hirdetés
magnet1.jpg

Ilyen még nem volt: egy bankfiók, ahol ügyintézés közben meg is ebédelhetsz

A MagNet Bank összefogott a Farmbistroval: kínálatukban csupa friss, egészséges alapanyagból készült étel szerepel. Budapest egyik legkülönlegesebb helyén jártunk.
Láng Dávid – Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2017. június 06.


hirdetés

Amikor nagyjából másfél éve az első MagNet Közösségi Pont megnyitóján jártam a Balassi Bálint utcában, az ajtón belépve az volt az első benyomásom: "Nahát, ez a kávézó tényleg nagyon jól néz ki, de hol van itt a bankfiók, a másik helyiségben?"

Persze, tudtam, hogy valami gyökeresen új koncepcióval álltak elő, de így is meglepve szembesültem vele, amikor kiderült: nincsen másik helyiség, minden ott zajlik egy légtérben.

Kényelmesen, egy szendvics és egy kávé mellett beszélgethetsz az ügyintézővel, legyen szó akár számlanyitásról, akár tanácsadásról, vagy bármi más banki műveletről.

A kezdeményezésnek akkora sikere lett, hogy nem volt kérdés, ezen az úton kell tovább haladniuk. Tavaly Székesfehérvárott nyitottak egy közösségi irodával ötvözött bankfiókot, majd megszületett a most debütált újbudai helyszín gondolata is, amit kezdettől fogva a Házikóval, a Farmbistro tulajdonosával közösen képzeltek el.

A Gárdonyi téren található üzlethelyiségben korábban is az ő fiókjuk üzemelt, de most rá sem lehet ismerni, olyan gyökeresen átépítették az egészet kívül-belül.

hirdetés

„Szeretjük megkérdőjelezni a dolgok rutinműködését” – mondta el a megnyitón Pozsonyi Gábor, a MagNet vezérigazgató-helyettese, az újhullámos banki helyszínek ötletgazdája. Szerinte a Házikó pontosan úgy gondolkodik a gasztronómiáról, mint ők a pénzügyekről, így náluk jobb "párválasztást" elképzelni sem tudott volna.magnet2magnet4magnet5

Mit takar a koncepció?

A Házikó által üzemeltetett Farmbistro a vidék színe-javát hozza a fővárosba. Friss, egészséges alapanyagait fenntartható gazdaságokból szerzi be, adalékanyagok nélkül, szívvel-lélekkel készíti el tányérra kerülő ételeit.

Így lesz minden nemcsak a legfinomabb, de átlátható is: az étel útja a tányérodig, a pénzed útja a gazdákig.

Bertényi Gábor, a Házikó alapító tulajdonosa azt vallja, minden az alapanyagnál kezdődik. A fenntartható gazdálkodási mód szerinte ma már nem posztmodern luxus, hanem egy alapszemlélet, ami amúgy a középtávú túlélésünk záloga. Ezért aztán mindenkinek szívesen elárulják, pontosan melyik kisgazdaságból származó alapanyagból készítették az adott ételt.magnet3

"
Nagy kalandnak tekintjük a közös bank-bisztrót, ahol az ökológiai fenntarthatóság mellett az átláthatóság és lekövethetőség iránti igény is összekapcsol minket. Kíváncsian várjuk, milyen lesz majd egy olyan hely, ahol átlátható és felelős pénzügyi szolgáltatásokat lehet kapni lecsós batyuval és korhelylevessel

– fogalmazott. A választék széles, a szendvicsektől, croissant-októl, töltött batyuktól kezdve a salátákon át a levesekig terjed. Utóbbiak heti szinten változnak, mindennap kétféléből lehet válogatni. A szendvicsek összetevői is szezonálisak: mindig olyan zöldségek kerülnek a sonka/szalámi és a sajt mellé, amik éppen teremnek. Ha pedig megszomjaztál, többfajta kávé és kézműves szörp közül válogathatsz.

A croissant-ok 350, a batyuk 500, a szendvicsek ára 700 forintnál kezdődik. A saláták 690-750 forint között vannak, a kávék 450-től 700-ig terjednek, a szörpök decije 120-150 forint, a leveseket pedig egységesen 550 forintért kínálják. Ár/érték arányban ez teljesen rendben van, ha figyelembe vesszük az alapanyagok minőségét és hátterét.magnet7magnet8magnet6

Miért érdemes még a MagNet Bankot választani?

