kozwc
Ingyenesen használható közvécékért tüntetnek Budapesten
A Belügyminisztérium elé hívnak mindenkit szerdára, aki szerint fontos ez az ügy. Petíciót is indítottak.
Szeretlek Magyarország
2017. július 10.

"Nem akarok sültkrumplit venni csak azért, hogy pisilhessek!" – ez a mottója a kezdeményezésnek, ami néhány nappal korábban bukkant fel a Facebookon.

"Őszintén, hányan kerültünk már olyan helyzetbe, hogy csak azért fogyasztottunk valamit, hogy bejussunk egy mosdóba? (Hozzátéve, hogy sok ember ezt nem engedheti meg magának) Szerintünk ez így nincs rendben. Több, jobb, mindenki számára elérhető közvécékre van szükség!" – írják az ötletgazdák.

Budapesten jelenleg alig 80 db közvécé van több mint másfél millió emberre, ráadásul még kevesebb az olyan, ami felújított és akadálymentesített.

Az Alapvető Jogok Biztosa még márciusban felkérte a Belügyminisztériumot, fontolja meg a jogszabály-módosítást, hogy kötelező feladat legyen a közvécék üzemeltetése. Emellett felkérte a főpolgármestert is, hogy vegye fontolóra, hogy a helyzet rendezéséig önként vállalja a közvécék üzemeltetését.

wc

Egy közvécé Németországban – illusztráció: Pixabay

Azóta viszont semmi nem történt, pedig továbbra is nagyon sok emberrel fordul elő, hogy pisilnie kell az utcán Budapesten.

"Lerójuk hát tiszteletkörünket a Belügyminisztérium és az EMMI előtt (előbbi szerint utóbbi feladata a közvécék üzemeltetése….) hátha sikerül velük érzékeltetni, hogy közvécékre szükség van!" – szól a szerda délelőtt 10 órara meghirdetett esemény leírása.

A demonstrációt a Belügyminisztérium elé tervezik. A szervezők vécétérképpel, totóval és játékokkal, ünnepi versmondással készülnek. Végül pedig átsétálnak az EMMI-hez, hogy nekik is megmutassák: szükség van közvécékre.

Indítottak egy online petíciót is, amit IDE KATTINTVA írhatsz alá, ha egyetértesz a céllal. További részleteket pedig a Közvécéket Budapestre nevű Facebook-oldalon találsz.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!