hirdetés
volunteer.jpg

A Route4U azoknak segít, akiknek nem egyszerű a közlekedés a városban

A közösségi térképként szolgáló magyar applikáció külföldön is hatalmas sikert aratott.
Szegedi Éva, illusztrációk: Route4U.org - szmo.hu
2017. október 16.


hirdetés

A Route4U az utóbbi évek egyik legvagányabb magyar fejlesztése. Az ingyenes, okostelefonos alkalmazáson futó, közösségi, akadálymentességi térképről Dobai Tibort kérdeztük, a cég vezető térinformatikusát.

„Még 2014 végén született meg az ötlet, amikor Péter, az alapító az első kisfiát babakocsival sétáltatta” – kezdte Tibor. „Péter rájött, hogy nem olyan egyszerű babakocsival menni, és arra gondolt, a kerekesszékeseknek még nehezebb lehet a közlekedés a városban. Úgy gondolta, ezen változtatni lehet.”

Aki telepíti az alkalmazást a telefonjára, az például Budapest belvárosáról kap járdaadatokat, így maga tervezheti meg az útvonalát. Aki kerekesszékkel vagy más guruló eszközzel közlekedik a járdán, vagy babakocsit tol, olyan útvonalat tervezhet magának, ahol biztosan el fog tudni menni. Az alkalmazás belekalkulálja az útpadkákat, lejtőket is.

Használója az összes többi felhasználónak adatot szolgáltathat úgy, hogy ez egyes helyekről megadhatja például, hogy annak milyen a bejárata vagy akadálymentesített-e a mosdója.

VIDEÓ: Ez a Route4U lényege és feladata:

Az ötlet óta több fejlesztési fázison ment végig a Route4U

Mint azt Dobai Tibor elmondta, először volt egy weboldal, majd készült egy viszonylag kezdetleges androidos alkalmazás, most pedig már jó minőségű androidos és iOS-es alkalmazás áll rendelkezésre, mindkettő ingyenes.

De itt nem állnak meg. „Ez egy olyan folyamat, amelynek egyelőre nem látjuk a végét. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni és új verziókkal és funkciókkal kijönni. A célunk az, hogy azok számára, akik nem tudnak egyszerűen, könnyen, kiszámíthatóan közlekedni a városban, megváltoztassuk a világot.”

Melyek a legfontosabb fejlesztések 2014 óta?

Lényeges szempont volt, hogy jól nézzen ki az applikáció.

A következő lépés az volt, hogy az android után iOS-re is kifejlesszék az alkalmazást. Ez azért fontos, hogy külföldön is használni tudják, mivel Nyugat-Európában sokkal több az iOS-felhasználó, mint itthon.

"Bár a jelenlegi applikációk még nem tökéletesek, akadnak hibáik, ezek mégis vállalhatók" - tudjuk meg az alkalmazásról. "Szerencsére nagyon sok visszajelzést kapunk egyes funkciókról is, hogy mi kellene még, hogyan lehetne bővíteni, továbbfejleszteni.

Mivel használói visszajelzést tudnak küldeni, minősíteni tudnak helyeket, akadályokat tudnak képpel feltölteni, így azokat mások is látják, és mi is tudjuk a felhasználók reakcióiból, hogy milyen irányban kell még fejlődnünk.

Aki egy kicsit is érzékeny az akadálymentesség iránt, adatot szolgáltathat a többiek számára. Az alkalmazás járdafelmérő funkciója ahhoz hasonlóan működik, mint a kocsiknál a Waze.

Ha a járdán közlekedve babakocsira vagy kerekesszékre teszi valaki a telefonját, akkor a járdán tapasztalt rezgéseket, lejtőt, azt, hogy egy padkánál mekkorát döccen a kerék, logoljuk, és ebből olyan térképet tudunk készíteni, amin utána személyre szabott módon tudnak navigálni a felhasználók, úgy, hogy nem fognak problémákba ütközni és nem érik őket kellemetlen meglepetések."

A fejlesztői szerint a Route4U legnagyobb előnye ez.

VIDEÓ: A közösségi térkép a kerekesszékesek számára gyakran veszélyes világot teszi átláthatóbbá és biztonságosabbá:

route4u2

Miben segít még az app a kerekesszékeseknek?

Például abban, hogy megtalálják az akadálymentes mosdókat, vagy azt a legközelebbi kávézót, amelyik akadálymentesített.

"Technikailag ez úgy történik, hogy egy nyílt forráskódú térképi felületről szedjük a pontokat, amelyeket openstreetmapnek hívnak, és minden adat, ami a Route4U-ba így, pontszerűen felkerül, azt utána mi vissza is töltjük oda. Tehát mi is segítjük az egész világon a közösséget ezekkel a spotokkal, és cserébe a térképen lévő helyek bekerülnek a Route4U térképére is” – magyarázza Dobai Tibor.

