hirdetés
Jégtáncos olimpikonból a különleges borok szakértője lett
Sportsikereket ért el jégtáncosként, egy multicég vezetőjeként nemzetközi tapasztalatra is szert tett. Tóth Attila most mégis saját vállalkozásában, a borok világában érzi magát igazán szabadnak.
szponzorált tartalom - szmo.hu
2018. december 19.


hirdetés

Ha valaki élsportolóként vág neki a nagy betűs életnek, akkor előbb-utóbb eljön az életében a pillanat, amikor váltania kell, mert a versenyzés már nem lehet a fő foglalkozása. Így volt ez Tóth Attila esetében is, aki jégtáncosként ért el emlékezetes sikereket Engi Klárival párban: voltak többszörös magyar bajnokok, Európa-bajnokságon és világbajnokságon 4. helyezettek, szerepeltek három olimpián.

„1992-ben Albertville-ben versenyeztünk utoljára az olimpián, és mi sikertelennek tartottuk a szereplésünket, jobb helyre vártuk magunkat” – meséli a sportolói pályafutásának befejezéséről Attila. – „Az amatőr sportpályafutást egy rövid profi karrier követte, mintegy egy évig különböző profi versenyeken, jégrevükben léptünk fel.”

NÉZZÉTEK MEG AZ ATTILÁVAL KÉSZÜLT KISFILMET!

Újratervezés

Ebben a sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik mertek valami újba kezdeni, karriert váltani, befektetni a jövőjükbe. Korábban már készült beszélgetés Andrással, aki riporterből lett pék és egy rétesező tulajdonosa, Dáviddal és Petrával, akik a marketinges és a konduktori szakmát hagyták ott azért, hogy saját fitnesztermet nyithassanak, és Gabival, aki egy sikeres ügynökséget vezetett, de ma már inkább a kovászos kenyér készítésének fortélyait osztja meg másokkal.

Sportversenyek után versenyszféra

Attila vendéglátóipari főiskolát végzett, ezért úgy gondolta, hogy a szállodaiparban próbálná ki magát. Hamar kiderült számára, hogy még egy sikeres sportpályafutás után is újra kell építenie magát a civil pályán. Hirtelen céltalannak érezte magát sport nélkül, de egyben rendkívül szabadnak is. Szerencséje volt, jó időben, jó helyen találkozott a megfelelő emberrel: „Egy parkolóban futottam össze egy régi ismerőssel, dr. Simon Jánossal, aki váratlanul azt kérdezte: Nem akarnál a cégemnél dolgozni? Én meg azt gondoltam: miért ne? Akkor hétfőn gyere be, megbeszélük a részleteket! Így kerültem a sportszereket forgalmazó vállalathoz, ahol egyébként is szívesen fogadták a sportolói múlttal rendelkezőket.”

Ennek a cégnek az utódja lett később egy népszerű sportszermárka magyarországi képviselete, ahol Attila előbb Magyarországon, majd nemzetközi szinten futott be szép karriert. Értékesítéssel, majd stratégiai vevőmenedzsmenttel foglalkozott, dolgozott Hollandiában és Franciaországban is. „Egy multicégnél megtanulja az ember, hogyan kell struktúrákban, kategóriákban gondolkodni, ahol leginkább csak a számok számítanak.”

"
elsajátít egy stratégiai szemléletet, de ugyanakkor egy személytelenebb közegben kell dolgoznia,

Borban az igazság

Még alkalmazottként dolgozott Attila, mikor már kacsintgatott más irányba, ez pedig a bor világa lett. Ezért amikor a sportszergyártó cégnél befejezte a munkát, adta magát a lehetőség, hogy valami borral kapcsolatos elfoglaltságot találjon magának. „Már középiskolás koromban volt olyan gondolatom, hogy érdekel a borászat, még terveztem is ilyen irányút tanulmányokat, de aztán nem sikerült a felvételim, és egy időre jegeltem ezt a témát. De a borok mindig is érdekeltek, ezért nyitott voltam egy borkereskedelemre épülő munka iránt” – magyarázza Attila, miért pont a borok felé fordult a sportszerek után.

Először egy erdélyi borászat kizárólagos magyarországi képviseletét látták el hajdani üzlettársával, mára ez a tevékenység kibővült más magyarországi borászatok termékeinek forgalmazásával. Mostanra éttermeket, vendéglátóegységeket látnak el borokkal.

„Kezdetben csak ketten voltunk az üzlettársammal, Gali Ferenccel épp ezért mindenféle feladaton ketten osztoztunk: raktárban pakolni, teherautóról árut levenni, adminisztrálni, bort kóstoltatni. Ma már annyiban más a helyzet, hogy két kollégám segít az értékesítésben és kiszállításban, rám pedig főleg a szakmai kapcsolatok menedzselése és az adminisztráció hárul” – festi le Attila a dolgos hétköznapokat.

Hogyan valósíthatod meg vállalkozási ötletedet? Megkérdeztük a szakértőt!

