hirdetés
EDV_1598_-1.jpg

Jaskó Bálint: „Ilyenkor az ember saját magával is folytat egy beszélgetést és magából is sok mindent megért”

Az Oltári csajokból is ismert színész ezúttal a Városmajori Szabadtéri Színpadán, a Jó estét nyár, jó estét szerelem főhősét alakítja. A darabról beszélgettünk.
Képek: Éder Vera, Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. július 18.


hirdetés

Július 18-19-én Fejes Endre klasszikusát, a Jó estét nyár, jó estét szerelmet láthatjuk a Városmajori Szabadtéri Színpadán. A romantikus dráma ezúttal új szereplőgárdával, Hídvégi Nóra rendezésében kerül színpadra, melynek főhősét Jaskó Bálint alakítja. Bálinttal a főpróbák szünetében beszélgettünk az előadásról és arról, hogyan sikerült megtalálnia tragikus sorsú karakterével a közös pontot.

- Szabadúszóként dolgozol. Mit jelent számodra az a szabadság, hogy nem vagy egy színházhoz vagy társulathoz kötve?

- Egy ajándék abból a szempontból, hogy mindig máshova megy az ember, mindig más kollégákkal, közösségekkel találkozik és ezért nagyon izgalmas, hogy mindig újabb és újabb kihívások elé kerül. Évekig dolgoztam társulatban és hiába jöttek vendégek, azért az évek során az ember már alaposan megismeri a kollégákat. Most, hogy mindig máshova tudok menni, mindig ad egyfajta pluszt és izgalmat, hogy meg kell őket ismerni, a gondolkozásmódjukat, a munkamódszerüket és helyt állni, bizonyítani. Nagyon inspiráló ez a helyzet.

hirdetés

- Hogyan működik a kémia azzal a gárdával, akikkel most a Városmajori Szabadtéri Színházban próbáljátok a Jó estét nyár, jó estét szerelmet?

- Mindig izgalmas évad végén elkezdni egy nyári produkciót. Mindenki picit elfárad az évadban, itt a jó idő, a nyár, de azt éreztem most – főleg úgy, hogy sokat próbáltunk a Városmajori Szabadtéri Színpad által biztosított uszályon a Dunán –, hogy a próbáknak volt egy strand hangulata, olyan volt, mintha egy tábor lenne. Mikor ráfordulunk a főpróba hétre, rengeteg időt töltünk együtt, a nap 12 órájában egymást látjuk és abszolút egy kis családként működik már a csapat.

- Ilyenkor pár nappal az előadás előtt már stenkben vagytok, hogyan zajlanak most a próbák?

- Viszonylag kevés időnk van díszletben próbálni, abban a térben, ahol az előadás is lesz. Ilyenkor kiderül, hogy nem minden akkora mint amekkorának gondoltunk, megérkeznek a jelmezek, a hang, a világítás. A jeleneteket, amiket külön-külön próbáltunk, most össze kell fűzni, és ilyenkor alakul ki az előadás íve is. Mindenkinek minden idegszála pattanásig feszül és gyorsan reagál a helyzetekre, minden arrafelé halad, hogy megtaláljuk a megoldást, hiszen hamarosan itt lesznek a nézők.

- Mit szóltál ehhez a felkéréshez?

- Nagyon jól esett, hogy Nóra rám gondolt, nagyon örültem. A filmről már csak halvány emlékeim voltak, de a felkérés hatására elolvastam a könyvet és az elején meg is ijedtem, mert azt éreztem, hogy távol van tőlem ez a figura. Aztán a próbák alatt, ahogyan minél többet foglalkoztam a Fiú karakterével, egyre közelebb és közelebb került hozzám. Lassan kiderül, hogy igenis vannak ismerős helyzetek, azonosságok, hasonlóságok köztem és a karakter között. Mindig egy nagyon jó út megismerni egy szerepet, és ezáltal igazából az ember saját magával is folytat egy beszélgetést és magából is sok mindent megért. Nekem ez egy jó időszak volt, szerettem ezzel az anyaggal foglalkozni. Nagy kihívás volt számomra.

