hirdetés
Inkább éhezzenek a gyerekek, minthogy adományt fogadjanak el
Sokszor csak titokban tudják a segítséget eljuttatni. Van, hogy egy parkolóban találkoznak egy iskolaigazgatóval, hogy vécépapírt és tisztítószereket adjanak az iskolának.
Fődi Kitti, Abcúg - szmo.hu
2018. július 29.


hirdetés

Nem fogadják el a civilek adományait az iskolák és gyermekotthonok, mert azon túl, hogy rossz fényt vetnek az intézményre, amiért segítségre szorulnak, még az állami plusz támogatásokat is megvonják tőlük. Az alapítványok folyamatosan kiskapukat keresnek, hogy az adományaikat valahogy mégis eljuttassák. Van olyan szervezet, amelynek a munkatársai titokban, egy parkolóban találkoznak egy iskolaigazgatóval, hogy vécépapírt és tisztítószereket adjanak az iskolának.

A különböző alapítványok sokszor hatalmas hiányokkal találkoznak a gyermekotthonok, iskolák felszereltségében, szeretnének segíteni, de ez néha egyáltalán nem megy gördülékenyen. Az intézmény igazgatója általában örül az adományoknak, a fenntartó, a Klebelsberg Központ (Klik) vagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) viszont már kevésbé, ugyanis azt érzik, hogy az adomány fogadásával azt közvetítik, hogy az állam nem tudja ellátni a feladatát. Ez a helyzet ráadásul nem kizárólag az állami fenntartású intéményeknél van így, hanem azoknál az alapítványi vagy egyesületi tulajdonú intézményeknél is, amelyek állami normatívát kapnak a működésükhöz fejkvóta alapján.

Ami még ennél is nagyobb probléma, hogy például,

ha a gyermekotthonok adományt fogadnak el, akkor azt le kell írniuk a költségvetésükből, és a normatíva mellett kevesebb plusz támogatást kapnak az államtól.

Nincs törvénybe foglalva, hogy az intézmények nem fogadhatnak adományt, a fent leírt okok miatt azonban inkább nem teszik, hiába lenne szükség új konyhabútorra vagy mosógépre.

Az Age of Hope vezetője, Tóth Ákos rendszeresen találkozik azzal a problémával, hogy az iskolák nem fogadják el az adományaikat, rendszerint a fenntartóra hivatkozva. Pedig többnyire olyan szegény iskolákat keresnek meg, ahol biztosan szükség lenne segítségre, például olyanokat, ahol a diákok télen a tesiórákon gyűjtenek fát, hogy legyen mivel fűteni az iskolát.

Van olyan iskolaigazgató, akivel titokban, sötét parkolókban találkozunk, hogy tiszítótszereket, vécépapírt adjunk neki, mert az iskolában nincs erre pénz

– meséli Tóth Ákos.

Olyan iskola is van, amelynek teljes titoktartás mellett adják át az adományokat, mert az intézményvezető szívesen elfogadja a segítséget, de ha a Klik is értesülne róla, akkor azonnal leállítaná a folyamatot, nehogy rossz fényt vessen rájuk. Ha nincs pénz arra, hogy kifessenek egy iskolát, amelynek penészesek a falai, akkor inkább úgy marad, minthogy elfogadják egy cég felajánlását az ingyenes festésre.

Az Age of Hope nem egyszer futott bele abba, hogy az utolsó pillanatban mondták le az adományt, mert a Klik vagy az Emmi tudomást szerzett a dologról. Szerinte régebben könnyebben elfogadták a segítséget, ma már viszont egyre inkább érzi az intézményben dolgozókon a félelmet.

Tóth Ákos úgy látja, az, hogy az ő adományaikat sok gyerekotthon, iskola fogadni tudja, annak köszönhető, hogy több évtizedet dolgozott a gyerekvédelemben, ezért kiterjedt kapcsolathálója van.

"Ha egy teljesen külsős ember létrehoz egy alapítványt, és becsenget egy iskolába, kapcsolatok nélkül, hogy adományozni szeretne, akkor úgy nagyon nehéz”

– mondja.

Van, amikor az adománykérés híre a fenntartón is túl, az illetékes államigazgatási szervhez jut el. Egy gyerekotthonban kértek segítséget az interneten keresztül – ahogy más intézményektől is látták -, hogy a gyerekeknek ne kelljen nélkülözniük. Kértek például tápláló ételt, mert az államtól kapott pénz arra sem volt elég, hogy a gyerekek megfelelő minőségi ételhez jussanak. Hiába jár rendszeresen étel, az kevés és nem megfelelő minőségű, mert az állami normatívából ma nem lehet ezeket megfelelően biztosítani, az egyéb forrásokat pedig megszüntették, nincs már lehetőség pályázni. A bútorok is régiek, a sok használattól kopottak voltak, de az otthon egyéb felszereltsége sem volt elegendő annyi gyerek számára, ezért kértek segítséget az otthonban dolgozók.

