hirdetés
 
 
volunteer
A Route4U azoknak segít, akiknek nem egyszerű a közlekedés a városban
A közösségi térképként szolgáló magyar applikáció külföldön is hatalmas sikert aratott.
Szegedi Éva, illusztrációk: Route4U.org - szmo.hu
2017. október 16.


hirdetés

A Route4U az utóbbi évek egyik legvagányabb magyar fejlesztése. Az ingyenes, okostelefonos alkalmazáson futó, közösségi, akadálymentességi térképről Dobai Tibort kérdeztük, a cég vezető térinformatikusát.

„Még 2014 végén született meg az ötlet, amikor Péter, az alapító az első kisfiát babakocsival sétáltatta” – kezdte Tibor. „Péter rájött, hogy nem olyan egyszerű babakocsival menni, és arra gondolt, a kerekesszékeseknek még nehezebb lehet a közlekedés a városban. Úgy gondolta, ezen változtatni lehet.”

Aki telepíti az alkalmazást a telefonjára, az például Budapest belvárosáról kap járdaadatokat, így maga tervezheti meg az útvonalát. Aki kerekesszékkel vagy más guruló eszközzel közlekedik a járdán, vagy babakocsit tol, olyan útvonalat tervezhet magának, ahol biztosan el fog tudni menni. Az alkalmazás belekalkulálja az útpadkákat, lejtőket is.

Használója az összes többi felhasználónak adatot szolgáltathat úgy, hogy ez egyes helyekről megadhatja például, hogy annak milyen a bejárata vagy akadálymentesített-e a mosdója.

VIDEÓ: Ez a Route4U lényege és feladata:

Az ötlet óta több fejlesztési fázison ment végig a Route4U

Mint azt Dobai Tibor elmondta, először volt egy weboldal, majd készült egy viszonylag kezdetleges androidos alkalmazás, most pedig már jó minőségű androidos és iOS-es alkalmazás áll rendelkezésre, mindkettő ingyenes.

De itt nem állnak meg. „Ez egy olyan folyamat, amelynek egyelőre nem látjuk a végét. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni és új verziókkal és funkciókkal kijönni. A célunk az, hogy azok számára, akik nem tudnak egyszerűen, könnyen, kiszámíthatóan közlekedni a városban, megváltoztassuk a világot.”

Melyek a legfontosabb fejlesztések 2014 óta?

Lényeges szempont volt, hogy jól nézzen ki az applikáció.

A következő lépés az volt, hogy az android után iOS-re is kifejlesszék az alkalmazást. Ez azért fontos, hogy külföldön is használni tudják, mivel Nyugat-Európában sokkal több az iOS-felhasználó, mint itthon.

"Bár a jelenlegi applikációk még nem tökéletesek, akadnak hibáik, ezek mégis vállalhatók" - tudjuk meg az alkalmazásról. "Szerencsére nagyon sok visszajelzést kapunk egyes funkciókról is, hogy mi kellene még, hogyan lehetne bővíteni, továbbfejleszteni.

Mivel használói visszajelzést tudnak küldeni, minősíteni tudnak helyeket, akadályokat tudnak képpel feltölteni, így azokat mások is látják, és mi is tudjuk a felhasználók reakcióiból, hogy milyen irányban kell még fejlődnünk.

Aki egy kicsit is érzékeny az akadálymentesség iránt, adatot szolgáltathat a többiek számára. Az alkalmazás járdafelmérő funkciója ahhoz hasonlóan működik, mint a kocsiknál a Waze.

Ha a járdán közlekedve babakocsira vagy kerekesszékre teszi valaki a telefonját, akkor a járdán tapasztalt rezgéseket, lejtőt, azt, hogy egy padkánál mekkorát döccen a kerék, logoljuk, és ebből olyan térképet tudunk készíteni, amin utána személyre szabott módon tudnak navigálni a felhasználók, úgy, hogy nem fognak problémákba ütközni és nem érik őket kellemetlen meglepetések."

