hirdetés
fogy.png

Itt az újév: 10 diétás mítosz, amiknek az új évtizeddel vége

Ma már nem muszáj reggel enni és a zsíroktól sem félünk annyira.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2020. január 05.


hirdetés

Segítség lehet az újévi fogadalmak betartásában akár az is, ha végleg tisztázzuk, mely táplálkozási hiedelmek dőltek meg az elmúlt években. Az Insider ezek közül gyűjtötte össze a legfontosabbakat!

Mítosz: A zsír fogyasztása hízlal.

A tudomány jelenlegi állása szerint vaj és más magas zsírtartalmú ételek kalóriadúsak ugyan, de nem vezetnek automatikusan súlygyarapodáshoz. Az alacsony zsírtartalmú étrend-őrület az 1990-es évek végén élte virágkorát, de a mítosz, hogy a zsír rossz és súlygyarapodást eredményez még a 2000-es években és azon túl is fennmaradt.

Most a tendencia ellentétes irányba halad: a magas zsírtartalmú étrendek, mint például a keto népszerűbbek, mint valaha, és a szénhidrátokat, különösen a cukrot tekintik az elhízás és a betegségek legfőbb okozóinak. A tudomány most azt mondja, a zsír típusa határozza meg, hogy az egészséges lesz-e, vagy sem.

Mítosz: A méregtelenítés a legjobb módszer a fogyáshoz.

hirdetés

Nem kell méregteleníteni, mivel a májunknak és a veséinknek köszönhetően a testünkben böjt nélkül is működnek ezek a folyamatok. Korábban azonban hatalmas trendje volt a méregtelenítő teáknak és diétáknak, amiknek divatja kezd kissé alábbhagyni.

"Mindegyikünknek ott a mája és veséje, hogy elvégezzék ezt a munkát anélkül, hogy szükség lenne olyan méregtelenítő diétára, amely a legtöbb esetben nem kielégítően kiegyensúlyozott, és hiányzik több fontos tápanyag" - nyilatkozta Bonnie Taub Dix dietetikus az Insidernek .

Mítosz: a többszöri étkezés a legegészségesebb étkezési minta.

A régi tanács: könnyű, gyakori ételeket kell fogyasztani a jó anyagcseréhez, a fogyáshoz és az energia fenntartásához. Az új trendek szerint az időszakos böjtölést is érdemes kipróbálni, ami minden napi étkezést szigorú időtartamra korlátoz.

Bizonyítékok vannak arra, hogy egy-egy kis böjt időnként jó hatással lehet a belek számára, megakadályozhatja a gyulladások kialakulását, sőt segítheti a túlsúlyos embereket a hasi zsír elvesztésében - írja a lap. 2030-ban valószínűleg ezt is újratárgyaljuk még.

Mítosz: A reggeli a nap legfontosabb étele.

Egészséges lehet reggel enni, de a mai trendek szerint már nem kötelező.

"Néhány ember egyszerűen nem éhes reggel" - kezdte Maya Nahra dietetikus a lapnak.

"Az az igazság, hogy akkor kellene enni, amikor éhes vagy, és akkor abbahagyni, amikor úgy érzed, tele vagy" - mondta korábban a portálnak. "Külső étkezési szabályok bombáznak bennünket, pedig egészségünk szempontjából rendkívül fontos lenne megtanulni figyelni a testükre" - teszi hozzá.

Mítosz: Egy kalória egy kalória, mindegy honnan származik.

A kalóriaszámítás korábbi szabályai szerint egyetlen kalória ugyanannyit jelentett a fogyásban akkor is, ha csokiból és akkor is, ha zöldségekből származott. Ma már kissé árnyaltabb a kép. Egyre több tanulmány mutatja ki, hogy a helyzet a korábbinál bonyolultabb, mivel a vitaminok, ásványi anyagok, rost és más tényezők mind döntő szerepet játszanak egészségünk és testsúlyunk megtartásában.

Mítosz: A BMI mutatja meg, mennyire vagy egészséges.

