hirdetés
snapshot-21.jpg

Addig mennydörgött, mígnem villám csapott belé – 40 éve halt meg John Bonham, a Led Zeppelin dobosa

Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

Azóta minden repülésemkor Bonzo szögez az ülésbe, amíg fel nem érünk a felhők fölé. Talán azért, mert ez volt az a szám, amit élete utolsó koncertjén, 1980. július 7-én Nyugat-Berlinben utolsónak eljátszott.

Szerette a bolond balhékat, s bár látszott rajta, hogy nem volt gyerekszobája, sosem tett rosszat gonoszságból. Persze ettől Bonzo még a koncertszervezők és szállodaigazgatók réme volt, mert széles jókedvében időnként eredményesen amortizálta a berendezést, sőt, annak sem volt elrontója, hogy a turnékon beszálljon a rivális bandák és stábok közti verekedésbe. 1973-ban 25. születésnapi bulija nyomán kis híján szükségállapotot rendeltek el a kaliforniai hatóságok, de szerencsére az ünnepeltnek egy luxusmedencében végződő autós ámokfutása után "hazamentek a legények".

Bonzo nem hiába rajongott a versenyautókért – a híres koncertfilm, a The Song Remains The Same (A dal ugyanaz marad) róla szóló jelenetében egy csodamasina volánjánál is látjuk - imádta az élet száguldását is.

Ahogyan a dobolásban, a mindennapokban sem bírta a mértékletességet. A rock Fehér Bálnája volt, de az ő Ahab kapitánya, az alkohol nem tágított tőle, amíg pusztulásba nem kergette. Még a IV. albumon, később dobjain látható titkos jele, a három egymásba fonódó kör sem valamiféle spirituális szimbólum volt, hanem állítólag egy sörmárka címkéje.

Pedig kapott hangos vészjelzéseket: balesetek, májgyulladás, és az utolsó európai turné során egy kisebb szívroham. De nem törődött velük. Egy nappal a Led Zeppelin 12. amerikai turnéjának indulása előtt, az együttes tündöklésének 13. évében, 20, gyakorilatilag éhgyomorra megivott dupla vodka bevégezte Bonzo és a fantasztikus kvartett pályafutását: 1980. szeptember 25-re virradóra a dobos álmában rosszul lett és megfulladt. Bár emlegettek halála körül sorscsapást, "az ördöggel kötött szövetség" árát – a bulvármédia szerint onnantól kezdve, hogy Jimmy Page megvette a hírhedt mágus Aleister Crowley házát, a bandán átok ült - John Henry Bonhamet saját féktelensége vitte sírba.

Bár Bonzo halála immár a harmadik sokk volt abban az évben a rock-híveknek – február 19-én Bon Scott, az AC/DC énekese itta halálra magát, május 18-án Ian Curtis, a Joy Division frontembere végzett magával – rögtön elindultak a találgatások, hogy ki ülhetne be az ő helyére. A legesélyesebbnek Cozy Powellt tartották, akivel Bonham jó barátságban is volt és hozzá hasonlóan energikus játékstílust képviselt. Hamarosan kiderült azonban, amit valójában mindenki sejtett: Bonzo pótolhatatlan.

Társai egy pillanatig sem gondolkodtak azon, hogy a Led Zeppelin más dobossal folytassa. Nemcsak a köztük lévő mély érzelmi kapocs miatt, hanem azért is, mert – akárcsak a Beatles-nél – a Zep-vegyület éppen ezzel és csak ezzel a négy emberrel működött. Bonzo a Zep-test, a Zep-lélek része volt és az is maradt.