Mekkora csapat áll a projekt mögött?

Jelenleg öten dolgoznak a Route4U-n, nemrég csatlakozott hozzájuk a Bridge Budapest ösztöndíjprogram segítségével egy új munkatárs, aki sales és marketing területen segíti a céget.

Reményeik szerint a közeljövőben, ha a folyamatban lévő projektek sikerrel zárulnak, egy fejlesztőt is felvesznek a csapatba.

Van, aki szabadidejét erre áldozva segíti őket a térkép pontosításában

Bár elsősorban a kerekesszékkel közlekedőkre fókuszál a Route4U, babakocsis felhasználóik is vannak, és kisgyermekes szülők is szoktak beküldeni adatokat.

Dobai Tibor egyik ismerőse például puszta kedvtelésből bejárta a várost, és minősített helyeket, illetve azok bejáratait, az alapján, hogy kerekesszékkel be lehet-e jutni, mert segíteni akart. Megígérte, hogy most, hogy megszületik a kislánya, babakocsival is fog majd sétálni, és tovább fogja minősíteni a helyeket.

„Már most látható, hogy aki társadalmilag egy kicsit érzékenyebb, vagy akinek a családjában van mozgássérült, ugyanúgy tud segíteni a közösségnek, mint aki közvetlenül érintett ebben.”

VIDEÓ: Ezért jó, ha te is használod az appot és járdát mérsz fel vagy minősíted a helyeket:

Vakoknak és gyengénlátóknak nem javasolják

Bár a Route4U csapata éppen néhány héttel ezelőtt kapott olyan visszajelzést, hogy egy vak fiatal hölgy használja az applikációt, akármennyire örülnek ennek, nem javasolják a vakok számára az alkalmazást, nem is hirdetik a számukra.

A járdaadatoknál ugyanis nem tudnak kitérni arra, hogy a járdán milyen akadályokba ütköznek, mert a kerekesszékes és babakocsis felhasználóik látják, mit kell elkerülniük, ráadásul, ha egy helyszín nem elég pontos, akkor a vak felhasználóknak ezzel nagy gondjuk lehet. Azt pedig a Route4U csapatának egyik tagja sem szeretné, hogy nekik bajuk essen.

Miből lehet fenntartani egy ehhez hasonló vállalkozást?

Dobai Tibor azt mondja, hogy a Route4U forprofit-vállalkozás, és bár elejétől fogva úgy tervezték, hogy az alkalmazás ingyenes legyen a felhasználóik számára, szeretnék bebizonyítani azt, hogy ezt úgy is megtehetik, hogy közben a piacra dolgoznak.

Tavaly pluszbefektetéshez jutottak hozzá, amelyből az applikációkat lefejlesztették, és elkezdtek külföldre terjeszkedni. Emellett a piacról is vannak bevételeik: egyetemekkel és városokkal dolgoznak együtt, illetve intézményfenntartókkal is megkezdték az együttműködést. „Ez úgy történik – mondja Dobai Tibor, hogy cégek, városok vagy városrészek szponzorálnak egy ottani felmérést, így a saját lakóik akadálymentességi térkép segítségével tudnak közlekedni. A térképre középületek is felkerülhetnek, illetve a kerületek, városrészek összes olyan épülete, amelyekre a felhasználók igényt tartanak.”

Az egyik legnagyobb sikerük az, hogy Írországban bekerültek egy olyan smart city projektbe, ahol megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük 3 mintaterületre – ebből is bevételük származik.

„A Route4U-val olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy remekül ráillik a pályázat kiírásra. Ennek keretében egyébként egy új funkciót, a beltéri navigációt is ki fogjuk tudni fejleszteni, ami azért nagyon jó, mert itthonról is kaptunk a felhasználóktól rengeteg olyan visszajelzést, amely azt bizonyítja, hogy erre van igény.”

Mi a legszebb a Route4U fejlesztésében? „Számomra az, hogy érzem, mennyire fontos” - árulja el Dobai Tibor. És a visszajelzések is ezt mutatják.

„A személyes célom az, hogy olyan eszközt adhassunk, amellyel csak egy kicsit többet kimozdulnak a kerekesszékesek, amellyel csak egy kicsit lekerül a stressz és a bizonytalanság a vállukról.

Hogy úgy merjenek elindulni otthonról, hogy tudják, nem lesz semmi gond. Ezért igyekszünk összegyűjteni minél több visszajelzést, ezért fejlesztjük tovább az appot.”


KÖVESS MINKET:

hirdetés
zigzag.png

Óriási elismerés, hogy maga David Lynch értékeli a filmemet - Interjú Hadnagy Eszterrel

Eszter ZIGZAG c. kisfilmje a Műcsarnok pályázatán különdíjas lett, így a Twin Peaks írója és rendezője videóüzenetben fogja értékelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 12.Hadnagy Eszter számára eddig sem volt ismeretlen a színház és a filmezés világa - lakberendezőként számos hazai film és színházi előadás enteriőrjén dolgozott már. Mikor részt vett a Mesharray tavaszi “Vizuális effektek a filmkészítésben” előadásán, akkor határozta el, hogy a filmkészítés területén képzi magát tovább.

