k
Feljelentette a BKK az informatikust, aki jószándékkal szólt az e-jegyrendszer hibájáról
A hobbi-informatikus, aki felfedte, hogy meghekkelhető a BKK oldala és bármennyiért lehet jegyet venni rajta, köszönet helyett bírósági intézkedést kapott.
Szeretlek Magyarország
2017. július 18.

Egyelőre úgy néz ki, hogy ezer sebből vérzik a BKK újonnan bevezetett e-jegyrendszere, még Vitézy Dávid sem hagyta szó nélkül a dolgot. De a pár napja bevezetett újítás körüli csetepaték közül kiemelkedik annak a hobbi-webfejlesztőnek az esete, aki

észrevette, hogy egy egyszerű hackeléssel olyan olcsón vehetett magának jegyet vagy bérletet, amilyen olcsón csak akart. Az árat ugyanis egész egyszerűen át lehetett írni.

Az IT-s, aki egyébként 300 kilométerre lakik a fővárostól, azonnal írt levelet a BKK-nak, amiben felhívta a figyelmüket a hibára. Erre a társaságnak az volt a reakciója, hogy feljelentették (neki külön nem is válaszoltak).

Az RTL Klub erről szóló anyaga:

Az e-jegyrendszer állítólag már biztonságosabb - kíváncsiak lennénk, vajon most átmenne-e azon a teszten, amit pénteken még 10 alkalomból 10-szer megcsináltak egy bérlethamisítvánnyal.

A BKK az esettel kapcsolatban ezt a tájékoztatást küldte el a szerkesztőségeknek:

"

Az a nagy mennyiségű, kívülről érkező, rendszerszintű beavatkozás, amely a rendszer ellehetetlenítését célozta meg, nem volt eredményes.

Etikus hacker az, aki a megrendelő megbízásából, szerződéses viszony alapján, ellenőrzött keretek között hajt végre olyan teszteket és sérülékenységi vizsgálatokat, amelyek a rendszer biztonságos működéséhez szükségesek. Sem a BKK, sem a rendszer üzemeltetéséért felelős T-Systems Magyarország Zrt. nem etikus hackerek megbízásával ellenőrizte az online értékesítési felület informatikai biztonságát, ezért nem is beszélhetünk olyan hackerről, aki legálisan tesztelhette a rendszert. Így bárki, aki megkísérli feltörni a rendszert, vagy befolyásolni annak működését, jogellenesen jár el.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!