Az együttes mítosza a következő évtizedekben sem fakult, de Page, Plant és Jones mindig ellenálltak a csábításnak. Elfogadták ugyan a meghívást az 1985-ös Live Aid-re – akkor jobb híján Phil Collins dobolt – 1988-ban az Atlantic kiadó 40. évfordulójára, 1995-ben a Rock and Roll Hall of Fame gálájára – ez utóbbi kettőn már Bonzo fia, Jason ütött – de arról szó sem lehetett, hogy akár egy teljes koncertet végigjátszanak. Egyetlen kivételt tettek csupán: 2007. december 10-én a londoni O2 csarnokban – természetesen ezúttal Jason Bonhammel – csináltak egy óriási bulit, az Atlantic előző évben elhunyt alapítója, Ahmet Ertegün emlékére és egyetemi ösztöndíjakat támogató alapítványa javára. A koncertre 20 millió on-line igénylés érkezett – ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is – végül úgy sorsolták ki a 20 ezer férőhely boldog tulajdonosait. A fantasztikus előadás már másnap, egy napra felkerült a YouTube-ra, milliók nézték meg, szerencsére 2012-ben CD-n is DVD-n is megjelent.

Jason már egészen kisgyerekként ott lábatlankodott apja dobjai körül, sőt Bonzo 1979 augusztusában a knebworth-i fesztiválon tartott koncert hangpróbája során suttyomban az akkor 14 éves fiút ültette be maga helyett, és a többiek egy ideig észre sem vették a cserét. Mondhatnánk, a vérében volt apja dobolása, de ugyanúgy járt, mint Julian Lennon, Ziggy Marley, vagy Dweezil Zappa: minden tehetsége ellenére sem tudott túllépni az apa hatalmas árnyékán. Az O2-koncert utáni kritikák „tökéletesnek” nevezték Jason játékát, és megint terjedni kezdtek a hírek, hogy a Led Zeppelin világturnéra indul. A Mirror már azt is tudni vélte, hogy egy szponzor 100 millió dolláros ajánlatot dobott fel. A Led Zeppelin története azonban 2007. december 10-én másodszor, immár véglegesen lezárult.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beka-rtl.jpg

Álarcos énekes: óriási meglepetésre nem Oszvald Marika volt a Béka

Senki nem gondolt a valódi énekesre. Még Lang Györgyi sem ismerte fel, ki rejtőzik az álarc mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

A Béka lepleződött le az Álarcos énekes mai adásában, de nem akármilyen körülmények között. A komplett zsűri azt hitte, hogy Oszvald Marika operetténekes rejtőzik az álarc mögött.

Nagyot néztek, amikor levette a maszkot, mert valójában Falusi Mariann volt a Béka, de erre valamiért senki nem gondolt. Még azt is mondták, milyen jó, hogy ilyen dalokat is bevállal...

A legviccesebb az volt, hogy Lang Györgyi, akivel a Pa-dö-dőben évtizedekig együtt lépett fel, szintén nem rá tippelt...

Leleplezve! Ő volt a Béka álarc alatt | 8. adás

Kattints még több Álarcos Énekes tartalomért!

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
gyertya-gyasz.jpg

Koronavírusban elhunyt Kelemen Csaba színész, az egri színház tagja

65 éves volt. Játszott a Szomszédokban és a Kisvárosban is.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

65 éves korában elhunyt Kelemen Csaba színművész - tudatta az egri Gárdonyi Géza Színház.

Kelemen Csaba 31 évig volt a színház tagja, 1989-től játszott Egerben. Előtte a budapesti Radnóti Miklós Színháznál dolgozott.

Évtizedeken át játszotta Dobó István szerepét az Egri Csillagok című musical-ben, illetve feltűnt olyan televíziós sorozatokban is, mint a Szomszédok, vagy a Kisváros.

