hirdetés
Joulupukki-8-Copy.jpg

Joulupukki nyitotta meg az idei MikulásGyárat

Idén a Millenáris Parkban épült fel a gyár, ahol sok programmal várják az adományozókat. A Lurdy Házban és a postákon is átveszik a csomagokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 30.


hirdetés

Péntek délelőtt az igazi finn Mikulás, Joulupukki közreműködésével nyitották meg a MikulásGyár kapuit. A szervezők december 21-ig várják a Millenárison az adományokat, elsősorban tartós élelmiszert és jó minőségű használt játékokat.

A nagymúltú jótékonysági kezdeményezés helyszínén hétvégenként egésznapos szórakoztató programokkal készülnek: színházi előadások, interaktív játékok, animátorok várják a kicsiket és nagyokat, a nagyszínpadon fellépnek a hazai könnyűzenei élet legnépszerűbb művészei, emellett a tematikus hétvégéken sztársportolókkal, gamerekkel, szuperhősökkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Idén tizennegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a nemzetközileg is elismert MikulásGyár. Az igazi finn Mikulás, Joulupukki az ünnepélyes nyitóceremónia egyik főszereplője volt.

hirdetés

Idén új helyszínen, a Millenáris Parkban épült fel a varázslatos gyár, ahol minden nap 9-21 óra között fogadják a csomagokat. A sokezer négyzetméteren minden a karácsonyról szól, így az adományozók hamisítatlan ünnepi hangulatban adhatják le adományaikat a nélkülözők számára.

Idén is elsősorban tartós élelmiszert, édességet, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet és játékokat várnak felajánlásként.

Az adományozók sem távoznak élmény nélkül, minden pénteken, szombaton és vasárnap szórakoztató programok sokaságából választhatnak. A MikulásGyár Alapítvány 2018-ban a Nakama&Partners Kft-vel együttműködésben szervezte meg a karitatív gyűjtőakciót és a kapcsolódó rendezvényeket, melynek részeként színházi előadások, táncoktatás, kézműves alkotósarok, koncertek, közönségtalálkozók és interaktív programok várják a családokat.

A nyitóhétvégén — többek között — fellép Szinetár Dóra, Oláh Gergő, Vastag Csaba és Curtis is, szombaton és a vasárnap pedig sztársportolók is várják az érdeklődőket. December 1-jén délután Risztov Évával, Kucsera Gáborral, és Tóth Frankkal, December 2-án pedig Kiss Gergővel, Németh Rolanddal és Gera Zoltánnal találkozhatnak a látogatók.

A Millenáris mellett Budapesten a Lurdy Házban is gyűjtik a csomagokat, hogy a pesti oldalon ajándékozni szándékozók is könnyen találjanak maguknak olyan helyszínt, ahová elvihetik adományaikat. Különleges gyűjtőpont lesz idén a József Attila Színház aulája, ahonnan az ajándékokat a színház december 20-án szállítja a Millenárisra, emellett négy színházi programot is ad a főhelyszínen. A leadási pontok köre továbbá kibővült 17 megyeszékhellyel és több önkormányzattal. A teljes címlista a mikulasgyar.hu oldalon érhető el.

A Mikulásgyár logisztikai partnere a Magyar Posta Zrt., amely az egyébként számára csúcsszezont jelentő időszakban biztosítja az adományok elszállítását a Magyar Vöröskereszt központjába.

A csomagokat országszerte a legtöbb postán térítésmentesen veszik át. A dobozokra csupán rá kell írni nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
miskolc-mezeskalacs-villamos.jpg

A miskolci fényvillamos lehet Európa legszebbje

Egyelőre toronymagasan vezet a miskolci villamos a többiek előtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

Immáron harmadik alkalommal keresi Európa legszebb adventi villamosát az MHD86.cz nevű cseh közlekedési magazin. A kontinens nagyvárosaiban már hagyománnyá vált, hogy az adventi időszakban különböző fényekkel, koszorúkkal díszítsenek fel egy-egy villamost, amely a karácsonyi hangulatot hivatott becsempészni a tömegközlekedők mindennapjaiba.

