Bõny, 2016. október 26. A 74 éves, sérült elkövetõt viszi el egy mentõautó rendõri kísérettel 2016. október 26-án Bõny fõutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Ismert hungarista volt a bőnyi rendőrgyilkos
A 74 éves Győrkös Istvánt, az 1989-ben általa alapított Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjét lőtt sebbel vitték kórházba, megműtötték, várhatóan túléli.
Szeretlek Magyarország, címkép: Krizsán Csaba, MTI
2016. október 26.

Lövöldözés tört ki a reggeli órákban a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. A Kislaföld.hu információi szerint a tűzpárbajban egy rendőr is meghalt.

Bõny, 2016. október 26. Rendõri készültség Bõny fõutcájában, a Szabadság úton 2016. október 26-án. Mesterlövész hasal a középen látható autó tetején. Sajtóinformációk szerint lövöldözés volt az utcában. MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI fotó: Krizsán Csaba

Az eddigi információk szerint az elkövető a 74 éves Győrkös István lehet, aki ismert hungarista politikus volt. A Wikipedia szerint az 1990-es évek hungarista mozgalmainak egyik főszervezője, az 1989-ben általa alapított Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője. A hungarista szervezet tagjai fütyülték ki 1992-ben Göncz Árpád köztársasági elnököt, de az elmúlt 20 évben már nem sokat lehetett róluk hallani.

A férfi fia nemrég meghalt, a tragédia után pedig teljesen magába zárkózott. Feleségével élt abban az egykori tanítói házban, ahová Győrből költöztek ki korábban. Muraközi László polgármester a kisalfold.hu-nak elmondta: ritkán lehetett látni őket a faluban (akkor is csak autóban ülve), alig „mozogtak" a településen.

VIDEÓ: A Magyar Nemzeti Arcvonal toborzó videója:

A lövöldözőt meglőtték, majd rendőri kísérettel egy győri kórházba szállították és megműtötték. Egy orvos azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy szerencséje volt, a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért.

A Magyar Nemzeti Arcvonal története

Gy. István 1989-ben alapította meg a Magyar Nemzeti Arcvonalat, korábbi nevén Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportot. A nemzetiszocializmus eszméinek terjesztése miatt társaival együtt 1994-ben letartóztatták, perbe fogták és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A hungarista mozgalmak a kétezres évek elejére háttérbe szorultak, de Gy. István továbbra is maradt a MNA élén.

A kétezres években igyekezett azonban háttérben maradni, ugyanis nem szeretett volna börtönbe kerülni, jogilag is próbálta bebiztosítani magát. Ez vitát szült a Magyar Nemzeti Arcvonalon belül, sok hungarista számára ugyanis nem voltak elég radikálisak már a nézetei, ezért a győri (bőnyi) mellett egy budapesti csoport is alakult.

Forrás: Kisalföld, Wikipédia


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!