hirdetés
volunteer.jpg

A Route4U azoknak segít, akiknek nem egyszerű a közlekedés a városban

A közösségi térképként szolgáló magyar applikáció külföldön is hatalmas sikert aratott.
Szegedi Éva, illusztrációk: Route4U.org - szmo.hu
2017. október 16.


hirdetés

A Route4U az utóbbi évek egyik legvagányabb magyar fejlesztése. Az ingyenes, okostelefonos alkalmazáson futó, közösségi, akadálymentességi térképről Dobai Tibort kérdeztük, a cég vezető térinformatikusát.

„Még 2014 végén született meg az ötlet, amikor Péter, az alapító az első kisfiát babakocsival sétáltatta” – kezdte Tibor. „Péter rájött, hogy nem olyan egyszerű babakocsival menni, és arra gondolt, a kerekesszékeseknek még nehezebb lehet a közlekedés a városban. Úgy gondolta, ezen változtatni lehet.”

Aki telepíti az alkalmazást a telefonjára, az például Budapest belvárosáról kap járdaadatokat, így maga tervezheti meg az útvonalát. Aki kerekesszékkel vagy más guruló eszközzel közlekedik a járdán, vagy babakocsit tol, olyan útvonalat tervezhet magának, ahol biztosan el fog tudni menni. Az alkalmazás belekalkulálja az útpadkákat, lejtőket is.

Használója az összes többi felhasználónak adatot szolgáltathat úgy, hogy ez egyes helyekről megadhatja például, hogy annak milyen a bejárata vagy akadálymentesített-e a mosdója.

VIDEÓ: Ez a Route4U lényege és feladata:

hirdetés

Az ötlet óta több fejlesztési fázison ment végig a Route4U

Mint azt Dobai Tibor elmondta, először volt egy weboldal, majd készült egy viszonylag kezdetleges androidos alkalmazás, most pedig már jó minőségű androidos és iOS-es alkalmazás áll rendelkezésre, mindkettő ingyenes.

De itt nem állnak meg. „Ez egy olyan folyamat, amelynek egyelőre nem látjuk a végét. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni és új verziókkal és funkciókkal kijönni. A célunk az, hogy azok számára, akik nem tudnak egyszerűen, könnyen, kiszámíthatóan közlekedni a városban, megváltoztassuk a világot.”

Melyek a legfontosabb fejlesztések 2014 óta?

Lényeges szempont volt, hogy jól nézzen ki az applikáció.

A következő lépés az volt, hogy az android után iOS-re is kifejlesszék az alkalmazást. Ez azért fontos, hogy külföldön is használni tudják, mivel Nyugat-Európában sokkal több az iOS-felhasználó, mint itthon.

"Bár a jelenlegi applikációk még nem tökéletesek, akadnak hibáik, ezek mégis vállalhatók" - tudjuk meg az alkalmazásról. "Szerencsére nagyon sok visszajelzést kapunk egyes funkciókról is, hogy mi kellene még, hogyan lehetne bővíteni, továbbfejleszteni.

Mivel használói visszajelzést tudnak küldeni, minősíteni tudnak helyeket, akadályokat tudnak képpel feltölteni, így azokat mások is látják, és mi is tudjuk a felhasználók reakcióiból, hogy milyen irányban kell még fejlődnünk.

Aki egy kicsit is érzékeny az akadálymentesség iránt, adatot szolgáltathat a többiek számára. Az alkalmazás járdafelmérő funkciója ahhoz hasonlóan működik, mint a kocsiknál a Waze.

Ha a járdán közlekedve babakocsira vagy kerekesszékre teszi valaki a telefonját, akkor a járdán tapasztalt rezgéseket, lejtőt, azt, hogy egy padkánál mekkorát döccen a kerék, logoljuk, és ebből olyan térképet tudunk készíteni, amin utána személyre szabott módon tudnak navigálni a felhasználók, úgy, hogy nem fognak problémákba ütközni és nem érik őket kellemetlen meglepetések."

