hirdetés
1-26.jpg

Jobban szoronganak az Y-generáció kisgyerekes szülői a korábbi nemzedékeknél

Úgy tűnik, az appok és Facebook-csoportok egyfelől segítenek, másfelől hatalmas szorongást keltenek a bizonytalan szülőkben.
fotók: Pexels, Pixabay, Instagram - szmo.hu
2019. augusztus 24.


hirdetés

A Washington Post cikke hívta fel a figyelmet arra a jelenségre, ami elsősorban az Y-generációt érinti.

Ők a legújabban szülővé vált nemzedék, akik sokban is különböznek saját szüleiktől, vagy a nálunk 10-15 évvel idősebbektől.

Például abban, hogy az ő életüknek már természetes és szerves részét képezi a tömegkommunikációs technológiai eszközök, a közösségi oldalak, a digitális média és okostelefonos alkalmazások.

A Post által meginterjúvolt fiatal szülők egyfelől arról számoltak be, hogy a kommunikációs/tömegkommunikációs eszköztár megsokszorozódásával könnyebb dolguk lett az információk megszerzésében.

Ugyanakkor az információk - pl. egy terhességi fázissal vagy gyanús babakiütéssel kapcsolatos Google-keresés - szinte végtelen mennyiségben ömlenek a felhasználókra, akik nehezen igazodnak el a rengeteg tanács, tudományos és áltudományos cikk között.

hirdetés

Just thought we would share a screenshot of our favorite pregnancy ? app @whattoexpect . It gives you an informative video ? with each week, a reference of the size your baby is now, and TONS of resource articles. Thanks ?for a great app ?#maternity #pregnancyapp #whattoexpect #mamabear_maternity #pregnancy #babygrow #babysize #screenshot #maternityapp #pregnancyresources

4 Likes, 0 Comments - Mama Bear Shop (@mamabear_maternity) on Instagram: "Just thought we would share a screenshot of our favorite pregnancy ? app @whattoexpect . It gives..."

Vegyük például azt a helyzetet, amikor egy szülő segítségre számítana gyermeke hisztijének kezelésével kapcsolatban.

Ha beírjuk magyarul a "hiszti kezelése" kulcsszavakat a legnagyobb keresőbe, több, mint 16 ezer (!) találatot kapunk, és egyrészt biztos, hogy nem fogjuk valamennyit végigolvasni.

Másrészt nincs fogódzó a kezünkben, melyik cikktől kapunk hasznos tanácsot, melyik visz teljesen félre, vagy melyik az, amit egy blogger firkantott, az ő gyerekénél kivételesen bejött, de a nagy többségnél abszolút nem lenne hasznos.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
laboratorium-orvos-illusztracio-pixabay.jpg

Elment a kórházba, hogy megtudja, elkapta-e a koronavírust, most több ezer dolláros tartozása lehet

A Miamiben élő férfi azután ment be a kórházba, hogy kínai munkaútjáról hazatérve influenzás tünetek jelentkeztek nála. A vizsgálatért azonban 1 millió forintot számláztak ki neki.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Munkaútjáról érkezett haza Kínából a Miamiben élő Osmel Martinez Azcue, miután úgy érezte, lehet, hogy influenzás. A férfi ilyenkor általában gyógyszert vett volna be, ám a hatóságok is arra figyelmeztettek mindenkit, hogy ha Kínából hazatérve influenzás tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz.

A Miami Herald arról ír, hogy a férfi el is ment a Jackson Memorial Hospitalba, hogy megtudja, valóban influenzás-e vagy esetleg kínai útja során megfertőződött-e a koronavírussal. Mivel a férfi tudta, hogy az egészségbiztosítása csak korlátozottan fizet, így először azt kérte, hogy vizsgálják ki influenzára, majd ha az pozitív lesz, akkor végezzék el nála a koronavírus-tesztet.

Osmel Martinez Azcue influenzára vonatkozó eredménye pozitív lett, így el kellett végezni a következő vizsgálatot is, ami már a koronavírusról adott információkat.

A férfi szerencsére örülhetett, ugyanis a teszt kimutatta, hogy nem fertőződött meg koronavírussal.

Ám az öröme nem tarthatott sokáig, mert két héttel később kapott egy kórházi számlát, amin 3270 dollár (azaz kb. egymillió forint) szerepelt. Ebből személyesen körülbelül 1400 dollárt (azaz kb. 430 ezer forintot) kell kifizetnie.

hirdetés

"Hogyan várhatják el az átlagemberektől, hogy hozzájáruljanak a vírus terjedésének korlátozásához, ha a kórházban 3270 dollárt számolnak fel egy egyszerű vérvizsgálatért?"

- tette fel a kérdést Azcue a Miami Herald cikkében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
costa_adeje_palace_tenerife_hotel.jpg

Koronavírus: vesztegzár alá helyeztek 1000 embert egy fertőzött olasz orvos miatt egy tenerifei hotelben

Az olasz turista hat napja érkezett a járvány olaszországi gócpontjából a Kanári-szigetekre.
Fotó: Google Street View - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Vakációra érkezett az az olasz orvos Spanyolországba, aki tenerifei szállodájában napokig lázas volt, végül megállapították nála a koronavírus-fertőzést, írja a Metro. Helyi sajtóértesülések szerint amióta kiderült, hogy az olasz férfi fertőzött, a H10 Costa Adeje Palace nevű hotelbe senki nem léphet be, az épületben tartózkodók pedig nem hagyhatják el a szállodát.

