hirdetés
cm16.jpg

Itt és ekkor lesz látható március 20-i napfogyatkozás

Nem csak a pontos időt mutatjuk meg, romantikus programok hadát kínáljuk mellé a legtöbb városba!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 17.


hirdetés

2015. március 20-án, pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A napfogyatkozás kapcsán országszerte számos programmal várnak benneteket, ahol speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget.

A 2015. március 20-i fogyatkozás valójában teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el. A napfogyatkozásról részletesen olvashattok korábbi cikkünkben, valamint ebben az összeállításban. Most pedig lássuk a programokat!

Az alábbi táblázatban láthatjátok, melyik nagy(obb) városunkból mikortól figyelhető meg a jelenség, mikor van a maximuma, és mikor ér véget:

mikorhol

Kaposvári Zoltán napfogyatkozás-honlapján a felvidéki, kárpátaljai és délvidéki városokra vonatkozó információkat is megnézhetitek.

A teljesség és a részleges fogyatkozás lefolyása bolygónkon:

Az időadatokhoz 1 órát hozzá kell adni

Budapesten A Magyar Tudományos Akadémia aznap 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetitek az "elfogyó" Napot, de napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatok, ha ellátogatok a rendezvényre.

Az MTA székháza előtti bemutató nyitott rendezvény, bárki részt vehet rajta. Ezen kívülaz MTA Székházának Nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megnézhettek. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. A Nagyteremben rendezett előadások ingyenesek, de előzetesen regisztrálni kell a részvételhez itt.

Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában (Kálvária sugárút 23.) tartanak bemutató programot. A helyszínen szűrővel ellátott távcsövön keresztül követhetitek a napfogyatkozást és speciális védőszemüvegeket is kiosztanak a résztvevők között. A látványosnak ígérkező, előadásokkal tarkított esemény 9 órakor kezdődik, csillagászok közreműködésével, vetítéssel és webkamerás követéssel.

FRA141112solareclipse.jpg

Képeink illusztrációk!

Pécsett a napfogyatkozás 9:36-kor kezdődik, és 10:45-kor éri el a maximumát. Három helyszínen is tartanak távcsöves bemutatót, mindháromra 9 és 12 óra között kerül sor: az egyik helyszín a Zsolnay Kulturális Negyed játszótere, a másik a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar parkolója, a harmadik pedig a Patacsi Tudásközpont.

Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik. Az intézményben most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, amely alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is megfigyelhetitek, és előadást hallhattok a jelenség tudományos hátteréről.

Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban. A félórás programban a tavaszi csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról is szó lesz. Az Agórában a Napfogyatkozás Hetében, 2015. március 17-e és 21-e között hétköznap délelőttönként és kora délután csoportokat fogadnak a digitális planetáriumban.

nfogyi

Az egyéni látogatók számára hétköznap 16:30-tól, hétvégén pedig négyszer, 10:30-tól, 12:30-tól, 14:30-tól és 16:30-tól indul a csillagászati bemutató. A mobil planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programon részt venni. Természetesen a napfogyatkozás idején is várják a látogatókat.

Sástón a Turisztikai Központ szervezésében a PREASPARE Csillagász Szakkör szakemberei várják az érdeklődőket 2015. március 20. péntek 9.30 órától várhatóan 12.00 óráig tartó napfogyatkozás megfigyelésére, magyarázatára, bemutatására. További infóért katt ide!

Milyen idő lesz péntek délelőtt?

Az előrejelzések szerint pénteken derült, napos idő várható, így valószínűleg jól láthatjátok majd a napfogyatkozást Magyarországról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint napos időre számíthattok többnyire kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 14 fok között alakul. Pénteken az Időkép szerint is sok napsütésre van kilátás, csupán a Dunántúl északkeleti részén képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ezekből nem várható.

Összefoglaló táblázat az országban március 20-án, a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai által a napfogyatkozás kapcsán tartott távcsöves bemutatók helyszíneiről:

tabla

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Hogy lehet lefotózni a napfogyatkozást?

