hirdetés
mate-roland-amputacio-7.jpg

Jár és táncol, pedig amputálni kellett a lábát Máté Rolandnak

Éli az életét, dolgozik és tabudöntögető előadásokban beszél szexről, férfi-nő viszonyról, pozitív életszemléletről.
Kapás Csilla - szmo.hu
2019. szeptember 30.


hirdetés

Őrült nagy szükségünk van kapaszkodókra – Máté Rolandnak pláne, hiszen az ismert tévésnek tavaly amputálták az egyik lábát.

Éppen egy éve a Szeretlek Magyarország mutatta be elsőként Roli történetét, cikkünk nyomán napi- és hetilapok, televíziók interjúztak vele.

Most itt a folytatás: Roli jár, táncol. Hogy hiányzik-e neki valami a régi életéből? Persze. Az, hogy hajnalban kiugorjon az ágyból, amikor inna egy pohár vizet vagy mosdóba menne… mégsem panaszkodik: műlábat húz, műsort vezet az Arénában, tollaslabdázik, és a testiséget is megéli. Néha azzal szédíti a lányokat, hogy cápatámadás érte. Máté Roland népszerűbb, mint valaha, blogjába több mint ötezren „kapaszkodnak”. Élőben tabudöntögető előadásokban beszél szexről, férfi-nő viszonyról, pozitív életszemléletről. Bárki tanulságos, vicces, erőt adó gondolatokat kaphat tőle.

Pedig Máté Roland szerint a dolgoknak biztosan nem így kellett volna történni. Talán emlékeznek a történetére, ő az a Vésztőről származó, Szegeden élő műsorvezető-rádiós, Jakupcsek Gabriella műsorának egyik szerkesztője, akinek egy péntek esti házibulit követően változott meg a sorsa:

„Lehet, hogy az én születésnapom már július 28: amikor tavaly meghalt a testem, a lelkem egy-egy darabja, meghalt a személyiségem egy darabja, de megszületett sok mindenben egy új ember… Forró júliusi hétvége, munka után lazulás… Nálam házibuli, barátok, ital, zene, tánc, tömény cigifüst, naná, hogy cigizni is imádtam. Mindenki táncolt, mint a 90-es években:D Buli a tetőfokán... ’simi’ egy gyönyörű lánnyal, mintha az életem múlt volna rajta…

Hajnali két óra körül elmentem a mosdóba és kezdetét vette az új életem…ez volt az utolsó péntek este, amikor még két lábam volt... Ha nekem tavaly ilyenkor még valaki azt mondja, hogy ’holnapra nem lesz lábad’… lehet, belehülyülök… kirohanok a világból. De ha másnap azt mondják az intenzíven, hogy ’Te pár hónap múlva a Balaton Soundon páváskodsz!’, akkor már fél lábbal, örömömben szaladok ki a világból…”

Szerencséjére a humorérzékét nem veszítette el az elmúlt kemény hónapok alatt:

„Nem ért még – legalábbis előttem – beszólás a fél lábam miatt. Persze ez rengeteg poénnak helyet ad, amit én simán jól veszek… a csajok is imádják, hogy a Karib-térségben egy cápa harapta le a lábam.”

De mi történt valójában a tévéssel, romantikus szépítés nélkül? Egy szórakozóhelyen rosszul lett, a tükörbe beverte a fejét, azt hitte, az italába tettek valamit. Valaki kihúzta a szabad levegőre, részegnek, drogosnak nézték, senki sem hívott mentőt. Amikor végre visszanyerte a látását, taxival hazament, másnap munka után otthon esett hasra a nappalijában. Járni már nem tudott, lábai elfeketedtek. A telefonhoz kúszott és mentőt hívott. Most így mesél:

„Egyik műtét jött a másik után, ágytálaztak, fürdettek, hetekig vízszintben feküdtem, beszart a vesém…aztán kerekes szék, rehab, …egyik gyógytorna a másik után…és míg élek, hálás leszek Andinak, a gyógytornásznak, aki megtanított újra járni… Megdönthetetlen lego vár lettem… egy kirakó, de nem zavar, nem ez számít... mert 5 másodperc alatt felkapom a lábam és megyek. Azóta lett saját kis műsorom, lett még fantasztikusabb életem. Uram, ég! Tartalmas egy év van mögöttem. Elvesztettem a lábam, de kaptam egy piszok jót helyette… Az életemből egy-két nem várt embert kiesett…

Letelt a megszokás időszaka: elfogadtam, van műlábbal születésnap, névnap, karácsony, szilveszter, munka, szex, meló… minden van. Itt kezdődik egy hedonista férfi igazi élete, 32 évesen… Ez kimondhatatlanul nagy boldog boldogtalanság, rohadtul boldog vagyok, de a lelkem valahol örökre boldogtalan marad, mert megfosztott egyik legféltettebb kincsemtől… a lábamtól. Szeretek így is mindent csinálni… Ha elkapom a fonalat, szerintem jobban megy mankó nélkül a tánc, mint a járás…ülve tollasozok és… hamarosan biciklizek.”