A fejlesztői szerint a Route4U legnagyobb előnye ez.

VIDEÓ: A közösségi térkép a kerekesszékesek számára gyakran veszélyes világot teszi átláthatóbbá és biztonságosabbá:

route4u2

Miben segít még az app a kerekesszékeseknek?

Például abban, hogy megtalálják az akadálymentes mosdókat, vagy azt a legközelebbi kávézót, amelyik akadálymentesített.

"Technikailag ez úgy történik, hogy egy nyílt forráskódú térképi felületről szedjük a pontokat, amelyeket openstreetmapnek hívnak, és minden adat, ami a Route4U-ba így, pontszerűen felkerül, azt utána mi vissza is töltjük oda. Tehát mi is segítjük az egész világon a közösséget ezekkel a spotokkal, és cserébe a térképen lévő helyek bekerülnek a Route4U térképére is” – magyarázza Dobai Tibor.

Mekkora csapat áll a projekt mögött?

Jelenleg öten dolgoznak a Route4U-n, nemrég csatlakozott hozzájuk a Bridge Budapest ösztöndíjprogram segítségével egy új munkatárs, aki sales és marketing területen segíti a céget.

Reményeik szerint a közeljövőben, ha a folyamatban lévő projektek sikerrel zárulnak, egy fejlesztőt is felvesznek a csapatba.

Van, aki szabadidejét erre áldozva segíti őket a térkép pontosításában

Bár elsősorban a kerekesszékkel közlekedőkre fókuszál a Route4U, babakocsis felhasználóik is vannak, és kisgyermekes szülők is szoktak beküldeni adatokat.

Dobai Tibor egyik ismerőse például puszta kedvtelésből bejárta a várost, és minősített helyeket, illetve azok bejáratait, az alapján, hogy kerekesszékkel be lehet-e jutni, mert segíteni akart. Megígérte, hogy most, hogy megszületik a kislánya, babakocsival is fog majd sétálni, és tovább fogja minősíteni a helyeket.

„Már most látható, hogy aki társadalmilag egy kicsit érzékenyebb, vagy akinek a családjában van mozgássérült, ugyanúgy tud segíteni a közösségnek, mint aki közvetlenül érintett ebben.”

VIDEÓ: Ezért jó, ha te is használod az appot és járdát mérsz fel vagy minősíted a helyeket:

Vakoknak és gyengénlátóknak nem javasolják

Bár a Route4U csapata éppen néhány héttel ezelőtt kapott olyan visszajelzést, hogy egy vak fiatal hölgy használja az applikációt, akármennyire örülnek ennek, nem javasolják a vakok számára az alkalmazást, nem is hirdetik a számukra.

A járdaadatoknál ugyanis nem tudnak kitérni arra, hogy a járdán milyen akadályokba ütköznek, mert a kerekesszékes és babakocsis felhasználóik látják, mit kell elkerülniük, ráadásul, ha egy helyszín nem elég pontos, akkor a vak felhasználóknak ezzel nagy gondjuk lehet. Azt pedig a Route4U csapatának egyik tagja sem szeretné, hogy nekik bajuk essen.

Miből lehet fenntartani egy ehhez hasonló vállalkozást?

Dobai Tibor azt mondja, hogy a Route4U forprofit-vállalkozás, és bár elejétől fogva úgy tervezték, hogy az alkalmazás ingyenes legyen a felhasználóik számára, szeretnék bebizonyítani azt, hogy ezt úgy is megtehetik, hogy közben a piacra dolgoznak.

