hirdetés
http-_cdn.cnn_.com_cnnnext_dam_assets_190827125003-iceberg-submarine-2.jpg

Jéghegy-gyártó tengeralattjárókkal fagyasztanák vissza az Északi-sarkot

A klímaváltozás egyik leglátványosabb, egyben legijesztőbb jele az Északi-sarki jég olvadása. Egy indonéz tervező csapat meghökkentő megoldással állt elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 15.


hirdetés

A 29 éves építész, Faris Rajak Kotahatuhaha vezette csapat a közelmúltban második helyezést ért el ötletével egy nemzetközi versenyen, amelyre a fenntarthatóság radikális megközelítéseivel lehetett pályázni.

Ők egy olyan tengeralattjáróval képzelik el az Északi-sark „visszafagyasztását”, amely 5 méter vastag és 25 méter széles, hatszögletű jéghegyeket képes előállítani.

Az eljárás a következő: a tengeralattjáró alámerül, hogy a központi üregét megtöltse tengervízzel. Ebből kiszűri a sót, és a víz fagypontját 16 C fokkal feljebb viszi. Ezután egy ajtó zárja le az üreget, hogy megvédje a napfénytől. Ilyen módon természetes módon képződik belül egy jéghegy, amelyet aztán egy hónappal később engednének ki a nyílt tengerre. A tervezők szerint a hatszögletű alakzat segítené a mesterséges jéghegyeket, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, és szélesebb fagyott tömböket képezzenek – írja a CNN

A terv még csak kezdeti stádiumban van. A tengeralattjárót alkotói teljes egészében fenntarthatónak akarják, de még nem döntötték el, hogy mi fogja hajtani. De vajon kivitelezhető-e ez az ötlet a gyakorlatban?

Andrew Shepherd, a leeds-i egyetem földmegfigyelési professzora magát a mérnöki megoldást érdekesnek tartja, de véleménye szerint

ahhoz, hogy ugyanolyan ütemben lehessen az Északi-sark jegét helyreállítani, ahogyan az elmúlt négy évtizedben elolvadt, legalább 10 millió tengeralattjáróra lenne szükség.

Kotahatuhaha számára a javaslat nemcsak a megvalósíthatóságról szól, hanem arról is, hogy újfajta megoldásokat kell találni a klímaváltozás kihívásaira.

„A gazdagabb országok milliókat költöttek tengeri falakra és más védelemre, de mi lesz azokkal a szegény országokkal, amelyeknek nincs pénzük arra, hogy megvédjék magukat az emelkedő tengerszinttel szemben? Ezzel a problémával most az egész világnak szembe kell néznie. A mi megközelítésünk más: úgy gondoljuk, hogy a tengerszint emelkedése elleni védelem helyett jobb lenne valami olyan beavatkozás, amely megfékezi azt” – mondta az indonéz mérnök.

Shepherd professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesterséges jéghegygyártás nem csökkentené jelentősen a tengerszintet, mert ha a jéghegyek azon a vízen lebegnek, amelyből képződtek, a tenger össztömege nem változik. Ezért a szárazföldre kellene őket szállítani.

Csakhogy a sarkvidéki tengeri jég olvadásának visszafordítása, vagy legalábbis lelassítása nemcsak a tengerszint emelkedése miatt fontos. A hó és a jég sokkal több napfényt ver vissza, mint a nyílt víz, minél több jég olvad el, annál inkább gyorsul a felmelegedés, és annál gyorsabbá válik az olvadás folyamata is.

A sarkkörök geomérnöki eszkökkel való visszafagyasztásának gondolatával más tudósok is foglalkoznak. Érdekes ötletekből nincs hiány.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
osz-talajmenti-fagyok.jpg

Esővel, széllel tör be a hidegfront az országba, érkeznek az első talajmenti fagyok is

Először melegedés, azután jelentős lehűlés jöhet jövő héten.
Forrás: Időkép, Köpönyeg, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 15."Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet jövő héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek" - írja az Időkép.

A hidegfront érkezését a meteorológiai szolgálatok is jelezték.

Szeptember 17-én, kedden érkezik a hideg esővel, széllel.

Vasárnap még derült időre, ragyogó napsütésre számíthatunk. Eső nem lesz sehol sem. 20-26 fokos idő várható. A szél is mérsékelt lesz, front nem felettünk. Gyenge felhőre lehet csupán számítani.

Hétfőn a közeledő hidegfront miatt már helyenként megnövekedhet a felhőzet, de számottevő csapadék nem várható. Helyenként kisebb zápor vagy zivatar lehet. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 29 fok között alakulhat.