A magazin cikkje betekintést enged a fényvillamosok titokzatos világába is: a legrégebb óta Németországban és Ausztriában róják a köröket a feldíszített járművek, ám mostanra általános közép-európai jelenséggé nőtte ki mindez magát.

Míg a többi országban jellemzően muzeális darabokat neveznek ki fényvillamosnak, olyan különjáratokat létrehozva ezzel, amelyeken sokszor forralt bort vagy puncsot is árusítanak rajta, addig

hirdetés

a magyar fényvillamosok különlegessége, hogy itt díszítettek fel először menetrend szerinti járatokat is.

A javaslatot a legszebb európai fényvillamosra szintén a honlapon kellett leadni, mostanra összeállt az a 23-as lista, amelyben három magyar város is szerepel: Budapest, Miskolc és Szeged képviselik a magyar fényvillamosokat.

A szavazás még csak néhány napja indult, és egészen 2020.január 2-ig tart,

a miskolci jelölt máris toronymagasan vezet több mint 22 ezer szavazattal.

Majdnem 13 ezer szavazattal a második a pilzeni, őt pedig még jobban lemaradva a budapesti követi 1122 szavazattal. A miskolci fényvillamos nem most nyerne először: már tavaly is a miskolci fényvillamost választották a Európa legszebbjének.


KÖVESS MINKET:

hirdetés

12 zero waste karácsonyi ajándékötlet

Hogyan ne veszítsd el a kontroll karácsonykor? Hogyan ajándékozhatsz úgy, hogy az környezetbarátabb legyen? Ehhez ad tanácsokat Évi, a Vászonzsákoslány.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. december 14.


hirdetés

Évi a zero waste életmóddal kapcsolatban tesz közzé hasznos tippeket és tanácsokat a Vászonzsákoslány Youtube-csatornán.

"Én mindig azt javaslom, ha valaki bele akar vágni a hulladékmentes életmódba, akkor azt kis lépésekben tegye, hiszen ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra tökéletesen csinálni" - írta Évi.

Karácsony idején beleshetünk abba a hibába, hogy sok felesleges dolgot vásárolunk, környezetszennyező dolgokat csinálunk és nagyobb mennyiségű hulladékot termelünk, például az ajándékok csomagolásával.

hirdetés

Hogyan ne veszítsd el a kontroll ilyenkor? Hogyan ajándékozhatsz úgy, hogy az környezetbarátabb legyen? Ehhez ad tanácsokat Évi:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:


hirdetés

Idén megpróbáljuk a lehető legkevesebb hulladékkal és pazarlással kihozni a karácsonyi őrületet

Mi, felnőttek nem veszünk és nem csomagolunk be egymásnak ajándékot, és könnyes szemmel intünk búcsút a csillámporos cuccoknak. De van még egy sor más ötletünk is.
ESz - szmo.hu
2019. december 13.


hirdetés

Korábban előfordult, hogy hangulatos illatgyertyát vettem, mert megtetszett, vagy hogy egy külön szemeteszsák tele lett csak a karácsonyi ajándékok széttépett díszcsomagolásával. Egy ideje jobban ügyelünk arra, hogy ne váljanak az ünnepek pazarló, karácsonyi tobzódássá, de mára még többet szeretnénk tenni azért, hogy fenntarthatóbb legyen ez az ünnep is.

Már a takarításkor figyelünk a tisztítószerekre

hirdetés

Az ünnepek előtt rendbe tesszük a lakást, de kerüljük az ártalmas vegyszereket. Leggyakrabban ecetet és szódabikarbónát használunk.

Nem veszünk és nem készítünk új karácsonyi dekorációkat a lakásba

Eddig sem voltam annak a híve, hogy szórjuk a pénzt ilyesmire, vagy akár az otthoni kézműveskedés alapanyagaira. Most azonban turbó fokozatra kapcsoltam.

