hirdetés

Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani - online tüntetést tartott a Fridays For Future

A járvány után egy új világot kell felépíteni. Nem szabad visszatérni oda, ahol voltunk. A karantén is megmutatta, hogy fontos a közösségek összefogása, a helyi termék, a zöld gondolkodás - mondták az aktivisták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 24.


hirdetés

Pénteken tartotta első online megmozdulását a hazai Fridays For Future csapata. Az utcák helyett az internetre hívták a klímavédelem mellett kiállókat. "Ha nem mehetünk utcára, máshol hallatjuk hangunkat!" - írták a szervezők.

Az Online tüntetés célja, hogy álljunk ki együtt újra az életfeltételek megőrzéséért, a klíma védelméért. Felhívásukban azt írták: "Vészhelyzet van - a vírus mellett nem szabad elfeledkeznünk az ökológiai és éghajlati válságról sem!"

A közösségi oldalon tartott élő bejelentkezésben Székely Anna Lívia aktivista felhívta a figyelmet arra, hogy bár az utóbbi időben számos megmozduláson hallatták a hangjukat a szervezet tagjai, és álltak ki mellettük mindazok, akik egyetértenek a céljaikkal, mégsem történt érdemi előrelépés. "A látszatmegoldások nem mentenek életet" - mondta. Hamarosan már a vízért és élelemért kell majd küzdenünk - figyelmeztetett.

A vírus többet tett például az otthoni munkavégzésért, mint számos nagy cég.

Nem lehet a járvány után újra ugyanúgy működni, mikor az a forma már láthatóan csődöt mondott. Az előző rendszer a profitot előbbre tartotta, mint az embert

hirdetés

- mondta. A vészhelyzet bebizonyította, hogy képesek vagyunk változtatni. És bár a járvány számos emberéletet követel, de mellette azt is látni kell, hogy az ökológiai katasztrófának is egyre több halottja van.

Felelős szakemberekkel, a civilek bevonásával a társadalmi párbeszéd beindítása elengedhetetlen egy új társadalmi rendszer kialakításához.

"Itt életet kell menteni, csatlakozzatok, mert itt mi vagyunk a változás" - kérte a végén Székely Anna Lívia.

Lányi András filozófus szerint a vírus nem nekünk dolgozik, még akkor sem, ha azóta tisztább a levegő. Ellenünk van, és ráadásul közben irtják az esőerdőket tovább, Kína óriási üzletet csinál abból a járványból, amit ő szabadított a világra. Közben az országok vezetői arról beszélnek, hogyan állítsák vissza azt a világot, amit a betegség miatt leállítottak.

"Semmi nem fog magától megtörténni"

- gyakrabban és rendszeresen kell találkozni, hogy közösen gondolkozzunk arról, merre menjen az út tovább.

Sipos Katalin, a WWF Magyarországi igazgatója arról beszélt, hogy a járványban az élelmiszerhelyzetre is ráirányult a figyelem. Magyarországon hatalmas szántóföldek vannak, és mi mégis behozatalra szorulunk. Az, hogy nem vagyunk önellátóak, az komoly kérdéseket vet fel.

Közben a klímaváltozás a termőföldet is alakítja. Van megoldás ebben is, például meg kell nézni, mire alkalmas a terület, ahol védőerdők vannak, ahol a vízgazdálkodásra is figyelnek, a haszonállatok tenyésztése vagy akár a gyógynövények használata is sok fejlesztést ígér. Ezért a gazdaság újraindításakor a tájgazdálkodással kellene inkább foglalkozni, mint a régi módozatok visszaállításával.

"Itt az ideje, hogy ne csak magunkat, hanem a bolygónkat is elkezdjük gyógyítani"

- figyelmeztetett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szocs-geza.jpg

Koronavírusos Szőcs Géza, súlyos állapotban van

Az Index szerint az intenzív osztályon kezelik Orbán Viktor kulturális főtanácsadóját.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Koronavírus-fertőzéssel kórházba került Szőcs Géza, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója.

