hirdetés
nyito
Itt találod Magyarország egyik legnagyobb római kori városát
Izgalmas időutazáson vehetsz részt, ha Tácon, vagyis Gorsiumon végigsétálsz.
Fotók és szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2016. október 09.


hirdetés

A Sárvíz partján a 17. században létrejött Tác falu tulajdonosai, a Zichy család bizonyára nem sejtették, hogy micsoda különleges érték lapul a lábuk alatt. Mert ez a föld rejtette Gorsiumot, Magyarország legnagyobb méretű, mára feltárt római kori települését. Az 1958-ban megkezdett ásatások kétezer év történetét hozták a felszínre.

tac_2016_09-2tac_2016_09-20

A rómaiak már a Kr. u. 46-49-ben eljutottak ide, és katonai tábort hoztak létre. Majd a 2. század elején egy város épült fel, az Alsó-Pannónia provincia tartománygyűlésének és császárkultuszának székhelye. A településen a városfalakon belül fórum, szentélyek, szentélykerület-csarnokok és templomok álltak. Sőt az ünnepségekhez egy amfiteátrum is épült.

tac_2016_09-29tac_2016_09-30tac_2016_09-32

A várost először „Gorsium”, illetve „Gorsio sive Hercule” néven a 3. században említik írásos dokumentumok.

Ugyan több támadás is érte, de hosszú évtizedeken keresztül virágzó és gazdag település volt. Később 258-ban egy polgárháborús veszélyhelyzetben a városi tanács a pénztárat elásatta. A 3134 db dupla denár az ásatások során került elő.

tac_2016_09-33tac_2016_09-35tac_2016_09-37

A 260-as barbár támadásban letarolták a várost. Az egész Pannóniát sújtó fosztogatások nyomán szinte alig maradt belőle valami.

A 3. század végén Diocletianus császár utasítására kezdték meg az újjáépítést, majd új nevet is kapott, Herculiának nevezték el. Újra kiemelt településsé vált, és új virágzásnak indult. Palotákat, laktanyákat, üzleteket, bazilikát és temetőt építettek.

tac_2016_09-50tac_2016_09-51

Hanyatlása a 4. században kezdődött. A közbiztonság romlása miatt egyre többen menekültek a városfalak közé, és elszaporodtak az igénytelenebb házak. A lakott terület pedig egyre csökkent.

A honfoglaló magyarok inkább egy közeli helyen telepedtek meg, és a város helyén már csak kisebb községek maradtak meg, bár azokban a 16. századig folyamatosan éltek. A legnevezetesebb a Föveny nevű hely volt, mely arról lett híres, hogy innen szállították a királyi és egyházi építkezésekhez Székesfehérvárra a köveket.

tac_2016_09-52tac_2016_09-53tac_2016_09-55

A törökök idején ez a falu is elpusztult, a terület elhagyatottá vált. A 18-19. században nem lakták, a későbbi tulajdonos Zichy-grófok is csak a kőbányákat hasznosították.

tac_2016_09-98tac_2016_09-99tac_2016_09-102
Az első ásatások 1934-ben kezdődtek, bár a helyet már ismert lelőhelyként jelölték 1866-ban is. A rendszeres feltárás 1958-ban indulhatott meg. Folyamatosan foglalkoztak a feltárással és a leletek megóvásával, majd bemutatásával.

Itt nyílt meg az ország legnagyobb régészeti parkja, melyet egy könnyű sétával két óra alatt körbe lehet járni.

tac_2016_09-43tac_2016_09-44
A 2-3. században épült lakóház díszes festményei a 260-as pusztításban dőltek a padlóra. Az épület kiégésekor keletkezett égési törmelékben tudtak ennyire megmaradni, a töredékekből pedig rekonstruálni tudták a mintázatot.
tac_2016_09-45

Gorsiumban, az ókori élettel, egy virágzó város megmaradt emlékeivel találkozhatunk. Az épületek falmaradványai, oszlopai között megállva elképzelhetjük, amint a katonák, vagy a hivatalnokok végezték feladataikat. De elmerenghetünk az úton állva azon is, hogy hogyan sétáltak itt a régi családok, hogy cseverésztek a nők, vagy szaladoztak körülöttük a gyerekek.

tac_2016_09-59

Még a konyhába és a lakomateremben is bepillanthatunk. A rómaiak életében ugyanis fontos szerepe volt az étkezésnek.

tac_2016_09-61
A feltárt pincében egy konyha edényei és eszközei kerültek elő. A fölötte lévő lakomaterem födémje dőlt rá, maga alá temetve, és megóvva az ókori konyha felszerelését. Az elszenesedett fapolcok maradványai között több ezer cseréptörmelék, agyagedény, fazekak, fedők, ivó- és tárolóedények maradtak fenn.

