hirdetés
volunteer
A Route4U azoknak segít, akiknek nem egyszerű a közlekedés a városban
A közösségi térképként szolgáló magyar applikáció külföldön is hatalmas sikert aratott.
Szegedi Éva, illusztrációk: Route4U.org - szmo.hu
2017. október 16.


hirdetés

A Route4U az utóbbi évek egyik legvagányabb magyar fejlesztése. Az ingyenes, okostelefonos alkalmazáson futó, közösségi, akadálymentességi térképről Dobai Tibort kérdeztük, a cég vezető térinformatikusát.

„Még 2014 végén született meg az ötlet, amikor Péter, az alapító az első kisfiát babakocsival sétáltatta” – kezdte Tibor. „Péter rájött, hogy nem olyan egyszerű babakocsival menni, és arra gondolt, a kerekesszékeseknek még nehezebb lehet a közlekedés a városban. Úgy gondolta, ezen változtatni lehet.”

Aki telepíti az alkalmazást a telefonjára, az például Budapest belvárosáról kap járdaadatokat, így maga tervezheti meg az útvonalát. Aki kerekesszékkel vagy más guruló eszközzel közlekedik a járdán, vagy babakocsit tol, olyan útvonalat tervezhet magának, ahol biztosan el fog tudni menni. Az alkalmazás belekalkulálja az útpadkákat, lejtőket is.

Használója az összes többi felhasználónak adatot szolgáltathat úgy, hogy ez egyes helyekről megadhatja például, hogy annak milyen a bejárata vagy akadálymentesített-e a mosdója.

VIDEÓ: Ez a Route4U lényege és feladata:

Az ötlet óta több fejlesztési fázison ment végig a Route4U

Mint azt Dobai Tibor elmondta, először volt egy weboldal, majd készült egy viszonylag kezdetleges androidos alkalmazás, most pedig már jó minőségű androidos és iOS-es alkalmazás áll rendelkezésre, mindkettő ingyenes.

De itt nem állnak meg. „Ez egy olyan folyamat, amelynek egyelőre nem látjuk a végét. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni és új verziókkal és funkciókkal kijönni. A célunk az, hogy azok számára, akik nem tudnak egyszerűen, könnyen, kiszámíthatóan közlekedni a városban, megváltoztassuk a világot.”

Melyek a legfontosabb fejlesztések 2014 óta?

Lényeges szempont volt, hogy jól nézzen ki az applikáció.

A következő lépés az volt, hogy az android után iOS-re is kifejlesszék az alkalmazást. Ez azért fontos, hogy külföldön is használni tudják, mivel Nyugat-Európában sokkal több az iOS-felhasználó, mint itthon.

"Bár a jelenlegi applikációk még nem tökéletesek, akadnak hibáik, ezek mégis vállalhatók" - tudjuk meg az alkalmazásról. "Szerencsére nagyon sok visszajelzést kapunk egyes funkciókról is, hogy mi kellene még, hogyan lehetne bővíteni, továbbfejleszteni.

Mivel használói visszajelzést tudnak küldeni, minősíteni tudnak helyeket, akadályokat tudnak képpel feltölteni, így azokat mások is látják, és mi is tudjuk a felhasználók reakcióiból, hogy milyen irányban kell még fejlődnünk.

Aki egy kicsit is érzékeny az akadálymentesség iránt, adatot szolgáltathat a többiek számára. Az alkalmazás járdafelmérő funkciója ahhoz hasonlóan működik, mint a kocsiknál a Waze.

Ha a járdán közlekedve babakocsira vagy kerekesszékre teszi valaki a telefonját, akkor a járdán tapasztalt rezgéseket, lejtőt, azt, hogy egy padkánál mekkorát döccen a kerék, logoljuk, és ebből olyan térképet tudunk készíteni, amin utána személyre szabott módon tudnak navigálni a felhasználók, úgy, hogy nem fognak problémákba ütközni és nem érik őket kellemetlen meglepetések."

A fejlesztői szerint a Route4U legnagyobb előnye ez.

VIDEÓ: A közösségi térkép a kerekesszékesek számára gyakran veszélyes világot teszi átláthatóbbá és biztonságosabbá:

route4u2

Miben segít még az app a kerekesszékeseknek?

Például abban, hogy megtalálják az akadálymentes mosdókat, vagy azt a legközelebbi kávézót, amelyik akadálymentesített.

