hirdetés
bkk_busz.jpg

Január 11-ig érvényesek az éves BKK-bérletek

A BKK azért döntött így, hogy mindenkinek legyen elegendő ideje megvenni az új éves bérletet.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. december 27.


hirdetés

A 2019-es naptári évre megváltott éves bérleteket január 11. hajnali 2 óráig elfogadják a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellenőrei, a rajtuk feltüntetett érvényességi időtől eltérően - tájékoztatta a BKK pénteken az MTI-t.

Az intézkedés oka, hogy a 2020-ra szóló éves bérletek megvásárlására a BKK elegendő időt kíván biztosítani az ügyfeleinek.

hirdetés

Sok utasnak ugyanis az ünnepi időszak alatt nincs alkalma a bérletvásárlásra, illetve sok üzleti partnerük csak az év első munkanapjaiban tudja átutalással megvásárolni, illetve munkavállalóiknak kiosztani a bérleteket - teszik hozzá.

A tájékoztatás szerint a hosszabbítás kiterjed mind a magánszemélyek, mind a cégek által vásárolt éves bérletekre, így a tanuló és nyugdíjas bérletekre, illetve a MOL-BUBI bérletekre is.

A bérleteket a MÁV-START és a Volánbusz is a meghosszabbított érvényességi idővel fogadja el Budapest közigazgatási határán belül, a Budapest-bérletekkel igénybe vehető járatain - jelezték.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy nem vonatkozik az érvényességi idő meghosszabbítása a nem naptári évre érvényes éves bérletekre, továbbá nem érinti a havi és negyedéves vagy más, rövidebb érvényességű budapesti, HÉV- és környéki bérleteket, valamint az éves nosztalgia bérleteket sem.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest_szinesben_ck.jpg

A régi Budapest, ahogy még sohasem láttad: színesben

Nemrégiben került a Budapest Gyűjtemény fotói közé Hollán Lajos amatőr fotós, szakoktató, szakíró 88 db színes diafelvételének digitalizált másolata, amelyek az 1930-as,'40-es évek Budapestjének sajátos hangulatait vetítik elénk.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2019. december 21.


hirdetés

Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy százhetvenezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Hollán Lajos (1896(?)-1944) a Felvidéken, Zólyomjánosiban született, ahol szüleinek fatelepük volt. Bár mérnök szeretett volna lenni, nehéz körülményei miatt egyetemre nem járhatott, kereskedő lett belőle. Az I. világháborúban főhadnagyként szolgált a fronton. 1918-ban megnősült, két leánya született.

A '20-as évek vége felé fordult érdeklődése a fényképészet felé. A Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége 1930-ban vette fel tagjai közé. 1931-ben megválasztották a MAOSZ Számvizsgáló Bizottságának tagjává. 1932-től a MAOSZ-EMAOSZ választmányi tagja. Ő rendezte az 1936-os MAOSZ-kiállítást, 1939-ben az EMAOSZ első tehetségkutató kiállítását. Aktív részt vállalt az EMAOSZ szervezésében alakuló magyar fénykép-múzeum szervezésében. Több szakelőadást tartott, cikkeket írt a Fényképészeti Hírekbe. Kiállításokon több képét díjazták.

1939-től a színes fényképezés egyik népszerűsítője, illetve az Agfacolor film egyik első hazai szakértője lett. Kunszt János "Színes fényképezés Agfacolor filmre" (1940) című szakkönyvében olvasható: „Több évre kiterjedő tapasztalataink azt mutatják, hogy az Agfacolor-film egyes emulziói inkább a kék, más emulziói inkább a melegebb színek felé hajlanak. Az EMAOSz igen sok tagja foglalkozik színes fényképezéssel s a heti összejövetelek, illetve a kéthetenként megtartott vetítések alkalmával bemutatott nagyszámú színes dia alapján gyakran sikerül megállapítani, hogy melyik számú emulzió túlzottan kékérzékenységű. [...] A hiba javítására felvételünket megfelelő színű festékoldatban áztathatjuk. Nálunk Hollán Lajos dolgozta ki az eljárást s azóta jóformán mindenki reá is szorult, sokan maguk kerestek ki és állítottak össze nekik jobban megfelelő színkeveréket.”

Hollán Lajost 1944-ben, a németek Budapestre történő bevonulásakor munkaszolgálatra vitték, ahonnan többé nem tért vissza. A város- és utcaképek, jelenetképek mellett csendéleteket, sőt, reklámfotókat is készített.

