hirdetés
1-56.jpg

Itt készül a Stranger Things és a Kártyavár: Netflix – az otthoni mozi meghódítja a világot

A 'Netflix and chill', azaz Netflix és lazulás az amcsiknál már szólásszámba megy. Elmondjuk, hogy miért.
Balázs Mihály, fotók: Giphy, YouTube - szmo.hu
2019. február 16.


hirdetés

Azok kedvéért, akik nem ismerik: a Netflix egy streaming szolgáltatás, az interneten keresztül szabad lejátszást biztosít a készülékeinken (tévé, tablet, laptop). A rendszer pénzügyi oldala úgy működik, mint az HBO GO – havi előfizetéses rendszerben akármikor könnyen, gyorsan elő lehet fizetni, csupán egy bankkártyára van szükség hozzá.

Ha ki akarjuk próbálni, egy hónap próbaidőszak ingyenes. A rendszernek rengeteg előnye és hátránya van.

Hátrány: először is internet kell hozzá, az is fontos, hogy az gyors legyen, főként, ha magasabb felbontásban szeretnénk nézni filmeket vagy sorozatokat. Ha a szerverekkel történik valami, akkor a szolgáltatást nem lehet elérni, hiszen helyileg semmit nem tölt le, így tárhelyre sincs szükség. A magyar nézőknek fontos szinkron is szinte teljesen hiányzik, feliratból is sok esetben csak angolt találunk. Előnye viszont, hogy nem kell semmire várni, amint elindítjuk a programot, nézhetünk akármit a kínálatból.

hirdetés

De mit is kínál a Netflix? Vannak saját készítésű sorozataik, filmjeik, stand upjaik, más forgalmazóktól licenszelt sorozataik és filmjeik. A mennyiséggel nincs baj, inkább a minőséggel: valósággal el lehet veszni a katalógusukban, főleg, hogy minden sorozat teljes évadokkal operál, tehát ha valami tetszik, egyben meg tudod nézni az egész évadot, s ha több szezonos a sorozat, akkor pedig akár az egész szériát. Akármikor megállítható, és folytathatod, ahol abbahagytad, sőt még a megtekintett tartalomhoz hasonló ajánlót is készít a rendszer.

De mit is érdemes nézni?

A Netflix nem sajnálja a pénzt, próbálnak az HBO nyomdokain haladni és minőségi, saját készítésű sorozatokat gyártani: ilyen a Stranger Things, a Mindhunter, az Altered Carbon és társaik. Ha csak ezt a három sorozatot nézzük, akár több hétre is megvan a program.

A Stranger Things egy Stephen King ihlette, 80-as években játszódó thriller, a Mindhunter David Fincher nevével fémjelzett valódi profilozókról szóló fikciós dráma, az Altered Carbon pedig egy cyberpunk sci-fi sorozat. Mind a három közel olyan produkciós költséggel és színvonallal bír, mint egy hollywoodi film.

A Marvel fel is figyelt a Netflixre és közösen felépítettek egy „mini” Marvel-univerzumot öt szuperhős segítségével. A Punisher, a Luke Cage, a Jessica Jones, az Iron Fist és a Daredevil mind magas színvonalú, igényes produkciók. Az összesen 12 évadnyi Marvel-sorozat mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ezeken kívül olyan erős szériák is készülnek még itt, mint a Russian Doll, az Ozark, a Haunting of Hill House, a Maniac, a Chilling Adventures of Sabrina, a Kártyavár, vagy a Sex Education.

Kiváló nagyjátékfilmeket is készít a Netflix: elég azokra az idei Oscar-jelölésekre gondolni, melyeket Alfonso Cuarón szerelemprojektje, a Roma gyűjtött be. Tíz Oscar jelölést kapott a film, majdnem minden fő kategóriákban egyet. Emellett készülnek színvonalas sci-fik is (IO, Anon), valamint drámák (Beast of No Nation), történelmi drámák (Outlaw King), illetve kemény thrillerek: Hold the Dark vagy akár horrorok is (Apostle).

Elképesztő erőfeszítéseket tesz a cég, hogy minőségi filmeket/sorozatokat gyártson. Sajnos vannak csalódások is. Ezek mellett azért nem lehet elmenni, mert ez sokban befolyásolta a mozilátogatást is. A tavalyi év egyik legjobb sci-fi horrorja, az Expedíció például a Netflix miatt nem került a magyar mozikba. A Paramount félt az „okos” sci-fitől, ezért felajánlotta a Netflixnek Amerikán kívüli terjesztésre egy fix összegért. Így a Paramount kapott egy biztos bevételt, amivel megtérültnek tekintette nemzetközileg a filmet. Egyébként valószínűleg anyagilag jól döntött a stúdió, mert Amerikában csak 32 milliót hozott a 40 milliós költségvetéséhez a film, így a Netflix fix X milliója pozitív irányba billentette a költségvetési mérleget, úgy, hogy közben nem vállaltak fel kockázatot.