Az egerhirek.hu úgy tudja, a színművész súlyos alapbetegségekkel küzdött. Halála előtt koronavírus szövődmények miatt szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
borat2-cimkep.jpg

90 perces kampányfilm Trump és az emberi hülyeség ellen a Borat 2

2020 olyan rossz, hogy még Boratnak is vissza kellett térnie.
Szerző: Polák Zsóka, fotók: Amazon Studios - szmo.hu
2020. október 25.


hirdetés

Ha valamit, annyit biztosan megköszönhetünk Donald Trumpnak és ennek a borzasztó évnek, hogy újra előcsalogatták Boratot. Sacha Baron Cohen ugyanis 2006-ban egyáltalán nem beszélt folytatásról az akkor szinte azonnal kultstátuszba robbanó Borat esetében, azt követően is más - hasonlóan polgárpukkasztó - projektjeivel foglalkozott. A jelenlegi valóság mellett azonban már a komikus sem tudott szó nélkül elmenni. A kazah nép nagy fehér gyermeke 2006-ban a maga prosztóságában szállította az agyzsibbasztást és a társadalomkritikát, és bár még „csak” 15 éve volt, nagyot fordult azóta az is, mit érdemes parodizálni. Cohen egy interjúban elmondta:

2005-ben még elég volt feltárni az emberekben megbújó előítéleteket, 2020-ban azonban már semmit nem kell felfedni a büszke rasszisták és antiszemiták idején, így más megközelítést kellett választania a Borat újabb kalandjaihoz: a görbe tükör mellett elsősorban nevettetni kell.

Miután az első részben Borat Margaret Sagdiyev leszerepelt és lejáratta Kazahsztánt a világ előtt, változatos módon kínozzák meg a férfit, majd több mint egy évtizedre a Gulágra küldik. Időközben azonban akad egy új küldetés: az ország vezetője nagyon szeretné Kazahsztánt ott látni a világ vezető országai között, a megoldást pedig abban látja, hogy lekenyerezzék a világ leghatalmasabb emberét, akinek kizárólag nagy vezetők vannak a barátai között: Donald Trumpot.

Erre a legjobb mód a kazahok szerint, ha elküldik neki ajándékként az ország kulturális miniszterét, és mellékállásban pornósztárját, Johnnyt, a majmot. A kényes feladatot nem másra bízzák, mint Boratra, aki meg is indul ismét Yankeelandbe, hogy már a küldetés első lépésénél elbukjon. A majom nem érkezik meg, ellenben lánya, Tutar igen, és ha már majmot nem vihetnek Trumpnak, legalább Mike Pence-nek vigyenek egy hamvas tinédzserlányt.

hirdetés

Borat 2. - előzetes #1

Megérkezett a #Borat2 (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe To American Regime For Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan) első ...

Bár az első részhez képest meglepően koherens története van a filmnek, a lényeg még mindig az, hogy Borat végigtrollkodja Amerikát. Ugyan érezhető a filmen, hogy kicsit kapkodva készítették – már a koronavírus-járványt is gúnyolják benne -, azért bőven volt lehetősége Cohennek beszivárognia különböző rendezvényekre. Egy másik interjúban kifejtette, hogy az egyik szélsőjobbos eseményről, ahol sikerült fellógnia a színpadra, és elénekelnie az 'Obamának adják be a Vuhan-vírust' – refrénű dalt, majdnem otthagyta a fogát, de mondjuk nem is annyira meglepő tény ez, ha fegyverrajongó szélsőségeseket hergel az ember. Mert aki neadjisten ne ismerné Cohent és a módszereit:

nem megrendezett jeleneteket látunk, hanem valódi felvételeket valódi hús-vér emberekkel, még ha ezt sokszor nagyon nehéz is elhinni.

Ilyen ugyanis a világon nincsen – mondhatnánk, aztán közben mégis - mutatja meg Cohen. A Rudy Giuliani-epizód például – amely a legnagyobb botrányt kavarta a filmben látott jelenetek közül - egészen hihetetlen, Cohen remek érzékkel választotta ki, ki az, aki biztosan nem hazudtolja meg önmagát a pofátlanság és a trumpi bullshit-okádás terén sem.

