hirdetés
korhaz2.jpg

Ilyen az ultramodern bécsi állami szuperkórház - Minden van benne, ami a gyógyulásához kell

Sportpálya, hatalmas kert, széles menüválaszték, természetre emlékeztető berendezés és a legmodernebb technika szolgálja a betegeket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.


hirdetés

Júliusban nyílt meg az osztrák főváros legújabb, 800 ágyas állami kórháza, amely első ránézésre inkább hasonlít egy tágas bevásárlóközpontra, mint egy egészségügyi intézményre.

Automatizált fűtés és hűtés, csőposta, digitalizált leletek, szállítórobotok és egy kalandparkra emlékeztető hatalmas kert, ami a tervezők szerint hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz.

Van játszótér a gyerekeknek, sportpálya a fiataloknak, a nagy parkban pedig sétálni lehet. A betegszobák is egy-két ágyasak és a hozzátartozók is megpihenhetnek. A színek és anyagok a természetre emlékeztetnek, nagy ablakok vannak, hogy a fekvőbetegek is kilássanak. Minden ágyhoz van saját monitor tévé és internetkapcsolattal. A saját mobilszekrényt csak a beteg tudja kinyitni. A betegek húszféle ételből választhatnak, a speciális étrendűeknek pedig saját menüjük van. Az alagsorban robotok dolgoznak, a leleteket pedig egy csőpostarendszer szállítja.

A tervezésbe több száz embert vontak be, a betegek és dolgozók is elmondhatták véleményüket.

Egy magyar gyógytornász is dolgozik a kórházban, ahol nem kell túlóráznia, több a lehetősége továbbképzésre, jobb életminőséget tud biztosítani magának, nem kell másodállás, mert meg tud élni egy főállásból is.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


KÖVESS MINKET:

hirdetés
foti-gyermekkozpont-abcug-1.jpg

Elvittek több gyereket is a fóti gyermekotthonból

Hét speciális szükségletű gyereket helyeztek át az Abcúg információi szerint.
Mizsur András/Abcúg, Fotó: Mónus Márton - szmo.hu
2019. augusztus 08.Több gyereket is elvittek a fóti gyermekotthonból. "A fóti gyermekotthon igazgatója szerint nincs ebben semmi rendkívüli, nyáron mindig nagy a mozgás az intézményben" - írja az Abcúg.

"Információink szerint hét speciális szükségletű gyereket helyeztek át Fótról: másik otthonba vagy családjukhoz kerültek. Szakemberek szerint nem tiszta, mi indokolta a változást"

- áll az Abcúg cikkében, amelyet változatlan formában,az alábbiakban közlünk.

Az Abcúgnak beszélő szakemberek furcsának tartják, hogy olyan nehéz sorsú gyerekek is elkerültek onnan, aki még egy évet sem töltöttek az otthonban. Az is ritka, hogy egyszerre ennyi gyerekeket sikerül hazagondozni.

A kormány az év elején üzente meg, hogy bezárja a fóti intézményt, azóta viszont nem hajlandó elárulni, mikor kerül sor az átszervezésre.

Több, egymástól független forrásból is úgy értesült az Abcúg és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy az elmúlt két hónapban több gyereket áthelyeztek a fóti Károlyi István Gyermekközpont speciális gyermekotthoni részlegéről. Ott gondozzák a nehéz sorsú, súlyos pszichés vagy függőségi problémákkal küzdő 12-18 év közötti fiúkat. Forrásaink összesen hét gyerekről számoltak be:

négyen visszatértek családjukhoz, a másik három gondozott pedig Kalocsára, Berettyóújfalura és Zalaegerszegre került. A 32 férőhelyes otthonban így körülbelül 15 gyerek maradt.

A kormány az év elején üzente meg a Magyar Hírlapban, hogy még idén bezárja a fóti gyermekotthont.

Itt nemcsak speciális szükségletű gyerekeket gondoznak, hanem tartósan beteg és sérült (mentálisan sérült, mozgássérült, hallás- vagy látáskárosult) gyerekeket, valamint 14 évnél fiatalabb menekülteket is.

Azóta viszont nagy a hallgatás az ügyben, a kormány nem hajlandó elárulni, mikor és hogyan helyezik át a fóti gyerekeket. Éppen ezért nem átlátható, hogy a hét gyereket a normális működés részeként helyezték át máshová, vagy ez már a bezárás következménye. Néhány körülmény arra utal, hogy az utóbbiról lehet szó.

Egy év nem elég a pszichés problémákkal küzdő gyerekeknek

Ilyen körülmény például az, hogy informácóink szerint a hét gyerek egyike úgy került át a berettyóújfalui Arany János Nevelőotthonba, hogy még egy évet sem töltött Fóton. A gyermekvédelem működését jól ismerő forrásunk szerint ritka, hogy egy komoly pszichés problémákkal küzdő, speciális szükségletű gyereket ilyen hamar áthelyezzenek, inkább 2-3 évet szoktak a központi intézményben élni.

Azt, hogy egy gyerek speciális szükségletűnek számít-e, az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság (OGYSZB) vizsgálja meg. Ennek megfelelően dönt a gyámügy, hogy hol helyezi el a gyereket: megyei speciális otthonban vagy az annál zártabb és szigorúbb rezsimet vivő központi speciális otthonban. (Utóbbiból mindössze három van az országban: Kalocsán, Zalaegerszegen és Fóton.) Évente felülvizsgálatra kerül sor, aminek során bekérik a gyám és az gondozási hely véleményét, orvos, gyógypedagógus és pszichológus vizsgálja meg a gyereket. Ha úgy találja a bizottság, hogy javult azállapota, átkerülhet a lakhelye szerint illetékes megyei speciális otthonba, mint ebben az esetben Berettyóújfaluba. Ezen kívül hazakerülhet a családjukhoz, vagy nevelőszülőnél helyezhetik el.