Roli mindig szupergyorsan szeretne fejlődni, fejben szárnyal, néha csalódik. De legtöbbször sikerrel jár:

„A jóslatok azt mondták, legalább másfél-két évig nincs tánc ... a fenét!!!... hát, lett, 10 hónap után! A születésnapom után egy nappal ugyanúgy buliztunk, mint egy évvel korábban...”

„A sors megírt nekem egy ekkora volumenű traumát, de hiba csúszott a gépezetbe, nem pontosan így kellett volna történnie… ezt én tudom, hiszem, érzem. Talán ezért is kegyes hozzám most ennyire a sors, hogy gyorsan fejlődtem, mert így akar kárpótolni az élet hibájáért… és amikor elkezdődött ez a história, még nem volt ez a fajta láb, amit én most használok és teljesen vízálló láb sem volt, de most már van.”

Szteroid és krémes

Kihívás a váltott lábbal lépcsőzés, az emelkedő és a lejtő… A lihegés és a szitokszavak pedig félreérthetők a nappalijából, de Roli „csak” izzadva, kifulladva edz ilyenkor. A gyógytornában Süti Andrea segíti.

„Felszaladt rám plusz húsz kiló, amiből már faragtunk le, de van még mit leküzdeni… ebben van nyolc hónapnyi kerekesszékes élet, sok szteroid, egy-két erősítő és persze nyilván én is tettem hozzá egy-két krémest!:) Naná, hogy lábazunk is, persze. Egy ilyen kurva nagy pofon az élettől megtanítja szerintem az embert élni …megtanulod mi a szavak igazi jelentése… megtudod, mi a szeretet, gondoskodás, emberség, a barát és a család igaz fogalma…és megtudod, ki vagy te igazán…”

Sokan élőben láthatták például Rolit, amikor szilveszter este bejelentkezett a tévében.

"Hatalmas köszönet minden szervezőnek, aki rám gondol egy-egy műsorvezetői feladat alkalmával, nagy bizalom ez, és az, hogy a szakma nem vetett ki magából. Talán ez kicsit meg is lepett… Jelenleg én vagyok az egyedüli műlábas pasi, aki képernyősként a médiában dolgozik… de hát miért ne lehetne műlábbal képernyős valaki, úttörő akarok ebben lenni, sőt kerekesszékkel is.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
zsori_daniel-1.jpg

„Volt, aki bohóckodásnak tartotta” – Zsóri Dániel az ollózásról és a FIFA-gáláról

A Puskás-díj első magyar nyertesének olyan legendás játékosok gratuláltak, mint Marcelo, Sergio Ramos, Clarence Seedorf és Jürgen Klopp.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 24.A 18 éves Zsóri Dániel minden bizonnyal belevéste magát a hazai futballtörténetbe, hiszen ő lett a magyar fociikonról elnevezett Puskás-díj első magyar győztese, ráadásul a legfiatalabb sportoló is, aki magáénak tudjatja ezt a megtiszteltetést.

A díjat hétfő este a milánói Scalában rendezett FIFA-gálán vehette át, hála az élete első felnőtt bajnoki mérkőzésén rúgott csodagólnak, amit az évtized legszebb góljának kereszteltek.

Az nem kérdés, hogy a mérce ezennel irdatlan magasságokba került karrierjét illetően. Hogy vajon miként birkózik meg a győzelemmel, többek között erről nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

"Ezt még most is nagyon nehéz feldolgozni. Már azt sem volt könnyű, hogy a Rangadó-díjátadón is sikerült nyernem, viszont azt, hogy most, ezen a gálán az én nevemet mondták be, azaz úgy gondolták, idén én lőttem a legszebb gólt a világon, ez... ez egyszerűen hihetetlen. Egyébként már amikor a tíz közé jelöltek, akkor sem nagyon hittem a szememnek, aztán a szurkolóknak köszönhetően bekerültem a háromba, és most itt állok ezzel a díjjal, miután egy színpadon lehettem egy sor világnagysággal... Még emésztem"

- mondta Dániel, aki elmondása szerint nagyon büszke arra, hogy egy olyan fantasztikus játékossal szemben, mint Messi, győzni tudott, illetve, hogy első magyarként elnyerhette a legnagyobb magyar futballistáról elnevezett díjat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
harcsa.png

Kétméteres, 55 kilós harcsát fogtak ki a Dunából

De aztán egy puszi után vissza is engedte a horgász.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 23.Kétméteres harcsát fogott ki egy bajai horgász, Csili Péter, számolt be a Sugóparti Hírek. A szombati zsákmány 55 kilót nyomott, a Duna bajai szakaszán, fél óra fárasztás után sikerült kiemelni. A horgász, miután puszta kézzel a csónakba emelte a halat (másodjára, mert a végére már ő is eléggé elfáradt),

egy puszi után visszaengedte a vízbe.

