cm
Itt és ekkor lesz látható március 20-i napfogyatkozás
Nem csak a pontos időt mutatjuk meg, romantikus programok hadát kínáljuk mellé a legtöbb városba!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 17.


2015. március 20-án, pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A napfogyatkozás kapcsán országszerte számos programmal várnak benneteket, ahol speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget.

A 2015. március 20-i fogyatkozás valójában teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el. A napfogyatkozásról részletesen olvashattok korábbi cikkünkben, valamint ebben az összeállításban. Most pedig lássuk a programokat!

Az alábbi táblázatban láthatjátok, melyik nagy(obb) városunkból mikortól figyelhető meg a jelenség, mikor van a maximuma, és mikor ér véget:

mikorhol

Kaposvári Zoltán napfogyatkozás-honlapján a felvidéki, kárpátaljai és délvidéki városokra vonatkozó információkat is megnézhetitek.

A teljesség és a részleges fogyatkozás lefolyása bolygónkon:

Az időadatokhoz 1 órát hozzá kell adni

Budapesten A Magyar Tudományos Akadémia aznap 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetitek az "elfogyó" Napot, de napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatok, ha ellátogatok a rendezvényre.

Az MTA székháza előtti bemutató nyitott rendezvény, bárki részt vehet rajta. Ezen kívülaz MTA Székházának Nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megnézhettek. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. A Nagyteremben rendezett előadások ingyenesek, de előzetesen regisztrálni kell a részvételhez itt.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában (Kálvária sugárút 23.) tartanak bemutató programot. A helyszínen szűrővel ellátott távcsövön keresztül követhetitek a napfogyatkozást és speciális védőszemüvegeket is kiosztanak a résztvevők között. A látványosnak ígérkező, előadásokkal tarkított esemény 9 órakor kezdődik, csillagászok közreműködésével, vetítéssel és webkamerás követéssel.

FRA141112solareclipse.jpg

Képeink illusztrációk!

Pécsett a napfogyatkozás 9:36-kor kezdődik, és 10:45-kor éri el a maximumát. Három helyszínen is tartanak távcsöves bemutatót, mindháromra 9 és 12 óra között kerül sor: az egyik helyszín a Zsolnay Kulturális Negyed játszótere, a másik a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar parkolója, a harmadik pedig a Patacsi Tudásközpont.

Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetitek, és előadást hallhattok a jelenség tudományos hátteréről.

Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz. Az Agórában a Napfogyatkozás Hetében, 2015. március 17-e és 21-e között hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadnak a digitális planetáriumban.

nfogyi

Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni. Természetesen a napfogyatkozás idején is várják a látogatókat.

Sástón a Turisztikai Központ szervezésében a PREASPARE Csillagász Szakkör szakemberei várják az érdeklődőket 2015. március 20. péntek 9.30 órától várhatóan 12.00 óráig tartó napfogyatkozás megfigyelésére, magyarázatára, bemutatására. További infóért katt ide!

Milyen idő lesz péntek délelőtt?

Az előrejelzések szerint pénteken derült, napos idő várható, így valószínűleg jól láthatjátok majd a napfogyatkozást Magyarországról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint napos időre számíthattok többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 14 fok között alakul. Pénteken az Időkép szerint is sok napsütésre van kilátás, csupán a Dunántúl északkeleti részén képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ezekből nem várható.

Összefoglaló táblázat az országban március 20-án, a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai által a napfogyatkozás kapcsán tartott távcsöves bemutatók helyszíneiről:

tabla

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Hogy lehet lefotózni a napfogyatkozást?

Fontos, hogy megfelelő szűrő nélkül ne nézzetek közvetlenül a Napba, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Még ha csak a Nap felületének csak 1 százaléka látszik, ha közvetlenül figyelitek, ez is vakságot okozhat! Tehát soha ne nézzetek közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, sem a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatok!

A koncentrált hő és fény hatása távcsővel, teleobjektívvel fokozottan érvényesül, így optikai segédeszközökkel különösen óvatosak legyetek. Legjobb megoldás, ha beszereztek egy erre a célra kifejlesztett szűrőt vagy szemüveget. Megfelelő védelmet nyújt a napszűrő fólia is, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es lapokban. Ezt méretre vághatjátok, így a távcsőre készíthettek szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget. Szintén jó védelmet ad a hegesztőüveg, amennyiben 12 vagy e feletti a számozása.

szemuveg

Az MTI híre szerint brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek. Ha azonban megfelelő védőszemüveget viseltek, akkor nyugodtan fotózhatjátok, filmezhetitek a jelenséget. (Bár a híradások szerint a Magyar Csillagászati Egyesülettől is beszerezhetők ilyen eszközök, ők a honlapjukon kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem forgalmaznak védőszemüvegeket, szűrőket.)

1842-ben Petőfi Sándor saját hibáján keresztül tapasztalta meg a napfogyatkozás árnyoldalát: mivel szabad szemmel szerette volna követni az akkori teljes napfogyatkozást, szemei káprázni kezdtek, szinte napokra megbénítva ezzel a költőt. Bal szeme állítólag sosem jött rendbe.

Forrás: SZEGEDma.hu, mcse.hu

Ha hasznos volt ez a cikk, oszd meg az ismerőseiddel vagy lájkold!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x