hirdetés
115520347_leaders.jpg

Ismét szenátusi bizottság elé idézték a Facebook és a Twitter vezetőit

Az elnökválasztás kezelését kérik számon Mark Zuckerbergtől és Jack Dorseytól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 18.


hirdetés

Alaposan megszorongatták kedden az amerikai szenátusi igazságügyi bizottsága elé beidézett Mark Zuckerberget és Jack Dorsey-t, a Facebook és a Twitter első emberét. A téma az elnökválasztás alatti működésük volt.

Mindkét techóriás vezetőjének volt már része hasonló meghallgatásban még október végén, amikor a szenátorok arra voltak kíváncsiak, hogy miként fogják megakadályozni oldalaikon az elnökválasztással kapcsolatos dezinformációk elterjedését. Zuckerbergnek korábban számot kellett adnia a 2016-os választásokat befolyásoló célzott politikai hirdetésekről is.

A négy évvel ezelőtti helyzethez képest mind ő, mind Dorsey sokkal határozottabb lépésekre szánták el magukat. A Facebook például törölt minden olyan posztot, amely a szavazástól való távolmaradásra ösztönzött, és a választás napja előtt egy héttel kitiltott oldalairól minden új politikai hirdetést. A Twitter már 2019-ben globálisan száműzte a politikai hirdetéseket, 2020-ban pedig bevezetett egy olyan rendszert, amely figyelmezteti a felhasználókat a „félrevezető” tartalmakra. Ez utóbbi egyik gyakori áldozata éppen Donald Trump elnök volt már jóval a választások előtt is.

Zuckerberg és Dorsey a bizottság előtt éppen ezeket a szigorító intézkedéseiket vették védelmükbe, de egyik párt képviselői sem voltak elégedettek az eredménnyel.

A republikánusok „cenzúrázással” vádolták őket – Ted Cruz szenátor szerint előítélettel viseltettek a párt híveinek posztjaival szemben - míg a demokraták szerint viszont a két médium lépései a dezinformáció, a gyűlöletbeszéd ellen még messze nem elegendőek – írta az ABC.

hirdetés

Dorsey elmondta, hogy október 27. és november 11. között több mint 300 ezer tweet kapott különleges besorolást, de ezek a választásokkal kapcsolatos posztoknak alig 2,2%-át tették ki. Zuckerberg azt emelte ki, hogy cége több mint 100 olyan hálózatot kapcsolt le, amelyek be akartak avatkozni a szavazásba, és közben létrehozott egy független tényellenőrző csapatot os. Hozzátette, hogy választási információs központjukat 140 millióan látogatták meg, és becslése szerint a Facebook több mint 4,5 millió embernek segített a szavazási regisztrációban.

Lindsey Graham, a bizottság republikánus elnöke nem csupán cenzúrával vádolta a legnagyobb közösségi médiumokat, hanem függőség okozásával is, egyenesen a dohányiparhoz hasonlítva őket.

A meghallgatás egyik legfontosabb pillanata azonban az volt, amikor Graham kijelentette: módosítani kell kommunikációs etikára vonatkozó törvény 230. paragrafusát, amely szerint e cégek nem vonhatók felelősségre a platformjaikon megjelenő posztok tartalmáért.

A szenátor szerint ha egy újságot vagy televíziós hírműsort be lehet perelni rágalmazásért, hitelrontásért, akkor ezt a közösségi médiánál is biztosítani kell.

Zuckerberg és Dorsey egyaránt támogatásukról biztosították az ominózus paragrafus megváltoztatását. A Twitter főnöke szerint e változások középpontjában a posztokat ellenőrző algoritmusoknak kell állniuk. „Olyasmivel állunk szemben, ami lehetetlennek tűnik. Arra kérnek minket, hogy segítsük az egészségesebb beszélgetéseket, miközben azon igyekszünk, hogy a lehető legtöbben részt vehessenek bennük.” – mondta Dorsey.

Zuckerberg megerősítette, hogy itt az ideje frissíteni az internet szabályait a tartalom, a magánszféra és az adatok kiadása terén.

