hirdetés
elon-musk-tesla-mars-2019.jpg

Itt jár az emberiség legmesszebb került autója – épp egy éve száguld az űrben Elon Musk Teslája

A Tesla most épp két és félszer van távolabb tőlünk, mint a Nap.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

Épp egy évvel ezelőtt, a SpaceX vállalat több ezer dolgozója a helyszín közeléből, internetezők milliói az élő közvetítést követve nézték, ahogyan elstartolt az elmúlt 40 évben épített legerősebb, leggyorsabb és legnagyobb űrrepülőgép, amelyet a multimilliárdos Elon Musk cége épített. Az űrrepülő a tulajdonos Tesla Roadster autóját először az űrbe, majd csillagközi pályára juttatta.

Itt a több tízmillió embert ámulatba ejtő videó a startról:

És az autó azóta is az űrben kering sofőrjével, Starmannel. Igaz, "ő" csak egy bábu, "akit" űrutazásra öltöztettek be, és noha sajnos nem is fogja sokáig bírni a kozmikus tér elég sanyarú viszonyait, a Teslát vezető figura jelkép. Jelképezi Elon Musk álmát, hogy egyszer meghódíthatja a Marsot.

Így utazik Starman a Teslában:

A SpaceX vállalat mérnökei azt akarják bizonyítani, hogy a kis piros sportkocsit az űrbe juttató Falcon Heavy űrrepülő

hirdetés

képes elérni a Marsot, aminek kolonizálása Elon Musk legfontosabb víziója.

Az emberiség legmesszebb került autója most épp két és félszer van távolabb tőlünk, mint a Nap.

A totalcar.hu idézi a WhereIsRoadster.com oldal számításait. A lap szerkesztői a kezdetektől követik az autó pályáját – ez leginkább azt jelenti, hogy matematikai egyenletek alapján tudják, hol van, hiszen annyira apró, hogy a csillagászok számára is követhetetlen.

Az évforduló napján 364 millió 550 ezer kilométerre van tőlünk a Tesla, és másodpercenként 2,28 kilométerrel távolodik a Földtől

– írja a SpaceX-től független oldal.

762 millió kilométert utazott a Nap körül, a Marstól 263 millió, a Naptól 232 millió kilométerre van. A Föld összes útját végigautózhatta volna huszonegyszer. Cikkünk írásának pillanatában 1 éve, 16 órája, 25 perce és 46 másodperce indult.

Elon Musk tervei szerint egyébként egymillió embert juttatna el a Marsra a következő 50-100 évben. 2016-ban beszélt először hosszabban a Mars betelepítésére vonatkozó terveiről. Ötlete az újrahasznosítható rakéta és űrhajó kombinációján alapul.

Nem könnyű az űrben autózni

A Roadstert semmi sem védi a napszelektől, a Nap sugárázásától vagy a kozmikus sugárzástól. Leggyorsabb pusztulás az autó szerves elemeire vár, a sugárzás folyamatosan bontja majd a szén alapú kötéseket, így az utastér szövetei, műanyagai, az autó abroncsai valószínűleg már szétfoszlottak.

Az űr tele van mikrometeoritokkal. Ami megmarad az autóból az évek alatt – fém elemek, üveg –, azt folyamatosan lyuggatják a mikrometeoritok.

Aszteroidától viszont nem kell tartania, a Naprendszernek ez a része, ahol a Roadster pályája van, viszonylag nyugalmas, a kisbolygók többsége lényegesen messzebb kering a Naptól – írja a Live Science.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
maradona_koporso_szelfi.jpg

Vidáman fotózgatták egymást Maradona holttestével a temetésen dolgozók

Mindhárom férfit azonnal kirúgták, miután elterjedtek a neten a képek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Óriási botrány lett abból, hogy a Diego Maradona temetésén dolgozó munkások közül többen is a váratlanul elhunyt focista holttestével fotózkodtak, írja a Daily Star. A három férfi közül kettő még a hüvelykujját is felmutatja a koporsóba helyezett halott mellett, egyikük pedig mosolyog is az órákkal korábban elhunyt argentin futballsztár holtteste felett.

Az egyik fotón a fehér inges Diego Molina látható, aki két másik férfinak is megengedte, hogy az elhunyt legenda holtteste felett pózolva fényképezkedjen.

A latin-amerikai Globovision tévétársaság úgy tudja, hogy Molinát azonnal kirúgták, miután a kényes fotók terjedni kezdtek az interneten. A temetést lebonyolító Sepelios Pinier nevű vállalkozás vezetője hangsúlyozta, hogy a három férfi nem a cég alkalmazottja, csupán külső megbízottként dolgoztak Maradona temetésén.

Diego Picon elmondta, hogy azért bízták meg a munkával a három férfit, mert a család egy olyan cédruskoporsót választott, ami nagyon nehéz, ráadásul körülményes a szállítása is.