Pénzügyek terén is jó néhány formabontó megoldás fűződik hozzájuk, amelyet egy másik bank sem alkalmaz rajtuk kívül. Például évről évre saját ügyfeleikre bízzák, hogy nyereségük 10%-át mely civil szervezetek kapják, emellett becsületkasszás számlavezetést, civileket segítő bankkártyát és különleges közösségi hitel- és megtakarítási formákat is kínálnak.

Utóbbiak keretében az ügyfelek határozhatják meg, mibe fektesse a bank a pénzüket: zöld autózásba, waldorf iskolák építésébe, vagy biogazdálkodásba.

Az Újbudai Közösségi Pont akadálymentes, baba- és kutyabarát helyszín, így érdemes akár a teljes családdal beugrani és megnézni, hogyan sikerült a bank-bisztró párosítás.

Cím: XI. ker. Bartók Béla út 34.

Nyitva tartás

H: 8-17 óráig

K-CS: 8-16 óráig

P: 8-15 óráig

Farmbistro:

H-P: 7:30 - 19 óráig

Szombat: 9-18 óráig


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
elysium_cim.jpg

Átadták a luxuslakóparkot Budapest talán legrondább épülete helyén

A rózsadombi SZOT üdülő torzója már a múlté: közel 100 lakásos társasház épült a helyére, ötcsillagos szállodai színvonalon. Megnéztük kívülről és belülről is.
Láng Dávid; fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. november 20.


hirdetés

A Margit hídtól északra, a Rózsadombon magasodó SZOT szálló évtizedekig Budapest egyik szégyenfoltja volt, amely elcsúfította a budai panorámát.

1971-ben adták át és a rendszerváltásig működött, ekkor azonban kihasználatlanság miatt bezárták. Bár az évek során számos terv született a hasznosítására, különböző okokból végül egyik se valósult meg, az épület állapota pedig eközben folyamatosan romlott, a végére már életveszélyessé vált.

A hozzá tartozó kert sem volt vonzóbb: a növényzet annyira elburjánzott, hogy kisebbfajta dzsungel alakult ki, emellett sokan illegális hulladéklerakóként használták, egyszerűen behajítva a kerítésen szemetüket, az építési törmeléktől egészen a leselejtezett háztartási gépekig.

Több tulajdonosváltás után 2016-ban végül az egyik leggazdagabb magyar, Wáberer György érdekeltségébe került, aki elhatározta, hogy az ingatlan adottságaihoz méltó luxuslakóparkot alakít ki a helyén. A projekt az Elysium Társasház nevet kapta, a mitológiai eredetű szó jelentése stílszerű módon "kiváltságosak lakóhelye".

A kivitelezés az eredeti épület bontásával kezdődött, mivel hamar kiderült, hogy az elavult építészeti megoldások miatt jobban járnak, ha teljesen a nulláról építik fel az utódját.

hirdetés

A bontás párhuzamosan haladt az új épület alapozásával: az egyik oldalon még állt a régi szálló torzója, amikor a másikon már elkezdték felhúzni a társasházat.

Külön kihívást jelentett, hogy mivel két irányból domboldal, harmadikról pedig erdő veszi körül, egyetlen szűk kapubejárón keresztül kellett bonyolítani az egész logisztikát. A munkálatokhoz kapcsolódóan az eléggé lepusztult Vérhalom utcát is felújították, aminek a többi helyi lakos is örülhetett.

Az épület alatt egy közel 7 kilométer hosszú, búvárok által használt vizes barlang húzódik, ennek megóvása elsődleges szempont volt a kivitelezés során. Folyamatosan ellenőrizték a statikai állapotát, és végül sikerült úgy lezárni a projektet, hogy semmiféle környezeti kárt nem okoztak.

Wáberer maga is birtokol egy luxuslakást, nem meglepő módon a legjobb adottságokkal rendelkezőt, a legfelső szint sarkában. Hatalmas teraszáról – sőt még a nappaliból és a hálószobából is – egyenesen a Parlamentre nyílik a kilátás, de rá lehet látni a Budai Várra és lényegében az egész Dunapartra is.

De a többi lakás tulajdonosának sincs oka panaszra: a koncepció az volt, hogy mindegyikhez tartozzon dunai panorámás terasz, amelyek ráadásul 3 méteres szélességűek, tehát még egy asztalt is kényelmesen körbe lehet ülni rajta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
ures-vaci-utca_mti.jpg

Látványos előtte-utána fotókon a kijárási tilalommal kiürülő Budapest

Az MTI fotósa megörökítette a főváros utcáinak elnéptelenedését az esti korlátozások előtt és után.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán; fotók: MTI/Szigetvári Zsolt - szmo.hu
2020. november 14.


hirdetés

Szerda esténként 8 óra után még bőven nyüzsgő képet szokott mutatni Budapest, ám a héten éppen ekkor lépett életbe a kijárási tilalom, aminek értelmében este 8 és hajnali 5 óra között csak külön munkáltatói engedéllyel lehet az utcán tartózkodni.

