Mi lesz a Facebook és Instagram profiloddal a halálod után?
Ami felkerül az internetre, az ott is marad. Örökre. Vagy mégsem?
Independent. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. január 02.A közösségi média elképesztő térnyerésével bizony felvetődik a kérdés: hogyan folytatódik a virtuális életünk, ha a valódi véget ér? Bizonyára sokan futottunk már bele a fájdalmas és kínos helyzetekbe, amikor valakit a Facebookon, az Instagramon vagy a Twitteren még élőnek hittünk, pedig valójában már elhunyt. Ezt a helyzetet a hozzátartozók is nehezen tudják kezelni: van, aki nem is törődik az egésszel, hiszen a gyászban ez a legkisebb gondja, van, aki azonnal törölni szeretné elhunyt szerettét mindenhonnan, de akar olyan is, akinek vigaszt nyújt, ha látja az elvesztett személy profilját, kapja az együttérző kommenteket az ismerősöktől. Éppen ezért a különböző közösségi média felületek különböző lehetőségeket tartanak fenn az ilyen szomorú esetekre.

Facebook

A Facebook felhasználói közül naponta átlagosan 8 ezer ember hal meg. 2015 óta létezik az a megoldás, hogy ilyenkor a család kijelölhet valakit (családtagot, barátot), aki hozzáfér az elhunyt profiljához. Bár a profil deaktiválódik olyan szempontból, hogy csak a régi dolgok látszanak, és a kijelölt "örökös" nem olvashatja el az elhunty privát üzeneteit, de posztolhat néhány újabb információt (pl. a temetésről), tehát egyfajta "emlékprofilként" fenntarthatja az oldalt.

A másik megoldás, hogy ha valaki már olyan beteg, hogy tudja, hamarosan véget ér az élete, maga is deaktiválhatja vagy végleg törölheti a profilját. A halál után pedig a családtagok kérhetik ugyanezt, de csakis a halotti bizonyítvány bemutatásával (természetesen digitális formában is elküldhetik a Facebook központjának).

Instagram

Itt hasonló a helyzet, mint a Facebooknál, a profilt emlékprofillá alakíthatják át, vagy a család kérésére teljesen törölhetik. Ez utóbbi esetben itt is bizonyítani kell a halál tényét, de a halotti bizonyítvány mellett itt elfogadják a gyászjelentés másolatát, vagy valamilyen újságban, weboldalon közzétett halálhírt is.

Twitter

A Twitteren halál esetén csak egy lehetőség van: egy közeli hozzátartozó kérésére azonnal, véglegesen deaktiválják a profilt. Szigorúak az elvárások: az elhunyt személyazonosságát igazoló irat, valamint a halotti bizonyítvány is kell hozzá.

Gmail

A levelezőrendszer egy közeli hozzátartozó kérésére szintén törli az elhunyt fiókját, de itt van egy másik opció is. A Gmail beállításainál eleve van egy olyan lehetőség, hogy ha egy bizonyos időn keresztül nem használja a felhasználó a rendszert (ezt az időkeretet is be lehet állítani), akkor a fiók automatikusan deaktiválódik.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x