hirdetés
IMG_58922.jpg

Ilyen lett a Pom Pom játszótér

Picur, Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci Benő és a többi bájos mesefigura elevenedik meg a budapesti Naphegy téren.
Láng Dávid, fotók és videók: Mervai Márk - szmo.hu
2014. szeptember 04.


hirdetés

Az I. kerületi önkormányzat először 2007-ben, a Franklin utcai játszótér megújítása során kérte fel Sajdik Ferencet az együttműködésre. Ide egy mesefalat álmodtak: híres magyar animációs karaktereket festettek egy tűzfalra. 2010-ben aztán Dargay Attila legendás rajzfilmje nyomán megépült a Gellért-hegyen a Vuk játszótér, aminek akkora sikere lett, hogy egyértelmű volt a folytatás.

A közvetlen kiváltó okot a szintén a kerületben található Mesemúzeum egyik szép hagyománya szolgáltatta. Ennek kulcsait ugyanis szimbolikusan minden évben más szerzőre bízzák, idén pedig Csukás István volt a soros, aki Kányádi Sándort váltotta az őrzői poszton. Az ünnepélyes átadás során merült fel az ötlet, hogy az ő valamelyik mesefigurája kerüljön az újabb tematikus játszótér középpontjába.IMG_5873IMG_6087IMG_6086IMG_6078IMG_6069IMG_6061

Végül azért döntöttek Pom Pom mellett, mert Sajdik Ferenc érdemeinek köszönhetően Csukás összes teremtménye közül ő és társai a legjellegzetesebbek, így talán a legtöbbek által szerethetőek. A munkálatok július végén kezdődtek el a Naphegy téren, ahol addig is játszótér volt, de ennek köszönhetően teljesen megújult.

Már a bejárat felett elhelyezett hatalmas tábla is árulkodik róla, hová érkeztünk, beljebb kerülve pedig megelevenedik az egész Csukás- és Sajdik-féle mesevilág. Felépítették Gombóc Artúr, Festéktüsszentő Hapci benő és Madárvédő Golyókapkodó házát, helyet kapott a téren a Szomorú Szamovár, a mesebeli hirdetőoszlop és áruspavilon, valamint egy csúszdás hajó és egy vonat is. Gondoltak a szülőkre is: őket a játszótér egyik sarkában spinning gépek várják.IMG_5975IMG_5972IMG_5961IMG_5949IMG_5940

Az önkormányzat célja az volt, hogy a játékokat egyedi karakterrel, tulajdonképpen lélekkel ruházzák fel, ami megmozgatja a gyerekek képzeletét. Az ötletgazdák hitvallása szerint nem elég nekik eszközöket adni, meg is kell tanítani őket arra, hogy szeressék ezeket. A mesék segíthetnek őket bevezetni a felnőttek világába, megismertetve velük azokat az erkölcsi normákat, amelyeknek egész életükben hasznát vehetik.

hirdetés

A szerda délutáni átadásra, amelyen Sajdik Ferenc is részt vett, teljesen megtelt a játszótér. Az újságírókon kívül természetesen rengeteg gyerek is eljött, hogy azonnal tesztelhessék az újdonságokat. A mosolygós arcokból és a szűnni nem akaró zsivajból úgy tűnt, elégedettek az eredménnyel. Picur szinkronhangja, Kútvölgyi Erzsébet színművésznő ráadásul mesét is olvasott nekik a külön erre az alkalomra felállított színpadon.

Villáminterjúnk Sajdik Ferenccel

- Mit szólt, amikor megkeresték a játszótér ötletével, és hogy vett részt a munkálatokban?

- Nagyon örültem neki, hiszen ez a játszótér biztosan hosszú évekig itt lesz, így a következő generációk számára is megörökíti a mesefiguráimat. Március környékén kerestek meg, kimondottan sok munkám volt vele, hiszen új rajzokat kellett készítenem külön erre a célra. Ráadásul ezeket a játékok méretéből adódóan sokkal aprólékosabban ki kellett dolgozni. Amikor megtudtam, hogy a Gombóc Artúr-ház például hat méter magas lesz, alig akartam elhinni, mi mindent képesek megvalósítani manapság.IMG_6011

- Hogy tetszik a végeredmény?

- Rendkívül elégedett vagyok vele, egyrészt különleges érzés ekkora méretben látni a rajzaimat, amelyek eddig mindig csak kicsiben jelentek meg, valamint az a tudat is nagyon jól esik, hogy ennyi gyerek örül nekik.

- Mivel foglalkozik mostanában?

- Dolgozom egy 13 részes rajzfilmsorozaton, ami arról szól, milyenek a kutyák, bolhák, lovak és így tovább. Az első részét már bemutatták a tévében, de még közel sem készültem el az összessel. Emellett Csukás István ír egy új színdarabot, aminek a figuráit szintén én fogom megrajzolni. Egyébként ő épp emiatt nem tudott eljönni most az átadásra, mert néhány nap múlva van a leadási határidő, és még javában munkálkodik rajta. A tervek szerint december 6-án tartják a bemutatót a Játékszínben, a főszereplő Gombóc Artúr lesz, de feltűnik benne például az Egylábú Esernyőmadár is.

(A művészről szóló korábbi portrécikkünk itt érhető el.)