- Egy interjúban a rendezőnővel arról beszéltetek, hogy abban is más lesz ez a feldolgozás, hogy jobban belementek a főszereplő pszichés világába is.

- A nagyközönség leginkább a filmet ismeri, illetve az ebből készült zenés változatot és ritkán kerül színpadra a prózai előadás. Fejes Endre egy megtörtént esetet dolgozott fel. A Nórának ez egy alapgondolata volt, hogy foglalkozzunk azzal, amivel akár a megtörtént eset kapcsán a közvélemény is keveset foglalkozott, hogy a kor, a társadalmi környezet mennyire befolyásolta egy ember életét, hogy rossz döntéseket hozzon. Mi van, ha nem biztos, hogy csak ő a felelős, hanem igenis a társadalomnak is van felelőssége egy ilyen eset kapcsán? Itt egy ember, aki segítségre szorulna,nem találja a megoldásokat és már-már azt látjuk, hogy segélykiáltásai vannak, amik nem találnak nyitott fülekre.

- Számodra mi ennek a darabnak a legfontosabb üzenete?

- Ha lenne egy üzenet, amit egy mondatban el tudok mondani, akkor miért csinálnánk belőle egy másfél órás előadást? De ami nekem fontos benne, ami engem érdekel, hogy igazából nem találja ez a fiú a helyét, csak azt látjuk, hogy nagyon tenni akar valamit. Ő igenis lát problémákat a környezetében, látja, hogy igazából nincsenek lehetőségei, miközben azt akarják elhitetni vele, hogy vannak. Hihetetlen energiát fektet abba, hogy valamit tegyen és bizonyítson, csak közben nem tudja a jó válaszokat megadni, hanem csak kérdései vannak. Nekem ez az energia, ez az elhivatottság fontos, hogy ő igenis keres, mert sok esetben azt látom, hogy sokkal kényelmesebbek az emberek. Ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire lehet őt elítélni, miközben ő rendkívül sokat kérdez, csak nem biztos, hogy a legjobb válaszokat adja.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
byealex.png

X-Faktor: kiszórták az egyik legtehetségesebb zenekart, és a másik is épp csak átcsúszott

A zenekaroknál extrán kritikusak voltak a mentorok, különösen ByeAlex. De azért lesz kik miatt nézni az élő show-t.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

A mentorház legnagyobb meglepetése az volt, hogy a Speranta csaknem kiesett. Produkciójukat ByeAlex vendéglátósnak titulálta, Peti pedig úgy döntött, hogy a három zsűritagra bízza sorsukat.

A Plan B-vel kellett megvívniuk, és ByaAlex továbbra is ellenük érvelt, mondván, a Plan B-n lehet még építeni, és Peti kódolt üzenete az volt, őket szeretné. De Gáspár Laci kitartott mellettük, és bár Bogi elbizonytalanodott, végül mégiscsak döntőbe kerültek.

VIDEÓ: a Speranta előadása

hirdetés

Mennie kellett az Inverz Duónak és kiesett a végig saját dalokkal érkező, tehetséges erdélyi zenekar, a Kalandor is. Szerencsére azt mondták, folytatják.

VIDEÓ: a Kalandor produkciója

Bejutott viszont a mentorok által összerakott lánycsapat, a Take3, ami nem volt nagy meglepetés a székes feladat során kiváltott zsűri-reakciók alapján. Igaz, most ByeAlex rajtuk is talált fogást, azt állítva össze-vissza énekeltek, Puskás Peti azonban kiállt mellettük. És döntöbe kerül a C.O.O.L., annak ellenére, hogy a most az előadásuk sem volt teljesen meggyőző.

