hirdetés
macska-simogatas-pexels-1000x666.jpg

Jó hír a macskatartóknak: megszüntetheti a szőrallergiát egy vakcina, amit az állatnak kell beadni

Akár pár éven belül piacra dobhatják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 10.


hirdetés

Úttörő ellenszer érkezhet az állatszőr allergiára: olyan macskáknak beadandó vakcinát készítenek a tudósok, amely megszüntetheti az allergiás reakciókat az embereknél.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban megjelenő tanulmány szerint

a Zürichi Orvosi Egyetemen sikeres teszteket bonyolítottak le az injekcióval, amelyet 54 macskának adtak be, és mindegyiken működött. Ez segíthet azoknak, akik szeretik a cicákat, de nem tarthatnak, illetve nem lehetnek a közelükben, mert allergiás reakciót váltanak ki náluk a szőrük.

A szőrallergiások szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, tüsszögést tapasztalhatnak, de vannak, akiknél súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek. Ezeket az úgynevezett Fel-d1 fehérje okozza, amely az állatok nyálában, vizeletében található, onnan a szőrükre kerül, de könnyen átragadhat például a bútorokra vagy az ember testrészeire is, ha a kutya vagy a macska érintkezik vele. Ha az ember beszippantja, hisztamint, egy biológiai anyag túltermelődését váltja ki, amelyet az immunrendszer védekezésképpen bocsát ki. A kellemetlen tünetek valójában ez, és nem a Fel-d1 fehérje okozza.

A svájci tudósok viszont az elmúlt évtizedekben azon dolgoztak, hogy kifejlesszenek egy olyan ellenszert, amely meggátolja az allergiás reakciók kialakulását.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
construction-646914_960_720.jpg

10 munkakör, amiknél a legmagasabb a rákos megbetegedés kockázata

Például a tűzoltók és az építőmunkások számára is nagyobb a kockázat az átlagosnál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 06.A Business Insider készített egy nem mindennapi összeállítást, amiből kiderül, mely állások hajlamosítanak leginkább a rákos megbetegedésekre. Természetesen nem maga a szakma, hanem a legtöbbször annak körülményei, eszközei okozhatják a bajt. A cikkből kiderül: a rákkeltő toxinok, mint például formaldehid, arzén és szén-monoxid elég gyakori egyes szakmák képviselőinek mindennapjaiban.

Lássuk a 10-es listát!

1. Pilóták

A JAMA Dermatology folyóiratban közzétett elemzés szerint a pilóták az átlagnál magasabb UV-sugárzásnak vannak kitéve munkájuk során. Az UV sugárzásról pedig köztudott, hogy növeli a bőrrák kockázatát. A vizsgálat szerint egy órán át ülve egy pilótafülkében ugyanolyan mennyiségű UVA-sugárzásnak tehetjük ki a bőrünket, mint szolárium használata közben 20 percen át.

2. Vízimentők

Az életmentők szintén bőrkárosodást szenvedhetnek munkájuk során. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapította, hogy a nap ultraibolya sugarai 10 és 16 óra között a legerősebbek. Ezekben az órákban a szervezet azt ajánlja az embereknek, hogy korlátozzák a napfénynek való kitettséget, ám ezt a vízimentők nem tehetik meg.

3. Mindegyik íróasztal mellett végzett munka

Az amerikai munkavállalók 86%-a egész nap íróasztalnál dolgozik, és sajnos minden irodista munkája káros hatással lehet az egészségre. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik sokat ülnek egyhuzamban, náluk a rák és az általános halálozási arány magasabb volt, még akkor is, ha napi testmozgást végeztek.

Az American Cancer Society is kapcsolatot talált a hosszú ideig tartó inaktivitás és a rák között. A csoport szerint azoknak az embereknek, akik "hosszabb ideig tartó üléssel" töltik mindennapjaikat - ami napi 6 óránál több - 19%-kal magasabb a halálozási arány, mint azoknál, akik átlagosan napi 3 órát ülnek. Mindez a lap szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ülés közvetlenül rákot vagy más betegséget okoz, inkább azt, hogy a betegek valószínűleg kevesebbet mozognak.

4.Manikűrösök, műkörmösök

Tanulmányok kimutatták, hogy a körömszalonokban több rákot okozó vegyszer található, mint a garázsokban vagy az olajfinomítókban. Az Environmental Pollution folyóiratban idén közzétett tanulmánya megállapította, hogy a karcinogén kémiai benzol sok szalonban megtalálható. A kutatók azt mondják, hogy az ilyen helyeken dolgozó munkavállalóknál magasabb a rák kockázata.

Az Egyesült Államok Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Igazgatósága (OSHA) azt ajánlja, hogy a szalonok legyenek jól szellőztetve és megfelelő légáramlással rendelkezzenek. Az OSHA azt is javasolja, hogy a körömszalonokban dolgozók viseljenek hosszú ujjú inget, kesztyűt és maszkot, hogy megvédjék magukat a vegyi anyagoktól.

5. Gazdálkodók és más mezőgazdasági munkavállalók

A mezőgazdaságban dolgozóknál és családtagjaiknál bizonyos rákos megbetegedéseket a normálisnál magasabb arányban diagnosztizálnak, mint más szakmákban, és a kutatók úgy vélik, hogy ennek oka a növényvédő szerekkel való kapcsolatban keresendő. Egy Iowában és Észak-Karolinában végzett 2011-es tanulmány megállapította, hogy a prosztatarák aránya magasabb volt a gazdálkodók körében, mint ezen államok többi lakosánál, náluk 20% -kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak prosztatarákot.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
sziget-arak11-1.jpg

Durva árak a Szigeten: ezres egy sült krumpli, egy szelet pizza 1100, a lángos akár 1500 is lehet

Kicsit elszálltak az árak a fesztiválon, ahol a napijegy is 30 ezer forinthoz közelít, de ha még enni és persze inni is akarunk, akkor 35-40 ezer alatt nehezen ússzuk meg a napot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 07.A 27. Sziget Fesztivál indul ma, és a Pénzcentrum azonban már a kezdés előtt megnézte a Hajógyári Szigeten, hogy milyen étel, illetve italárak várják a közönséget. Mi pedig ma mentünk ki, és néztük meg a teljes skálát. Elég komoly árakra bukkantunk.