Erről videót is készített, amit a közösségi oldalára posztolt:

Péter az oldalnak így nyilatkozott:

"Szeretnék év végén aláírásokat gyűjteni, hogy a halaknál legyen felső mérethatár is. Ne lehessen hazavinni, ezek már matuzsálemek, óvni kell őket."


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zsori_daniel.jpg

Zsóri Dániel első magyarként elnyerte a Puskás-díjat – a 18 éves játékos ezzel Lionel Messit is megelőzte

A focista ollózós csodagóljával történelmet írt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 24.Hétfő este a milánói Scalában rendezték meg a FIFA-gálát, amelyen több kategóriában is díjazták a futballvilág 2018–2019-es legjobbjait.

A legszebb gólért járó Puskás-díjat a Mol Fehérvár labdarúgója, Zsóri Dániel viheti haza, míg a legjobb férfi játékosnak járó díjat Lionel Messi nyerte meg - írta meg a Nemzeti Sport.

Dániel Michael Essientől vehette át a díjat, majd anyanyelvén tömör, ám megindító beszédet mondott, melyet a közönség mosolyogva figyelt.

"Óriási megtiszteltetés, hogy a legnagyobb magyar játékosról elnevezett díjat első magyarként át tudom venni"

- nyilatkozta ünnepi beszédében a 18 éves focista, aki az elismerés történetében először magyar színekbe öltöztethette a pillanatot.

Az évtized legszebb góljaként emlegetett ollózós gólt élete első felnőtt bajnoki mérkőzésének 93. percében lőtte.

Az elismeréssel Messi mellett Juan Fernando Quinterót is megelőzte.

Zsóri Dániel azt mondta, hogy számára már az is megtiszteltetés, hogy magyarként részt vehet a gálán.

"Még most sem tudom felfogni, hogy azokkal a játékosokkal lehetek együtt, akikről kiskoromban néztem a videókat, és akiktől eltanultam a cseleket vagy akár ezt a mozdulatot is"

Ha kíváncsi vagy a beszédre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
u-cimkep.jpg

Gumimatracból menyasszonyi autódíszt, fesztiválon hagyott sátorból piaci zsákot készít a kreatív anya

Jeney Orsolya, az Ursuslupus alapítója azt mondja, az upcycling szabadidős tevékenység számára, de a környezettudatosságot a mindennapjaiban is komolyan veszi.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. szeptember 26.Gumimatracból menyasszonyi autódísz, Sziget Fesztiválon hagyott sátorból piaci zsák, medencéből tortacsipke? Igen, mindez létezik, mert van egy szuper kreatív magyar édesanya, Jeney Orsolya, aki ezeket megálmodja, majd megvalósítja.

"Igazából nem vagyok 100%-os zöld gondolkodású ember, sokszor hibázok én is. Néha még zacskót is használok, de már egyre kevesebbszer, és igyekszem egyre tudatosabb lenni. Végzettségem és hivatásom szerint "emberi jogger" vagyok, az upcycling szabadidős tevékenység számomra" - mondja Jeney Orsolya, az Ursuslupus alapítója.

A szavaiból kiderül, mi mindenből lehet csodákat varázsolni, ami amúgy a szemétben végezné, ráadásul zömmel műanyaghulladékként.

"Egy célom van: embereket inspirálni arra, hogy nincs olyan hajmeresztő ötlet, amit nem lehet megvalósítani, sőt. Csak a saját fantáziánk az, amely gátat szabhat nagy dolgoknak. Hat-hét éve foglalkozom már az újrahasznosítással, jóval azelőtt kezdtem, hogy ez ennyire mindennapos, szinte divattéma lett volna. A végső célom az volt, hogy kevesebb legyen a minket körülvevő szemét."

"Olyan ez az egész upcycling, mint egyfajta életforma. Hogy meglásd a dolgokban azt, ami kihozható belőlük. Hogy nem kell kidobni a gyerek felfújható kacsás medencéjét, az úszógumit, ami már lyukas, és a biciklikerék gumija is jó másra, ha már eredeti funkcióját nem látja el és balesetveszélyes. Most már sokan célirányosan keresnek engem és adják át nekem ezeket a - szerintük - már hasznavehetetlen tárgyakat."

"Sokszor készítek szülinapi zászlókat matracból, ezeket ki lehet bérelni tőlem: tökéletes dekorációs elem egy-egy születésnapi zsúron, amit aztán vissza lehet hozni, hogy legközelebb más teraszát, nappaliját díszítse. De ha már a születésnapoknál tartunk, legújabb ötletem a tortacsipke, szintén gumimatracból. Könnyen tisztítható és nem kell kidobni, mint a papírból készült alátéteket. Elvetemült ötletnek tartották sokan, de

készítettem már menyasszonyi autódíszt is gumimatracból, ami azon az autón pompázott, amely vitte a menyasszonyt a házasságkötő terembe."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x