Fontos, hogy megfelelő szűrő nélkül ne nézzetek közvetlenül a Napba, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Még ha csak a Nap felületének csak 1 százaléka látszik, ha közvetlenül figyelitek, ez is vakságot okozhat! Tehát soha ne nézzetek közvetlenül a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, sem a videokamera keresőjével! Az erős fénytől azonnal megvakulhatok!

A koncentrált hő és fény hatása távcsővel, teleobjektívvel fokozottan érvényesül, így optikai segédeszközökkel különösen óvatosak legyetek. Legjobb megoldás, ha beszereztek egy erre a célra kifejlesztett szűrőt vagy szemüveget. Megfelelő védelmet nyújt a napszűrő fólia is, amit csillagászati boltokban lehet kapni, A4-es lapokban. Ezt méretre vághatjátok, így a távcsőre készíthettek szűrőt, vagy keménypapírból szemüveget. Szintén jó védelmet ad a hegesztőüveg, amennyiben 12 vagy e feletti a számozása.

szemuveg

Az MTI híre szerint brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat. Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek. Ha azonban megfelelő védőszemüveget viseltek, akkor nyugodtan fotózhatjátok, filmezhetitek a jelenséget. (Bár a híradások szerint a Magyar Csillagászati Egyesülettől is beszerezhetők ilyen eszközök, ők a honlapjukon kifejezetten hangsúlyozzák, hogy nem forgalmaznak védőszemüvegeket, szűrőket.)

1842-ben Petőfi Sándor saját hibáján keresztül tapasztalta meg a napfogyatkozás árnyoldalát: mivel szabad szemmel szerette volna követni az akkori teljes napfogyatkozást, szemei káprázni kezdtek, szinte napokra megbénítva ezzel a költőt. Bal szeme állítólag sosem jött rendbe.

Forrás: SZEGEDma.hu, mcse.hu

Ha hasznos volt ez a cikk, oszd meg az ismerőseiddel vagy lájkold!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
levendula_ck.jpg

5 varázslatos hely, ahol idén is lesz levendulaszüret

Többségük június eleje körül már kezdetét vette, de hónap végére, sőt július elejére is maradnak még bőven levendulás programok és szüretek.
Alexandra cikke a Prémium-Barbie blogon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 24.A Prémium Barbie szerzője a blogon keresztül szeretne nektek segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan lehettek a mindennapok hősnői. Olyan nők, akik mindig csinosak, edzettek, egészségesek, kreatívak, remekül főznek, és nem utolsósorban: boldogok. És ehhez még szuperhősnek sem kell lennetek, hiszen elég hozzá pár rafinált trükk...

A levendula mindig is közkedvelt növény volt, hiszen ezer módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű sütit, de illatosításra vagy a molyok távol tartására is nagyszerű. Számos gyógyhatása is ismert és remek fegyver a stressz ellen.

Az elmúlt pár évben pedig még nagyobb imádat övezi és már a lakásdekorációban is visszaköszön, nem beszélve az instagramon hemzsegő fehér ruhás, kalapos lány a levendulamezőben című képekről. Mindezeknek köszönhetően egyre nagyobb igény van kis hazánkban is a provence-i jellegű hangulatos levendulamezőkre, ahol évről- évre levendulaszürettel és kisebb- nagyobb fesztiválokkal várják a fanatikusokat.

1. Kőröshegyi Levendulás

A Balaton déli partjához közeli levendulamezőn több időpontban is várják a látogatókat. A fesztivál ugyan véget ért, de július 21-ig még szedhettek levendulát. Különböző méretű aratótáskákból választhattok, melyek mérettől függően 1000 és 3500 ft között mozognak.

További infókat, a megközelítést és a részletes programot itt találjátok.

2. Szent Balázs-hegyi levendulás

A csodálatos Balaton-felvidéken, Balatoncsicsó és Szentantalfa szomszédságában elhelyezkedő levendulás sok szeretettel vár mindenkit a mostani (június 29-30.) hétvégén is. Itt általában nincs tömeg, csodálatos a kilátás, a levendula igazi francia tövekről ered, metszőollót adnak, sőt meg is mutatják, hogyan lehet szakszerűen "learatni" a nemes növényt.