"Technikailag ez úgy történik, hogy egy nyílt forráskódú térképi felületről szedjük a pontokat, amelyeket openstreetmapnek hívnak, és minden adat, ami a Route4U-ba így, pontszerűen felkerül, azt utána mi vissza is töltjük oda. Tehát mi is segítjük az egész világon a közösséget ezekkel a spotokkal, és cserébe a térképen lévő helyek bekerülnek a Route4U térképére is” – magyarázza Dobai Tibor.

Mekkora csapat áll a projekt mögött?

Jelenleg öten dolgoznak a Route4U-n, nemrég csatlakozott hozzájuk a Bridge Budapest ösztöndíjprogram segítségével egy új munkatárs, aki sales és marketing területen segíti a céget.

Reményeik szerint a közeljövőben, ha a folyamatban lévő projektek sikerrel zárulnak, egy fejlesztőt is felvesznek a csapatba.

Van, aki szabadidejét erre áldozva segíti őket a térkép pontosításában

Bár elsősorban a kerekesszékkel közlekedőkre fókuszál a Route4U, babakocsis felhasználóik is vannak, és kisgyermekes szülők is szoktak beküldeni adatokat.

Dobai Tibor egyik ismerőse például puszta kedvtelésből bejárta a várost, és minősített helyeket, illetve azok bejáratait, az alapján, hogy kerekesszékkel be lehet-e jutni, mert segíteni akart. Megígérte, hogy most, hogy megszületik a kislánya, babakocsival is fog majd sétálni, és tovább fogja minősíteni a helyeket.

„Már most látható, hogy aki társadalmilag egy kicsit érzékenyebb, vagy akinek a családjában van mozgássérült, ugyanúgy tud segíteni a közösségnek, mint aki közvetlenül érintett ebben.”

VIDEÓ: Ezért jó, ha te is használod az appot és járdát mérsz fel vagy minősíted a helyeket:

Vakoknak és gyengénlátóknak nem javasolják

Bár a Route4U csapata éppen néhány héttel ezelőtt kapott olyan visszajelzést, hogy egy vak fiatal hölgy használja az applikációt, akármennyire örülnek ennek, nem javasolják a vakok számára az alkalmazást, nem is hirdetik a számukra.

A járdaadatoknál ugyanis nem tudnak kitérni arra, hogy a járdán milyen akadályokba ütköznek, mert a kerekesszékes és babakocsis felhasználóik látják, mit kell elkerülniük, ráadásul, ha egy helyszín nem elég pontos, akkor a vak felhasználóknak ezzel nagy gondjuk lehet. Azt pedig a Route4U csapatának egyik tagja sem szeretné, hogy nekik bajuk essen.

Miből lehet fenntartani egy ehhez hasonló vállalkozást?

Dobai Tibor azt mondja, hogy a Route4U forprofit-vállalkozás, és bár elejétől fogva úgy tervezték, hogy az alkalmazás ingyenes legyen a felhasználóik számára, szeretnék bebizonyítani azt, hogy ezt úgy is megtehetik, hogy közben a piacra dolgoznak.

Tavaly pluszbefektetéshez jutottak hozzá, amelyből az applikációkat lefejlesztették, és elkezdtek külföldre terjeszkedni. Emellett a piacról is vannak bevételeik: egyetemekkel és városokkal dolgoznak együtt, illetve intézményfenntartókkal is megkezdték az együttműködést. „Ez úgy történik – mondja Dobai Tibor, hogy cégek, városok vagy városrészek szponzorálnak egy ottani felmérést, így a saját lakóik akadálymentességi térkép segítségével tudnak közlekedni. A térképre középületek is felkerülhetnek, illetve a kerületek, városrészek összes olyan épülete, amelyekre a felhasználók igényt tartanak.”

Az egyik legnagyobb sikerük az, hogy Írországban bekerültek egy olyan smart city projektbe, ahol megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük 3 mintaterületre – ebből is bevételük származik.

„A Route4U-val olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy remekül ráillik a pályázat kiírásra. Ennek keretében egyébként egy új funkciót, a beltéri navigációt is ki fogjuk tudni fejleszteni, ami azért nagyon jó, mert itthonról is kaptunk a felhasználóktól rengeteg olyan visszajelzést, amely azt bizonyítja, hogy erre van igény.”

