hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
cm
Itt és ekkor lesz látható március 20-i napfogyatkozás
Nem csak a pontos időt mutatjuk meg, romantikus programok hadát kínáljuk mellé a legtöbb városba!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 17.


hirdetés

2015. március 20-án, pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A napfogyatkozás kapcsán országszerte számos programmal várnak benneteket, ahol speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget.

A 2015. március 20-i fogyatkozás valójában teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el. A napfogyatkozásról részletesen olvashattok korábbi cikkünkben, valamint ebben az összeállításban. Most pedig lássuk a programokat!

Az alábbi táblázatban láthatjátok, melyik nagy(obb) városunkból mikortól figyelhető meg a jelenség, mikor van a maximuma, és mikor ér véget:

mikorhol

Kaposvári Zoltán napfogyatkozás-honlapján a felvidéki, kárpátaljai és délvidéki városokra vonatkozó információkat is megnézhetitek.

A teljesség és a részleges fogyatkozás lefolyása bolygónkon:

Az időadatokhoz 1 órát hozzá kell adni

Budapesten A Magyar Tudományos Akadémia aznap 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetitek az "elfogyó" Napot, de napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatok, ha ellátogatok a rendezvényre.

Az MTA székháza előtti bemutató nyitott rendezvény, bárki részt vehet rajta. Ezen kívülaz MTA Székházának Nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megnézhettek. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. A Nagyteremben rendezett előadások ingyenesek, de előzetesen regisztrálni kell a részvételhez itt.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában (Kálvária sugárút 23.) tartanak bemutató programot. A helyszínen szűrővel ellátott távcsövön keresztül követhetitek a napfogyatkozást és speciális védőszemüvegeket is kiosztanak a résztvevők között. A látványosnak ígérkező, előadásokkal tarkított esemény 9 órakor kezdődik, csillagászok közreműködésével, vetítéssel és webkamerás követéssel.

FRA141112solareclipse.jpg

Képeink illusztrációk!

Pécsett a napfogyatkozás 9:36-kor kezdődik, és 10:45-kor éri el a maximumát. Három helyszínen is tartanak távcsöves bemutatót, mindháromra 9 és 12 óra között kerül sor: az egyik helyszín a Zsolnay Kulturális Negyed játszótere, a másik a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar parkolója, a harmadik pedig a Patacsi Tudásközpont.

Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetitek, és előadást hallhattok a jelenség tudományos hátteréről.

Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz. Az Agórában a Napfogyatkozás Hetében, 2015. március 17-e és 21-e között hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadnak a digitális planetáriumban.

nfogyi

Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni. Természetesen a napfogyatkozás idején is várják a látogatókat.

Sástón a Turisztikai Központ szervezésében a PREASPARE Csillagász Szakkör szakemberei várják az érdeklődőket 2015. március 20. péntek 9.30 órától várhatóan 12.00 óráig tartó napfogyatkozás megfigyelésére, magyarázatára, bemutatására. További infóért katt ide!

Milyen idő lesz péntek délelőtt?

Az előrejelzések szerint pénteken derült, napos idő várható, így valószínűleg jól láthatjátok majd a napfogyatkozást Magyarországról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint napos időre számíthattok többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 14 fok között alakul. Pénteken az Időkép szerint is sok napsütésre van kilátás, csupán a Dunántúl északkeleti részén képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ezekből nem várható.

Összefoglaló táblázat az országban március 20-án, a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai által a napfogyatkozás kapcsán tartott távcsöves bemutatók helyszíneiről:

tabla

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Hogy lehet lefotózni a napfogyatkozást?

Fontos, hogy megfelelő szűrő nélkül ne nézzetek közvetlenül a Napba, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Még ha csak a Nap felületének csak 1 százaléka látszik, ha közvetlenül figyelitek, ez is vakságot okozhat! Tehát soha ne nézzetek közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, sem a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatok!

