hirdetés
ivanyi3.jpg

Iványi Gábor: Nem zárják le a gázt, sikerült a szolgáltatókkal átmeneti megállapodást kötni

Tavaszig egyedi kikapcsolási moratórium kedvezményt kaptak, így tovább működhet a Magyar Evangéliumi Testvérközösség székhelye és az ottani intézményeik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, napok óta sátor és barikád áll az Iványi Gábor-féle Dankó utcai intézményközpont előtt, nehogy az állami szolgáltató kikapcsolja a gázt a tetemes tartozás miatt. Csak a Dankó utcai intézményeknél 30 millió forintos hátralék gyűlt össze. Az Oltalom vidéki oktatási és szociális intézményeinél pedig a tartozás 100 millió forintos nagyságrendű.

A díjhátralék-felhalmozódás oka, hogy az állam 6 milliárd forinttal tartozik Iványiéknak. 2011-ben ugyanis az állam megfosztotta egyházi státuszától a MET-et, ami miatt Iványiék pert indítottak, végül a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 3 millió eurós kártérítést ítélt meg számukra, de még ennek is csak töredékét fizette ki az állam.

Csütörtökön Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke sajtótájékoztatót tartott a Dankó utca 11. előtt az utcán, ismertette az elmúlt hét történéseit és az aktuális helyzetüket.

Kiemelete, hogy mindenkinek - egyház, kormány, civilek - együtt kell működni azért, hogy a rászorulókon segíteni lehessen. Iványi elmondta, hogy a betegellátástól az éjszakai menhelyig, a gyerekek ellátástól az étkeztetéséig számos helyen és módon segítik az utcára kerülteket.

hirdetés

Most a megnyert per ellenére sem kapták meg az őket illető összeget az államtól, így elfogyott a pénzük, az energiaszolgáltatónak pedig a türelme fogyott el, ezért közölték, hogy leszerelik a gázórát. Az egyház ezért lezárta az óra környékét, ezzel ideiglenesen megakadályozták a gáz elzárását.

Több száz milliós tartozásuk van, de az állam mintegy 6 milliárddal tartozik az egyháznak. Ha ezt megkapnák, akkor a tartozásaikat is azonnal rendezni tudnák. Ezt közölték a szolgáltatókkal is,

akik felajánlották, hogy hajlandóak tárgyalni. Ennek alapján sikerült megegyezniük:

a kilenc érintett intézményt érintően a szolgáltató aláírt egy kikapcsolási moratóriumot tavaszig.

Jövőre újra megnézik, hogy a magyar állam a kötelezettségét teljesítette-e, azaz visszaállítja-e az egyházi státuszhoz járó illetményt is.

Iványi elmondta, hogy ők továbbra is szolidárisak a rászorulókkal és ezt várják el az államtól is, azaz támogassa a gyengéket, szegényeket. Az állam kötelessége, hogy biztosítsa a működés feltételeit - mondta el, leszögezve azt is, hogy nem a mindenkori kormánynak kell megmondania, hogy mi az egyház dolga.

Úgy vélte, hogy nem hallgathatnak akkor, amikor nem csak az ő intézményeiket támadják, hanem például a romák intézményeit, iskoláit is lehetetlen helyzetbe hozzák, vagy elvonják az Igazgyöngy Alapítvány támogatását, az SZFE-t vagy a szabad sajtót támadják - közölte.

Az egyházuk az európai értékeket képviseli és ennek szellemiségét tartják maguk előtt. Úgy vélte, hogy Magyarországot a mai hozzáállása alapján nem vennék fel az EU-ba.

Meghatottan mesélte el, hogy

több mint 60 milliós támogatás érkezett be civilektől, kerületektől, pártoktól, cégektől és más egyházaktól is.

Hálásak azért, hogy nem hagyták őket magukra, ahogy ők sem hagyják magukra a rászorulókat. Megerősítette, hogy a beérkezett összegeket a közmű- és egyéb tartozásokra fordítják majd. Viccesen elmesélte, hogy az egyik keresztény közösség is gyűjtést szervezett számukra, sőt ráadásnak két palack bort is felajánlottak, melyet korábban a miniszterelnöktől kaptak. Egy árverést is rendeznek majd, ahol többek között kalapács alá kerül egy dokumentum, melyet Orbán Viktor írt alá első megválasztása után, és amely arról szól, hogy őrködni fog a magyar köztársaság alkotmányának a betartása felett. Ehhez pedig Moldova György írt néhány sort, többek között azt, hogy a kötőszavakat és írásjeleket leszámítva mindent megszegett az aláíró.

Újra megkérte a kormányt, hogy fizesse ki az egyháznak járó pénzt, de megígérte, hogy bármilyen más kormánnyal is szívesen egyeztetnek.

Végül rámutatott, hogy most is egy magánszemélyek által kezdeményezett demonstráció zajlik az épületük előtt, még nem dőlt el, hogy maradnak-e a szolgáltatókkal való megegyezés után is. A kormánnyal jelenleg nincs kommunikációjuk, hacsak a szolgáltató megjelenése, és a velük való tárgyalás most nem tekinthető annak - mondta el egy újságírói kérdésre. Ugyanakkor számos hivatalban azt tapasztalják, hogy az ott dolgozók megértőek, együtt érzőek és segítőkészek velük szemben.

VIDEÓ: A sajtótájékoztatóról

Security Check Required

nullhirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
fradi-szurkolok.jpg

Amíg Müller Cecília a tömegrendezvényektől óv, hétvégén teltházas Fradi-Újpest rangadó lesz

Nincs korlátozás a jegyeladásban, közel 20 ezren lesznek egy helyen.
Fotó: Ferencvárosi Torna Club/Facebook - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján azt kérte az emberektől, hogy tartózkodjanak a tömegrendezvények látogatásától.

Ehhez képest szombaton minden bizonnyal teltházas lesz a Fradi-Újpest focimeccs, az online jegyértékesítő rendszerben már most is csak pár üres szék maradt a 20 ezerből

- írja a 444.hu.

A szervezők arra sem fordítottak figyelmet, hogy a mostanában szokásos 3-4 szék távolságot tartsák egymástól a szurkolók - ez egyébként sem kötelező az NB I-es meccseken, ahogy a maszkhasználat sem az.

hirdetés

A lap kérdésére Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, ő biztonságban érezné magát egy teltházas Fradi-meccsen is, igaz, a maszkhasználatot ő személy szerint javasolta. Mikor felhívták a figyelmét, hogy a meccsen sem székeket nem hagynak üresen, sem a maszk viselése nem kötelező, valamiért az egy háztartásban élőkről kezdett beszélni.

A lap emlékeztetett arra, hogy az MLSZ a járványügyi korlátozások feloldásával, június 18-án törtöle el a szigorításokat a futballmeccseken. Ezeket annak ellenére sem vezették vissza, hogy most rosszabb a járványügyi helyzet, mint azelőtt, és Csehországban vagy Szlovákiában például újra zárt kapus mérkőzéseket rendeznek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Stalybridge_railway_station_Buffet_Bar_geograph_4005851-1000x667.jpg

Kihívták a rendőröket egy vonatmegállóban szexelő angliai párra, mert azt hitték, a férfi erőszakoskodik a nővel

A nő vonata késett, ő pedig sajátos módszert talált a várakozási idő kitöltésére. A járókelők viszont félreértették a helyzetet.
Fotó: El Pollock / Wikipedia - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Bíróság ítélte el azt a nőt, aki késő vonatára várva beszédbe elegyedett egy férfivel az angliai Stalybridge vonatállomásán, majd nem sokkal később a belvárosban, az utcán szexelni kezdtek. A párra a járókelők hívtak rendőrt, miután azt hitték, hogy a férfi megerőszakolja a nőt, később azonban kiderült, hogy erről szó sem volt - írja a Daily Star.

A 40 éves Kate Jackson ügyében most született ítélet, a bíróságon ismertették a kínos történet részleteit. Az augusztusban történt incidenskor Jackson éppen parnerétől utazott haza, akivel összevesztek, a nő a közeli Ashton-under-Lyne-be utazott volna vonattal, hogy kutyáját elhozza. A felzaklatott nő az állomásra ment, ahol azonban bejelentették, hogy a vonat késik. Várakozás közben beszédbe elegyedett egy arra járó férfival, a 44 éves Jonathon Pisanival.

Nem sokkal később már az állomáson kívül, a belvárosban, a járdán szexelni kezdett az újdonsült pár, ekkor hívták rájuk a rendőröket, azt hitték ugyanis, hogy a férfi megerőszakolja a nőt.

A közelben található biztonsági kamera felvételein azonban jól látszik, hogy erről nem volt szó, a nő beleegyezésével történt az aktus. Letartóztatásukkor mindketten részegek voltak.

A nő ügyvédje azzal védekezett, hogy Jackson erős gyógyszereket szed bipoláris személyiségzavarára, a férfi által felkínált alkoholt azért fogadta el, mivel zaklatott volt a partnere miatt.

hirdetés

Az alkohol és a gyógyszerek pedig azt eredményezték, hogy teljesen elveszítette a kontorollt a nő, amit azóta nagyon megbánt.

Jacksont közszeméremsértés vádjában bűnösnek találták, 50 fontos büntetésre és 12 hónapnyi közmunkára ítélték, valamint a per költségeit is állnia kell. Pisani ugyanezzel a váddal decemberben áll majd bíróság elé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sara-botond.jpg

Sára Botond szerint nem lehet kiadni helyi járványadatokat, mert „nincs vészhelyzet”

Hiába rosszabb a helyzet most, mint tavasszal, a veszélyhelyzetnek június 30-ável hivatalosan vége.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat október 13-án segítséget kért a Budapest Főváros Kormányhivatala alá tartozó népegészségügyi osztálytól. Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy a pandémiás helyzet megfelelő kezeléséhez adja ki a kerületre vonatkozó járványügyi adatokat - írja a 24.hu.

A doktornő helyett Sára Botond, a főváros kormánymegbízottja válaszolt. A korábbi VIII. kerületi polgármester azt írta:

a márciusban kiadott, veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendelet csak a veszélyhelyzet idejére tette lehetővé az önkormányzatok számára történő adattovábbítást. A vészhelyzetet az első hullám lecsengése után, június 30-án megszüntette a kormány. „A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének.”

Vagyis hibába rosszabbak az adatok most, mint a tavaszi járványhullám esetén, Sára szerint az adatok kiadását jelenleg nem indokolja a helyzet. Friss adatokért a kormányzati koronavírus.gov.hu oldalt ajánlotta, ahol azonban csak a megyei szintű adatok elérhetőek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
igor-matovic_mti.jpg

Szigorú korlátozás: kijárási tilalom és iskolabezárás Szlovákiában

Két hétig szinte bezár a szomszédos ország.
MTI / Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet - szmo.hu
2020. október 22.


hirdetés

Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől egy hónapra bezárnak az iskolák. Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz - döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovic kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte: az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírus teszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom alatt az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette. A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!