hirdetés
gazalarc.jpg

Tényleg létezik a japán sziget, ahol a gázálarc a mindennapok része?

A neten újra és újra felbukkannak a fotók arról, hogy Mijakedzsimán, a világ egyik legveszélyesebb helyén gázálarcban tartottak esküvőt. Mi igaz ebből?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 14.


hirdetés

Katasztrófaturizmus. Ezt a kifejezést gyakran használjuk mostanában, mivel egyre népszerűbbé váltak a veszélyes helyszínekre és a katasztrófa sújtotta vidékekre szervezett utazások.

Az egyik kedvenc célpont Japánban az Izu-szigetek, amelyekről elterjedt a neten, hogy

ott gázálarcban zajlik az élet.

Ezen a környéken ugyanis a vulkanikus tevékenység olyan erős, hogy egyes időszakokban lehetetlenné teszi a mindennapokat. Gyakoriak a földmozgások, és akad olyan sziget, ahol viszonylag gyakori vulkánkitörésektől, illetve kénes, mérgező gázoktól kell tartani

A közigazgatásilag Tokióhoz tartozó, a Csendes-óceánon található szigetcsoport területén két város és hat falu található, a legnagyobb város Oshima.

hirdetés

Miyake-jima (vagy Mijakedzsima) szigete az egyik leghíresebb. Az édeni helyet ismerik a turisták is, kedvelt horgászhely és búvárkodni is lehet - erről tanúskodnak az itt készült és Instagramon posztolt fotók százai.

Csakhogy a szigeten működik a ma is aktív Mount Oyama vulkán, illetve maga a sziget gyakorlatilag egyetlen aktív vulkán. És nem csak a vulkánkitöréstől kell félniük az itt élőknek. A vulkánból ugyanis kénes gáz tör elő, ami életveszélyessé is válhat, ezért a sziget lakóinak gázálarcot kell maguknál hordaniuk. Bár ezt csak akkor kell feltenniük, ha riasztást adnak ki.

Legutóbb 2000-ben tört ki a vulkán. Ennek nyomai, a sötét vulkáni hamuból álló dombok ma turistalátványosságnak számítanak. (Az utóbbi 150 év dokumentált többi kitörése 1874-ben, 1940-ben, 1962-ben és 1983-ban történt.)

A 2000-es kitörésnél akkora mennyiségű kén-dioxid szabadult fel, hogy a lakosságot kitelepítették - a sziget történetében nem először.

Már az 1950-es években is evakuálták a sziget lakóit, annyira veszélyessé vált a helyzet.

A neten a különféle külföldi oldalakon időnként felbukkannak különös fényképek gázálarcos esküvőről és gázálarcot viselő gyerekekről. A fotók egy része nem Mijakedzsimánm készült, hanem Japán más részein, illetve Európában és Amerikában a második világháború alatt. Más részük pedig, mint például az esküvői kép, a légszennyezés elleni tiltakozásként készült az 1980-as években. És sokszor olyasmivel riogatják az olvasóikat ezek az oldalak, hogy az a világ egyik legveszélyesebb szigete, bizarr földi pokol, ahova biztosan nem mennének nyaralni. (Az Insta-fotók ezeknek azért ellentmondanak...)

Mijakedzsima lakói 2005-ben térhettek vissza, 2015-ben már 2775 állandó lakosa volt a szigetnek. Az élet sok vonatkozásban visszazökkent a normális kerékvágásba. Folyatódott a halászat, a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenység. A szigeten iskolák működnek.

A normális kerékvágás persze itt mást jelent, mint a világ kevésbé veszélyes helyein.

A kén-dioxid mennyiségét folyamatosan mérik, és ha elér egy bizonyos szintet, a jelzőrendszer riasztja a lakosságot. Nem csak az itt élőknek, hanem a turistáknak gázálarcot kell maguknál hordaniuk.