Negatív példa a Cloverfield-franchise meggyilkolása is. A Cloverfiled Paradox a semmiből jött, és mivel nem volt túl sikeres, így a semmibe is veszett. A Paramount tudta, hogy a film nem hozza az előző két Cloverfield-mozi minőségét, így eladták ezt is a Netflixnek, akik egy Superbowl-reklámmal berántották a nézőket. A tavalyi amerikai focidöntőn ment le a trailer, ezzel a figyelemfelkeltő narrációval: „Cloverfield Paradox – már most nézhető”. Ezen felbuzdulva nagyon sokan megnézték – vagy legalábbis elkezdték megnézni a filmet. Így valószínűleg ez az üzlet is bejött a két vállalatnak.

hirdetés

Nem csak nagy cégek adnak el filmeket a Netflixnek, színészeket is szerződtetnek. Adam Sandler milliókat keresett egy szerződéssel, aminek köszönhetően olyan filmtörténeti atomvillanásokat készít a Netflixnek, mint a Sandy Wexler, a The Do-Over vagy a méltán hírhedt The Riddiculous 6. Kritikai szempontból mindegyik bukás volt, viszont ez az Adam Sandler-rajongókat nem zavarta. Számokat nem közölt pontosan a cég, de minden bizonnyal megérte nekik leszerződtetni az altesti humor jelenlegi pápáját. Egy biztos, van alapja annak a gondolatnak, hogy ha rosszul sikerül egy film, azért még a Netflix kínálatában elfér.

Szerény véleményem szerint idehaza még idő kell hozzá, hogy a streaming szolgáltatás beinduljon, noha már sok alternatíva van, elég az HBO GO-ra gondolni, vagy a UPC streaming szolgáltatására, esetleg az idehaza is elérhető Amazon Prime-ra. Ahhoz, hogy a Netflix idehaza befolyásolni tudja a moziba járási szokásokat, még sokat kell aludnunk. A szinkron, illetve sok esetben a felirat hiánya, no meg a lassú sebességű internet befolyásolja a Netflix elterjedését. A moziba járás valamennyire még mindig az a luxus, amit az átlagember évente néhány alkalommal megenged magának.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-elso-elo-show-eredmenyhirdetes-1000x547.jpg

X-Faktor: Négy versenyző esett ki az első élő show-ban

A következő adásban már csak 8 versenyző bizonyíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Szombaton lezajlott az X-Faktor 2019-es évadának első élő show-ja, amiben rögtön négyen búcsúztak is a tehetségkutatótól a 12 versenyzőből.

A minden eddiginél hosszabb, éjszakába nyúló műsorban csak négy versenyző juthatott tovább egyenes ágon, további négy pedig a nézői szavazatok alapján került be a második élő show-ba. Miután a mentorok értékelték az énekesek és a zenekarok produkcióit, szavaztak, hogy leülhetnek-e a négy, biztos továbbjutást jelentő szék egyikére, vagy a veszélyzónába kerülnek, ahonnan már csak a nézők menthetik meg őket.

Ahogy a produkciók egymás után következtek, többször is volt példa arra, hogy egy már leült versenyzőnek fel kellett állnia, hogy átadja a helyét a nála jobban teljesítőnek. A nézők szavazással döntöttek arról, ki kerüljön a székről a veszélyzónába.

hirdetés

Az adás végére Dárdai Blanka, Ruszó Tibi, Burai Renátó és Gödöllői Emmánuel maradtak ülve, így ők lettek az első továbbjutók.

Végül az is kiderült, hogy a veszélyzónából kiket szavaztak be a nézők a második élő show-ba:

Zdroba Patrik, Bagdi Enikő, Vanek Andor és a Take 3 folytathatja a versenyt. Ezzel eldőlt, hogy az első élő show kiesői Anti bácsi, Huszár Aletta, a Speranta és a C.O.O.L. lettek, számukra véget ért a műsor.

A legrosszabbul Puskás Peti járt, akinek az első élő adás után már csak egy csapata maradt versenyben, ByeAlexnek viszont mindhárom versenyzője továbbjutott.