„Nagyon fontos kérdések vannak itt, köztük az, hogy ki a felelős azért, amit az emberek online mondanak. Úgy vélem, egy olyan átlátható folyamatra van szükség, amelyben az emberek megbíznak. Ez nehéz lesz, különösen most, hogy országunk ennyire megosztott, de hiszek abban, hogy ez az egyetlen megközelítésű mód hosszú távon” – tette hozzá a Facebook alapítója.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balaton_rostasy-25.jpg

Erős felmelegedés, valóságos hőhullám érkezik a jövő héten

A hétvégére akár 10-15 fokig is felmelegedhet napközben, ám a szél sokfelé viharossá válik.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Mint azt megírtuk, többször is várható havazás december első hetében. Kedden, a meteorológiai tél első napján hidegre kell készülni, helyenként még napközben is mínuszok lesznek.

Ám a hideget melegedés váltja fel és tavaszt idéző hőhullám éri el térségünket a jövő hét közepén - írja a MetKép.

A hét első napjaiban a hidegcsepp beleolvad egy Kelet-Európa felett megerősödő anticiklonba, majd meleg levegő érkezik Közép-Európába. A meleg levegő intenzív beáramlása erős, helyenként viharos széllel jár majd.

Hasonló helyzetben nyáron hazánkban 30-35 fok körüli értékeket mérhetnénk, azonban december elején is elég lesz hozzá, hogy 10-15 fokig kússzanak fel a hőmérők higanyszálai napközben, helyenként akár még ennél is melegebb lehet.

hirdetés

A hét végén szombaton gyengén felhős lesz az ég, és fagyra csupán északon kell számítani, másutt +3, és +5 fok között várható a minimum hőmérséklet. A délies irányú szél a Tiszától nyugatra élénk lesz, a Dunántúlon erős lökésekkel kísért, míg északnyugaton akár viharos erejű széllökések is várhatóak. A hőmérséklet maximuma 10 fok körül, esetleg kissé felette várható.

Vasárnap hajnalban az előző naphoz hasonlóan +3, és +5 fok várható, csak az Észak-Alföldön lehet fagypont közelében a hőmérséklet. Napközben egyre több helyen erősödik meg a délkeleti szél, helyenként viharos lökések kísérik. A hőmérséklet maximuma 8, és 12 fok között alakul, a legmelegebb a déli tájakon, míg a leghűvösebb északkeleten várható.

A délután folyamán nyugat felől erős felhősödés kezdődik, a késő délutáni óráktól pedig nyugaton elered az eső.

Hétfőn tovább fokozódik a felmelegedés, éjjel is +4, és +10 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. A csapadék fokozatosan kelet felé halad, és egyre több helyen ered el az eső. A hőmérséklet maximuma 10, és 15 fok között alakul, helyenként akár még ennél is melegebb lehet. Területi elosztásban délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton a leghidegebb. A hét legszelesebb napja lesz, sokfelé viharos erejű széllökések várhatóak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
koronavirus-korhaz-gyogyszer.jpg

Hiába lett pozitív valaki koronavírus-tesztje, a háziorvosok nem írhatnak fel speciális kezelést

A Remdesivirt és a Favipiravirt kizárólag kórházakban adhatják be Késmárky András szerint. A háziorvosok csak tüneti kezelést: lázcsillapítót, köptetőt használhatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Semmilyen speciális gyógyszert nem írhatnak fel a háziorvosok azoknak a koronavírus-fertőzötteknek, akiknél enyhe lefolyású a betegség - mondta el Késmárky András háziorvos az RTL Híradónak.

Elmondása szerint még akkor sem írhatnak fel célzott kezelést a betegeknek, ha igazoltan fertőzöttek, az enyhe tüneteket mutatóknak csak lázcsillapítóra, köptetőre adhatnak receptet.