„A saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket, tanfolyamokat követően találják meg álmaik állását, vagy valósítják meg régóta tervezett vállalkozásukat. A karrierváltással kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 9,3% - 21,1%

A személyi kölcsön akció 2018. december 17-től visszavonásig, de legkésőbb 2019. január 6-ig érvényes.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

Fontos a stabil háttér

„A legnagyobb különbség a korábbi életemhez képest a nagyobb fokú szabadság. Egy multicégnél egyfajta biztonságot adott az alkalmazotti lét, de meg kellett felelni egy sor kötöttségnek. A saját vállalkozásomban én osztom be az időmet, ha valamit nem végzek el, az én felelősségem, de ehhez hozzátartozik az is, hogy ha esetleg nem megy olyan jól az üzlet épp, akkor a fizetésem sem lesz annyi, mint amit megszoktam. Szerencsére sikerült dinamikusan növekednünk, eleinte csak pár ezer palack bort értékesítettünk, az idei évben már közel 100.000 palacknál tartunk.”

A vállalkozás elindításához Attila a saját forrásait használta fel, s mindjárt szembesülnie kellett azzal, hogy milyen költségekkel jár egy cég: legyen szó raktár- vagy irodabérlésről, árukészlet beszerzéséről. „Minden induló vállalkozás számára megnyugtató az a kiinduló pont, ha stabil az anyagi háttér, ha van miből és hogyan megalapozni a későbbi növekedést. Nálunk mostanra kialakult az a helyzet, hogy tudjuk finanszírozni a növekedés további lépéseit” – összegez Attila.

Bár nem régóta dédelgetett terv volt, az élet alakította így, hogy Attila a multikarrier után vállalkozóként folytatta inkább, de azt mondja, hogy egyáltalán nem bánta meg ezt a döntést, sőt, ma ugyanígy cselekedne.

"
Azt csinálom, amit szeretek csinálni. Ezért ez a vállalkozás az én életem szempontjából egy örömforrás.

Szeretném ezt továbbfejleszteni, hogy ha eljön az az idő, hogy nekem hátrébb kell lépnem, a vállalkozás akkor is életképes maradjon.”


KÖVESS MINKET:

hirdetés
25 éves debreceni lány reformálhatja meg a hazai mosószerpiacot
Csegény Zsófia által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket és minimális ökológiai lábnyomot hagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 10.Fiatal debreceni közgazdász által vezetett cég terméke nem tartalmaz káros vegyszereket, minimális ökológiai lábnyomot hagy, és ugyanúgy kiveszi a makacs foltokat, mint a kőolajszármazékokkal is operáló mosóporok.

A 25 éves Csegény Zsófia által igazgatott Sansin Globe Zrt. célja, hogy a szinte 100 százalékban természetes mosószer kiszolgálja azoknak a fiataloknak és családoknak az igényeit, akik nem szeretnék szervezetüket feleslegesen vegyi anyagokkal terhelni.

A Sansin valamennyi terméke környezettudatos és vegán, amivel hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Az esztétikus csomagolás olyan gyártási folyamat során készül, amelyben az alapanyag az újrahasznosított HDPE regranulátum.

– A külcsín nem mehet a környezetvédelem rovására. Felelős nőként és leendő anyaként mindennél fontosabb számomra, hogy milyen környezetben élek, és milyen bolygóra tervezem az utódaim életét – mondta Csegény Zsófia.

De mi köze az állatoknak a mosószerhez?

Egy igen elszomorító adat aszerint az EU éves műanyaghulladék-termelése 20 millió tonna, amelyből csak 14%-ot hasznosít újra az emberiség, a többi zömmel a természetben köt ki, többnyire az óceánokban és az édesvízi folyókban.

A közösségi oldalakon naponta felbukkannak műanyag zacskók között fulladozó állatok fotói, és elrettentő adatok arról, milyen szörnyű kínokat állnak ki a rengeteg kemikália és műanyag szemét miatt. Ezért Csegény Zsófia hisz abban, hogy az élhető jövő felé vezető út környezetbarát, bio- és vegán termékekkel van kikövezve. Ez mind szép és jó – de pont mosószer?

Ha környezettudatos vagy, kezdd a mindennap használt termékekkel

A fiatal hazai vállalkozó szerint először a takarítószereket érdemes felülvizsgálni. Például a mosószert. Ha nem egyszemélyes háztartást vezetünk, a mosás napi feladat, és sem nekünk, sem a környezet számára nem közömbös, mit rejt a csomagolás.

Vannak az összetevők között káros vagy gyanús vegyszerek? Lehet, hogy mérgeznek engem és a környezetemet? A gyártójuk szívén viseli a természetet fenyegető veszélyeket? Ha az első két kérdésre igen, a harmadikra pedig nem a válasz, akkor ideje váltani. De van egyáltalán olyan mosószer, amely bio, sőt, vegán, nem tartalmaz a környezetre káros anyagokat, a lehetséges allergiás reakciók kockázatát a minimálisra csökkenti, csomagolásához újrahasznosított anyagokat használnak fel, és még a salsafoltot is kiveszi? Kapaszkodj meg: van. Ez a Sansin.