Az eredményhirdetés pillanatai:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
x-faktor-ruszo-tibi-1000x627.jpg

X-Faktor: Ruszó Tibi édesapja miatt énekelte mentora, ByeAlex dalát

ByeAlex úgy érezte, fiatal versenyzője nála is jobban el tudja énekelni ezt a számot, amit az édesapja emlékére írt, ezért akarta Tibinek adni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Történelmi pillanatot láthattunk az X-Faktor első élő show-jában: ByeAlex mentori pályafutása során először kérte egyik versenyzőjét arra, hogy az ő egyik dalát énekelje el a műsorban, erre ugyanis eddig nem volt példa.

Ruszó Tibi azonban most az Apám sírjánál című számot adta elő a szombati adásban, és mint kiderült, azért, mert van valami közös a fiúban és mentorában.

ByeAlex édesapja korán meghalt, az ő emlékére írta ezt a dalt, Ruszó Tibi pedig tavaly szintén közel került ahhoz, hogy elveszítse az apját, miután a férfi szívinfarktust kapott és kórházba került. A tehetséges fiú ugyan már tavaly jelentkezett az X-Faktorba, de a történtek miatt mégsem indult el. Szerencsére az apa már jól van, de a fiatal énekes így is át tudta érezni mentora szerzeményét.

hirdetés

ByeAlex a fiú színpadra lépése előtt elmondta, hogy már nem sokkal azután megszületett a fejében az ötlet, hogy Ruszó Tibinek adja ezt a számot, amikor kiderült, hogy a mentorok őt szavazták meg a harmadik versenyzőjének. Az énekes ezt a dalt nem szokta előadni a koncertjein, de

úgy érezte, Tibi talán még nála is jobban el tudja énekelni, ezért döntött így.

A fiú produkciója valóban jól sikerült, a mentorok nagyon megdicsérték, és le is ültették arra a székre, ami a biztos továbbjutást jelentette Tibi számára.

Íme Ruszó Tibi előadásában az Apám sírjánál című dal:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
gir1.jpg

Ricsárdgír: „Kaptunk pár fülest, hogy sokak szerint nekünk nem szabadna létezni”

Tíz éves lesz jövőre az egyik legviccesebb magyar zenekar, nemsokára megjelenik harmadik nagylemezük, sőt egy egész estés filmet is terveznek. Interjú.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Ricsárdgír: tavaly ősszel elbúcsúztak dobosuktól, nem sokkal később elkezdtek dolgozni új lemezükön, idén pedig több koncertjük volt, mint eddig bármikor – közte egy önálló vidéki turné.

Ha minden jól megy, az album még decemberben megjelenik, a jövő évet pedig egyből a lemezbemutatóval nyitják az Akvárium nagytermében. Ez ráadásul a 10. születésnapjuk nyitánya is lesz, amit még egy csomó meglepetés követ majd.

Ezekről mesélt Mártondani, a csapat frontembere, akinek néhány személyesebb kérdést is feltettünk, például azt, hogyan éli meg az apaságot másfél éves kisfia mellett.

hirdetés

– A mostani lesz az első nagylemezetek azóta, hogy igazán sokan kezdtek el járni a bulijaitokra. Változtatott ez bármin a dalok írásakor?

– Csak pár dolog változott, de nem direkt. Eddig többnyire úgy volt, hogy megírtam egy szöveget, gitáron kitaláltam valamit, a srácok meg hozzárakták a saját világukat. Most többnyire Laci hozta az ötletet, mi pedig beleraktuk magunkat. Ezért hívjuk őt most főnixmadárnak. Lacinak amúgy is több van a tarsolyában, én például minden nap kétszer megírom azt a dalt, amit már hatszor megírtam.

Bízunk benne, hogy aki szeret minket, elfogadja, hogy ez változatlanul egy ösztön-zenekar, nem lettünk ügyesebbek, attól függetlenül, hogy hála az égnek sok kedves ember jár a koncertjeinkre.

Fogalmunk sincs, mi jó dal és mi nem. Ez olyan mintha vakon festenénk.

– A trash/pop tengelyen hol helyezkedik el az új album? Hű marad az eddigi hagyományokhoz, vagy kinéz némi irányváltás?

– Szerintem a kettő között, nagyon sok stílusú dal lesz a lemezen, van közte pop és trash is, meg poptrash is. Elküldtük a barátainknak, és rokonoknak mutogattuk. Többen mondták, hogy egy hamisítatlan Ricsárdgíres lemez született, de voltak akik szerint megőrültünk.

