hirdetés

Jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a Felső-Tiszán

A folyón úszó hulladék útját akarják így nyomon követni.
MTI, Fotó: Pet Kupa / Facebook - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

GPS-jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a Felső-Tiszán, a Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják működésükkel azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Vásárosnaménynál az áradó Tiszába dobott négy palack a PET Kupa hulladékmonitoring programját segíti. Az elektronikusan jelölt palackok (Táltos, Villám, Táncos és Pompás) internetes névadó kampányban kapták a nevüket. A programban a PET Kupa szakemberei mellett a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület tagjai is részt vettek - olvasható a közleményben.

Mint írják, azt már eddig is tudni lehetett, hogy a műanyag palackok az árral érkeznek és nagy részük hulladékként rakódik ki az ártéri erdőkben, amit azonban máig nem tudnak a szakemberek, hogy milyen gyorsan halad a szennyeződés és mekkora távolságot tesznek meg a pillepalackok. Az sem világos jelenleg, hogyha a palackok egyszer valahova lerakódtak, mekkora az esély arra, hogy a következő áradás továbbviszi őket.

A közlemény felidézi, hogy tavaly májusban engedtek el pár PET palackot bennük egyszerű, papírra írt üzenetekkel, remélve, hogy még hallanak róluk. Az egyiket 2019 decemberében megtalálták Kiskörén, közvetlenül a duzzasztómű fölött. Ez volt az első kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag szennyeződés egy éven belül akár folyamkilométerek százait is meg tudja tenni.

Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél, jelezve, hogy a duzzasztómű tényleg védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyamkilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett - idézi a kommüniké Molnár Attila Dávidot, a PET Kupa társalapítóját.

hirdetés

A pontosabb adatok érdekében a PET Kupa szakemberei úgy döntöttek, hogy a modern technológiához folyamodnak, speciális jeladós palackokat rendeltek, amelyek veszik a GPS műholdak jelét és rádión keresztül tudatják hollétüket a külvilággal.

Az első jeladások szerint a Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszon három palack elakadás nélkül úszott az áradó Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot - áll az összegzésben.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
soros-gyorgy.jpg

A 90 éves Soros György: „A magyar államot elfoglalta az Európai Unió belső ellensége”

Szerinte az EU sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az USA, Donald Trumpot pedig „pökhendi szélhámosnak” nevezte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Interjút készített a Népszava Soros Györggyel annak apropóján, hogy a magyar-amerikai üzletember augusztus 12-én ünnepli 90. születésnapját.

Elsőként a koronavírusról kérdezték Soros Györgyöt, aki szerint olyan válság van, ami "a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta.

"Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is"

- mondta.

Úgy látja, Európa sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az Egyesült Államok, és szerinte az EU-nak sok ellensége van belülről és kívülről is. A belső ellenségek véleménye szerint azok, akik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították.

hirdetés

"Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje"

- mondta az üzletember, aki egyébként leginkább Olaszország miatt aggódik, amely szerinte fontos Európa számára, és nem is tudja elképzelni az EU-t nélküle.

Az EU külső ellenségeként azokat nevezte meg, akik "ellenzik a nyílt társadalom eszméjét". Szerinte egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de Kína már átvette ezt a szerepet.

"Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak. Ez felborítja az erőviszonyokat a zárt társadalom javára. Jelenleg Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent a nyílt társadalmak számára, mint Oroszország"

- fejtette ki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-orosz-vakcina.jpg

Súlyos krónikus betegeknek és allergiásoknak nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina

Valamint a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását még ezután fogják behatóan elemezni. Többen kételkednek abban, hogy az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága megfelelő-e.
MTI, SZM, fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.

"Az ellenjavallottak közé tartoznak a súlyos autoimmun betegségek, hogy ne lépjen fel súlyosbodás az esetükben, az artritisz (ízületi gyulladás), az artrózis (ízületi porckopás), az akut stádiumok, a pollinózis (szénanátha) és az élelmiszer-allergia. Komoly konzultációra van szükség az immunológussal, hogy ne súlyosbítsuk a betegségeket, csakúgy mint más oltások esetében, itt nincs kivétel"

- mondta Gincburg.

Egyeztetéseket kezd a vakcináról az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal. A legszigorúbban megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a szer biztonságosságát és hatékonyságát.

hirdetés

A vakcinát fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem. A német egészségügyi minisztérium kételyeit fejezte ki az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt.