Vasárnap és hétfőn is fújhat a délnyugati szél, helyenként meg is élénkülhet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
gep.jpg

Szörnyethalt a magyar pilóta, de előtte még megmentette 14 ejtőernyős életét

A tragikus baleset Németországban történt.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2019. szeptember 14.A Bors szomorú esetről számolt be. Mint írják, Németországban egy magyar repülővezető-oktató, F. Ottó halálos balesetet szenvedett: gépével, egy Cessna 208-assal a földbe csapódott. A 31 éves férfi ejtőernyősöket vitt, a repülőn pedig valami meghibásodhatott, ez okozta a tragikus balesetet Berlintől nagyjából 70 kilométerre.

Utasai szerencsésen kijutottak a gépből, Ottó azonban az ugróbázis melletti mezőre zuhant vele.

Úgy manőverezett, hogy rajta kívül mindenki megmenekült.

"Biztosak vagyunk benne, hogy az utolsó pillanatig az ernyősök életét védte. Nem kizárt, hogy a baleset előtt már tudta, zuhanni fog, és próbálta a repülőbázistól messzebb, olyan területre manőverezni a Cessnát, ahol nincsenek emberek"

- nyilatkozták a lapnak a szegedi származású férfi kinti kollégái, akik hősként tekintenek Ottóra. Mint kiderült, már hosszú évek óta dolgozott profi repülőgép-vezetőként és oktatóként, sőt, ejtőernyős-ugrató pilótaként is tevékenykedett.

"Számára a repülés nem munka, hanem életforma volt, hibátlanul vezetett, nagyon precíz volt, soha nem hibázott. Ezért is érthetetlen, hogyan történhetett ez meg, most is csak ülünk és meredünk magunk elé"

– mondta a Borsnak Ottó egyik barátja. A család azóta is sokkos állapotban van, édesanyja és barátai azonnal Berlinbe utaztak.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szaud-arabia-olajfinomito-drontamadas-1000x619.jpg

Drónokkal támadták meg a világ legnagyobb olajfinomítóját - hatalmas a veszteség

A robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 15.Több mint a felére csökkent átmenetileg a szaúdi napi olajkitermelés azután, hogy a jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen - ismerte el vasárnapra virradóra rijádi kormány és az Aramco szaúdi olajvállalat.

A dróntámadások okozta robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi olajkitermelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének. A veszteségek egy részét az olajtartalékot tartalmazó tározókból fogják pótolni.

Az amerikai hatóságok adatai szerint Szaúd-Arábia naponta átlagosan 10 millió hordó olajat termel, az augusztusi átlag pedig 9,85 millió volt. A rijádi kormány szerint a támadás következtében jelentősen csökkent az olajkitermeléskor keletkező kísérő gáz mennyisége is.

A jemeni húszi lázadók elismerték, hogy

szombat hajnalban tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál ellen. Egyik szóvivőjük közölte, hogy ez jogos válasz volt arra, hogy a szaúdiak vezette katonai koalíció beavatkozott a jemeni polgárháborúba a kormány oldalán.

A húszik által működtetett tévének nyilatkozva fogadkozott, hogy a következő akciók kiterjedtebbek és fájdalmasabbak lesznek a szaúdi rezsimnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tarlos-istvan-tordai-bence-megafon-1000x606.jpg

Tarlós a megafonos üvöltözésről: „Az értelmi fogyatékosokkal semmi bajom”

Ezt az az értelmi fogyatékosok érdekvédelmi szövetségének üzenetére közölte SMS-ben. Azt is elmondta, miért kiabált a megafonba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 14.Ahogy arról mi is beszámoltunk, kissé elszabadultak az indulatok Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján, amikor a főpolgármester megafonnal üvöltött a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence arcába, és többek között szellemi fogyatékosnak is nevezte.

Úgy fogalmazott:

"Magyarországon ma elég furcsa világot élünk, a szellemi fogyatékosokat el kell viselni".

Az ÉFOÉSZ, vagyis az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Facebookon reagált Tarlós Tordait illető minősítésére. A posztot úgy kezdték:

"a vitában érvelni illik, nem fogyatékosozni!"

"...felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánkban több mint 50 000 értelmi fogyatékossággal élő személy él. Az ő, és a családjaik élete szempontjából hosszútávú következményei vannak annak, ha az állapotukat jelölő kifejezés a közbeszédben negatív jelzőként terjed el.

Közszereplő, hivatalos személy semmilyen körülmények között nem alkalmazhatja ezeket a kifejezéseket sértésként, mert ez káros és diszkriminatív"

- fejtik ki.

A Népszava megkérdezte Tarlós Istvánt a fogyatékosok megsértéséről, aki bár először letette a telefont, később SMS-ben reagált a közleményre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x