Az első lépés egyébként az volt, hogy kiléptem azokból a hobbi csoportokból, amelyekbe egyébként az ismerősök tettek be (a megkérdezésem nélkül). Ott ugyanis mást sem látok, mint azt, hogy ki milyen kézműves csomagocskát, textilt, gyöngyöt, szettet vásárolt, és abból mit csinált eddig. Szeptember óta gyártják a mikulásokat, filc fenyőfákat, rénszarvasokat, tonnaszámra termelik az otthoni és ajándéknak szánt dekorációkat.

Ebből mi kimaradunk, és nem állítunk elő az öncélú kézműveskedéssel újabb adag potenciális hulladékot. Régi karácsonyi díszeket használunk fel – már ha egyáltalán muszáj arra a pár hétre porfogókkal telerakni a lakást.

Nem lesz idén sem új karácsonyfadísz

Utoljára 15 éve vettem gömböket és ezüstszalagokat egy nagyobb lakberendezési áruházban, azok még mind megvannak, idén is jók lesznek. A díszeket a már korábban rájuk kötött cérnák segítségével tesszük a fára – már ha lesz karácsonyfánk.

A bolti szaloncukornak pedig könnyes szemmel intünk búcsút.

Karácsonyfa: nem igaz, hogy csak a műanyag-vágott alternatíva létezik

Ez idén kardinális kérdés, mivel az óvodás korú gyerekünk kijelentette, hogy most nem a műanyag fánkat szeretné feldíszíteni (ez már vagy 20 éves darab), hanem valódi fenyőt kér.

hirdetés

Eredetileg dekorelemekből szerettem volna nem igazi fát, mivel ez is egy lehetőség. Most a bérelhető élő fenyő és a házunk belső kertjébe később kiültethető gyökeres fa között vacillálok. (A háztömbünk kertjében már több karácsonyt átvészelt fenyő növekszik békében, barátságban.)

Mi, felnőttek, nem veszünk egymásnak ajándékot

Időt, pénzt, felesleges köröket, áruházi tipródást, idegeskedést spórolunk meg vele, ráadásul amit eleve nem veszünk meg, ahhoz csomagolás sem jár, és otthon sem kell becsomagolni. A gyerekek, nos az más kérdés, ők kapnak ajándékot, amit – kisebbik rossz? – papírtasakba teszünk, és a tasakokat később más célra felhasználjuk.

Lesz olyan étel, amit megrendelünk

A töltött káposztát évek óta egy közeli étteremből hozzuk, ahol eleve nem műanyag dobozba teszik, hanem saját, fedővel ellátott lábast kérnek a vendégektől. A fazék bekerül a nagy vászonszatyrunkba, és hazasétál velünk.

Az egyik bejglit cukrászattól rendeljük, papírdobozban kapjuk meg 23-án. A másikat, ami mindig mákos, otthon sütöm. (Nagy mennyiségben, kimérve vettem meg a mákot évekkel ezelőtt, és azóta hűtőben tároljuk, dobozokban kiporciózva. Kifogástalan a minősége.)

Élelmiszer mennyiség: csökkentjük a potenciális felesleget

Előre megtervezzük a menüt és megvesszük a hozzávalókat. Amennyire csak lehet, helyi dolgokat, és nem olyasmit, amit messziről szállítottak ide. Megpróbáljuk elkerülni az impulzusvásárlást, ilyenkor ugyanis egy csomó olyan dolgot is bepakolunk a kosárba, amit nem is szerepelt a listán.

Amit lehet, csomagolásmentes üzletből szerzünk be

Mi minden vehetünk meg? Az aszalványokat, liszteket, tejtermékeket, a tejet, a hüvelyeseket – például a lencsét az újévi főzelékhez, valamint a környezetbarát tisztítószereket.

Amit ott nem kapunk meg, azt máshol vásároljuk. Gyalog megyünk és a saját vászonszatyrainkat visszük.

Lakásfrissítő, illatgyertya, füstölő – nem használjuk

Mesterségesen nem akarunk karácsonyi/karácsonyra emlékeztető illatokat létrehozni a lakásban, ha nem lesz élő fenyőnk, csak karácsonyfára emlékeztető dekorációnk.