Még egyszer az állatokról: a Vegan Society minősítés

Az állatok védelme nem merül ki az általános környezetvédelmi elvekben. A Sansin mosószerek és öblítők megkapták a hivatalos Vegan Society (Vegán Társaság) pecsétet, ami azt jelenti, hogy a termékek 100%-ban vegánok. Mi több, a márka támogatja a Vegán Társaságot céljai elérésében, amelyek között szerepel az állatok elleni erőszak visszaszorítása és az állatkísérletek betiltása is. Vagyis a Sansin nem pusztán egy kiváló mosószer, hanem túlnőve önmagán a környezettudatos és állatvédelmi szemléletet is szimbolizálja.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Magyar játékos lett a Bundesliga legjobbja
Gulácsi Pétert a Bayern München elleni meccsen mutatott teljesítményéért díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 13.hirdetés
Kijutottak a vb-re a 17 éves focistáink, Belgiumot verték az Eb-n az 5. helyért
A vb ősszel lesz, Brazíliában. Magyar U17-es csapat mindössze egyszer jutott ki, még 1985-ben.
MTI - szmo.hu
2019. május 16.A magyar válogatott 1-1-es rendes játékidő után tizenegyes-párbajban legyőzte Belgiumot az írországi U17-es labdarúgó Európa-bajnokságon, így ötödik lett és kijutott az őszi, brazíliai világbajnokságra.

Magyar U17-es csapat ezt megelőzően egyszer, 1985-ben szerzett vb-re részvételi jogot, akkor a negyeddöntőig jutott.

Az idei vb-t Brazília öt városában, Brazíliavárosban, Cuiabában, Manausban, Natalban és Recifében rendezik. A torna pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Magyarország-Belgium 1-1 (0-0) - 11-esekkel 5-4

gól: Komáromi (61.), illetve Kalulika (56.)

Preisinger Sándor szövetségi edző együttese három győztes csoportmérkőzése után hétfőn büntetőpárbajban alulmaradt a spanyolok elleni negyeddöntőben, ám mivel benne volt a két legjobb kiesőben, megküzdhetett az ötödik helyért Belgiummal. Az Eb-selejtezők elitkörében - már egyaránt biztos Eb-résztvevőként - találkozott egymással a két csapat, akkor a belgák 4-2-re nyertek.

A dublini első félidőben - az európai szövetség honlapja szerint - a magyarok elsősorban a védekezésre koncentráltak, de letámadással többször is zavarba hozták a belga válogatottat. A rivális kétszer is a kapufát találta el, de Preisinger Sándor együttese is többször veszélyeztette az ellenfél kapuját.

A második játékrészre felpörögtek az események: a belgák Kalulika közvetlen közelről esett találatával vezetést szereztek. Néhány perccel később Kosznovszky Márk kísérleténél a belgák kapusa, Vandevoordt még védeni tudott, a 61. percben azonban Komáromi György fejesével egyenlített a magyar csapat. A folytatásban mindkét válogatott előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, ám a két hálóőr nagy védéseinek is köszönhetően a lefújásig már nem változott az eredmény.

Az U17-es kontinensviadalon ha nincs döntés a rendes játékidőben, rögtön tizenegyesek következnek: ebben a belgák harmadik embere rontott, és mivel magyar részről minden játékos betalált, Preisinger Sándor csapata szerezte meg a vb-kvalifikációt érő ötödik helyet.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sírva fakadt Marozsán Dzsenifer, miután Budapesten megnyerte újabb BL-címét
A magyar származású focista köszönetet mondott a családjának és megmutatta a csukáján díszelgő magyar zászlót is.
Fotó: MTI/Czagány Balázs - szmo.hu
2019. május 19.A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású középpályása, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, amelynek szombati, budapesti döntőjében 4-1-re legyőzték az FC Barcelonát.

Marozsán Dzsenifer Budapesten született, így számára nagyon különleges volt a BL-döntő helyszíne. "Ez egy álomdöntő lesz, amelyért keményen megdolgoztunk, és büszkék lehetünk rá, hogy idáig jutottunk" - nyilatkozta a mérkőzés előtt.

A 27 éves játékos végül álomszerűen is kezdte a meccset, már az 5. percben betalált a Barcelona kapujába, így az ő találatával szerezte meg a vezetést a Lyon. A magyar szurkolók "Ria, ria, Hungária!" rigmussal köszöntötték a lelátóról középpályást, aki nem is gondolta volna, hogy gólt szerezhet a döntőben, bár nem titkolta, hogy nagyon szeretett volna. A meccs után azt nyilatkozta, ez olyan számára, mint egy hollywoodi film.

"Nagyon örülök, hogy góllal tudtam segíteni a csapatom, a végén pedig nyertünk, így happy enddel zárult a film"

- mondta.

Különleges élményben volt része akkor is, amikor a csapatkapitány helyett ő emelhette fel a magasba a BL-trófeát, Wendie Renard ugyanis átengedte neki ezt a lehetőséget:

"Nagyon hálás vagyok ezért a gesztusért neki, mert szívből jött. Azt mondta nekem: Dzsenifer, te itthon vagy, és itt van a családod. Óriási meccset játszottál, azt akarom, hogy te vidd a csapathoz a trófeát, és emeld fel a levegőbe"

- mondta a közmédiának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x