Korábban úgy tűnt, elég ismerni, hány kiló nyomsz és milyen magas vagy, ebből aztán kiszámolható, mennyire vagy egészséges, sovány, túlsúlyos, vagy elhízott.

Az elmúlt évtizedben azonban a testmozgással foglalkozó tudósok, orvosok és más szakértők rájöttek, hogy a helyzet azért nem ilyen egyszerű. A BMI nem mutatja meg kifejezetten a felesleges testzsírt, és nem veszi figyelembe az olyan tényezőket, mint az életkor és az izomtömeg, amelyek kulcsfontosságúak az egészség szempontjából.

Mítosz: A vegetáriánus ételek mindig egészségesebbek.

A húspótlók lehetővé tették a gyorsételek vegetáriánus és akár vegán változatának elkészítését, de ez nem teszi őket szükségszerűen jóval egészségesebbé a húsos változatoknál. Amikor még csak zöldségeket ehettek a vegák, talán így volt, ma amikor már vegán sajttorta, hamburger és pizza is létezik, nem feltétlenül jobb bármi, ami húsmentes.

Mítosz: Mindenkinek szednie kellene vitaminokat és étrend-kiegészítőket.

Az extra vitaminok valószínűleg nem fognak ártani, de ha valaki kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozást, akkor ezek nagy része kidobott pénz - állítják ma a szakemberek.

Egy közelmúltbeli metaanalízis szerint például azoknál az embereknél, akik D-vitamin-kiegészítőket szedtek, nem volt csökkent a szívbetegség, a stroke vagy a szívroham kockázata, és nem haltak meg kisebb valószínűséggel.

Mítosz: Még a mesterséges édesítőszerek is jobbak, mint a szokásos cukor.

Valójában a cukorpótlók, például az aszpartám nem egészségesebbek, mint az igazi cukor. Ettől még az sem lesz hasznos, de sok versenyben nyerne a mesterséges alternatívákkal szemben.

Mítosz: A több fehérje mindig jobb.

A fehérje egyre inkább kedvelt makrotápanyag, és izomépítő, zsírégető étrend-kiegészítőként tartja számon a köztudat. Ám a fehérje önmagában csak tápanyag. Az izomépítés és a zsírégetés érdekében edzőterembe kell menni, vagy más módon kell használnod a tested, hogy ösztönözd a növekedésüket. A tudomány szerint a sportolóknak szüksége lehet valamivel több fehérjére, de bármi, ami meghaladja a testtömeg-kilogrammonkénti 1 grammot, akár rossz hatással is lehet az egészségre, kiszáradást és veseproblémákat okozhat.

Ráadásul egyes fehérjeszeletekben, turmixokban és más termékekben magas lehet a cukor és más nemkívánatos adalékanyagok mennyisége, ezért nézd meg jól a címkéket, ha továbbra is úgy döntesz, ha ebből készült táplálékkiegészítőket használsz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
minipita_ck.jpg

Zsemle helyett: mini pita házilag

Iskolai szendvicsnek vagy egy sokfős buliba is tökéletes, mert ipari mennyiségben elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Amivel egy felnőtt könnyedén megbirkózik, az bizony egy gyereknek bőven okozhat fejtörést. Például egy olyan hétköznapi dolog is, mint egy nagyobb méretű – felnőtt kézre szabott – szendvics elfogyasztása. Mit tehetünk? Készítsünk apró gyerekkezekre szabott ételeket. Például marokkói mini pitát.

Amióta pár évvel ezelőtt szükségszerűen belevetettem magamat az iskolai tízóraik világába, folyamatosan kutatom, hogy mivel dobhatnám fel a sulis gyerekeim uzsonnásdobozait.

Mert hiába a jobbnál-jobb, szebbnél-szebb, változatosabbnál-változatosabb szendvicsbelsők, mindig elő kell rukkolni valami újdonsággal, különben a gondosan előkészített finomságok nem a gyerekek bendőjébe kerülnek, hanem haza.