És bár a szenzációhajhász oldalak ijesztgetése erős túlzás, az igaz, hogy a kén-dioxid szivárgással együtt élni nem mindig kellemes. Bár komolyabb tüdőbetegségekben egyelőre nem szenvednek Mijakedzsima lakói, egy 2017-ben közzétett kutatás során megállapították, hogy légzőszervi tünetekről számoltak be - a kén-dioxid ugyanis belélegezve izgatja a nyálkahártyát.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
labrador-pixabay.jpg

Egy kutyaév nem egyenlő 7 emberévvel - teljesen máshogy kell számolni egy új tanulmány szerint

Egy egyéves kutya emberi években számolva valójában 30 év körüli - mutattak rá amerikai kutatók.
Címkép: Elioenai Martin/Pixabay - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Téves az az elmélet, miszerint egy kutyaév hét évnek felel meg - állapították meg amerikai kutatók.

A San Diego-i Orvosi Egyetem szakemberei 100 labrador (köztük kölyök- és idősebb kutyák) genetikai adatai alapján a DNS epigenetikai változását elemezték, hogy kiderüljön, valójában mennyivel öregednek gyorsabban a kutyák nálunk.

Végül arra jutottak, hogy bár ezek az állatok eleinte sokkal hamarabb idősödnek, mint az emberek, az idő előrehaladásával lelassul náluk ez a folyamat.

Például a tanulmány szerint

egy héthetes kölyökkutya egy 9 hónapos csecsemőnek felel meg, míg egy éves korában emberi években számolva már 30 éves. Egy négyéves eb viszont "csak" 54 éves, egy 14 éves, időskorúnak számító kutya pedig valójában olyan öreg, mint egy 70-es évei közepén járó ember.

hirdetés

A kutatók szerint tehát nem állja meg a helyét az az elmélet, hogy egy kutyaév hét emberi évet jelent.

Ehelyett így kellene számolni: vesszük a kutya életkorának a természetes logaritmusát, megszorozzuk 16-tal és hozzáadunk 31-et. Nézzünk egy példát (számológépre is szükség lesz), amiben a kutyus 5 éves: 5 ln = 1,6, ezt megszorozzuk 16-tal és 25,6-ot kapunk, amihez még 31-et kell hozzáadni. Így kiderül, hogy az 5éves kutyánk "emberi életkora": 56,6 év. Ennek a cikknek a közepén - az egyszerűség kedvéért - egy kalkulátort is találtok, ahova csak a kutya életkorát kell beírni.

Azt is megállapították, hogy ahogy az embereknél, a kutyáknál is vannak különböző életszakaszok, mint pl. a gyermekkor, serdülőkor, felnőttkor és időskor, csak a várható élettartamhoz viszonyítva a kutyáknál emberi években számolva mindegyik szakasz rövidebb ideig tart. A labradorok például átlagosan 12 évig élnek.

A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy még több kutyafajt is meg kell vizsgálni ahhoz, hogy beigazolódjanak a megállapításaik.

Forrás: The Guardian


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-bay-kastely1.jpg

Összeomlott a Bay-kastély, annyi eső esett Ördögkúton, de a története még szomorúbb

Az erdélyi kastély két épületszárnyból állt, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő kötött össze. Az épület 1990 után gazdátlan maradt és romossá vált.
MTI, Fotó: MTI/Kiss Gábor - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Az elmúlt napok esőzései nyomán összeomlott a Bay-kastély az erdélyi Ördögkúton - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

A 19. század közepén neoromantikus stílusban épített kastélyban az államosítás után a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet székháza működött.

Az épület 1990 után gazdátlan maradt és romossá vált. Egy 2018-ban végzett felmérés szerint már csak kilenc százaléka állt. A község polgármesterének a többször megismételt kérésére 2019-ben törölték a műemlékek országos lajstromáról.

Cristian Oros polgármester az Agerpresnek elmondta: hosszabb távon azt tervezik, hogy a kastély helyén építsék fel a polgármesteri hivatal új épületét.

hirdetés

Lapozz a történetéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kislany-megzavarta-az-interjut.jpg

A háttérben rendezkedő kislány lopta el a show-t az anya tévés interjújában a BBC-n

A kis Scarlett még a műsorvezető nevét is megkérdezte, amikor látta, hogy az édesanyja beszélget valakivel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Vicces jelenet játszódott le a BBC egyik webkamerás interjúja közben. Dr. Clare Wenham a lakóhelyén lévő karanténról beszélt, amikor

megjelent a kislánya a szobában, és a háttérben egy unikornisos, bekeretezett képet igyekezett elhelyezni nagy gonddal. Többször is átrakta máshová, láthatóan nem tudott dönteni.