Az illetékes államigazgatási szerv rosszallta a segítségkérést, mert úgy érezték, hogy ezzel lejáratják őket, holott ők mindent biztosítanak a gyermekotthon számára.

“Meg van kötve a kezed, mert nem gyűjthetsz, pedig épp mi látjuk, hogy mire van szükség. De az egyszerűen nem életszerű, ami a törvényben van leírva, hogy mekkora normatívából kell ellátni egy gyereket, mert ezt a normatívát ezer évvel ezelőtt határozták meg”

– mondja az egyik ott dolgozó. Ennek ellenére titokban mégis felszerelték az otthont az adományokból.

Polák Emma szociológus, aki külső segítőként vesz részt adománygyűjtésekben, azt látja, hogy az állami rendszert mindig is kiegészítették civil szervezetek, de most a kettő nem igazán kapcsolódik össze.

Most olyan, mintha más dimenzióban működne a civil segítség és az állami ellátórendszer. Ugyanakkor szerintem ezek nem áthidalhatatlan távolságok, csak feleslegesen sok energiával járnak

– mondja. Az aktivista szerint a rendszer rugalmatlan, de a segítőkész civileknek érdemes az állami ellátórendszer szempontjából is megközelíteni a problémát. Az intézményvezetők sokszor azért nem fogadják az adományt, mert azért ők tartoznak felelősséggel. Példáulm ha egy zárlatos mosógépet kapnak adományként, akkor azért az intézményvezető vonható felelősségre, és sokszor lepapírozni sem tudják az adományokat.

A rendszer kijátszása

Egy másik, anyákat és gyerekeket segítő alapítvány rendszeresen visz ruhákat gyerekotthonokba és anyaotthonokba. Volt olyan gyerekotthon, ahol azért utasították el a ruhaadományt, mert attól féltek, hogy megvonják tőlük a plusz támogatásokat. Sokszor csak úgy engedik őket adományozni, hogy nem írhatják ki az alapítvány honlapjára, hogy kinek történt az adományozás, teljesen el kell titkolniuk, melyik intézményről van szó.

“Nem tudod odatolni az arcukba, hogy hoztam mindenfélét, mert az intézmények azt akarják mutatni, hogy minden rendben, nincs szükség adományra, miközben dehogynem. Úgy vannak vele, hogy inkább éhezzen a gyerek, minthogy elfogadják”

– mondja az alapítvány elnöke.

Ahogy a többi alapítvány, úgy ők is próbálnak kiskapukat keresni, például sok helyen úgy lehet az iskoláknak adományozni, hogy az iskola alapítványának adják a segítséget, nem pedig konkrétan az intézménynek, csakhogy ilyen alapítvány nem mindenhol van. Az alapítvány tagjai szerint nem szabad, hogy az adományra rászorulókat ez a probléma eltántorítsa a segítségkéréstől, mert kiskaput mindig lehet találni.

“Fontos, hogy a segítség eljusson a megfelelő helyre, akkor is, ha egy segítséget kérő állami fenntartású intézményről van szó, ahol például gyermekek szenvednek hiányt valamiben.

Nem szabad engednünk, hogy a bürokrácia útvesztői miatt meghiúsuljon a támogatás egy olyan helyzetben, ahol van megoldás”

– mondja az alapítvány egyik tagja.

A menekültválság idején játszották ki igazán a rendszert, amikor rengeteg ember akart segíteni, de az állami szervek megpróbálták minél jobban távoltartani a civileket a menekülttáboroktól és a menekült gyerekeket befogadó otthonoktól.

Két aktivista mesélt arról, hogyan próbálták kijátszani a rendszert, hogy adományokat jutathassanak a fóti gyermekotthonba, ahová a felnőtt kísérő nélkül érkező menekültgyerekek kerültek.

Az aktivisták elmondása alapján az igazgató eleinte lelkes volt, amikor megjelentek a fóti gyerekotthonnál, hogy szeretnék adományokkal segíteni őket, de aztán a fenntartó figyelmeztette az igazgatót, hogy nem kellene elfogadni a segítséget, mert kellemetlen az államnak, hogy ők nem tudják önerőből fenntartani. Az intézmény dolgozói legtöbbször viszont arra hivatkoztak, hogy ha elfogadják az adományt, akkor az államtól nem fognak kapni plusz támogatást a gyerekotthon infrastruktúrájának fejlesztésére, holott egy új focikapuval még nem oldódik meg minden probléma.

Előfordult, hogy a gyerekotthonban dolgozók könyörögtek az aktivistáknak, hogy ne hozzanak a focikapuhoz hálót, mert akkor elesnek a támogatástól.