A koncentrált hő és fény hatása távcsővel, teleobjektívvel fokozottan érvényesül, így optikai segédeszközökkel különösen óvatosak legyetek. Legjobb megoldás, ha beszereztek egy erre a célra kifejlesztett szűrőt vagy szemüveget. Megfelelő védelmet nyújt a napszűrő fólia is, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es lapokban. Ezt méretre vághatjátok, így a távcsőre készíthettek szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget. Szintén jó védelmet ad a hegesztőüveg, amennyiben 12 vagy e feletti a számozása.

szemuveg

Az MTI híre szerint brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek. Ha azonban megfelelő védőszemüveget viseltek, akkor nyugodtan fotózhatjátok, filmezhetitek a jelenséget. (Bár a híradások szerint a Magyar Csillagászati Egyesülettől is beszerezhetők ilyen eszközök, ők a honlapjukon kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem forgalmaznak védőszemüvegeket, szűrőket.)

1842-ben Petőfi Sándor saját hibáján keresztül tapasztalta meg a napfogyatkozás árnyoldalát: mivel szabad szemmel szerette volna követni az akkori teljes napfogyatkozást, szemei káprázni kezdtek, szinte napokra megbénítva ezzel a költőt. Bal szeme állítólag sosem jött rendbe.

Forrás: SZEGEDma.hu, mcse.hu

Ha hasznos volt ez a cikk, oszd meg az ismerőseiddel vagy lájkold!


KÖVESS MINKET:
A bájos ZAZ visszatér a Budapest Parkba
Szinte napra pontosan három évvel legutóbbi parkos koncertje után láthatjuk ismét Isabelle Geffroy-t, azaz Zazt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 30.


hirdetés

A bájos énekesnő legnagyobb slágerei mellett nagyon friss, tavaly novemberben megjelent albumának dalait is magával hozza majd.

Isabelle énekesnői karrierje 2001-ben kezdődött egy Fifty Fingers nevű blues-zenekarban. Több jazz-formációban is feltűnt, majd úgy döntött, szólóban is kipróbálja magát. És milyen jól tette! 2010-es cím nélküli lemeze bombasikernek bizonyult: a szaksajtó ódákat zengett róla; többszörös platinaminősítést ért el; a külföldön legtöbbet játszott francia előadóvá vált; megnyerte a hatalmas elismerésnek számító EBBA (European Border Breakers Awards) díjat; bejárta a világot Németországtól kezdve Kanadán át egészen Japánig.

Az azóta számos díjat bezsebelő – többek közt a francia és a német Grammyt - Zaz sikere abban rejlik, hogy egy végtelenül szerethető, bohém karakter, aki egy egészen egyedi atmoszférát teremt a sanzont, a jazzt vagy éppen a salsát vegyítő zenéjével. A nemzetközileg is hihetetlen sikereket elérő énekesnőt olyan legendákhoz hasonlítják, mint Edith Piaf vagy Ella Fitzgerald. Egyedi, karcos orgánumát azonban ezer közül is könnyű felismerni.

Zaz egy roppant sűrű, élményekkel és koncertekkel teli időszakban döntött úgy, hogy elkészíti harmadik, Effet Miroir című nagylemezét. A személyes hangvételű anyag olyan témákat dolgoz fel, mint saját karrierje, vágyai és félelmei. Zaz soha korábban nem vett részt ilyen mélyrehatóan albumának munkálataiban, most azonban lépésről lépésre törekedett a tökéletességre. A felvételek Párizsban, Brüsszelben és Montreálban zajlottak, a végeredmény pedig egy olyan lemez lett, amiben mindenki könnyen megtalálhatja magát. Zaz tehát július 21-én ismét a saját kis bájos, bohém álomvilágába invitál minket a Budapest Parkban.


KÖVESS MINKET:Háromnapos Mackófesztivál lesz az Állatkertben - az is kiderül, van-e árnyéka a medvének
Három napon keresztül sokféle, medvékhez kapcsolódó programmal várnak kicsiket és nagyokat.
Címkép: Huszár Boglárka - szmo.hu
2019. január 31.


hirdetés

Családi programokkal és látványetetésekkel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert a péntektől vasárnapig tartó Mackófesztiválon. A mackójelmezben vagy játékmacijukkal érkező gyerekek ezen a három napon jelképes, 200 forintos jeggyel látogathatják az Állatkertet, és természetesen azt is meg lehet majd nézni, van-e árnyéka a medvének.