Úgy, ahogy beküldtem őket. Ez meg azért mégsem járja, hiszen nem azért csinálom őket, hogy aztán az enyészeté legyenek.

hirdetés

A sok-sok év alatt felszedett rutinnak köszönhetően már igazán profi vagyok abban, hogy mi kerüljön a péksüteményekbe. Bátran és minden szerénység nélkül kijelenthetem, hogy a beltartalomra még soha nem érkezett panasz. Sőt!

Annál többet szoktak viszont morogni a gyerekek a péksütemények miatt. Mert ott azért nem akkora a felhozatal, hogy ne tűnjön fel: ismét zsemle vagy kifli került a dobozba. Még akkor sem, ha gyakran kapnak pitát, tortillát vagy éppenséggel egyszerű kenyeret. Minden bevetett furfang ellenére el kell ismernem, hogy ezen a téren lényegesen szűkebb választékot tudok felmutatni, mint a szendvicstöltelékek esetében.

Épp ezért

mindig örülök, ha rábukkanok valami olyasmire, aminek már a kinézetéről lerí, hogy ezt a Jóisten is uzsonna alapanyagnak teremtette, pláne, hogy nagyon egyszerű alapanyagokból készül és nem is elsősorban szendvicsalapként lehet felhasználni, hanem jelenlétével tovább bővíthetem a repertoáromat olyan finomságokkal, amelyek igazi kirándulást jelentenek a szendvics-univerzumból.

Ezek az apró kirándulások határozottan feldobják az uzsonnásdobozokat és igazán változatossá teszik a gyerekeim sulis étkezését és nem csak az övékét… hanem mindazon osztálytársukét is, akiknek jut a dobozból.

Mert egy nagy doboz mini pita mozzarellával és koktélparadicsommal, na meg némi friss bazsalikomlevéllel, vagy különböző mártogatókkal bizony odavonzza azokat is, akiket már egy-egy látványosabb szendvics sem hoz lázba.

Mini pita. Igen, jól olvastad.

A sütőben sült nagy pita kistestvére. Csak ezt

méreténél fogva sokkal könnyebb az uzsonnásdobozba gyömöszölni, nem kell félbevágni, ebből kifolyólag nem lesz kiszáradt, megszáradt része.

Ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani az elkészítéséhez, mert serpenyőben sül néhány – tényleg néhány – alapvető konyhai hozzávalóból. További előnye, hogy akár három tucatot elkészíteni sem tart az örökkévalóságig.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
bartomeu-barca.jpg

Felbérelhetett egy céget a Barcelona elnöke, hogy kamuprofilokkal támadják az ellenfeleit

Támadtak olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége, valamint Gerard Piqué is.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Egymillió eurót fizethetett a Barcelona egy I3 Ventures nevű PR-cégnek, hogy kamuprofilokkal fényezzék a közösségi médiában Josep Maria Bartomeu elnököt, klubvezető ellenfeleit pedig lejárassák - hangzott el a katalán Cadena SER rádió műsorában.

A Forbes az üggyel kapcsolatban arról ír, hogy a szerződés alapján nemcsak a potenciális rivális elnökjelölteket próbálják lejáratni, hanem több játékost is. Így támadtak be olyan volt játékosokat is, mint Xavi és Puyol, de kapott a lejáratásból a szerződéshosszabbításán vacilláló Messi és felesége is, valamint Gerard Piqué is.

Az I3 Ventures nevű PR-cégre azután figyeltek fel, miután Eric Abidal sportigazgató egy interjúban a játékosok hozzáállását bírálta, és erre szokatlan módon Messi a közösségi médiában válaszolt. Ekkor a kamuprofilok mind magasztalni kezdték Bartomeu elnököt, hogy mennyire higgadtan és nyugodtan kezelte a helyzetet.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a Barcelona 2017-ben szerződött a I3 Venturesszel. Azt, hogy valóban kapcsolatban állnak a céggel, a klub délutáni közleményében meg is erősítették, ugyanakkor állításuk szerint a cég nincs kapcsolatban a hírekben szereplő kamuoldalakkal. Amennyiben mégis kiderülne ennek az ellenkezője, úgy azonnal szerződést bontanának velük.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!