Az aktivisták az elzárkózás ellenére nem adták fel, és szépen, lassan elkezdték kijátszani a rendszert. Összebarátkoztak pár alacsony beosztású dolgozóval az otthonból, akiknek reggel munkába menet a kezükbe nyomtak két zacskó ruhát, pár hét elteltével pedig minden gyereknek sikerült elég ruhát bejuttatni. Ha az aktivisták kocsival hajtottak volna oda ruhát osztani, akkor ez nem működhetett volna.

Olyan is előfordult, hogy elkezdték kiosztani az adományokat a menekülttábor előtt, mert hivatalosan nem fogadták el, ez viszont még feltűnőbb volt, ezért végül mégis csak beengedték őket, és titokban osztották szét.

Az is egy stratégia volt, hogy az adományokkal megrakott teherautót otthagyták a tábor közelében, és hagyták, hogy az ott dolgozók megtalálják.

Akadnak pozitív példák

Magában a rendszerben is rejtőznek olyan lehetőségek, amelyekkel esély nyílik segíteni az adományozást, titkos parkolókban való találkozások nélkül. A kérdés az, hogy van-e, aki kihasználja ezeket a lehetőségeket a plusz munka ellenére. Rózsa Magdolna egy azok közül, akik igen.

Magdolna a Zuglói Család és Gyermekjóléti Központ kihelyezett telephelyén a Tükörkép Műhelyben dolgozik szociális munkásként, szépségápolási szakemberként és adományszervezőként. Ő koordinálja a Csaladsegítő Központba és a Tükörkép Műhelybe érkező adományigényeket és az adományozóktól beérkező felajánlásokat.

Például, ha egy családsegítő kolléga jelzi, hogy valakinek kiságyra lenne szüksége, akkor Magdolna kiírja a Tükörkép Műhelyt támogató Facebook-csoportba, ahol bárki jelentkezhet adományozásra. Ezután Magdolna összeköti az adományozni kívánót és azt, aki rászorul, így az egész adományozás hivatalosan, családsegítők közreműködésével történik. Magdolna önként vállalta az adományozás koordinálását, nincs benne a munkaköri leírásában, sok energiát emészt fel, mégis szívesen csinálja, mert a Központ egyéb szolgáltatásai mellett a tárgyi adományok is nagy segítséget jelenthetnek.

Szerencsére akad pozitív példa is az állam és a civilek együttműködésére. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra az önkormányzattal és családsegítőkkel együttműködve juttatja el adományait a rászorulókhoz. Szerinte ott, ahol nem fogadják az adományt, az a civilekkel szembeni gyanakvásból és félelemből fakad. “Én nem azt hangsúlyozom ki, hogy nem kompetens, vagy ügyetlen egy intézmény, hanem, hogy mi civilként ezt tudjuk adni, hozzátenni a munkájukhoz.

Nem harcolhatunk egymás ellen, együtt kell működni”

– mondja L. Ritók Nóra.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a Klebersberg Központot és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, hogy megtudjuk, miért nem fogadhatják az intézményeik az adományokat, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hősnek tartják a magyar buszsofőrt a Horvátországban kigyulladt busz utasai
Tapssal köszönték meg a turistabuszon utazók, hogy a sofőr megmentette őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Tapssal hálálták meg a magyar buszsofőrnek az utasok, hogy épségben kivezette az alagútból a lángra lobbanó turistabuszt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, pénteken Horvátországban gyulladt ki a busz, amivel a magyar turisták a Krk-szigetre tartottak. A Rijekai autópálya egyik alagútjában haladtak, amikor a hátul ülő utasok fura hangokra lettek figyelmesek, majd észrevették, hogy tűz keletkezett a buszban.

Szerencsére a buszvezető még időben ki tudta vezetni a buszt az alagútból, így minden utas épségben megúszta a balesetet. A sofőr még a bőröndöket is kipakolta a lángoló járműből, így csak az ülések feletti tárolókban hagyott táskák és ruhák égtek el a tűzben.

Az utasokat egy horvát busz vitte el a szállodáig. A mentesítő járaton tapssal köszönték meg a hős buszvezetőnek, hogy megmentette őket.

"Ha az alagútban maradunk, biztosan megfulladunk, egy hős volt a busz vezetője"

- mondta az egyik férfi az Indexnek nyilatkozva.

Az utazást szervező utazási iroda vezetője azt írta az RTL Híradónak, hogy már 7 éve az egyik legmegbízhatóbb szolgáltatótól bérlik a buszokat, és eddig egyikkel sem volt gond. Közlésük szerint az autóbuszvezető nem érzi magát hősnek, csak tette a dolgát legjobb tudása szerint.

Az már kiderült, hogy a busz motorterében csaptak fel a lángok, de egyelőre még nem tudni, miért.