Sokszor a megyei otthonok nem is alkalmasak az igazán súlyos esetek ellátására, mert például nem elég zárt az intézmény kialakítása vagy nem rendelkezik megfelelően kialakított elkülönítővel.

Mint elmondta, régóta köztudott a gyermekvédelemben, hogy a megyei speciális otthonok nem küldhetnek Fótra gyerekeket, ami szerinte arra utalhat, hogy nem fogják pótolni az áthelyezett gyerekeket.

Másik forrásunk szerint, aki ismeri a fóti intézményt, az sem túl gyakori, hogy egyszerre ennyi gyereket gondozzanak haza. Túl nagy ugrásnak tartja, hogy a központi otthonból egyből a családhoz kerülnek vissza. Erősen kérdéses, hogy a szülők mennyire készültek fel ellátásukra, hiszen van olyan gyerek, akit egyszer már kiemeltek a családjából, magyarázta a fóti intézményt ismerő forrásunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
live-google.jpg

Magyarországon is elindult a Google Live View

Az okostelefonon működő app valós környezetbe vetített jelzésekkel mutatja meg a helyes utat.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 08.Magyarországon is elindult a Google gyalogos közlekedést segítő funkciója, a Live View - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

Az okostelefonos alkalmazás az úti cél beírását követően valós környezetbe vetített jelzésekkel mutatja meg a helyes utat. A közlemény szerint a Live View a látnivalók feltérképezését is megkönnyíti. A Google új funkciója minden településen használható, ahol az utcakép-szolgáltatás, a Street View is működik.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Matteo-Salvini.jpg

Összeomlott az olasz kormánykoalíció, új választásokra van szükség - közölte Matteo Salvini

Szerinte nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.
MTI - szmo.hu
2019. augusztus 08.Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője csütörtök este közölte: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Késő délután Giuseppe Conte miniszterelnök Matteo Salvinivel és Luigi Di Maióval, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjével a római miniszterelnöki palotában a kormányválságról tárgyalt.

A tárgyalások után Salvini közleményben tudatta:

azt mondta a miniszterelnöknek, hogy összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója, ezért "gyorsan vissza kellene adni a választás lehetőségét a szavazóknak".

Hozzátette: a jövő héten összehívhatják a parlamentet az ehhez szükséges eljárások lefolytatása érdekében.

Di Maio szintén közleményben reagált: azt írta, hogy az M5S nem fél az új választásoktól.

"Készen állunk, a legkevésbé sem érdekel minket a kormányzati pozíciók betöltése, soha nem is érdekelt" - fogalmazott. Azzal vádolta a közvélemény-kutatásokat jelenleg magasan vezető Salvinit, hogy "becsapta az országot", ami miatt - mint mondta - az olaszok előbb vagy utóbb "ellene fordulnak".

A Liga csütörtökön már a nap folyamán is új választásokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem sikerül megegyezésre jutnia az Öt Csillag Mozgalommal.

A korábban is marakodó koalíciós partnerek újabb konfliktusát az idézte elő, hogy az M5S az olasz felsőházban (szenátus) szerdán benyújtott egy indítványt, amely leállította volna a Torino-Lyon közötti nagysebességű vasútvonal építését, amelyet a Liga támogatott.

A felfokozott hangulatban több magas szintű találkozóra is sor került. Sergio Mattarella államfő a nap folyamán fogadta a miniszterelnököt. Az államfő később Di Maióval is egyeztetett.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága nagyjából a felére, 17 százalékra csökkent.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
irak-Copy.jpg

Az utcára került és meghalt egy iraki férfi, miután kiutasították az Egyesült Államokból

Görögországban született, csecsemőként került az USA-ba, soha nem járt Irakban, a nyelvet sem beszélte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 08.41 éves korában meghalt egy iraki származású, Görögországban született, de az Egyesült Államokban felnevelkedett férfi, miután kitoloncolták.

A Slate magazin írta meg a történetét.

Jimmy Aldaoud hat hónapos volt, mikor szülei az Egyesült Államokba érkeztek vele.

Egy káld katolikus közösségben élt idén nyárig. Bár iraki állampolgárnak számított, sosem járt ott és a nyelvet sem beszélte.

Júniusban vitték el Detroit mellől, ahol élt. A Bevándorlási Hivatal ügynökei kiutasították, és egy Irakba tartó gépre tették fel, hiába tiltakozott, és mondta, hogy nem tud a nyelvükön, és nincs senki ismerőse.

A férfi pár hétig az utcán élt, de mivel nem jutott inzulinhoz, amire a cukorbetegsége miatt szüksége lett volna, meghalt.

Az ügyvédje osztott meg egy videót, amelyen a férfi Bagdadban beszélt arról, hogy hiába könyörgött, hiába kérte, hogy felvehesse a kapcsolatot az Amerikában élő családjával, nem kapott segítséget.

For anyone following this story...here is a video of Jimmy taken in Baghdad about two weeks after he was deported. Rest In Peace Jimmy...

Közzétette: Edward A. Bajoka – 2019. augusztus 7., szerda

A lap szerint a férfi paranoid skizofréniában is szenvedett, emiatt többször is elkapták, betöréssel, rablással vádolták, és feltehetőleg ez volt az oka, hogy kiutasították az országból.

Egy helyi politikus arról írt, hogy Aldaoudot nem lett volna szabad kiutasítani.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x