A gondolkodás közben többször is belenézett a webkamerába, amin keresztül az anyukája interjút adott, majd bele is szólt a beszélgetésbe.

Szerencsére a műsorvezető jól reagált a szituációra, be is mutatkozott a kislánynak, aki folyamatosan azt kérdezgette az anyjától, hogy hívják a férfit.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lyme-koros-modell.jpg

Meztelen fotóit árulja a neten, hogy pénzt gyűjtsön a kezelésére a Lyme-kóros modell

Az angol nő egy évig küzdött a kellemetlen tünetekkel, mielőtt végre diagnosztizálták nála a betegséget. Kihívó képeivel már több mint 1 millió forintnyi pénzt gyűjtött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Saját meztelen képeivel gyűjt pénzt egy fiatal modell az interneten, hogy finanszírozni tudja az orvosi kezeléseit.

Az angliai Essexben élő Michelle De Feo 2016-ban szembesült azzal, hogy Lyme-kórban szenved. Ez egy olyan bakteriális fertőzés, amelyet a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőzött kullancsok terjesztenek. Akit megcsíp egy ilyen vérszívó, annak a bőrén úgynevezett Lyme-folt keletkezik, de akár hónapok is eltelhetnek, mire ez megjelenik. Bár a bőrelváltozás magától is képes gyógyulni, a kórokozó nem biztos, hogy kiürül a szervezetből, ezért kezelés szükséges, hogy ne okozzon súlyosabb tüneteket a betegség például az idegrendszerben. A Lyme-kóros betegek gyakran éreznek fáradtságot, fejfájást, izom- és ízületi fájdalmat és magas lázat.

A 28 éves modell egy farmon él, szerinte ott csíphette meg egy fertőzött kullancs. Emiatt szédült, folyamatosan fáradtnak érezte magát, a vizelete pedig véres volt. Egy évig küzdött ezekkel a tünetekkel, és bár többször is segítséget kért a háziorvosától, állítása szerint nem vették elég komolyan.

A doktor azt mondta a nőnek, hogy szorongással és krónikus fáradtság szindrómával küzd, de Michelle tudta, hogy ennél súlyosabb lehet a baj. Elment egy magánrendelésre, ahol az orvos migrénes vertigót állapított meg nála és több gyógyszert is felírt neki a fejfájásai enyhítésére.

hirdetés

The past is in your head. The future is in your hands ? #quoteoftheday #sagittarius #postivevibes #thefutureisbright #model #ukmodel #essex #colchester #followme #sfs #naturalhairstyles #tvextra #curlyhair #staypositive #staysafe #stayhappy #stayhealthy #empoweringwomen #lymewarrior #endowarrior #chronicillness #knowyourworth #firesigns #instadaily #quotes #mentalhealthawareness #suffolkmodel #norfolkmodel #supportingartiste

null

Végül egy barátja hívta fel a modell figyelmét arra, hogy Lyme-kórban szenvedhet, ezért a nő újra felkereste a háziorvosát. A vérvizsgálatok azonban nem mutatták ki a betegséget. Michelle ezután egy német klinikától kért segítséget, ahol egy 600 fontos (235 ezer forint) vérteszt végre igazolta nála a Lyme-kórt, és ennek megfelelően antibiotikumokat kapott. Azonban ez sem segített rajta. A tünetei egyre rosszabbodtak, ezért úgy döntött, más kezelés után néz.

Talált is egy orvost az amerikai fővárosban, Washingtonban, aki segíthet rajta, de ahhoz, hogy az Egyesült Államokba utazzon és részt vegyen a kezelésen 6000 fontot (2,3 millió forintot) kellene kifizetnie. Michelle már eddig is nagyon sokat költött a különböző gyógyszerekre és kezelésekre, a magánorvosokról nem is beszélve, ezért nincs ennyi pénze.

Így hát eldöntötte, úgy szerzi meg a szükséges összeget, hogy az interneten szexi képeket árul magáról.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!