hirdetés
Kapas_bufe_cimlap.jpg

Ilyen jót még nem ettél SZTK rendelőben

Budapesten, a Kapás utcai rendelő büféjébe menj reggeliért, ha szeretsz tobzódni a látványban, illatokban, ízekben!
Szegedi Éva, Fotók: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2014. február 27.


hirdetés

Néhány éve a szokott útvonal helyett másikat választottam munkába menet. A II. kerületben a Varsányi és a Kapás utca sarkán a Büfé felirat láttán jöttem rá, hogy nem gondoskodtam előre ebédről, és ami azt illeti tízórairól sem. Benyitottam. Aztán csak toporogtam percekig az üvegszekrény előtt, hogy hú, melyik szendvicset vigyem, tudjátok, a Micimackó effektus, „Mézet vagy tejet?” „Mindkettőt”. Szóval egy rántottás és egy sajtos szendvicset is vettem, és a biztonság kedvéért kértem hozzá capuccinót, fedeles pohárban.

Később kiderült, hogy a szájhagyomány Kapás Büfé, illetve Mosolygós Kapás Büfé néven emlegeti a helyet, amelyet Potzner Frigyes és felesége, Mechler Edit üzemeltet. Családi vállalkozás, különösebb missziójuk nincsen, csak az, hogy szívvel-lélekkel készüljenek az ételek._DSC0082_DSC0093

Kinek ajánljuk?

Bárkinek, aki arra jár, aki a környéken lakik, vagy a közelben dolgozik. Mindenkinek a szívéhez vezet egy alternatív útvonal a gyomrán keresztül is. Ha valaki ízletessé és táplálóvá teszi számunkra az utazást, ahhoz ragaszkodni fogunk. A napi étkezéseket nem sumákolhatjuk el. Különösen a reggeli és a tízórai fontos; az egész napunkat elronthatja, ha kimarad. Ahol jó reggelit adnak, ott jót akarnak nekünk.

Mechler Edit

Nagyrészt saját készítésű ételeket adunk, amit pedig nem mi készítünk, azt Dunabogdányból hozzuk. Folyamatosan bővítjük az étlapot a vendégek visszajelzései és kérései alapján. Így kezdtünk el bulgurt használni, amit előtte nem ismertünk, és így került a melegszendvicsek közé a mozzarellás.

hirdetés
_DSC0077_DSC0072

Miért szeretjük?

Aki valaha várakozott már órákat orvosnál vagy szakrendelőben, az tudja, hogy ilyenkor kardinális kérdés az étkezés. Nincs sem idő, sem mód arra, hogy az épületen kívül nézzünk elemózsia után. Van, aki nem jön rá rögtön a Kapás utcai rendelőben, hogy a földszinti folyosó végén az ajtó voltaképp kapu egy másik dimenzióra. Nemrég kapott új dizájnt a portál és a belső: vidám, piros-fehér.

A választék

Kávé helyben vagy elvitelre, akár tejszínhabbal is. Vagy mézzel. Hideg szendvicsek, melegszendvicsek, rántott dolgok (hal, zöldség, hús), sült kolbász, klasszikus saláták és majonézes saláták. Régi, bevált büfés sütemények (mint a kókuszos keksztekercs vagy a minyon) és házi jellegű sütik. Reform ételek. Bio lekvár. Péksütemények.

Kedvencünk a bacon-ös-sajtos-majonézes szendvics, a panna cotta gyümölccsel és a házi túrós-gyümölcsös pite.

_DSC0091

_DSC0086_DSC0087

Potzner Frigyes

2008-tól vezetjük a büfét a feleségemmel. Azt adjuk a vendégeknek, amit mi is szívesen megennénk. Fontos, hogy mindig legyenek újdonságok is a kínálatban. Változó, hogy honnan érkeznek hozzánk. Nemcsak a rendelőből jönnek; sokan a környékről érkeznek.

Erőssége

A büfében olyan bőséges a választék, hogy egész napra kínál harapnivalót. Minden friss, még egyszer sem futottunk bele száraz vagy rághatatlan ételbe. Az árak sem szaladtak el, 150 forintért kapunk kávét, 200-300 forintért sütizhetünk, 300-400 forintért laktató szendvicseket ehetünk. Egy reggeli péksüteménnyel 300-400 forint, szendviccsel valamivel drágább. Udvarias és gyors a kiszolgálás. Tavasztól őszig kint is étkezhetünk, a büfé előtt, a szabad levegőn.

Gyengesége:

Az épület adottságai miatt a büfé kicsi, a reggeli csúcsforgalomban kissé zsúfolt, az asztalok közel vannak egymáshoz. Csak hétközben van nyitva, 7 és 17 óra között._DSC0075

Legszívesebben kötelezővé tennénk a hazai egészségügyi intézmény üzemeltetéséhez a tökéletes büfét. A Mosolygó Kapás Büfé lenne az etalon.

Ha megjött a kedved egy jó büfézéshez, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!