Minden érkezőt frissítő levendula szörppel vagy levendula fröccsel fogadnak, ez utóbbit a szomszédos Gergely borházzal közösen készítik el.

Hmmmm..... Ezt nagyon megkóstolnám. Sose ittam még levendula fröccsöt, de most felkerült a bakancslistára.

Az aratótáskák itt is különböző méretben és árban kaphatóak, 1000ft-tól 5000 ft-ig.

További infókért kattintsatok ide!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
efott3.jpg

A 3 legjobb dolog az idei EFOTT-on

Hamarosan indul az EFOTT, ami olyan, mint egy fesztiválba oltott nyaralás a legjobb haverokkal. Mi ezért a három dologért várjuk leginkább az idei fesztivált.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 28.Az EFOTT a nyár legnagyobb egyetemi bulija, ahol egy héten át a Velencei-tó partján pörög a buli. Július 9. és 15. között kétszáz fellépő koncertezik majd, a fesztivál -1. és 0. napján pedig karnevállal és tábortüzes házibulival várnak majd, de napközben is több tucat program, sportlehetőség vár a tóparti csobbanás mellett. A listánk így szinte végtelen is lehetne, de mi most igyekszünk kiemelni a 2019-es EFOTT három legjobb húzását!

1. A retro örök

Nincs az a buli, ahol ne indulna be féktelen tombolás a retro slágerekre, mert valljuk be, megunhatatlan és reflexként törnek elő belőlünk a dalszövegek. Éppen ezért biztosan hatalmas buli lesz a Scooter és a Brooklyn Bounce koncertjén, de alig várjuk már azt is, hogy Dévényi Tibi bácsi dobálja a pöttyös labdát és a Kozmix, valamint az UFO partyjáról sem maradnánk le. De még mielőtt túladagolást kapnánk a retróból (lehet olyat?), azért megemlítjük a friss neveket is, ugyanis belőlük is van bőven, akiknek a koncertje felejthetetlennek ígérkezik. Kezdjük mindjárt Rita Orával és Borgore-ral, de itt lesz az idén 15 éves Halott Pénz is és Magyarországon először lép fel Gianluca Vacchi, az Instagram sztárja.

2. 6 dl-es a korsó sör 5 helyett

Ilyen kánikulában bizony könnyen csúszik a sör. Már az előző években is szerettük, most sem hagyhatjuk említés nélkül: az EFOTT-on 6 dl-es a korsó sör, de 5 dl áráért mérik! Ilyen egyetlen másik hazai fesztiválon sincs.

3. SUP a tavon és egyéb izommunkáló sportprogramok

Ilyen se nagyon van máshol: az EFOTT-on minden évben kiemelt szerepet kap a sport és a csapatsportok, sőt az előválogatók során belépőket is nyerhetnek a sportos fesztiválozók. Ám idén a Decathlon támogatásával még több sportágat kipróbálhatsz teljesen ingyen! Lesznek bulis fitnesz órák, megmérettetheted magad a Goldsprint kerékpáros görgőversenyen, benevezhetsz egy SUP- vagy kajaktúrára és kikapcsolhatsz egy nyugtató SUP jógán.

Szerinted mi lesz a legjobb az idei EFOTT-on? Írd meg kommentben!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek_MO_Sunset_Cinema_0712.jpg

Különleges szabadtéri mozivá alakul a Kopaszi gát

Július 25-én a szabadban nézheted meg Bradley Cooper és Lady Gaga romantikus sztoriját, a Csillag születiket.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. július 16.A lemenő nap fénye csiklandozza a válladat, hűs szellő képében érkezik a naplemente, miközben egy puha piknikpléden heverve a naplemente díszleténél elevenedik meg előtted az elmúlt év legromantikusabb sztorija, a Csillag születik. Jól hangzik, ugye?

A szabadtéri mozizást most július 25-én új szintre emelik a Kopaszi-gáton, ahol pop-up mozit varázsolnak az LG CineBeam lézerprojektorával, hogy egy ilyen festői környezetben élhesd át a legszabadabb moziélményt!