Utazás: vonattal

Ha kimozdulunk itthonról (rendszerint a téli hideg és a megfázás-dömping miatt nem szoktunk), akkor csak vasúton tesszük.

Nem cseréljük le minden évben a terítéket

Tisztában vagyok azzal, hogy a divat az ünnepi asztalra is begyűrűzik, ám mi nem követjük. Az egyik nagymamám évtizedekkel ezelőtt hímzett terítői és textilszalvétái, illetve az évekkel ezelőtt vásárolt abroszok tökéletesen megfelelnek számunkra. Az étkészlet helyett sem veszünk másikat, úgy 10 éve megvan a jelenlegi, és a következő tíz (húsz) évben is ezt szeretnénk használni karácsonykor.

Az évekkel ezelőtt vásárolt terítő. Nem fogjuk lecserélni:

Vicces pulcsik? Még turiból sem veszünk

Nálunk is kezd lassan terjedni külföldi mintára a lehetetlen mintájú, röhejes ünnepi pulóverek beszerzése, ám óva intenék ettől mindenkit. Egyszerűen ne vegyél, még használtruha-boltból se, és akkor nem termelsz későbbi hulladékot.

Tartozom egy vallomással: izzósorunk van a karácsonyfához

Ám a terveink szerint (ha lesz egyáltalán karácsonyfa), csak az ajándékozás és a vacsora idején világít majd.

Flitterek, glitterek

Eddig erre nem figyeltem, imádtam a csillogó papírokat, az ezüstös és aranyozott hatást keltő csillámport, ám a fenntarthatatlansága miatt idén fájó szívvel kerülöm...

Te milyen tippekkel próbálod óvni a környezetet?


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:


hirdetés
IMG_4316-1.jpeg

A békebeli karácsonyok hangulatát élheted át egy különleges kiállításon

Századfordulós karácsonyfadíszek, játékok, képeslapok és poszterek mutatják meg az Országos Széchenyi Könyvtárban, milyen volt az ünnep annak idején.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. december 14.


hirdetés

December közepén az ember már hangolódik a karácsonyra. Manapság ez legtöbbször stresszes ajándékvadászatot, fenyő után rohangálást és főzéssel, nagytakarítással eltöltött hétvégéket jelent. Érdemes azonban benyomni a stop gombot, és olyan programokra is időt szánni, amik az ünnepek közeledtével tényleg megmelengeti a szívünket. 

Tökéletes alkalom erre az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállítása, ahol a régi idők karácsonyait élheted át. Mi már megnéztük "A XX. századi karácsonyaink – adventi körkép című tárlatot, mutatjuk, mi vár rád.

hirdetés

Ne gondolj valami grandiózus dologra, lényegében egy kis kamara kiállításról van szó, amit a könyvtár emeletén rendeztek be. 

A lépcsőn felérve az egyik márvány oszlopon egy óriás papír adventi naptár fogad bennünket. Igaz, még csak december közepe van, de a kíváncsi látogatók már kihajtogatták a Budavári Palotát ábrázoló naptár ajtajait, hogy a mögé rejtett kedves karácsonyi rajzok is előbukkanjanak.

Az alulában lévő kiállítótérben évtizedekre bontva nézegethettük a régi képeslapokat, plakátokat, és karácsonyi témájú mesekönyveket. Ezek a kedves képek nem csak azért érdekesek, mert visszaadják a kor szellemiségét, ízlését, hanem sok esetben a korabeli haj és ruhaviseletet is hűen tükrözik.

 

Az egyik falon Lévai Nóra textilművész 1989-es karácsonyi textil illusztrációit nézhettük meg. Ez lényegében egy olyan “mesekönyv”, amit az ember legszívesebben megsimogatna.

Láthattunk az első világháború alatt készült eredeti fényképeket is. Igazán megindító belegondolni, hogy egy kis ünnepre, még ezekben a vészterhes időkben is maradt kapacitása az embereknek. 

A tárlatnak van egy személyes oldala is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!