IMG_5935IMG_5932IMG_5916IMG_5910
IMG_5892IMG_5880k

A játszótér minden nap sötétedéig tart nyitva, de az első hétvégén a várható nagy érdeklődés miatt csak este 10 óra környékén zárják be, addig napnyugta után lámpákkal világítják meg. A felújítási munkálatokkal párhuzamosan egyébként a fentebb említett Vuk játszóteret is kibővítették, ennek átadása szeptember 5-én, pénteken délután 5 órakor lesz.

Két rövid videó a játszótérről:

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

Nagy vitát váltott ki a BKK szavazása: maradjon-e a gyerekek hangosbemondása a villamoson?

Egész júniusban meghagynák, de a kommentelők közül sokan felháborodtak az ötleten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a BKK gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedett a családoknak. Az online programok mellett számos fővárosi járaton várták ünnepi hangbemondással nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is. A nagykörúti 4-6-os villamoson gyerekek mondták be a megállókat, és szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszöntötte az utazókat.

Az akció sikeres volt, az utasok szerették a gyereknapi hangokat. Ezen felbuzdulva a BKK szavazást indított a Facebook-oldalán. Ebben azt írták:

"Gyermeknapon mindig hatalmas népszerűségnek örvend, amikor gyerekek mondják be a megállókat. Idén sem volt ez másként. Sokan kértétek, ezért megfontoltuk, a döntést azonban most rátok bízzuk:

szeretnétek, ha június végéig maradna a 4-6-os villamoson a gyerekhangos megállóbemondás? A szavazatokat kedd reggelig várjuk! Hajrá!"

hirdetés

Még te is voksolhatsz ITT

Bár a jelenlegi állás szerint jóval többen szeretnék a gyerekhangokat megtartani (most épp 61-39 százalékban), mégis sokan felháborodtak az ötleten.

A több száz komment között volt, aki azt írta, hogy pár napig még vicces, de utána már inkább irritáló a kicsik hangja, ezért kéri vissza a korábbi, megszokott bemondást. Van, aki szerint eddig is idegesítő volt a gyerekbemondás. Sőt olyan vélemény is volt, hogy "Ezek után akármikor is kell Budapesten villamosoznom, ezt a két villamost ha tudom, elkerülöm vagy csak fejhallgatóban fogok rajtuk utazni. Rettentő módon irritáló a kis gyerek hang főleg mikor selypít meg ki se tudja mondani rendesen a megállót".

"Felőlem maradhat de akkor kérem vissza a bérletem árát mert mióta ez megy inkább gyalog megyek mert ráz a hideg tőle" - írta egy másik hozzászóló. "Nem elég, hogy sokszor visító gyerekek vannak a tömegközlekedési eszközön akik nem képesek viselkedni, még a megállókat is gyerekhang mondja be. Szerintem sokan lesznek, akik inkább leteszik a jogsit. A megálló bemondása igenis fontos, hogy hallja és jól értse az ember hiszen ez az értelme, mindennek meg van a helye. Aki meg gyerekhangokat akar hallgatni, menjen a játszótérre."

Egy ilyen téma is komoly indulatokat tud kavarni. Többen szóvá tették, hogy a véleményekkel nincs baj, de a stílussal igen.

Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerették a gyereknapi meglepetést: "Szerintem übercuki, és júniusban egy hónapig szívesen hallgatnám". És volt, aki pár napig kedvelte, de voltak érvei arra, hogy miért ne maradjon: "Pár napig tök aranyos és kedves gesztus, de hónap végéig szerintem felesleges megtartani. Kevésbé érthetőek a megállónevek, és azokra is gondolni kell, akik nem mindennap ezen a vonalon utaznak, nekik fontos, hogy jól érthető legyen".

A BKK számtalan esetben szólt hozzá, vagy válaszolt a kommentelőknek. Többek között: "A gyerekek idegesítők? Nagyon sajnáljuk, ha így érzel irántuk". Volt akinek így válaszolt: "És a 4-6-oson azt hallod, hogy a megállókat neveletlen gyerekek rohangálva sikítozzák be? Szerintünk aranyosan bemondják a megállókat. Kérjük, gondolj vissza a saját gyerekkorodra, és utána általánosíts. Köszönjük!" Arra pedig, hogy miért tartották jó ötletnek, ezt írták: "Például, hogy egy kicsit színesebb, vidámabb és szeretet-teljesebb hely legyen a világ". A legtöbb esetben azt javasolták, hogy a hozzászólok a szavazásnál a megfelelő gombot nyomják meg, így érvényesíthetik a véleményüket.

A stílusról szólva pedig így vélekednek: "nem a kommentelők ellen zajlik hadjárat, hanem az ellen a jelenség ellen, amilyen stílusban megnyilvánulnak, akik általánosítva jószágnak, idegesítőnek nevezik a gyerekeket. Ennek mi nem szeretnénk terepet adni, mert nagyon riasztó jelenség" - írták többek között.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palatinus-strand-nyitas-cimkep.jpg

A rossz idő ellenére is voltak strandolók a Palatinus fürdőben a nyitás első napján

Fotósunk a népszerű budapesti strandon járt, ahol a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.
Fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Jövő héttől a naptár szerint már nyár van, ám az időjárás egyelőre még egyáltalán nem hasonlít az évszakra jellemző napsütésre és melegre.

A strandok és fürdők viszont így is megnyitottak országszerte, miután a kormány engedélyezte ezt egy rendeletben - ez is része volt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások lazításának.

Budapesten a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strand is megnyitott szombaton. Fotósunk a Palatinus fürdőben járt, ahol a hűvösebb időjárás ellenére is akadtak strandolók.

A képek alapján a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.

hirdetés

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!