Tavaly pluszbefektetéshez jutottak hozzá, amelyből az applikációkat lefejlesztették, és elkezdtek külföldre terjeszkedni. Emellett a piacról is vannak bevételeik: egyetemekkel és városokkal dolgoznak együtt, illetve intézményfenntartókkal is megkezdték az együttműködést. „Ez úgy történik – mondja Dobai Tibor, hogy cégek, városok vagy városrészek szponzorálnak egy ottani felmérést, így a saját lakóik akadálymentességi térkép segítségével tudnak közlekedni. A térképre középületek is felkerülhetnek, illetve a kerületek, városrészek összes olyan épülete, amelyekre a felhasználók igényt tartanak.”

Az egyik legnagyobb sikerük az, hogy Írországban bekerültek egy olyan smart city projektbe, ahol megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük 3 mintaterületre – ebből is bevételük származik.

„A Route4U-val olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy remekül ráillik a pályázat kiírásra. Ennek keretében egyébként egy új funkciót, a beltéri navigációt is ki fogjuk tudni fejleszteni, ami azért nagyon jó, mert itthonról is kaptunk a felhasználóktól rengeteg olyan visszajelzést, amely azt bizonyítja, hogy erre van igény.”

Mi a legszebb a Route4U fejlesztésében? „Számomra az, hogy érzem, mennyire fontos” - árulja el Dobai Tibor. És a visszajelzések is ezt mutatják.

„A személyes célom az, hogy olyan eszközt adhassunk, amellyel csak egy kicsit többet kimozdulnak a kerekesszékesek, amellyel csak egy kicsit lekerül a stressz és a bizonytalanság a vállukról.

Hogy úgy merjenek elindulni otthonról, hogy tudják, nem lesz semmi gond. Ezért igyekszünk összegyűjteni minél több visszajelzést, ezért fejlesztjük tovább az appot.”


KÖVESS MINKET:
Modell lett a Down-szindrómás tornászbajnok lány - minden sztereotípiát ledöntött
Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált.
Truth Theory, fotók: Facebook - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

Mindenki gyönyörű a maga módján, tanítják nekünk jó esetben a szüleink gyermekkorunkban - csakhogy a világ mást üzen, elég csak kinyitni egy női magazint, vagy átkapcsolni egy könnyűzenei csatornára a tévében. A média azt közvetíti számunkra, hogy a másságnak, a másképp kinézőnek nincs hely. Ezzel a közgondolkodással ment szembe s döntötte le a szépséggel és a sikerrel kapcsolatos előítéleteket Chelsea Werner, egy Danville-i (Kalifornia) tornász, aki nemrég tört be a modellvilágba, hogy saját különleges tökéletlenségét megmutathassa, s ezzel egy pozitív üzenetet közvetítsen.

A lány Down-szindrómás, mely betegség rendszerint az adott személy intellektuális és fiziológiai fejlődését akadályozza, egyénileg különböző mértékben. Chelsea Werner mégis felülírta az elvárásokat: tornászként már komoly nevet szerzett magának. Négy alkalommal megnyerte az Egyesült Államok nemzeti speciális olimpiáját, kétszer pedig a világbajnokságot is.

Négyéves volt, amikor a torna az élete részévé vált, mert erősítenie kellett az izmait. Hamarosan már tornászbajnokként bizonyíthatta a tehetségét, versenyről versenyre. Bevallása szerint a torna új képességeket erősített fel benne, ráadásul az önbizalmát is felturbózta.

Mindez segítette abban, hogy elérje az álmait, olvasható a Truth Theory cikkében. A családja is támogatta a következő célja eléréseben: modell akart lenni. Chelsea története egy ideig nagyon hasonlított bármely más, modellkarrierre vágy Down-szindrómás lányéhoz. Akárkihez fordult a divatszakmában, visszautasították s elvették a kedvét, mivel az ügynökségek szerint a Down-szindrómás jelölteknek nincs sem esélye, sem helye a szakmában. Csakhogy Chelsea nem adta fel, és mögötte állt a családja is.