Ez a város közterületeiről készült képeken is látszik:

az MTI fotósa Szigetvári Zsolt kedd és péntek este ugyanabból a szögből fotózta a főváros forgalmas pontjait, hogy megmutassa, milyen látványos a változás.

Az összevágott drámai kombóképeken jól látszik Budapest "szellemvárossá" válása:

József körút
Margit körút
József körút
Margit körút
Szent István körút
Bajcsy-Zsilinszky út
Rákóczi út
Margit körút a Mammut Bevásárlóközpont közelében
Krisztina körút a Déli Pályaudvar felé
Krisztina körút

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
budapest.jpg

KVÍZ: Mennyire ismered Budapestet?

A főváros születésnapján tesztelheted le, mennyit tudsz a városról.
Fotó: Jo Stolp / Pixabay - szmo.hu
2020. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli születésnapját a főváros, hiszen a XIX. század második felében ezen a napon írták alá a Pest, Buda és Óbuda egyesítéséről szóló határozatot, amivel megszületett egy igazi európai metropolisz. (Az aláírás pontos évét azért nem áruljuk el, mert erre a kvízben is rákérdezünk...)

Budapest innentől hihetetlen látványos fejlődésnek indult, épületek százai épültek, hidakat emeltek, és nagyon komoly közlekedési hálózat is kialakult. Az 1896-os milleniumi ünnepségeket már igazi világvárosként ünnepelte a nemzet fővárosa - több mint egymillió idelátogató turistával együtt!

Kvízünkön most letesztelheted, mennyit tudsz a főváros történetéről és érdekességeiről. Budapest igazi szerelmeseinek valószínűleg a legtöbb kérdés könnyen fog menni, de azért van pár, ahol még a legnagyobb lokálpatrióták is elgondolkodhatnak.

Jó játékot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ferencvaros.jpg

184 éves műemléképületet dózeroltak le Ferencvárosban

“Egyszer csak jött egy a Miniszterelnökség egyik eldugott folyosóján lévő osztálytól egy hozzájárulás, mely szerint ez a ház ugyan műemlék, de ilyen módon (a sok emeletes rész hozzáadásával) fel lehet újítani”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 16.


hirdetés

Lebontottak egy 1836-ban épült, 184 éves, műemléki védettség alatt álló házat Ferencvárosban, nyolcemeletes épületet húzhatnak fel a helyére - számolt be róla az Átlátszó.

A Lónyay u. 26. szám alatti épület egyike annak a néhány pesti háznak, amelyek már azelőtt is álltak, hogy Pest város tanácsa 1838-ban elrendelte a város utcáinak feltöltését árvízvédelmi okokból.

Az épületet 2016-ban műemlékvédelmi státusza miatt jóval áron alul értékesítette az önkormányzat. Baranyi Krisztina polgármester szerint a becsült értéknél is körülbelül 100 millió forinttal kevesebbért, 601,6 millió forintért adták el.

A hatóságok évekig csak az épület tetőtérének beépítéséhez járultak hozzá, egészen addig, amíg az új tulajdonos elő nem jött az új, sokemeletes épületre vonatkozó terveivel. Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina erről így mesélt az Átlátszónak:

“Egyszer csak jött egy a Miniszterelnökség egyik eldugott folyosóján lévő osztálytól egy hozzájárulás, mely szerint ez a ház ugyan műemlék, de ilyen módon (a sok emeletes rész hozzáadásával) fel lehet újítani”.

hirdetés

A beruházó 2019. áprilisában adott be kérelmet "társasház felújítására és bővítésére". Az Átlátszó információi szerint a hatóság jóvá is hagyta a kérelmet.

Ennek eredményét drónfelvételen is bemutatta az Átlátszó:

A lap kérdéseire a beruházót képviselő IDPM Consultant Kft. válaszolt:

“Mint a beruházó képviselője ahogy a telefonbeszélgetés alapján mondtam, jogerős bontási- és építési engedély alapján megkezdtük a munkálatokat. Az engedélyt ez év februárjában kaptuk meg, ami utána jogerőre emelkedett. Egyéb témákban nem kívánunk nyilatkozni.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!