A súlyos vagy középsúlyos betegek ezzel szemben kétféle gyógyszert kaphatnak, az egyik a Remdesivir, a másik a Favipiravir, ezeknek a használatát azonban az Országos Gyógyszerészeti Intézet szigorúan szabályozza. Késmárky András szerint

mindkét gyógyszert úgy engedélyezték, hogy azokat mindenképpen kórházi körülmények között alkalmazzák. a Remdesivir ráadásul infúziós formában létezik, ezért ezt a háziorvos és a beteg sem tudja beadni magának. Vagyis ezekből a szerekből csak az kaphat, aki kórházba kerül.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virus-5768628_1920.jpg

Többet segíthet a világnak az Oxfordi Egyetem vakcinája, mint a Moderna és a Pfizer oltóanyagai

Az Oxfordi Egyetem által fejlesztett szer ugyanis jóval könnyebben tárolható és olcsóbb is, így úgy tűnik, ez lesz a legkönnyebben terjeszthető a fejlődő országokban, ahol a legsürgetőbb szükség van rá.
Fotó: geralt/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

Lezajlott az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által fejlesztett covid-19 vakcina tesztje, aminek során a szer körülbelül 70 százalékban bizonyult hatékonynak a koronavírussal szemben.

Ez gyengébb adat, mint a két másik vezető vakcinagyártó, a Moderna és a Pfizer számai: e két készítmény 94,5-95 százalékos védettséget ígér - írja a CNN.

Ennek ellenére az Oxfordi Egyetem által fejlesztett oltóanyag globális szinten hasznosabbnak bizonyulhat, mint a másik kettő. Ha ugyanis elfogadják, ez a szer lesz a legkönnyebben terjeszthető a fejlődő országokban, ahol a legsürgetőbb szükség van rá.

Ennek oka többek közt, hogy a Pfizer és a Moderna terméke speciális hűtést és még amellett is gyors felhasználást is igényel, ami az elmaradottabb országokban nem mindig megoldható. Az oxfordi készítmény tárolásának nincsen ilyen feltétele: 2-8 fok között fél évig is felhasználható.

"A Pfizer ráadásul ragaszkodik hozzá, hogy az első adagokat az EU és az Egyesült Államok területén használják fel. Hasonló a helyzet a Moderna esetében, az általuk fejlesztett vakcina 2021 első felében csak Amerikában lesz elérhető. Ennek fényében az Oxfordi Egyetem vakcinája remek hír a világ többi része számára" - mondta Andrea Taylor a Duke Global Health Innovation Centertől.

hirdetés

Az együttműködő AstraZena ugyanis már most többszázmillió dózist ígért az elmaradottabb országoknak, amelyet számukra tartósan non-profit alapon tenne elérhetővé. Ez az oltóanyag jóval olcsóbb és könnyebben szállítható is.

"Azt hiszem, a jelen körülmények közt ez az egyetlen bevethető szer a fejlődő világban" - fogalmazott Azra Ghani, a fertőző betegségek járványtanának elnöke az Imperial College Londontól.

Az angol kormány pénteken hivatalosan is felkérte a gyógyszer-engedélyeztetési hivatalt, hogy értékelje a készítményt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demeter-szilard-1.jpg

Több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását egy petícióval

Számos közéleti szereplő is aláírta a petíciót, amely szerint a gázkamrázó miniszteri biztosnak le kellene mondania, mert „alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Már több mint hatezren írták alá azt a petíciót, amely Demeter Szilárd lemondását követeli.

Mint megírtuk, óriási felháborodást váltott ki a miniszteri biztos Origón közzétett írása, amelyben Soros György gázkamrájának nevezte Európát. Ezután sorra jelentek meg a tiltakozások, így Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélte a publikációt. Demeter Szilárd egy nappal később visszavonta és törölte magát a Facebookról.

Egy, a Szabad aHang oldalán közzétett petícióval már több ezren követelik Demeter Szilárd lemondását.

A leírásban közzétett "Magyarország, Európa és a világ valamennyi demokrata polgárához" íródott nyílt levél szerint a kormánybiztos "a holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít".

hirdetés

"A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját. A magyarokra hivatkozik, akiktől nem kapott felhatalmazást!"

- olvasható az oldalon.

A petíció indítója azt is írja, hogy

Demeter Szilárd "zavaros írásával minden jóérzésű honfitársát emberi méltóságában mélységesen megsértette", és "alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje".

A petíciót Karácsony Gergely főpolgármester is támogatta, az aláírók közt pedig számos közéleti szereplőt is találunk, például Závada Pétert, Geszti Pétert vagy Ungár Pétert.

Forrás: 444.hu


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!