A fejlesztői szerint a Route4U legnagyobb előnye ez.

VIDEÓ: A közösségi térkép a kerekesszékesek számára gyakran veszélyes világot teszi átláthatóbbá és biztonságosabbá:route4u2

Miben segít még az app a kerekesszékeseknek?

Például abban, hogy megtalálják az akadálymentes mosdókat, vagy azt a legközelebbi kávézót, amelyik akadálymentesített.

"Technikailag ez úgy történik, hogy egy nyílt forráskódú térképi felületről szedjük a pontokat, amelyeket openstreetmapnek hívnak, és minden adat, ami a Route4U-ba így, pontszerűen felkerül, azt utána mi vissza is töltjük oda. Tehát mi is segítjük az egész világon a közösséget ezekkel a spotokkal, és cserébe a térképen lévő helyek bekerülnek a Route4U térképére is” – magyarázza Dobai Tibor.

Mekkora csapat áll a projekt mögött?

Jelenleg öten dolgoznak a Route4U-n, nemrég csatlakozott hozzájuk a Bridge Budapest ösztöndíjprogram segítségével egy új munkatárs, aki sales és marketing területen segíti a céget.

Reményeik szerint a közeljövőben, ha a folyamatban lévő projektek sikerrel zárulnak, egy fejlesztőt is felvesznek a csapatba.

Van, aki szabadidejét erre áldozva segíti őket a térkép pontosításában

Bár elsősorban a kerekesszékkel közlekedőkre fókuszál a Route4U, babakocsis felhasználóik is vannak, és kisgyermekes szülők is szoktak beküldeni adatokat.

Dobai Tibor egyik ismerőse például puszta kedvtelésből bejárta a várost, és minősített helyeket, illetve azok bejáratait, az alapján, hogy kerekesszékkel be lehet-e jutni, mert segíteni akart. Megígérte, hogy most, hogy megszületik a kislánya, babakocsival is fog majd sétálni, és tovább fogja minősíteni a helyeket.

„Már most látható, hogy aki társadalmilag egy kicsit érzékenyebb, vagy akinek a családjában van mozgássérült, ugyanúgy tud segíteni a közösségnek, mint aki közvetlenül érintett ebben.”

VIDEÓ: Ezért jó, ha te is használod az appot és járdát mérsz fel vagy minősíted a helyeket:

Vakoknak és gyengénlátóknak nem javasolják

Bár a Route4U csapata éppen néhány héttel ezelőtt kapott olyan visszajelzést, hogy egy vak fiatal hölgy használja az applikációt, akármennyire örülnek ennek, nem javasolják a vakok számára az alkalmazást, nem is hirdetik a számukra.

A járdaadatoknál ugyanis nem tudnak kitérni arra, hogy a járdán milyen akadályokba ütköznek, mert a kerekesszékes és babakocsis felhasználóik látják, mit kell elkerülniük, ráadásul, ha egy helyszín nem elég pontos, akkor a vak felhasználóknak ezzel nagy gondjuk lehet. Azt pedig a Route4U csapatának egyik tagja sem szeretné, hogy nekik bajuk essen.

Miből lehet fenntartani egy ehhez hasonló vállalkozást?

Dobai Tibor azt mondja, hogy a Route4U forprofit-vállalkozás, és bár elejétől fogva úgy tervezték, hogy az alkalmazás ingyenes legyen a felhasználóik számára, szeretnék bebizonyítani azt, hogy ezt úgy is megtehetik, hogy közben a piacra dolgoznak.

Tavaly pluszbefektetéshez jutottak hozzá, amelyből az applikációkat lefejlesztették, és elkezdtek külföldre terjeszkedni. Emellett a piacról is vannak bevételeik: egyetemekkel és városokkal dolgoznak együtt, illetve intézményfenntartókkal is megkezdték az együttműködést. „Ez úgy történik – mondja Dobai Tibor, hogy cégek, városok vagy városrészek szponzorálnak egy ottani felmérést, így a saját lakóik akadálymentességi térkép segítségével tudnak közlekedni. A térképre középületek is felkerülhetnek, illetve a kerületek, városrészek összes olyan épülete, amelyekre a felhasználók igényt tartanak.”