Egyszer a Rigó Benyó haverunk, akinél az első lemezünk énekét vettük fel, azt mondta, hogy a Ricsárdgírben az az érdekes, hogy alapvetően bármilyen stílust vagy hangulatot elbír, legyen az country, rap, diszkó, opera vagy punk, valahogy mindig megőrizzük a Gír világát. Ez a harmadik lemezzel sincs másképp. Ha eddig csak dobálóztunk azzal a szóval hogy ArtFartPop, most a harmadik lemezzel valóban megszületett ez a műfaj. Vagy most nyírtuk ki.

– Sokszor emlegeted koncerteken a menedzsereteket, aki szemlátomást igyekszik egyre profibb alapokra helyezni a benneteket jellemző tét nélküli hülyülést. Mennyire vagytok partnerek ebben?

– Marci az egyik legügyesebb és legaranyosabb ember, akit ismerek, mellette pedig nagyon határozott. Ő mainstreamebb zenekarokkal dolgozik együtt, és nehezebb is volt megszoknia a mi hozzáállásunkat.

A zenekari meetingek végén szegény sokszor mondta, hogy egyszerűen nem hitte volna, hogy ilyen létezik.

A Gírt végtelenül profin kezeli, de mivel mi nem vagyunk profik és soha nem is leszünk azok, ez így nehéz. Főleg hogy neki elsősorban zenekarként kell kezelnie a Ricsárdgírt, mi viszont inkább valamiféle közösségként tekintünk magunkra és a rajongókra, amibe nagyon sok minden belefér. Egyébként mindent meg tud oldani. A nőnapi koncertünk előtt egy nappal felhívtam, hogy szeretnék egy idősebb bohócnőt. Ilyenkor a telefonban részéről hosszas csönd követi az ötletet, de aztán megoldja.

hirdetés

A Budapest Európa TV-be is el akartunk menni, azt is megoldotta. Néha azért még megvicceljük, múltkor például elhitettük vele, hogy Szabó Benedek is fellép velünk Győrben, de csak Érden tudjuk felvenni. El is indultunk a turnébusszal Érdre.

– A szervezők egy kalap alá vesznek már a hasonló méretű rajongótáborral rendelkező együttesekkel, vagy továbbra is van bennetek némi "fekete bárány" érzés?

– A szervezők inkább azt nézik, hogy mennyi embert érdekelhet a Ricsárdgír, és ez iszonyatosan szerencsés helyzet. Az ő részükről nem érzünk megkülönböztetést, mert a fantasztikus közönségünk száma hála az úristennek növekedett. Mi pedig megpróbálunk minél őszintébbek maradni velük, és minél jobban építeni ezt a közösséget. A fekete bárány érzést inkább más zenekarok menedzsereitől kaptuk meg, de együtteseknél is tapasztaltuk.

Két éve a nagy menedzservadászatunk során találkoztunk pár komolyabb együttes menedzserével, és borzalmas pletykák keringenek rólunk. Ráadásul kaptunk pár fülest is, hogy vannak olyan zenekarok, akik szerint nekünk nem szabadna létezni, és hogy ilyen zenei tudással igazságtalan, hogy jobbnál jobb lehetőségeket kapunk.

Egyébként sokkal nagyobb százalékban jó fejek velünk az emberek, csak belefutottunk pár ilyenbe, de nem ez a jellemző. Tehát a Ricsárdgír elég furcsán van kezelve egy-két helyen, de ahogy nagymamám szokta mondani, azért nem fáj a fejem, mert szarok rá. A közönség a legfontosabb. Kicsit erről is szól a SzintisLaci című dal, meg persze Laciról. Képzelj ide egy szív emojit.

- Tavasszal megvolt az első önálló vidéki turnétok, ahol ti voltatok a főzenekar. Ezt mennyire érzed mérföldkőnek?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
anti.png

X-Faktor: megjelent Anti bácsi és több versenyző saját dalának videóklipje

Anti bácsinak és Bagdi Enikőnek mentoruk írt dalt, de voltak olyanok is, akik saját szerzeménnyel rukkoltak elő, amit az élő show-ban is előadtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Ugyan az első élő show után véget ért a verseny Anti bácsi számára, az X-Faktor 70 éves felfedezettjének egyáltalán nincs oka csüggedni, ugyanis máris megjelent az első videoklipje.

Ám nem ő az egyetlen versenyző, akinek már debütált a saját dala: Bagdi Enikő, a C.O.O.L. és Manuel is készített már saját zenéket.

Itt nézheted meg Anti bácsi első saját dalának klipjét:

hirdetés

Bagdi Enikő saját nótája is meghallgatható:

Manuel saját dala:

És a C.O.O.L szerzeménye:

A szombati élő show kiesőiről itt írtunk bővebben:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!