Az agyagból készült főzőedényt vagy közvetlenül a parázsra, vagy vaslábakon álló tartókra, vasrostélyra helyezték. Külön melegen tartó lap is volt. A vizet a település kútjáról hordták kétfülű kancsókban.

A római konyha alapjai voltak a halszószok, a borkészítmények, a fűszerek, a rántásliszt és a sajtok. Érdekesség volt, hogy sót valószínűleg nem használtak, helyette a halszószt keverték az ételbe. Ehhez apró tengeri halakat, szardellákat zúztak össze, majd a napon bomlasztották. Ezt aztán vízzel, olívával, ecettel vagy borral keverték össze.

Sok húst ettek, ezek erős ízéhez szószokat kínáltak. Ezek alapanyaga az olívaolaj, a méz, a bors, a bor, a fűszerek és gyümölcsök voltak.

A sütéshez-főzéshez előszeretettel használtak bort, mustot, vagy ezek sűrítményét. Az ital kellemes ízt adott az ételnek.

A római konyhára nagyon jellemző volt a sokféle és nagy mennyiségű fűszer használata. Kedvelték a koriandert, borsot, köményt, hagymát, zellert, kakukkfüvet, mentát, fahéjat és a sáfrányt is.

Az étkezés asztaloknál történt, de félig fekvő, könyöklő helyzetben ettek. Az ennivalót falatkákra kockázva szolgálták fel, és mivel elsősorban kézzel ettek, az étkezés közben többször is körbehordtak illatosított kézmosóvizet a részükre. Emellett kéztörlő kendőt is használtak.

Az ünnepi vendéglátásnak saját rituáléja volt. Az elején italáldozatot mutattak be Jupiternek. Majd bekenték olajjal magukat, fejükre koszorút tettek és utána helyezkedtek el a szigorú etikett szabályozta helyükre.

tac_2016_09-62tac_2016_09-109tac_2016_09-110

A feltárások során rábukkantak egy temetőre is. A sírkövekből, emlékszobrokból is számos darabot megnézhetünk és tiszteleghetünk előttük az emléküknek.

tac_2016_09-10tac_2016_09-22tac_2016_09-106tac_2016_09-107

És ha szerencsénk van, és szép az idő, akkor a teátrum hátteréül szolgáló, 12 méter magas városfalon kialakított kilátóba felmászva gyönyörködhetünk a környék szépségében is. A lábunk alatt pedig megszemlélhetjük e régvolt város romjait, melyek ugyan töredezve, hiányosan, de sokat mesélnek őseinkről.

tac_2016_09-67tac_2016_09-72tac_2016_09-86

A séta végén érdemes benézni a látványtárba és kőtárba. Az érdekes használati tárgyak, edények, ékszerek mellett láthatók itt építkezéshez használt cserepek, oszlopok, díszítések, de még egy vízvezeték-cső is.

tac_2016_09-115tac_2016_09-117tac_2016_09-118

A Gorsiumról még több infót ITT találsz.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mutatunk egy holland virágoskertet, ami pont olyan, mintha maga tavasztündér ültetné bele a virágokat
A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlenül mellette virágba borul egy másik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.Nemrégiben bemutattuk a holland Keukenhof virágoskertet úgy, ahogy az Instagramon látják. A márciustól május közepéig nyitva tartó kert hetente más-más virággal kápráztatja el a látogatókat.

A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlen mellette virágba borul egy másik. Március végén sajnos a tulipánok még csak fedett helyen virágoztak, de a krókuszok között már bontogatták leveleiket. A jácintültetvényeknek pedig olyan illatuk van, hogy még a madarak is dalra fakadnak tőle.

A virágoskertet kishajóval is körüljárhatjátok, a tulipánföldeket pedig egy hatalmas szélmalomból csodálhatjátok meg, de ezekért az élményekért hosszú sor végére kell beállni. A parkban egyébként számtalan pihenőhely van különböző stílusokban: van hippi-sarok, és van hatalmas, fűvel borított franciaágy is. Az ügyesebbek a tavon farönkökön is átkelhetnek: nem kell megijedni, nem lebegnek, hanem stabilan állnak, de azért szédítő az élmény.

A belépőt és a parkolójegyet legegyszerűbb online megvenni és nem árt nyitásra odaérni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város
A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x