Egy szelet pizza 900-1100 forint, a hamburger 2000 forint, egy döner vagy tortilla 1650-2100 forint, a dobozos, illetve csapolt sörök 850 és 750 forintba, a röviditalok pedig 1300-1400 forintba kerülnek.

2019-ben egy napijegy már 26 000-28 000 forintba kerül, míg egy hetijegyet 100 000 forint felett lehet megvásárolni. Igaz, a kiadások is jelentősen nőttek: 2019-ben az utolsó nap nagyszínpados fellépőinek gázsija közel annyi, mint a 2016-os fesztivál összes nagyszínpados fellépőjének gázsija.

A lap némi kérdezősködés után megállapította, hogy az egyik helyen például többféle hamburgert lehetett vásárolni, ezek 1990-2100 forintba kerültek. Egy másik standnál dönert és tortillát is lehet venni 1650 forintért. A hivatalos sajtóbejáráson pedig találtak egy helyet, ahol egy pizzaszelet 1100 forintba került, de a plusz ketchup még 100 forintba.

Mi igazán két-három dolgon akadtunk fenn a pizzaszeleten túl: az 1000 forintos sült krumpli, a 3000 forintos rántott hús is borsosnak tűnik, de vélhetően az 1500 forintos sajtos-tejfölös lángos a csúcs.

Lapozz a többi árért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
doctor-659896_960_720.jpg

Kontaktlencsében zuhanyzott egy nő, megvakult egy súlyos fertőzés miatt

Nem ez volt az első hasonló eset ebben az évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 07.Egy nő megvakult zuhanyozás után, amikor kontaktlencséit bent hagyva tisztálkodott és úszott - írja az Insider. Az ügyben egy szemorvos is nyilatkozott, aki azt mondta, mindez azért lehetséges, mert a kontaktlencse a gombák és amőbák szivacsaként viselkedik hasonló esetekben.

"Mindig vegyük ki a kontaktlencséket, mielőtt úszni, zuhanyozni vagy aludni mennénk"

- mondja a szakember hansúlyozva, hogy ellenkező esetben súlyos fertőzés veszélye áll fenn.

A 41 éves nőnek súlyos parazitafertőzése lett, ám nem az övé az első ilyen eset. Legalább egy hasonló történetről számoltak be az Egyesült Királyságban: egy 29 éves férfival szintén zuhanyzás után történt hasonló. A betegség tünete lehet a fájdalom, és a homályos látás, de akár visszafordíthatatlan károk is keletkezhetnek a páciens látásában.

A szemorvos szerint, ha a kontaktlencsét kivesszük, mielőtt vízzel érintkezne, és minden éjszaka megfelelően megtisztítjuk, akkor a szemünk biztonságban lesz.

"Noha az ilyen típusú esetek ritkák, rámutatnak az emberi szemgolyó hihetetlenül törékeny természetére és a kontaktlencse viselésének kockázataira" - mondta Dr. John Hovanesian, az Amerikai Szemészeti Akadémia klinikai szóvivője az INSIDER-nek. A szakember a lencsék vízzel való érintkezését a biztonsági öv nélküli utazáshoz hasonlította.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
dohanyzas-gazda-kutya-1000x583.jpg

Megrendítő videó mutatja be, milyen hatással van a dohányzás a háziállatokra

A cigifüst nemcsak a kutyák és macskák tüdejét roncsolja, de rákot is okozhat, amibe belehalhatnak – ahogy ezt a kisfilm is ábrázolja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 09.Megrázó kisfilmmel hívja fel a figyelmet a dohányzás állatokra mért káros hatásaira a Quit leszokást segítő szervezet.

A videóban azt mutatják be, hogyan betegszik meg az ember legjobb barátja, a kutya, ha folyamatosan cigiznek a környezetében.

A főszereplő a Max nevű kutya, aki állandóan gazdája nyomában lohol: várja, hogy a férfi felébredjen, ennivalót kunyerál, amikor eszik, elmegy vele a munkába, együtt sétálnak az erdőben, szóval szinte mindig ott van vele.

De bármit csinálnak, a gazdája egyfolytában szívja a cigarettáját, még a kocsijában is, így a négylábú kedvence is vele együtt nyeli a füstöt. Látszik, hogy a férfi számára létszükséglet a dohányzás, mindenhová magával visz egy dobozzal.

Ahogy telnek a napok, a mindig izgatott, fürge és lelkes Max viszont egyre inkább távolmarad gazdájától, léptei lelassulnak, nem kér már a reggeliből, és egyre többször nyüszít és fekszik a földön. A változás a férfinek is feltűnik, hiszen hű társa már csak árnyéka régi önmagának.

El is viszi kutyáját az állatorvoshoz, ahol kiderül, hogy nagy a baj: Max rákos, azért gyengült le ennyire. Gazdája láthatóan csak akkor döbben rá, hogy akár el is veszítheti a kedvencét.

Az utolsó képkockáknál a felirat világosan megfogalmazza a kisfilm üzenetét:

"Ha a háziállatod környezetében dohányzol, kétszer akkora esélye van arra, hogy rákos lesz. A legjobb barátod követ mindenhová. Vezesd jól!"

Quit smoking for your pets

Smoking kills your pets ?


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x