KÖVESS MINKET:hirdetés
A világ legkisebb, 26 dekásan született kisfiúját hazaengedték a kórházból
Amikor októberben világra jött, akkora volt, mint egy alma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 19.Ryusuke Sekiya 2018 október elsején jött a világra Japánban, egy tokiói kórházban. A kisfiút császármetszéssel szülte meg édesanyja, Toshiko, 25 hét terhesség után. Az újszülött mindössze 258 grammot, tehát alig 26 dekát nyomott, hossza pedig 22 centiméter volt - írja az Inquirer.

Azonnal a koraszülött intenzív osztályra vitték, ahol inkubátorban tartották életben, hónapokon át. Csöveken át táplálták, anyatejjel átitatott orvosi tampont tettek a szájához, hogy a tej így szivárogjon le a torkán. A kisfiú szépen cseperedett, és mostanra születési súlya 13-szorosát nyomja, azaz több, mint három kilós.

A további részletekért és a baba mostani fotójáért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Egy nap alatt több 10 ezer játékot adományoztak a Szent János Kórház Gyermeksebészetének
Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész indította el a gyűjtést, ami olyannyira sikeres lett, hogy már 24 óra alatt megteltek a kórház raktárai.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 20.Rengeteg játékot adományoztak a budapesti Szent János Kórház Gyermeksebészeti osztályának a jótékonykodók, hogy legyen mivel megjutalmazni a gyerekeket a vizsgálatok, kezelések és műtétek végén - számolt be az adománygyűjtő akció sikeréről az RTL Híradó.

A gyűjtést dr. Kőnig Róbert gyermeksebész indította el szerdán saját Facebook-oldalán.

Leírta, hogy a kórházban elfogytak azok a játékok, amikből a kezelések végén a kis betegek választhattak maguknak egyet bátorságukért. Hogy továbbra is legyen "jutalomjáték", az orvos arra kérte a szülőket, nagyszülőket és az internetezőket, hogy ha van használt, de jó állapotú kisautójuk vagy plüssjátékuk otthon, adják a kórháznak.

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész

FRISSÍTÉS: Kedves Internet Népe, Anyukák, Apukák, Nagyszülők! ? Alig több min 24 órával a kérés után jelentem raktáraink megteltek. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Természetesen az elindult kis meglepetéseket...

Az akció annyira sikeres volt, hogy alig egyetlen nap alatt több tízezer adomány érkezett a gyermeksebészeti osztályra. Dr. Kőnig Róbert csütörtökön már arról számolt be Facebook-oldalán, hogy 24 óra alatt megteltek a kórház raktárai a játékokkal.

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész

Kedves Internet Népe, Anyukák, Apukák, Nagyszülők! ? Alig több min 24 órával a kérés után jelentem raktáraink megteltek. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Természetesen az elindult kis meglepetéseket fogadjuk és...

Az orvos szerint azért is fontos a jutalomjáték, mert ez is hozzájárul a gyógyulás folyamatához.

Az RTL Híradó riportja:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Két éve még az utcán élt, mára tévés sztár lett Kevin
A Pacsi! című műsorban a menhelyi kutyák ügye mellett kampányol gazdájával együtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Két éve került menhelyi gondozásba Kevin kutya, aki azóta nem csak szerető családra talált, de a média világába is belekóstolhatott. Az RTL Klubon futó, Pacsi! című kutyás reality-magazinban szombat délelőttönként újra az örökbefogadás fontossága mellett kampányol gazdája, Molnár Karesz oldalán.

„Kevint egy csepeli kertből dobta ki előző gazdája, és bár a chipszáma alapján visszajuttatták volna az utcán talált kutyust, de a továbbiakban már nem volt kívánatos a jelenléte előző otthonában.

Április 16-án került az utcáról az Illatos úti ebrendészeti telepre, majd a Vigyél Haza Alapítvány gondozásába, ahol nagyon szerencsés módon alig másfél hónapot kellett eltöltenie, amíg örökbe fogadtuk” – árulta el a Pacsi! műsorvezetője, Molnár Karesz.

„Sajnos azonban nagyon kevés olyan kutyáról tudunk, akinek ilyen hamar rendbe jön a felelőtlen gazdája miatt kisiklott élete. Tele vannak a menhelyek otthontalan, kidobott kutyusokkal, miközben sokan rengeteg pénzt kiadnak egy-egy négylábúért. Sajnos még mindig az a beidegződés, hogy egy olyan kutyánál, aki nem kölyök korában kerül a családba, nehezen, vagy egyáltalán nem alakul ki kötődés. Ez hatalmas ostobaság!

Szakemberek segítségével az ilyen, és ehhez hasonló sztereotípiákra is reflektálunk a Pacsi!-ban.”

A kutyás-reality magazin harmadik évadában a praktikus, informatív tartalom mellett számos megható történetet is megismerhetnek az RTL Klub nézői.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x