A Borat 2-ben ugyanis a szemünk előtt elevenednek meg azok a sztereotip karakterek, akiket mind ismerünk, képernyőn láthatjuk civilek szájából kijönni azokat a tipikus mondatokat, amelyek a kommentszekciókban gyakran láthatunk. A rasszisták, a nőgyűlölők, az antiszemiták, a konteóhívők, vagy hogy a legújabbat is megemlítsük: a vírustagadók. Ebből a szempontból azonban a Borat 2 kicsit egyoldalú: Cohen a 2018-ban megjelent sorozatában, a Who is America?-ban ezt sokkal kifinomultabban csinálta, ott ugyanis jobboldalból és baloldalból egyaránt hülyét csinált.

Az elnökválasztás hajrájában persze egyértelmű céllal készítette, a Borat ugyanis egy nem is olyan burkolt kampányfilm Trump ellen.

Mindez a szokásos gusztustalan-prosztó humorba csavarva, a szokásos felbukkanó random pöcsmennyiségról sem kell lemondanunk, kedvenc kazahunk humora ugyanis mit sem változott. Nagy bravúr, hogy Cohen méltó partnere lett a teljesen ismeretlen bolgár színésznő, Maria Bakalova, aki egyrészt remekül improvizál, jól kapta el a borati vonalat, ráadásul az "erőltessük bele a folytatásba a főhős gyerekét is" - vonal sem érződik erőltetettnek a filmben.

Borat nem is térhetett volna vissza jobbkor, mint most. A jelenlegi helyzet és a közhangulat nagyon gyakran tényleg annyira abszurd, hogy sokszor már-már várjuk, hogy a jól ismert bajszos fazon feltűnjön valahol, és primitívkedjen egy kicsit. Nem elhanyagolható az sem, hogy szokás szerint fárasztóan vicces, szóval legalább kilencven percre kikapcsol abból a valóságból, amelyet tulajdonképpen kigúnyol. Egy második rész esetében pedig lehetetlen elmenni az összehasonlítgatás mellett: ugyan az első részt messze nem szárnyalja túl,

nem is fakult meg sem a bajsza, sem a fénye Boratnak, aki most is találóan és viccesen, ám egy kicsit egyoldalúan fest körképet az emberi hülyeség határtalanságáról.

A Borat második része október 23-tól elérhető az Amazon Prime kínálatában.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
borat.jpg

Végre rájöttek a kazahok, hogy Borat a legjobb ingyenreklám az országuknak

Eleinte megpróbáltak elhatárolódni a figurától, most már tőle vették az új turisztikai szlogent is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 27.


hirdetés

"Very nice!", vagyis magyarul "Nagyon szép!" - ez lett Kazahsztán új szlogenje az országról készült turisztikai imázsfilmben, írja a The Guardian. A két szó 14 éve összeforrt a közép-ázsiai országgal, bár eleinte nem pont úgy, ahogy a kazahok szerették volna.

A rövid mondatot a 2006-ban bemutatott Borat című filmben hajtogatta szinte mindenre a szexista, rasszista, zsidó- és nőgyűlölő kitalált kazah riporter, Borat Sagdiyev. Kazahsztán éppen ezért eleinte amennyire csak lehetett, megpróbált elszakadni a népét leginkább bugris vidéki tahóknak beállító áldokumentumfilmtől és címszereplőjétől.

A turizmusért felelős hivatalnokok azonban idővel belátták, hogy akár előnyükre is fordíthatják a Sacha Baron Cohen által megformált bajszos karakter egyik mondatát. Meglátásaik szerint a "Very nice!" röviden és frappánsan összefoglalja, hogy milyen csodálatos is Kazasztán a valóságban, ennél jobb szlogent ki sem lehet találni egy, az ország értékeit bemutató kampányfilmhez.

A már el is készült imázsfilmben a turistákat láthatjuk szelfibotokkal fotózkodni az ország különböző pontjain, néhányan erjesztett lótejet isznak, mások pedig az építészeti csodákat bámulják. És persze minden jelenet végén kivétel nélkül hallható és látható is a Borattól kölcsönzött immár nemzeti szlogen.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!