Kitartása kifizetődött. A közösségi médiának hála hamarosan felfedezte a We Speak nevű cég, mely épp a pozitív testtudatot tűzte ki zászlajára, s így igyekszik modelleket bevezetni a divat világába. Chelsea is meglátta annak lehetőségét, hogy a modellszakmában kevesen képviselik a Down-szindrómásokat, s ezen változtatni akart. Szerencséjére a We Speak alapítója, Briauna Mariah meglátta őt egy videóban, s magával ragadta a lány optimizmusa. Lehetőséget látott benne, úgy érezte, a lány akár el is kezdhetne lépegetni a divatvilágba vezető lépcsőkön.

És így is lett. Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált. A közösségi média imádja, a Down-szindrómás gyerekek szülei pedig a remény sugarát látják meg benne. Igazi példaképévé vált az elnyomottaknak, kiközösítetteknek, a másképp szépeknek.

Mariah szerint Chelsea nagyon magasra is juthat a modellszakmában, jelenleg épp a portfólióját készítik és kamerateszteken vesz részt. Vannak elődjei is: Maran Avilla és Madeline Stuart szintén Down-szindrómás modellek, akik mára komoly szakmai sikereket könyvelhetnek el. Stuartnak már saját divatcége is van, a 21 Reasons Why, ami a Down-szindrómások extra, 21. kromoszómájára utal.

Chelsea küldetésének érzi, hogy változtasson az emberek gondolkodásmódján: azt állítja, hogy ebben a megosztó időszakban az embereknek meg kellene szabadulniuk az előítéleteiktől a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:Betegsége miatt támadt remek ötlete a kismamának – milliomos lett belőle
A szükség az ötlet szülőanyja – vallja Helen Rankin, aki egy kellemetlen betegségnek köszönheti vállalkozásának sikerét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

A 45 éves, négy gyermekes brit asszonyé a Cheeky Wipes újra felhasználható nedves törlőkendő ötlete, amelynek kitalálását valóban egy kényszerhelyzet felismerésének köszönheti.

Helen egész életében ekcémával bajlódott, és amikor megszületett első gyermeke, a most 14 éves Archie, hamar rájött, hogy nem használhatja a forgalomban lévő egyik törlőkendőt sem, mert azok csak súlyosbítanák bőre állapotát.

Egyedül azt engedhette meg magának, hogy régi törölközőket szabdalt fel, és azokat olajesszenciákba mártotta. Az így készült törlőket műanyagdobozban tárolta.

Így született meg a Cheeky Wipes gondolata. Közben megszületett második gyermeke, a most 11 éves Felix, amikor már az is eszébe jutott, hogy az általa kitalált módszer másoknak is hasznos lehet. Terhessége 37. hetében volt harmadik gyermekével, Jennie-vel, amikor 2007-ben elindította a céget, amelynek forgalma 2018-ra elérte az 1,3 millió fontot (kb 650 millió forint) – írta a Mirror.

A cégnek van egy raktára Newhavenben, amelyet három anya vezet, és Helen alkalmaz egy negyediket is, aki otthonról látja el a vevőszolgálati teendőket. Munkaidejüket a főnökasszony úgy állapította meg, hogy az összhangban lehessen gyermekeik gondozásával. Ő csak tudja, négy gyermekkel... a legkisebb, Aerin most hét éves.

Kezdetben a vállalat fő terméke az újra felhasználható nedves törlőkendő volt, amelyet a csecsemők pelenka-cseréjénél használnak. A kendők frottírból készülnek, és olyan dobozban kerülnek forgalomba, amelyben külön hely van a tiszta és szennyes kendőknek. Tartalmaz továbbá olajesszenciákat és használati utasítást. Ára nagyságtól függően 20-tól 45 fontig terjed.

Az Észak-Írországból származó, jelenleg a Brighton melletti Seafordban élő Helen Rankin azóta már szélesítette termékeinek palettáját, a sminklemosó törlőkendőktől a menstruáció idején használatos bugyiig.


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:

Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x