Az Állatkertben lévő medvéknél – ideértve a nagytestű fajokat és kisebb termetű, távoli rokonaikat is – mindhárom nap látványetetésekkel várják a nagyközönséget. A vörös macskamedvéknél, azaz a kis pandáknál 9.30-kor, a barnamedve kifutónál 10.00-kor, az ormányosmedvéknél 10.30-kor, a jegesmedvéknél (és az oroszlánfókáknál) pedig 11.00-kor kezdődik - utóbbi helyszínen 11:30-kor játékos jegesmedve orvoslási bemutatót is tartanak.

A Nagyszikla belsejében, a Varázshegy bemutatótereiben további programok várják a családokat. Lesz mesekoncert, zenés bábelőadás, „macipofi” arcfestés, és persze a medvék világáról is sok érdekeset lehet majd megtudni játékos formában. Egy izgalmas állatbemutató keretében pedig a mosómedvével, az ormányosmedvével és a mézmedveként is emlegetett farksodróval ismerkedhet meg a közönség.

A 2009 óta évről évre megrendezett Mackófesztivál apropója a február 2-ához, illetve a medvék árnyékához kapcsolódó hagyomány.

A népi időjóslás szerint ugyanis ha ezen a napon szép idő van (és árnyéka van a medvének), akkor a tél még sokáig tart, ha viszont borult az idő (azaz a medve nem látja meg az árnyékát), akkor a telet hamarosan felváltja a tavaszias időjárás.

Az elmúlt évek statisztikái alapján persze a jóslás nem mindig sikerült: mindenesetre az Állatkertben szombat délelőtt 10 órakor „medveárnyék-észlelést” is tartanak, hogy meglessék, van-e árnyéka a medvének.


KÖVESS MINKET:
Megnyílt Budapesten az Avatar kiállítás
Európában elsőként Budapesten nézheted meg. James Cameron sci-fijének látványos világa az Andrássy Élményközpontban vár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 06.


hirdetés

James Cameron egyszerre dolgozik négy Avatar folytatáson is (2020, 2021, 2024 és 2025 decemberében érkezhetnek), szóval a jövőben sűrűn találkozhatunk majd a na'vikkal a mozikban, azonban aki addig sem szeretne várni, az most közelebbről is megismerkedhet Pandora csodáival.

A rendező korszakalkotó alkotásának látványos kiállítását, az Avatar: Discover Pandorát Európában először Magyarországon mutatják be. Az érdeklődők február 2-től Budapesten, az Andrássy Élményközpontban (1061 Budapest VI., Andrássy út 39.) vehetnek részt az interaktív tárlaton, amely több, mint 1000 négyzetméteren mutatja be a film világának lélegzetelállító környezetét, lenyűgöző teremtményeit és különleges kultúráját.

Élő videónk a helyszínről:

Többek között betekintést nyerhetsz a Pandora felfedezését lehetővé tevő űrutazásba és tudományos eredményekről az Alpha Centauri naprendszerben. Interaktív tevékenység formájában találkozhatsz Pandora őslakosaival, beszélgethetsz a Na'vi néppel, a 270 centiméternél is magasabb humanoid lényekkel kultúrájukról, nyelvükről illetve zenéjükről. Megnézheted, hogy milyen gyönyörűek Pandora ékszerként ragyogó, belső fénykibocsátásra képes növényei és állatai, megismerheted az AMP mobil páncélruha használatát. További infokat az eseményről ITT találsz.


KÖVESS MINKET:
Ismét itt a természetkedvelők legnagyobb kiállítása
A FeHoVa minden évben összegyűjti a Kárpát-medence vadászait, horgászait és természetjáróit.
Szponzorált tartalom Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. január 29.


hirdetés

Idén február 7. és 10. között várja a vadászat, horgászat rajongóit a FeHoVa a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba.

