inferno_ck
A pokolból származnak az isteni kaják Szegeden
Ezúttal a soul food, a cajun és a kreol konyha érkezett meg a napfény városába, amit a SunsEATy bloggerei jól ki is próbáltak
Gergő írása a SunsEaty blogon
2018. február 25.

Az Inferno név hallatán sok szegedinek azok a vékony húspogácsás hamburgerek jutnak eszébe, amelyek már annyi embert segítettek ki ebédszünetben a Szivárvány kitérőnél, vagy éppen éjszaka a Zrínyi utcában. Paszternák Péter legújabb projektje viszont sokkal több, mint egy hamburgerező. A tavaly decemberben nyílt Smokehouse Louisiana egzotikus ízeinek világába kalauzol bennünket.

A Smokehouse a Petőfi Sándor sugárút elején nyitotta meg kapuit, közel a város szívének számító Dugonics térhez. Az új egység nagyon jól hozza a "déli" életérzést: ahogy beléptünk, Iverson Minter (Louisiana Red) énekes és blues gitáros Alabama Train című nótája ütötte meg a fülünket. Az enteriőr a nyers téglafallal és a fa asztalokkal a mai trendeket követi. Az indusztriális lámpák otthonos félhomályt teremtettek, ami sajnos a fotózáshoz nem volt az igazi.

Ma már kevesen tudják, de a népszerű pubkajának számító fűszeres csirkeszárnyakat az Egyesült Államok délkeleti részén élő afroamerikaiak tradicionális konyhája, a soul food adta a világnak. A 6 darab csirkeszárnyból álló előételt stílusosan egy csinos szárzellerrel tálalták. A választható mártogatósok (buffalo, mézes mustár, mézes barbecue) közül a pikáns buffalo szósz nyerte el leginkább a tetszésünket. A majonézes burgonyasalátát elsősorban köretként rendeltük, de önálló fogásként is megállta volna a helyét. A majonéztől krémes és lágy volt, jól állt neki a zöldfűszeres ízesítés.

inferno1

A cajun konyha (a kreol konyhával egyetemben) a Kanadából Louisianába telepített franciák hagyományain alapszik. Mivel Louisiana és környéke akkoriban spanyol fennhatóság alatt állt, a francia és spanyol telepesek keveredésének - na meg némi karibi behatásnak - köszönhetően változatos gasztronómiai paletta alakult ki.

A cajun konyha ikonikus ételei közül a jambalaya lett a kiszemeltünk. Ez az egytálétel leginkább a magyar rizses húshoz vagy a spanyol paellához hasonlít. A rizses egyvelegben felfedezhető a cajun konyhára jellemző három zöldség (hagyma, szárzeller és kaliforniai paprika), amit mind a kreol, mind a cajun konyhában szentháromságnak neveznek. A rengeteg zöldség mellett, természetesen a húsoknak is fontos szerep jut: csirke, garnéla és BBQ kolbász teszi igazán teljessé a fogást. Az összhatás fűszeres, mégis harmonikus, a falatok végén enyhe csípős utóízre kell számítani.

inferno8
G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

A sokszínűség a legtalálóbb jelző a Cajun burgerre is, amelybe a marhahúspogácsa mellett kaliforniai paprika, grillezett lilahagyma, andouille kolbász, sörtésztában kisütött garnélarák és jalapeno került. Ennyi ízt még nem pipáltam egy szendvicsben! A három buci opció (hamburgerbuci, ciabatta és pirított rozskenyér) közül a ropogós ciabattát választottuk. A bucit megpirítják, majd megkenik fokhagymás aiolival és magos dijoni mustárral (vagyis az ezekből készült szósszal). Minden burger mellé jár sült burgonya remulád mártással, valamint kígyóuborka gyömbéres, lime-os kiadásban.

Az adagok hatalmasak, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy a várakozás a sütési időtől függően 40-60 percig is tarthat, úgyhogy elsősorban ráérős, beszélgetős estékre ajánljuk. Erre egyébként az étlap fel is hívja a figyelmet. Más a helyzet napközben: 11 és 15 óra között ebédmenüvel kedveskednek a betérő vendégeknek. Az árakról még nem beszéltem: a fűszeres csirkeszárnyak 1.290, a majonézes burgonyasaláta 790, a cajun burger és a jambalaya pedig 2.490 forint.


KÖVESS MINKET:



Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!