Az egyik legnagyobb sikerük az, hogy Írországban bekerültek egy olyan smart city projektbe, ahol megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteniük 3 mintaterületre – ebből is bevételük származik.

„A Route4U-val olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy remekül ráillik a pályázat kiírásra. Ennek keretében egyébként egy új funkciót, a beltéri navigációt is ki fogjuk tudni fejleszteni, ami azért nagyon jó, mert itthonról is kaptunk a felhasználóktól rengeteg olyan visszajelzést, amely azt bizonyítja, hogy erre van igény.”

Mi a legszebb a Route4U fejlesztésében? „Számomra az, hogy érzem, mennyire fontos” - árulja el Dobai Tibor. És a visszajelzések is ezt mutatják.

„A személyes célom az, hogy olyan eszközt adhassunk, amellyel csak egy kicsit többet kimozdulnak a kerekesszékesek, amellyel csak egy kicsit lekerül a stressz és a bizonytalanság a vállukról.

Hogy úgy merjenek elindulni otthonról, hogy tudják, nem lesz semmi gond. Ezért igyekszünk összegyűjteni minél több visszajelzést, ezért fejlesztjük tovább az appot.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
glamour1.jpg

Ők lettek a 2020-as Women of the Year nyertesei

Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as Women of the Year gálát márciusban elhalasztották, így most került sort az eseményre a Várkert Bazárban. Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.

A gálát Kiss Ramóna nyitotta meg, majd kiosztották a díjakat.

Az Év hősnőjét, Dr. Gyurkó Szilvia - a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és kuratóriumának elnöke.

Az év divattervezője díjat Cakó Kinga, a CAKO márka tervezője kapta.

Az év énekesnője díjat Péterfy Bori nyerte el.

hirdetés

Az év női vállalkozója Kulcsár Edina lett, a BRAIDME&MORE nevű vállalkozásával.

Az év sportolónője Illés Fanni, parasportoló lett.

Az év lakberendezője Pataki Lili.

Az év színésznője Trokán Nóra lett.

VIDEÓ: A Gála szereplői és a díjátadó

Forrás: Glamour

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC09903-1000x668.jpg

Államilag elismert iskola lett a Budapest School – A következő lépés a nemzetközi terjeszkedés

Halácsy Péterrel, az iskola egyik alapítójával beszélgettünk.
K.U.D., címlapkép forrása: Budapest School - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója, 2015-ben néhány társával hozta létre a Budapest School mikroiskola-hálózatot, amelyről már többször írtunk.

Idén szeptembertől már 14 helyszínen közel 400 gyerek tanulhat a BPS egyedi szakmai programja alapján óvodás kortól a középiskola végéig.

Ráadásul vége a diákok magántanulói státuszának, mostantól ugyanis államilag elismert iskolaként működnek, programjuk akkreditált, egyedi programként alkalmazható általános iskolában, gimnáziumban és szoftverfejlesztő technikumban is.

Az akkreditációhoz vezető út hosszú volt és rögös, de szükség volt rá. A Budapest School tanulóinak különböző iskolákban kellett vizsgázniuk, ez pedig Halácsy Péter szerint sok szorongást okozott a szülőknek és bonyodalmakat a tanároknak.

"Több magyar és nemzetközi oktatási és tanügyigazgatási szakértővel konzultáltunk folyamatosan, rengeteg iskola működését tanulmányoztuk, több mint 107 jogszabályt vettünk figyelembe. Mindenki azt kérdezi, hogy tudunk a mi oktatási módszereinkkel megfelelni a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek, de messze nem ez volt a legnagyobb probléma”

hirdetés

– számolt be tapasztalatairól Halácsy a Szeretlek Magyarországnak. A BPS-modell ugyanis tökéletesen illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez.

Halácsy Péter, a Budapest School egyik alapítója

"Egyetlen jogszabály sem definiálja a tantárgy fogalmát, csak azt, hogy legyen matematika vagy etika. Nálunk a tantárgyak ugyanúgy kapnak szerepet, mint a NAT által definiált kulcskompetenciák, fejlesztési területek. Azaz ott vannak a programunkban, foglalkozunk velük, csak épp nálunk nem ezek adják a mindennapok struktúráját, hanem a tanárok szabadon válogathatnak össze egy-egy foglalkozásba tantárgyi követelményekből, a korszellem kihívásaiból, a gyerekek érdeklődéséből. Nagyobb gondunk volt azzal a szemlélettel, hogy az állam szeretné, ha mi mindent eldöntenénk 12 évre előre az iskolában. Például a programunkban rögzíteni kellett az érettségire való felkészítést. Ez valahogy annyira magától értetődő volt számunkra, hogy az iskoláinkban felkészítjük a gyerekeket az érettségire, hogy korábban nem került be a programba, de akkreditált iskolaként elengedhetetlen, hogy ezt is leírjuk” – említ egy olyan követelményt, amelynek meg kellett felelniük.

Az akkreditáció során sokszor szembesültek azzal, hogy XXI. századi iskolaként olyan kérdések merülnek fel bennük, amelyekre korábban nem igazán volt példa, és a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem igazán halad a korral.

"Mai friss frusztrációm, hogy kiderült, egy iskola például nem indíthat telephelyet év közben. Hiába lehetne beköltözni például egy decemberben elkészülő épületbe, amely sok szempontból kényelmesebb és ideálisabb lenne a gyerekek és a tanárok számára is, erre nincs lehetőség. Szeptember 1-jéig bezárólag lehet bármit módosítani. Persze, ennek is megvan az oka, és nem a minisztérium rosszindulatáról van szó: amikor a jelenleg is hatályos törvény készült, az év közbeni költözés, mint opció, fel sem merült”

– jegyezte meg.

Az akkreditáció folyamata során folyamatosan egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a szakhatósággal, menet közben pedig újabb és újabb kérdések merültek fel. Nem triviális például a szellőztetés kérdése az iskolákban.

Laikusként azt gondolnánk, nincsenek szigorú követelmények ezzel kapcsolatban, azonban ez nem így van. A Pozsonyi úti telephelyen például a szellőztetéssel volt gond. Vagyis tulajdonképpen nem volt, hiszen voltak ablakok, sőt, egy modern levegőztető rendszert is beépítettek, hogy biztosan jó levegőben tanulhassanak a diákok, azonban az ÁNTSZ előírásainak így nem feleltek meg, mert a hivatal csak az ablakokat nyithatóságát nézi. Végül sikerült megoldást találni, de azt, hogy milyen részletekkel kellett megküzdeniük, jól mutatja ez a példa is.

"A jogszabály alkotásakor nem léteztek ilyen profi berendezések, ezért nyilván nem ejtenek erről szót. Sok hasonlóba futottunk bele. Februárban például - még a COVID-19-től teljesen függetlenül - felmerült bennünk a távoktatás kérdése és konzultáltunk a minisztériummal, amely teljesen elzárkózott ettől a lehetőségtől. Aggályosnak tartották a gyermekek biztonságának való biztosítását, ha távoktatásra kerülne sor. Kicsit életszerűtlen példa, de felvetettem, mi van, ha a tanár például épp a Nemzetközi Űrállomáson van és tartana egy lebilincselő órát a csillagászatról" – mesélte nevetve Halácsy. Végül az élet ezt a kérdést felülírta, és a tavaszi félévben gyakorlatilag minden iskola a digitális oktatásra állt rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koncz-bisztricz-tamas-termeszetfotos-gyoztes-kepe.jpg

16 éves magyar fiú lett a legjobb ifjú makrófotós egy nemzetközi fotópályázaton

Koncz-Bisztricz Tamás mellett még három másik magyar fotós is szép eredményt ért el a pályázaton.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Szenzációs eredményt ért el egy magyar fiú egy nemzetközi fotópályázaton: az övé lett a legjobb makrofotó a fiatalok között - számolt be róla a Turista Magazin.

Koncz-Bisztricz Tamás a Close-up Photographer of the Year makrófotós pályázaton győzedelmeskedett az ifjúsági kategóriában.

A 16 éves fiú egy apró gömbugrókát örökített meg nyertes fotóján, aminek a Kis gömböc címet adta.

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az, hogy ez a kép jobb lett minden más pályázóénál azért is nagy szám, mert Tamás csak tavaly decemberben kezdett el makrófotózni. Az viszont már korábban is bebizonyosodott, hogy van tehetsége a természetfotók készítéséhez, hiszen például a tavalyi Milvus természetfotó-pályázaton is megnyerte a Természet kategóriát alig 15 évesen.

hirdetés

Tamás mellett még három magyar természetfotósnak sikerült remekelnie.

Daróczi Csaba (aki a pályázat egyik alapítójának felkérésére indult a versenyen) az Állatok kategóriájában második lett Pók a mocsárban című fotójával, emellett pedig még három másik képe is bekerült a finalisták közé.

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az Állatok kategóriában az ismert magyar természetfotós, Máté Bence is a finalisták közé jutott pelikánokról készült képével. Egy magyar lány, Papp Bori pedig az ifjúsági kategóriában került be a legjobbak közé egy virágon megörökített légy fotójával. Bence és Bori fotóit ide kattintva nézhetitek meg.

A fotópályázat abszolút győztese (amely az Állatok kategóriában is a legjobbnak bizonyult) egy francia fotós, Galice Hoarau képe lett, amely egy angolnalárváról készült:

Fotó: Galice Hoarau/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zwbqi-swimmer-guide-dog-olympics-2.jpg

Elvesztette látását az amerikai tini, most a vakvezető kutyájával készül a paralimpiára

Az úszás hozta vissza őt a teljes reménytelenségből.
Fotó: Guide Dog Foundation - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Szinte az egyik pillanatról a másikra veszítette el a látását 14 éves korában egy amerikai tinédzser, akit az úszás és vakvezető kutyája hozott vissza az életbe, most pedig már az első paralimpiára készül - írja a a Today.

A New York-i Anastasia Pagonis minden előzmény nélkül mindössze 2 hónap alatt veszítette el látását. Nyolc hónapnyi szorongás és depresszió után jutott arra, hogy kezdenie kell magával valamit.

"Oké, megvakultam. Mit kezdjek most az életemmel?"

- tette fel magának a kérdést.

A választ pedig a sportban találta meg. Az úszást látása elvesztése előtt fél évvel kezdte el, de már akkor is beleszeretett ebbe a mozgásformába. Elmondása szerint ez volt az, ami a rendkívül sötét időszakban visszaadta számára az életbe vetett hitét.

hirdetés

Alig két év alatt annyit fejlődött, hogy

idén a World Para Swimming World Series versenyén két aranyat is nyert Ausztráliában.

Ezt követően történt meg vele azonban az, amit mennyben köttetett szövetségnek nevez:

a vakvezető kutyákat kiképző The Guide Dog Foundation felhívta a lányt, hogy a rendelkezésére bocsátanának egy Radar nevű labradort.

Az eb kölyökkora óta egy hokicsapattal nevelkedett, így nem volt idegen tőle a sportolók világa. Pagonis elmondása szerint párosuk tökéletes.

"Radar nagyfokú önállósággal ajándékozott meg, teljesen belehabarodtam. Ő a legjobb dolog az életemben"

- nyilatkozta a lány a lapnak.

A kutya természetesen az edzéseinek is szerves részét képzi, és már el is utazott a lánnyal Colorádóba, ahol az ország legjobb parasportolói készülnek a 2021-es tokiói paralimpiára, ahol Pagonis is versenyezni fog. A lány Instagram-oldalán osztja meg életét - immáron a kutyájával együtt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!