A lap információi szerint a 67 éves költő lélegeztetőgépen van.

A napokban derült ki Vidnyánszky Attiláról, hogy koronavírusos. A Nemzeti Színház igazgatója hétfőn a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén Orbán Viktorral is találkozott. Azt egyelőre nem tudni, Szőcs részt vett-e a rendezvényen.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
korhaz-orvos.jpg

Már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el a súlyos koronavírus-fertőzötteket, állítja az Orvosi Kamara

A MOK levélben kereste meg Pintér Sándor belügyminisztert és azonnali egyeztetést kért.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagjai Pintér Sándornak címzett levelükben azonnali egyeztetést kértek a belügyminisztertől, mert mint fogalmaztak: „a biztonságos betegellátást veszélyezteti a kormány késlekedése” - számolt be róla a HVG.hu.

A MOK egy felmérést végzett az orvosok körében a kormány terveiről, ezután fordultak a belügyminiszterhez.

„Elhibázott a kormány elképzelése és kommunikációja az egészségügyi szolgálati jogviszony átalakításáról az orvosok többsége szerint” – írták a levélben.

Eddig a kormány azt kommunikálta, hogy a törvény és a végrehajtási rendeletek kidolgozásába bevonta a kamarát, azonban a MOK most azt írta: a törvény kidolgozásába nem vonták be őket, a végrehajtási rendeletek kidolgozásához pedig „sürgősen valódi egyeztetésekre van szükség”.

Ezért arra kérik Pintért, hogy még a hét végéig küldje meg nekik az egyeztetések pontos menetét.

hirdetés

„A kormány intézkedései váratnak magukra. Olyan helyzetbe hozzák az orvostársadalmat, ami nem csupán méltatlan, hanem a biztonságos betegellátást veszélyezteti”

- áll a kamara levelében.

Arról is írtak, hogy miközben a kórházban és lélegeztetőgépen lévő betegek száma egyre nő, a COVID osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oroszorszagi-korhaztuz.jpg

Robbanás történt egy covid-kórházban, meghalt két koronavírusos beteg Oroszországban

Bár a lángok nem az épületen belül csaptak fel, a tűz miatt 150 beteget kellett evakuálni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Robbanás történt egy koronavírusos betegeket ellátó kórházban az oroszországi Cseljabinszkban magyar idő szerint szombat délelőtt.

A régió egészségügyi minisztériumának tájékoztatása szerint

az oxigénpalackok tárolására szolgáló bódéban tűz ütött ki, majd robbanás keletkezett. Bár a lángok nem az épületen belül csaptak fel, a tűz miatt 150 beteget kellett evakuálni a kórházból. Sérültről és halálos áldozatról egyelőre nem érkezett hír.

Vitalij Lopin regionális ügyész közlése szerint viszont

a robbanás következményeként halt meg két intenzív osztályon ápolt koronavírus-fertőzött, mert a tűz "elvágta" az oxigénellátásukat.

hirdetés

Cseljabinszk önkormányzata vészhelyzetet hirdetett, a régió kormányzója pedig utasításba adta, hogy ellenőrizzék a régió egészségügyi intézményeinek összes oxigénpalackját - írja az RT.

Videón a tűz és a robbanás:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sean-connery-james-bond.png

Meghalt Sean Connery

A világhírű skót színész 90 éves volt.
Címkép:YouTube/Movieclips/James Bond(1962) - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Kilencven éves korában meghalt Sean Connery - értesült a BBC.

A skót színész leghíresebb szerepe James Bond volt. A 007-es ügynököt ő alakította először a filmvásznon, a Bond-thrillerek közül összesen hétben szerepelt.

Sean Connery karrierje évtizedekig tartott, számos díja között szerepelt egy Oscar, két BAFTA és három Golden Globe-díj. Az angol királynő 2000-ben lovaggá ütötte.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!