a testüket.

Egykori és jelenlegi alkalmazottak szerint ugyanakkor a Neuralinknél sokkal több állat pusztult el, mint amennyi szükséges lett volna, ezért pedig a Musk által diktált munkatempót teszik felelőssé.

Elon Musk tempójáról és sokszor szinte irreális elvárásairól sok helyen lehetett olvasni. A Twitter körül a közelmúltban kirobbant botrány egyik oka is Musk munkafelfogása volt. A Neuralinknél pedig milliárdos cégvezető többször is azt mondta az alkalmazottaknak, képzeljék el, hogy bombát szíjaztak a fejükre – mindezt azért, hogy gyorsabb mozgásra bírja őket – állítja három forrás, akik többször hallották a megjegyzést.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Tudományos szenzáció: először beszélgettek bálnával az emberek
Az Alaszka partjainál úszkáló púpos bálna 36 alkalommal válaszolt a kutatók üzenetére. A SETI szerint ez mérföldkő lehet majd az űrlényekkel kommunikálásban is.

Link másolása

Először beszélgettek emberek egy bálnával, derül ki a BBC beszámolójából. A SETI Intézet és a Kaliforniai Egyetem tudósai még 2021-ben próbáltak kapcsolatba lépni Alaszka partjainál a bálnákkal.

A hatfős tudóscsoport víz alatti hangszórókkal felszerelkezve bonyolódott üzengetésbe egy púpos bálnával. Először lejátszották a púpos bálnáknál korábban megfigyelt üdvözlő hangsort, amire legnagyobb megdöbbenésükre egy Twainnek nevezett bálna válaszolt. A következő 20 percben a bálna összesen 36 alkalommal reagált a tudósok üzenetére. Ebből jó néhány üzenetváltást meg is lehet hallgatni a BBC videójában.

Bár a különös társalgás tudományos mérföldkőnek számít, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás még csak gyerekcipőben jár. A tudóscsoport azt tervezi, hogy a következő alkalommal variálják az állatoknak küldött üzeneteket.

Mivel a púpos bálnák éneke a legösszetettebbnek számít az állatvilágban, a földönkívüli intelligencia kutatásával foglalkozó SETI kutatócsoport abban bízik, hogy kommunikációjuk megfejtése segíthet a marslakókkal történő esetleges jövőbeni kommunikációban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk