hirdetés
vodka-pohar-pxhere-1000x664.jpg

Itt van Csernobil kézműves vodkája: nem radioaktív, és még finom is – tudósok főzték ki

Ez az első fogyasztásra alkalmas termék, amely teljes egészében a veszélyzónából származó alapanyagokból készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.


hirdetés

Harminchárom évvel a súlyos atomkatasztrófa után elkészült az első olyan, fogyasztásra alkalmas termék, amelyet Csernobilban állítottak elő. Ráadásul nem is akármi ez: kézműves vodka.

A házilag főzött alkohol alapanyagai, a víz és a rozs a csernobili veszélyzónából származnak, de a kész ital teljesen radioaktivitás-mentes, így nyugodtan lehet fogyasztani.

A BBC cikke szerint egy brit tudóscsapat alkotta meg az Atomik nevű vodkát, akik már évek óta dolgoznak a veszélyzónában. Azt vizsgálták, hogyan éledt újjá a természet az 1986-os szerencsétlenség óta, majd

amikor látták, hogy a szántóföldek már alkalmasak a gabonatermesztésre, ők maguk kezdtek el termeszteni, hogy bebizonyítsák: újra élhető ez a környék, és nem kell félni tőle.

És persze az Atomiktól sem, mert ennek csak a neve hordozza magávan a radioaktivitást.

"Nem radioaktívabb, mint bármelyik másik vodka"

- mondta Jim Smith professzor, a kutatócsapat egyik tagja, amivel azt akarta érzékeltetni, hogy egyáltalán nem radioaktív az ital.

Mint mondta, bármelyik kémikus megmondja, hogy desztillálással minden szennyező anyagot ki lehet vonni, szilárd maradékként gyűlik össze, így el lehet távolítani. Társaival együtt egyszerűen csak

megtisztították és desztillálták a vélhetően kis mértékben szennyezett alapanyagokat, így végül egy fogyasztható egyveleg jött létre. A vodkát azért még a Southhampton Egyetem analitikus laboratóriumában is megvizsgálták, ahol szintén arra jutottak, hogy nincs benne semmi radioaktivitás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
rendorok-pizza-segelyhivo.jpg

Rendőrök vittek pizzát az 5 éves kisfiúnak, aki a segélyhívót hívta, mert nagyon éhes volt

A kissrác számára ez vészhelyzet volt, az egyenruhások viszont elmagyarázták neki, mikor szabad tárcsázni a 911-et és mikor nem.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.Szokatlan hívás érkezett be múlt pénteken a floridai Sanford város rendőrkapitányságágára:

egy 5 éves kisfiú azért tárcsázta a 911-et, mert farkaséhes volt, és szeretett volna pizzát rendelni.

A rendőrségen úgy gondolták, mégha nem is volt vészhelyzet, elmennek megnézni a kisfiút, hogy minden rendben van-e vele. Csak a kis Manuel Beshara és 15 éves nővére volt otthon. A lány elmondta a három kiérkező tisztnek, hogy öccse az ő tudta nélkül tárcsázta a segélyhívót, és egyébként jól vannak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
ferfi-nem-adja-at-a-helyet-1000x551.jpg

Nem adja át a helyét a nőknek a vonaton a férfi, mert a nők sem állnak fel az ülésről miatta

Azt is mondta, hogy a nők képesek felháborodni azon, ha a férfiak felajánlják a segítségüket, ezzel pedig csak összezavarják az udvarias úriembereket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.Egy újságíró őszintén beszélt arról, szerinte miért nem kell átadni a férfiaknak a helyüket a nőknek a tömegközlekedési eszközökön. A Good Morning Britain című reggeli tévéműsorban ugyanis azt a témát boncolgatták a műsorvezetők és a meghívott vendégek, hogy a mai modern feminizmus kiöli-e a férfiakból a lovagiasságot.

A 45 éves Nirpal Dhaliwal azt mondta, a férfiak ugyanolyan fáradtak egy hosszú munkanap végén, mint a nők, és ők is ugyanúgy kifizetik a jegyet, amiért megilleti őket az ülőhely.

"Ha a hölgy olyan fizikai állapotban van, hogy tud állni, miért kellene átadnom neki a helyemet? Ez egy egyirányú utca. Egy nő sem adta át nekem soha az ülőhelyét. Amikor egyszer foci közben lesérültem, és sántítva szálltam le a vonatkocsiról, egy nő sem nyitotta ki nekem az ajtót, vagy segített kihúzni egy széket, semmit nem tettek"

- panaszolta a férfi.

Azt azért hozzátette, hogy a várandós, mozgáskorlátozott vagy egészségügyi problémákkal küzdő nőknek szívesen átadja az ülését.

A műsor témájával kapcsolatban azt mondta, szerinte a férfiak már nem tudják, hogy működik a lovagiasság a mai modern világban.

"Leharapják a fejüket vagy kioktatják őket, ha segíteni akarnak, ami zavaró a srácoknak. Pedig csak kedvesek akarnak lenni. Ezt már sokszor túlgondolják a nők. Én is szívesen segítenék, de előbb valószínűleg aláíratnék velük egy beleegyező nyilatkozatot"

- magyarázta Nirpal Dhaliwal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mero-laszlo-matematikus.jpg

Mérő László megoldotta az internetet lázban tartó matematikai feladványt

Mutatjuk a válaszát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.Az utóbbi napokban sokakat tartott lázban egy elsőre egyszerűnek tűnő matematikai feladvány.

Az egyenletről készült képeket közösségi oldalakon tették közzé, így terjedt el.

A az alábbi egyenlet megoldásán is rengetegen vitatkoztak.

Voltak, akik szerint a megoldás 1, mások szerint pedig 16, de akad, aki úgy véli, hogy mindkét megoldás helyes.

A Portfólió megkérdezte Mérő László matematikust, az ELTE egyetemi tanárát arról, hogy mi lehet a helyes megoldás.

Lapozz a válaszért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zsiraf2.jpg

Meglepő méretű zsiráfborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

A kis zsiráf az első három napban az anyjával élt egy belső istállóban, majd csatlakozhatott a külső kifutóban élő többi állathoz.
MTI, Fotó: Balázs Attila - szmo.hu
2019. augusztus 08.Rothschlild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) született a Nyíregyházi Állatparkban, az utóddal együtt már hét zsiráf látható a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A 450 nap vemhességi idő után világra jött nőstény borjú testmérete - a megszokottakkal ellentétben - gyakorlatilag a bikákéhoz hasonlít, a 175 centiméter hosszú és 60 kilogrammos utód egy órával születése után már biztosan állt a lábán.

Az ellés egyébként a múlt hétvégén, a látogatók szeme láttára indult el - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője.

A parkban eddig négy felnőtt nőstény és két hím élt, köztük a hétéves, Vanesa névre keresztelt anyaállat Lengyelországból, az Árpi névre hallgató kilencéves apa Csehországból érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A csapat legifjabb tagja - aki egyébként a kilencedik Nyíregyházán született zsiráf - az első három napban az anyjával élt egy belső istállóban, majd csatlakozott a külső kifutóban zebrákkal és ritka antilopfajokkal élő zsiráfcsaládhoz.

A zsiráfok kilenc alfaját különítik el mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján, a Nyíregyházi Állatparkban Rothschild-zsiráfok élnek. A faj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét.

Lapozz még fotóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x