VIDEÓ: a C.O.O.L. produkciója

Összességében azért lesz kikért izgulni, és remélhetően az élő adásokban okoz még meglepetéseket mindhárom továbbjutó csapat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bogisirvafakadt.jpg

X-Faktor: ByeAlex beszólt Dallos Boginak, mire ő sírva hagyta ott a forgatást

Az egyik produkció miatt sikerült ilyen csúnyán összeveszniük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Heves vita alakult ki Dallos Bogi és ByeAlex között - ez pedig kiboruláshoz vezetett.

Ruszó Tibi produkciója után ugyanis Bogi az évad legjobb énekesének nevezte.

"Nekem is nagyon tetszett, de nem az én világom"

hirdetés

- mondta először ByeAlex. Majd Gáspár Lacival kezdett vitatkozni a versenyzőről.

Bár ByeAlexnek alapvetően tetszett a produkció, nemcsak azt hangsúlyozta, hogy túlzás az, hogy az évad legjobb énekese,

sőt, szerinte a teljesen más stílusú zenét hallgató énekesnő szájából nem hiteles a dicséret.

Dallos Boginál erre, és sírva kirohant a forgatásról.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByeAlex a történteket, Gáspár Laci viszont vitatkozni kezdett vele, főleg azzal az állítással, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti.

"Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát" - mondta Laci.

ByeAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Bogisir.png

X-Faktor: ennyi sírás még nem volt a mentorházban, mint most

Viszont Vanek Andor beválasztásában egyetértett minden mentor. 'Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki ByeAlex.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

Először Dallos Bogi fakadt sírva, amit a pénteki műsorpromóból már lehetett tudni, most viszont leadták a teljes vitát ByeAlex és közte. A kiboruláshoz vezető előadás Ruszó Tibié volt, akit a produkciója után Bogi az évad legjobb énekesének nevezett.

Bár ByeAlexnek alapvetően szintén tetszett az éneklés, azért ezt a minősítést már költői túlzásnak érezte, és ezt folyamatosan szóvá is tette. Addig, hogy a végén Bogi hangja elcsuklott, majd sírva rohant ki.

"Ő dönti el, hogy sír vagy nem" - kommentálta ByaAlex a történteket, Gáspár Laci azonban vitába szállt vele, főleg azzal az állításával, hogy a Tibi által képviselt stílust Bogi sem szereti. "Ne akard már őt jobban ismerni, mint ő magát." - kérte Laci.

ByaAlex végül jobb belátásra tért, és kiment bocsánatot kérni.

hirdetés

VIDEÓ: A sírásig fajuló vita

A következő sírós jelenet rögtön ezután jött. Markovics Kristóf ugyanis elhunyt nagymamájáról rappelt. Bogi ezúttal a meghatottságtól könnyezett, de meghatódott maga Kristóf is.

"Nagymamád most biztos nagyon büszke rád" - kommentálta Ramóna.

VIDEÓ: Markovics Kristóf rapje

Amiben az összes mentor egyetértett: Vanek Andor remekelt a mentorházban, így nem okozott meglepetést, hogy ByeAlex elsőként őt juttatta tovább. "Te vagy a tökéletes felett kettővel" - mondta neki.

VIDEÓ: Vanek Andor produkciója

Gödöllői Emanuelt annak ellenére viszi az élő show-ba ByeAlex, hogy hibázott a produkciójában, elfelejtette a saját maga által írt rap részt. Viszont olyan számot írt, ami mindegyik mentornak tetszett.

VIDEÓ: Emanuel produkciója

Markovics Kristóf és Ruszó Tibi sorsáról a másik három mentor dönthetett. ByeAlex abban reménykedett, hogy Kristóf mellett teszik le a voksukat, hiszen a többiek "ismerik őt". Sokféle érv csapott össze, végül Ruszó Tibi lett a befutó. Izgalmas kérdés, hogyan folytatódik innen a történet. Jövőhéten, az élő show-ból kiderül.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZG_2642.jpg

X-Faktor, Mentorház 2: „Nyálas, a B oldal 5. száma" – hazamentek, akik gyengék voltak, jönnek az élő adások

A zenekarok rossz napot fogtak ki, a fiúknál viszont túlkínálat volt tehetségekből.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Puskás Petivel és a zenekarokkal kezdődött a második Mentorház adás.