A temetkezési vállalkozás vezetője szerint a munka előtt még a hullaházban elvették a temetésen dolgozók mobiltelefonját. A készülékeket csak akkor kapták vissza, amikor Picont a rendőrség hívta a halotti menet átbeszélése miatt. Ekkor készülhettek az érzékeny képek a korábbi világbajnok focista nyitott koporsójánál.

hirdetés

Maradona helyi idő szerint szerda reggel hunyt el Argentínában, alig néhány héttel a 60. születésnapja után. A világ egyik legjobb futballistájának tartott legenda halálát szívelégtelenség okozta, nem sokkal azután, hogy egy agyműtét után kiengedték a kórházból.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Balázs_Fecó-scaled.jpg

Meghalt Balázs Fecó

A Taurus, a Neoton és a Korál zenésze koronavírusos volt, kórházban ápolták, lélegeztetőgépen.
Fotó: Fortepan — Adományozó/Donor: Urbán Tamás - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész 69 éves volt.

Karrierje a Neotonban indult, de az első magyar heavy metal-bandának, a Taurus XT-nek is alapító tagja volt. Neve összefonódott a Korál együttessel, amelyet a hetvenes évek végén alapított.

1986-tól szólókarrierbe kezdett, abban is komoly sikerei voltak.

Több mint másfél hete került kórházba koronavírussal, lélegeztetőgépen, mélyaltatásban tartották, és vérplazmával kezelték.

Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól.

Balázs Fecó Nyugodj Békében.

hirdetés

Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled.Közzétette: Apostol együttes – 2020. november 27., péntek


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kunetz-zsombor.jpg

Kunetz Zsombor: Más országok segítségét kéne kérni az intenzíven fekvő betegekhez

A szakértő szerint az osztályok kapacitásuk végén járnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorban reagál Gulyás Gergely azon kijelentésére, amelyben a kormány részéről először közölték, hogy 961 koronavírusos beteg van intenzív osztályon.

A szakértő szerint ez a betegszám „nagyon súlyos adat”, ezzel az intenzív osztályok a kapacitásaik végén járnak, és az intenzív ellátásra szoruló betegek kétharmada gépi lélegeztetésre szorul. Szerinte a hazai intenzív terápiás szakma nem építette ki azt a struktúrát, amilyet külföldön több helyen alkalmaznak, hiányzik például az úgynevezett szubintenzív ellátás.

Beszélt arról is, hogy neki „matematikailag nem jön ki”, hogy a fertőzöttek és a kórházban felvettek száma növekszik, a halálozás viszont nem nő. Arról is beszélt,

nem igaz, hogy bírni fogja az egészségügy a terhelést, amit most látunk, az az összeomlás része.

hirdetés

Kunetz szerint már most több szigorúbb intézkedésre lett volna szükség. Ahol csak lehetne, home office-ra kéne átállni a munkahelyeknek, ahol pedig ezt nem lehet megoldani, ott kötelező maszkhasználatra volna szükség. Ezt szerinte be kellene vezetni az általános iskolák felső tagozatában is.

Szerinte elérkezett az idő a magyar egészségügyben, hogy külföldi segítséget kérjünk: a PCR-tesztekben elmaradtunk, de ő megfontolná néhány intenzív osztályon kezelt beteg átadását más országoknak.

Szerinte túl sok mindent a háziorvosokra bíztak anélkül, hogy ehhez megfelelő útmutatót kaptak volna, emellett pedig a lakosságot is minél szélesebb körben értesíteni kéne.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
orban-radio.jpg

Kiderült, miért mondott 2000-rel nagyobb számot Orbán a kórházban fekvő betegekről

Nem a hivatalos adatokban szereplő 7500, hanem 9500 kórházban fekvő betegről beszélt. A kormány megmagyarázta, miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Orbán Viktor reggeli interjújában nem a hivatalos adatokban szereplő 7500, hanem 9500 kórházban fekvő betegről beszélt, tűnt fel a 444-nek is.

A kormány válasza nem sokat késett, megírták, hogy Orbán

„a megfigyelés alatt álló, kórházban fekvő, koronavírusgyanús, de még nem igazolt betegek számát adta hozzá ehhez az adathoz”.

Az MTI így idézte a kormányfőt:

A kormányfő elmondta, egyelőre nem lát biztató jeleket, egyre többen vannak ugyanis kórházban, az ott kezelt betegek száma hamarosan eléri a tízezret, de az egészségügy állni fogja a sarat, még van mintegy másfélszer ennyi tartalékágy. A miniszterelnök mindenkit óvatosságra intett, hangsúlyozva, "ki kell tartanunk", és "ha betartjuk a szabályokat, akkor sikerülni fog".

hirdetés

A videóban 15 perc után hangzik el a 9500-as szám:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!