Az akadémikus szerint a szakemberek megvizsgálták a készítmény embriótoxicitását, és arra a megállapításra jutottak, hogy állatok több nemzedékében nem gyakorolt negatív hatást a magzatra. Úgy vélekedett, hogy állapotos nők esetében nincs különösebb szükség az oltásra, de mind az influenza, mind a Covid-19 esetén tanácsos inkább a terhesség előtt beadatni a védőoltást.

Elmondta, hogy a folyékony formájában az Oroszországban hivatalosan kedden bejegyzett, liofizált (fagyasztva szárított) formájában pedig várhatóan jövő héten regisztrálandó vakcinát mintegy másfél-két hónappal ezelőtt szabadalmaztatták. A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48. mikrobiológiai intézetének egy munkatársa jegyzi.

Nemzetközi szabadalmaztatását körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdeményezték, és azt Gincburg szerint "150 országban vizsgálják". Az intézet munkatársai közül többen, így a társszerzők között szereplő igazgató is, március végén magukat is beoltották.

Gincburg szerint a Gamaleja Intézet és az Oxfordi Egyetem vakcinája azonos technológián alapul, de mivel az orosz védőoltás kétkomponensű, hosszabb immunitást alakít ki, mint a brit. Rámutatott, hogy amíg Nagy-Britanniában majomtól származó, addig Oroszországban emberi adenovírust használtak fel "tartályként" a koronavírus-génnek a sejthez szállításához, hogy ott beindítsa az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét és ily módon "megismertesse" az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-kamala-harris.jpg

„Történelmet fog írni, és segít legyőzni a történelem legkorruptabb kormányzatát” – alakulóban az egységfront Kamala Harris mögött

Egyöntetű lelkesedéssel fogadták amerikai demokrata körökben Joe Biden alelnök-jelöltjét.
MTI/EPA/Etienne Laurent - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Nem sokkal azután, hogy Donald Trump kihívója bejelentette: a kaliforniai szenátornőt választotta maga mellé, egymás után érkeztek a gratulációk és helyeslő vélemények. „Jó nap ez az országnak. Régóta ismerem Kamala Harrist, több mint felkészült erre a munkára. Egész pályafutása során az alkotmányt védte és az igazságért harcolt” – írta Twitter-oldalán Barack Obama volt elnök. Ugyancsak a közösségi médiában üdvözölte kolléganőjét Hillary Clinton szenátor, volt First Lady, 2016 demokrata párti elnökjelöltje. „Ő már bizonyította, hogy milyen vezéregyéniség és milyen hihetetlenül képes a közjót szolgálni” – írta.

A bejelentést örömmel fogadták azok is, akik Harrishez hasonlóan Biden vetélytársai voltak a demokrata párti elnökjelöltségért. Bernie Sanders szerint Kamala történelmet fog írni. „Tudja, hogy mit jelent kiállni a dolgozókért, a mindenkit megillető egészségügyi ellátásért, és legyőzni a történelem legkorruptabb kormányzatát” – tweetelte a radikális nézeteiről ismert veterán politikus.

Elisabeth Warren annak a véleményének adott hangot, hogy Harris „kiváló partnere lesz Bidennek, hogy erőteljes harcot vívhassanak a társadalmi, faji és gazdasági igazságosságért”. Támogatásáról biztosította az alelnök-jelöltet a korábban Sanders mögé felsorakozott Demokráciát Amerikának (DFA) liberális csoport is. A MoveOn progresszív csoport Harris „együttérző és empatikus vezetői képességét” emelte ki.

Alexandria Ocasio-Cortez, a legfiatalabb nő, aki valaha bekerült a képviselőházba, úgy látja, hogy Kamala Harris „jól kiegészíti Joe Bident.” Szenátortársa, Cory Booker „úttörőnek” nevezte őt, és ez eddigi pályáját tekintve is jogos, hiszen az 55 éves, jamaikai és indiai ősöktől származó Harris 2003-ban az első színesbőrű nő volt, akit San Francisco megyei ügyészének választottak meg, hét évvel később pedig ugyanígy első lehetett Kalifornia államügyészének székében.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zacher.jpg

Zacher Gábor: ezért kapta a beszédes „bika” nevet az új dizájnerdrog

A szakértő szerint nagyon erős anyagról van szó, ami komoly problémát okoz még az állandó felhasználók körében is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy nagyon súlyos hatású, eddig már 11 ember halálát okozó új szintetikus drog jelent meg a piacon hazánkban.

Zacher Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában elmagyarázta, hogy az elmúlt időszakban 11 ember halálát okozó új dizájnerdrog miért a "bika" nevet kapta.

„A hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely még a függők számára is problémákat okozhat” - fejtette ki a toxikológus. Az elnevezésről szólva hozzátette:

„Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe”.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!