A 6-os mezőnybe két olyan csapat is bekerült, akiket a mentorok raktak össze. Ezek egyike a Plan B, amely két rapper srácból és egy énekesnőből áll. Alex nagyon várta őket, de a Punnany Massiftól az „Élvezd” kifogott rajtuk. Enikő hamisan énekelt, pedig hát lássuk be,

azért ez a dallam nem olyan nagy kihívás.

A mentorok kicsit összevitatkoztak a kérdésen, Alex védte a formációt, nem egészen értem, miért.

hirdetés

A zenekarok szinte mind rossz formát mutattak. A Cool egy USNK dalt hozott, de nem sikerült elérni az eddig meghozott szintet.

A Speranta most bevallottan könnyedebb dalt akart hozni. Számomra ők azok a mezőnyben, akik bármit játszhatnak, meghallgatom. Sajnos a mentorok két táborra szakadtak. Lacinak és Boginak nagyon tetszett, Peti és Alex viszont nem volt megelégedve.

A Kalandor profi zenekar, de Peti már a Táborból is csak a többi mentor tanácsára engedte tovább őket. A mostani meghallgatásra nem épp a legjobb dalukat hozták, a szövegben volt néhány furcsa fordulat. Például rögtön az elején:

„Úgy érzem, nem számít más, csak hogy mennyit keresel / Amikor egy jó barát folyton felesel”

Többszöri nekifutásra sem sikerült értelmeznem.

„Nyálas, a B oldal 5. száma” hangzott a mentorok kritikája.

A Take3 kapcsán a mentorok folyamatosan azt sulykolják, hogy mennyire különleges, mert gyakorlatilag 20 éve nincs Magyarországon lánycsapat. Mintha ez baj lenne!

Tudtommal senki nem vágat fel az ereit, amiért a Fresh vagy a Bestiák eltűnt a süllyesztőben.

Az Inverz Duót kedvelem, nekem a mostani előadásuk is tetszett, annak ellenére, hogy a Dédapám című dal nem tartozik a kedvenceim közé.

Ebből már szinte egyenesen következik, hogy a mentoroknak nem tetszett a produkció.

Végül a Kalandor és az Inverz Duó hazament (utóbbit sajnáltam, én bennük többet éreztem), továbbjutott a Take3 és a Cool, a vigaszágon pedig Bogi, Alex és Laci a Plan B-vel szemben a Sperantát juttatta tovább.

Amiben az a fura, hogy a Speranta egyáltalán vigaszágra került. Alex egy ideig a Plan B mellett érvelt, mert kicsit túlkombinálva a dolgokat azt gondolta, hogy Peti üzenni akart nekik, azt sugallni, hogy ő a Plan B-t szeretné vinni.

De miután megkérdezték, és Peti elmondta, hogy szó sincs semmiféle kódolt üzenetről, Alex beismerte, hogy tévedett.

Jegyezzük meg, mert nem lesz sok ilyen.

Következett az utolsó kategória: a fiúk, és mentoruk, Alex. Mint tudjuk, Alexnek a rapperek a kedvencei. Rögtön az első színpadra lépő is egy rapper volt, Alfréd, akit én elsősorban a pozitív, mindig mosolygós személyisége miatt kedvelek. Alexet és Lacit meggyőzte, Petit nem.

Ruszó Tibor Járóka Sándor „Úgy mentél el” című dalát hozta, amit eredetileg Bangó Margit énekel.

A 15 éves fiú most sem hibázott, az azonnali továbbjutás csak azért nem volt egyértelmű, mert ott volt a mezőnyben még Emánuel és Andor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!