Jelentkezett a Mesharray Short Film Maker képzésére, majd ennek lezáró ZIGZAG című vizsgafilmjét küldte be a pályázatra. A pályázatot a jelenleg is megtekinthető David Lynch fotópályázathoz kapcsolódóan írta ki a Műcsarnok. A „Kis történetek, kis titkok” professzionális rövidfilm pályázatra 3 percnél rövidebb kisfilmeket vártak. A siker nem maradt el: a ZIGZAG a szakmai zsűri döntése alapján különdíjban részesült.

Interjú Hadnagy Eszterrel:

A kisfilm egy David Lynch rajongóról szól, aki pszichés problémákkal küzd és alvás és meditációs állapotaiban különböző víziók gyötrik. Térben és időben nem lehet beazonosítani a film pontos menetét, de ezekben az állapotokban lapozgatunk végig.

Az öt díjazott film jelenleg is megtekinthető a Műcsarnok David Lynch: Small Stories/Kis történetek című kiállításán. Emellet a filmeket maga David Lynch fogja videochat-en értékelni.

Nézd meg Hadnagy Eszter ZIGZAG c. kisfilmjét:


KÖVESS MINKET:hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin-jazmin-szamolo-kislany-1000x717.jpg

Fejben szoroz össze húszjegyű számokat egy 10 éves magyar diáklány

Szin Jázmin lett az első magyar, aki részt vett a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol kiemelkedő eredményt ért el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Elképesztő tehetsége van egy 10 éves szegedi lánynak. Szin Jázmin a mentális matematikában teljesít egyre jobban, nemrég a junior Európa-bajnokságon is versenyzett, ahol remekül teljesített - írja a Délmagyar.

A mentális matematika Magyarországon még nem annyira ismert módszer, csak Szegeden tanítják. A lényege az, hogy megtanítanak fejben számolni, de gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A legjobbak versenyeken mérhetik össze a tudásukat, magyar induló viszont még sosem volt.

Szin Jázmin viszont most megtörte a jeget, múlt héten ugyanis részt vett a németországi Rekenben rendezett junior Európa-bajnokságon, ráadásul kiemelkedő eredményt sikerült elérnie.

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged added a new photo.

Felkészítő tanára, Soós Boglárka, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora elmondta, hogy 9 ország 60 fiatalja mérte össze a tudását a nemzetközi versenyen, ahol az átlagos diákok, de talán még a kevésbé jól számoló felnőttek számára is igencsak nehéz feladatokkal kellett megküzdeniük, több mint 17 feladatkörben.

"Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat"

- sorolta a feladatokat a tanárnő.

A versenyzők dolgát nehezítette, hogy nem használhattak papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. Mivel az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, a 10 éves Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett, így pláne szép eredménynek számít a fő teszten elért 5. helyezés. Akik megelőzték, mindannyian már több éves tapasztalattal rendelkeznek.

A versenyről a szegedi Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola közölt képeket a Facebookon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parlagfu-illusztracio-picabay-1000x750.jpg

Parlagfűből készített gyomirtót egy középiskolás magyar diák – különdíjat kapott érte

Hrubos Gergő kutató biológusnak készül, már több versenyen is szép eredményt ért el.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.Hrubos Gergő még csak 11. osztályba jár az Audi Hungaria ÁMK-ba, de a móri fiú már most nagyszerű sikereket ért el. Az idei országos tanulmányi versenyre is több témát dolgozott fel, de elmondása szerint a természettudományok foglalkoztatják őt a legjobban.

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya"

- mondta a Kisalföldnek Gergő, aki azt kutatja, hogyan lehet természetes anyagokból előállítani gyomirtót.

A fiatal a parlagfűvel kísérletezett, ugyanis leszárította annak különböző részeit, majd desztillált víz segítségével hideg és meleg kivonatokat gyártott belőlük. Ezzel locsolta meg a mustár- és kukoricamagokat, és azt figyelte, hogy a parlagfű melyik részéből készült kivonat gátolja a csírázást, a legjobbnak pedig a parlagfű levele bizonyult.

"Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását"

- mesélte a fiú a portálnak.

Gergő először a TUDOK-on, Szekszárdon mérettette meg magát februárban. Itt negyedik helyezést ért el, majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián is bemutatta a kísérletét, ahol különdíjat kapott érte. Végül Mosonmagyaróváron, a "Növények Napja" rendezvényen 200 ember előtt is bemutatta a prezentációt.

Beleásta magát a parlagfűbe - Különdíjas lett a győri diák kutatása, tanára pedig példakép-elismerést kapott

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x