Mi a legszebb a Route4U fejlesztésében? „Számomra az, hogy érzem, mennyire fontos” - árulja el Dobai Tibor. És a visszajelzések is ezt mutatják.

„A személyes célom az, hogy olyan eszközt adhassunk, amellyel csak egy kicsit többet kimozdulnak a kerekesszékesek, amellyel csak egy kicsit lekerül a stressz és a bizonytalanság a vállukról.

Hogy úgy merjenek elindulni otthonról, hogy tudják, nem lesz semmi gond. Ezért igyekszünk összegyűjteni minél több visszajelzést, ezért fejlesztjük tovább az appot.”


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában
A világhírű magyar fotós az erdélyi Kovászna megyében készítette díjnyertes képét.
MTI - szmo.hu
2019. április 12.Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A díjnyertes fotót IDE KATTINTVA nézheted meg.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az év sajtófotóját IDE KATTINTVA nézheted meg.

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A képriportot IDE KATTINTVA nézheted meg.

Ha kíváncsi vagy Máté Bence többi lenyűgöző természetfotójára, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennek a fiatal amerikai nőnek köszönhetjük az első fekete lyukról készült fotót
Egy 29 éves amerikai számítógép-tudós hölgy munkája áll e szenzáció mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Katie Bouman vezette annak a komputer-programnak a kifejlesztését, amely által lehetővé vált ez az áttörés. A rendkívüli felvételen, amely szerdán került nyilvánosságra, egy, a Földtől 55 millió fényévre lévő por- és gázudvar látható.

Bouman még akkor is hihetetlennek tartotta ennek a tervnek a megvalósulását, amikor a képet letöltötte laptopjára, majd ezt a jelenetet feltette Facebook-oldalára – írja a BBC.

Katie a fotóhoz szükséges algoritmuson három évvel ezelőtt kezdett dolgozik, amikor végzős diák volt a massachusetts-i technológiai intézetben (MIT). Ezt követően ő vezette a projektet, amelyben részt vett a MIT számítógép-tudományi és mesterséges intelligencia-laboratóriuma, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ, valamint a MIT Haystack Obszervatóriuma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb
A Gelato Festival Europa zsűrije szerint Fazekas Ádám cukrász fagylaltja vitte a prímet az új generációs kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.Nemzetközi versenyen nyert első díjat magyar fagyi: a római Gelato Festival Europa zsűrije Fazekas Ádám cukrászt díjazta

pisztáciafagylaltjáért, az új generációs fagylaltok kategóriájában.

A győztes édességet a budapesti Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni, ahol a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek a fagyik, főzött technológiával. Nem véletlen, hogy a római döntőt megelőző magyarországi versenyen Fazekas Ádám nemcsak kategóriájában lett első, de abszolút győztesként is vitte a prímet.

Rómában egy holland és egy svéd cukrászt megelőzve került a dobogó tetejére.

Isteni fagyis képekért lapozz:

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sztojka Edina diplomás ápolónő lett az év hétköznapi roma hőse
Ő kapta a legtöbb szavazatot interneten, így övé lett az idei Aranypánt-díj.
Fotó: Képernyőkép a Gyula Televízió felvételéből - szmo.hu
2019. április 11.Megvan az idei Aranypánt-díj nyertese.

Sztojka Edina ápolónő nyerte, ő kapta a legtöbb szavazatot az internetes voksoláson.

Mint arról mi is írtunk, a Roma Sajtóközpont idén is kereste, ki lesz a hétköznapok roma hőse, április 8-ig lehetett szavazni a jelöltekre.

Az idei 10 jelölt is olyan személyiség volt, akire büszkék a társai, akinek a munkáját megbecsülik, aki elismerésre méltóan végzi el a feladatait. A 10 jelölt a következő volt: Balog József, Kocsis Krisztián, Nagy Gusztáv, Rontó Renáta, Sztojka Edina, Salné Balogh Erzsébet, Puporka Elemér, Oláh József, Sőregi Tibor és Papp Róbert, akivel 2016-ban beszélgettünk.

Sztojka Edina a gyulai kórház hospice-osztályán 21 évesen kezdett el dolgozni segédápolóként - ma már diplomás ápolóként látja el feladatát. "Nővérke, maga a lelkével ápol" – ezt mondta neki egyszer egy idős asszony az osztályon.

A folytatásért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x