Mikre készülj idén?

A vadász színpadon ebben az évben is találkozhatsz a közönségkedvenc programokkal: lesz gasztro bemutató, elöltöltő fegyver-bemutató, fegyvertartási és –kezelési tanácsadás és madárröptetés is. Sőt, a vadászkürtösbemutató és verseny után immáron 8. alkalommal mérhetik össze tudásukat a bátor jelentkezők a FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságon.

A Trófeakiállítások is sok érdekességet tartogatnak idén. Lesznek ritka trófeák a világ minden tájáról, a Vajdahunyad várából újabb rejtett kincsek bújtak elő, kiállítják Dr. Halmágyi-Takács István (a Safari Club International Magyarországi Chapter-ének elnökének) legkedvesebb trófeáit, ahogy a hazai vadbiológia első doktorának és neves vadászati szakíró emlékének, dr. Bertóti Istvánnak is szentelnek egy kiállítást. A Hazai nagyvad trófeák bemutatója, a küzdelem hevében kiállítást a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány standjánál nézheted meg, ahol a bemutató mellett Hidvégi Béla dedikálja Számvetés… című új könyvét is. Lesz még trófeakiállítás I. világháborús hősök: erdészek, vadászok címmel is és szemlézheted az I. FeHoVa Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny nevezett munkáit is.

Kedvezményes napijegyek

Kedvezményes napijegyvásárlási lehetőség a kiállítás honlapján IDE KATTINTVA.

A belépőjeggyel a FeHoVa minden egyidejű rendezvényét is megnézheted.

A vadásztársaságok, erdészetek és horgász egyesületek tagjai kedvezményes csoportos belépőjegyet válthatnak a kiállításra. A kedvezményre jogosító kuponok megtalálhatók a kiállítás honlapján.

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a FeHoVa rendezvényre utazóknak 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról.

Meghosszabbított nyitva tartás pénteken! A kényelmesebb és kellemesebb kiállítás-

látogatás érdekében 2019. február 8-án este 19 óráig várja az érdeklődőket a FeHoVa.

Bővebb információ: www.fehova.hu

A hagyományos programok, úgy, mint MOHOSZ horgászsuli, pergető medencés bemutatók, színpadi előadások mellett természetesen 2019-ben is lesznek újdonságok, mint például a műlégykötő-verseny a MűHOSz szervezésében.

Az óriás akváriumot óriás pontyok lakják majd be erre a 4 napra, hogy még látványosabbá tegyék a hazai és külföldi sztárhorgászok bemutatóit, és újra vízre szálnak az Energofish etetőhajói az erre épített teszt-tóban. Aki szeret versenyezni, az összemérheti tudását horgásztársaiéval a horgászszimulátornál vagy a casting pályán.

Sőt, horgászként nyerhetsz is! A helyszíni kvízjáték kitöltői ugyanis, ha jól válaszolnak a napi kérdésre Daiwa, Propex, Energofish és Csali Hungária ajándékokat vihetnek haza.

Szerezd meg itt a horgászjegyed!

A MOHOSZ 2019-ben is várja standján az érdeklődőket: előadásokat szervez szakírókkal, közönségtalálkozókat hirdet a horgászat hazai nagyköveteivel és lehetőséget biztosít az állami horgászjegy sikeres vizsgával történő megszerzéséhez. Ha a kiállításon váltod ki a Horgászkártyádat és a regisztrációs pontok egyikén regisztrálsz, a díjjal megegyező értékű, különböző ízesítésű, pop- up, wafters vagy bojli csomag közül választhatsz egyet ajándékba.

A FeHoVa-nak több kísérőrendezvénye is van, úgy mint a VII. FEHOVA – MEOA Nemzetközi Kutyakiállítás és a tavaly útjára indult, izgalmas STIHL TIMBERSPORT SERIES® sportfavágó verseny és bemutató.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x