Mozizz akár a saját kertedben is

Az esemény támogatója az LG CineBeam 4K lézerprojektor, amely forradalmasította a smart (házi)mozizást. Formájának és méretének köszönhetően bárhol könnyedén elhelyezhető és elképesztő élményt biztosít akár 150 hüvelyk méretű vetítővásznon, hála a 4K UHD-nek, a 8,3 megapixelnek és a 2500 lumenes fényerőnek. Ennek köszönhető az is, hogy ezzel a technológiával akár több száz néző számára, szabadtéren is tökéletes lesz a moziélmény.

A Csillag születik sikeréről tanúskodik, hogy a filmet nyolc Oscarra is jelölték. Nem érdemtelenül. A Csillag születik a show business gyakran kegyetlen világáról szól, ahol Jackson Maine (Bradley Cooper) és egy fiatal, naiv énekesnő (Lady Gaga) története elevenedik meg. Mert míg Jackson hírneve leáldozóban van, addig az éjszakában megismert énekesnőben egy csiszolatlan gyémántra lel.

A kezdeti mentori kapcsolat később szenvedélyes szerelembe csap át, ám ahogy a lány csillaga egyre fényesebb, a kapcsolatuk egyre sötétebb fordulatokat vesz… A Csillag születik nemcsak, hogy modern köntösben mutatja be az 1937-ben debütált történetet, de dalaival és Coachellán forgatott jeleneteivel garantálják a hidegrázós élményt. És hol is lehetne stílszerűbb megnézni ezt a filmet, mint a csillagok alatt piknikezve?


KÖVESS MINKET:
hirdetés
red-bull-air-race-zamardi-pentek-cimkep-1000x750.jpg

A Balaton felett köröznek majd a világ legjobb műrepülő pilótái: elindult a Red Bull Air Race

Az idén leköszönő világbajnokság versenyzői mellett Besenyei Péter is bemutatózni fog Zamárdiban.
MTI, fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 09.Tizenkét budapesti futam után ezúttal a Balatonon, Zamárdiban mérik össze tudásukat a hétvégén a világ legjobb pilótái a Red Bull Air Race műrepülő-verseny idei harmadik állomásán, amely az utolsó előtti rendezvény a sorozat történetében.

A névadó főszponzor május végén jelentette be, hogy

az idei lesz a Red Bull Air Race történetének záróidénye, jövőre ugyanis már nem rendeznek versenyt, amelyből a sorozat 2003-as megalapítása óta több mint kilencvenet tartottak meg.

A műrepülős világbajnokságnak is tekintett sorozat az idén február elején Abu-Dzabiban indult, eredetileg nyolc állomása lett volna, de júniusban Kazanyban rendeztek viadalt, amely után Zamárdi következik, az utolsó futamot pedig Japánban tartják szeptember elején.

Idén márciusban dőlt el, hogy Budapest helyett a Balaton-parti város rendezi majd a világbajnokság magyar fordulóját, miután a fővárosi lakosság állandó panaszai miatt Tarlós István bejelentette: Budapesten nem rendezhetnek többet futamot. Január végén a műrepülő-világbajnokság szervezői mégis felvették a versenynaptárba a magyar Red Bull Air Race-t, ám a főpolgármester nem adott engedélyt a sportesemény megtartására.

Zamárdiban már pénteken megkezdődött a felkészülés a versenyhétvégére.

Az úgynevezett Master Classban 14, míg az utánpótlás-versenyzőket felvonultató Challenger Classban 12 műrepülő-pilóta méri össze tudását a Balaton felett szombaton és vasárnap. A Challenger Class mezőnye szombaton 14.45-től és vasárnap 12 órától is versenyez majd, a Master Class időmérőjét szombaton 16.05-től rendezik, a döntőre pedig vasárnap 15.05-től kerül sor.

Az összetett pontversenyben két futam után a japán Muroja Josihide áll az élen, mögötte a címvédő cseh Martin Sonka a második, míg az ausztrál Matt Hall a harmadik.

A nézőket különböző kiegészítő programokkal is várják a szervezők, így mindkét napon lesznek repülőgépes és helikopteres bemutatók, köztük Besenyei Péter műrepülős produkciói.

Részletes programajánlónkat IDE KATTINTVA érheted el.

Kollégánk fotói a pénteki napról Zamárdiból:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x