Negresco kávéház a Duna-korzón. [1937-1944]

Vízivárosi látkép (havas háztetőkkel). [1937-1944]

Szalutáló katona. [1937-1944]

Városligeti (?) részlet, biciklissel. [1937-1944]

Piac, édességes-stand részlete.[1937-1944]

Hollán Lajos önarcképe [1937-1944]

Gül Baba utca, földön ülő, játszó gyerekek. [1937-1944]

Városliget, Vidámpark. [1937-1944]

Teherautó (MATEOSZ) a Budai alsó rakparton. [1937-1944]

Shell kút. [1937-1944]

Konyhai csendélet tésztagyúrás előtt.[1937-1944]

Reklámfotó Zizi, Stühmer.[1937-1944]

Gyűjteményünk Hollán-anyagát itt nézhetitek meg.

KÖVESS MINKET:

hirdetés
004-1.jpg

A Bored Panda is lehozta egy magyar fotós fantasztikus ködös képeit Budapestről

Lang Nándor 10 éve készít misztikus, ködben úszó fotókat a fővárosról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

A 46 éves Lang Nándor immár 10 éve készít misztikus, ködben úszó fotókat a fővárosról, amit remrégiben még a BoredPanda is elismert azzal, hogy külön cikkben osztották meg a fotót portáljukon.

A fotós egyébként gyakran fotóz tájképeket, természetet, és emellett saját stúdiót is üzemeltet.

1. A nap átsejlik a ködön keresztül, 2017

hirdetés

2. Az elveszett utazó, 2013

3. Margit híd, 2014

4. Pillérek a ködben, 2011

5. A fellegek felett, 2018

6. Inferno, 2016

7. Narancssárga hit

8. Lemenő nap a ködben

9. Szabadságszobor, 2019

hirdetés

10. A fehér ház, 2018

11. Fények a homályban

12. Ritka lavina

13. Vajdahunyad vára

14. Éjszakadi köd

15. Deus Ex Nebula

16. Éjszakai köd

17. Az ipar hajnala


KÖVESS MINKET:


hirdetés
macskafogo-tuzfal.jpg

A Macskafogó szereplői is felkerültek egy józsefvárosi tűzfalra

Vuk, Szaffi és a Vízipók-csodapók után újabb legendás magyar rajzfilm hőseit láthatjuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 15.


hirdetés

Nemrég arról számoltunk be nektek, hogy óriási festmény készült a Józsefvárosban, a Leonardo utca 12-14. szám alatt.

A panelház tűzfalán a Vízipók-csodapók című rajzfilm karakterei elevenednek meg.

A Színes Város Csoport a Józsefvárosi Önkormányzat pályázatának eredményeként azt tervezte, hogy még idén hat különböző falfelületet újít meg a kerületben.

hirdetés

Először a Szaffi szereplőit festették fel a Szigony utca 10. szám alatti házra 600 négyzetméteren, majd a Vuk karakterei kerültek fel egy 800 négyzetméter nagyságú felületre, novemberben a Vízipók-csodapók készült el.

És itt is az újabb mű a legendás magyar rajzfilm, a Macskafogó hőseivel, akik egy józsefvárosi egyik oldalát teljesen beborítják.

Corvin-negyed

Corvin-negyed added a new photo.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
bkk-autubusz-budapesti-kozlekedes-buszok-1.jpg

Talicska, mikró, gördeszka és festmény – ezeket hagyták az utasok a BKV járatain

Meg persze pénzt, iratokat, ruhadarabokat szép számmal. Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 28.


hirdetés

A BKV minden évben közzéteszi az elhagyott tárgyak listáját, illetve azokat, amelyek egyáltalán nem szokványosak a Talált Tárgyak Kezelőségén. Idén is a hivatalos dokumentumok, pénz, tárcák, mobiltelefonok, tornazsákok és táskák, cipők és ruhanemű, valamint kulcsok tartoztak a legjellemzőbb tárgyak közé, amelyeket A BKV járművein felejtettek az utasok, írja a cég Facebook-posztjában.

A BKV statisztikája szerint talált tárgyak között szokványosnak számító darabok mellett ebben az évben az érdekesebbek közé tartozott egy elhagyott talicska, három mikrohullámú sütő, laptop, de találtak több rollert, gördeszkát és hangszert is, sőt festmény is érkezett a Talált Tárgy Kezelőségére.

- A BKV Zrt. a talált tárgyak leadását a megtalálók számára igen széles körben biztosítja - írják.

hirdetés

A forgalmasabb csomópontokban, a végállomásokon, valamint a forgalomirányító helyszíneken dolgozó munkatársaiknak adhatják le a talált tárgyakat. (Emellett a BKK Ügyfélközpontokban is van lehetőség a talált tárgy leadására.)

További információ a BKV honlapján, a „Talált tárgyak ügyintézése” menüpontban található.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!