A karantén nagyjából 1000 embert érint. A beteget jelenleg elszigetelten tartják a hotelben, a mintákat pedig egy második tesztre Madridba küldték a Kanári-szigetekről.

A koronavírus-gyanús olasz orvos hat napja érkezett Tenerifére feleségével. A férfi Lombardiában él, azon a területen, amely Olaszországban a koronavírus gócpontjának számít. Több napig lázasnak érezte magát, végül elment egy helyi magánklinikára a szigeten. Ekkor merült fel a koronavírus gyanúja, ami után azonnal izolálták az olasz férfit.

Ezzel ő lett a harmadik koronavírusos beteg Spanyolországban: február 1-jén La Gomerán egy német férfiról, február 9-én pedig egy brit férfiról derült ki Mallorcán, hogy kínai Vuhanból tavaly év végén indult koronavírussal fertőzött.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-vizsgalat-debrecen-cimkep-mti-foto-czegledi-zsolt.jpg

Maszkban, kesztyűben és védőruhában vizsgálják az Olaszországból érkezőket a debreceni repülőtéren

Ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor elkülönítik a Szent László Kórházban.
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Olaszországban már hét halálos áldozata és több mint 200 fertőzöttje van a koronavírusnak. Ötszáz kilométerre a magyar határtól, Olaszországban két tartományt is elzártak a koronavírus miatt a külvilágtól. A karantén 50 ezer embert érint. A lezárt tartományokban szinte teljesen megállt az élet, a boltok polcait lefosztották. Vannak olyan üzletek, amik már ki sem nyitottak, de egy hétre bezártak a gyárak, a hivatalok, az iskolák és még a templomok is.

Olaszországban élő magyarok arról számoltak be, hogy nagy a felfordulás most az országban, de pánik inkább csak a lezárt városokban van, a helyiek sokkal elővigyázatosabbak és betartják az óvintézkedéseket, inkább a külföldiek pánikolnak.

Magyarországon egyelőre még nem jelent meg a vírus, ugyanakkor Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos nemrég arról beszélt: lehetetlen megakadályozni, hogy a vírus Magyarországra is elérjen.

hirdetés

Müller Cecília, a jelenlegi országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában azt mondta, folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában.

Beszélt arról is, hogy, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, így a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését.

A debreceni repülőtéren így maszkban, gumikesztyűben és védőruhában vizsgálják az Olaszországból érkező utasokat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
somogyi-péter-1.jpg

Oxfordi akadémikus: Orbán Viktor a tudósokat és a tudományt tapossa intézkedéseivel

Somogyi Péter kemény szavai nem jelenhettek meg az MTA hivatalos lapjában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

A Magyar Tudomány című folyóirat márciusi száma tervezett közölni egy levelet, amiben Somogyi Péter Agy-díjas (The Brain Prize) neurológus, az Oxfordi Egyetem agykutatója kemény szavakkal bírálta Orbán Viktor hozzáállását a magyar tudományhoz. Az írás azonban, főként Lovász László MTA-elnök kifogásai miatt végül nem jelenhet meg a lapban - írja a Qubit.

Somogyi levelében azt kéri munkatársaitól,

„dolgozzanak a tudáson és tényeken alapuló bizalom helyreállításáért, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök úr kormánya másfél éve folyamatosan rombol.”

Hozzáteszi, aggályosnak tartotta, amikor 2012-ben Orbán Viktor a hitet, a vallást és a teremtést egyértelműen a tudomány fölé helyezte. Akkor levelet is írt a miniszterelnöknek, aki nem válaszolt neki, azonban a tendenciát továbbra is látja, sőt erősödőnek tartja.

Mint írja:

hirdetés

„[Orbán Viktor] 2016-ban itt, ebben az ülésteremben elmondta, hogy szerinte hol a helyünk. Az elmúlt másfél évben a tudósokat és a tudományt megtaposó intézkedései bizonyítják, hogy mit gondol a tudományról.”

A Qubiten végül megjelent levélnek azért is van különösen nagy jelentősége, mert a Magyar Tudmányos Akadémia idén új elnököt választ. A közgyűlési tagok körében a legtöbb szavazatot szerzett jelöltek, Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba nyelvész-pszichológus, kognitív tudós és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus április 20-án mutatják be és vitatják meg elnöki programjukat.

Freund Tamás jelölését sokan aggályosnak tartják, mert a neves agykutató (aki egyébként a nagy presztízsű, nemzetközi Agy-díjat éppen Somogyi Péterrel együtt kapta meg 2011-ben) tavaly levelet írt a miniszterelnöknek, amiben

a közéletet és a fiatalságot mételyező, gyengén teljesítő társadalomtudósokról írt, akiktől - mint mondta - közösen szeretnének megszabadulni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!